Sfaturi si trucuri pentru demisie

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:


sorina

Raspunde #183 | sorina | 14-10-2014

Buna ziua, problema mea este in felul urmator: patronul la care lucrez nu accepta concediul medical, in iulie am avut un accident si am stat acasa 10 zile, fara plata. Mentionez ca atunci cand am cerut adeverinta sa o duc doamnei doctor, de abia atunci am fost informata in discutia pe care am avut-o telefonic, citez: "eu nu umblu dupa acte, nu platesc concediu medical". Si nu mi-a platit zilele nelucrate. Asta a fost in iulie, am revenit la locul de munca, numai eu stiu cum...dar intr-un final m-am refacut, dar a aparut altceva: la sfarsitul lui septembrie am racit rau, amigdalita, faringita si o otita pacatoasa. Am fost la medic, m-am tratat, dar stiind ca patronul nu-mi acorda concediu medical, am ramas acasa cu tratament. In acest timp, patronul ma suna doar sa ma intrebe cand imi reiau activitatea. I-am spus ca inca nu ma simt bine si cand am sa ma refac am sa revin. M-am insanatosit, l-am sunat sa-i comunic si nu mi-a mai raspuns la telefon. Din cate am inteles doreste sa ma concedieze, mi-as da demisia, dar m-am gandit ca nu am sa-mi mai primesc salariul pe luna trecuta. Va rog frumos ajutati-ma cum sa procedez, imi vreau salariul pe cat am muncit, in plus nu am dispus de nici de concediu de odihna. Nici in preaviz nu as mai sta. Multumesc frumos pentru ajutor.

Tenea Marius

Raspunde #183-1 | Tenea Marius | 14-10-2014

Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


Sergiu Cioban

Raspunde #183-2 | Sergiu Cioban | 14-10-2014

Boala lucratorului prin sine nu poate cauza concedierea. Daca lucratorul este bolnav, este suficient sa trimita certificatul medical angajatorului pentru a i se proteja postul de munca. In anumite cazuri, insa, boala poate fi cauza de concediere. Boala poate provoca concedierea lucratorului pentru cauza justa atunci cand in urma bolii apare imposibilitatea de a duce la bun sfarsit munca.

Timar Theodora

Raspunde #183-2-1 | Timar Theodora | 14-10-2014

Sau poate fi cauza de concediere daca, in urma vizitei medicului de control, lucratorul nu este gasit in locuinta sa fara o justificare adecvata.
Emil

Raspunde #184 | Emil | 17-10-2014

Buna ziua, am rugamintea la dumneavoastra sa ma lamuriti si pe mine. Am lucrat la politia locala timp de 6 ani, pe data de 1 septembrie mi am luat concediu pe anul 2013 si pe 2014 pana pe 17-10-2014, am primit 800 lei bani pe concediu mi au spus ca primesc mai mult dupa calculele lor dar nu am primit cat mi sa zis. Mie nu mi sa calculat bine salariul de incadrare la angajare si in 2014 sa recalculat si au vazut ca au gresit dupa recalculare au zis ca trebuie sa mi dea din urma 1500 lei. Acum sunt plecat din tara si vreau sa mi dau demisia. Asi vrea sa stiu daca mai primesc bani din urma si cum trebuie sa procedez. Va rog sa ma ajutati si va multumesc mult!


Catalin

Raspunde #185 | Catalin | 09-12-2014

Buna dimineata...am si eu o problema si anume: Am lucrat ca si casier la o firma din martie 2012 pana la sf. lunii noiembrie, n.au fost probleme salariale pana in lunile octombrie,noiembrie 2014, concediu neacordat pe toata perioada, numai fara plata cand am avut nevoie fara cerere scrisa,doar verbal iar pe motivul asta mi.am bagat demisia fara preaviz...a zis ca nu discuta asa ceva administratorul firmei si mi.a aruncat cererea...intre timp am facut sesizare ITM(inca figuram in firma) si nu mai m.am prezentat la munca din motivele sus mentionate si redactate in sesizarea catre ITM. PROBLEMA ESTE ALTA! Mi.am gasit altceva de munca in acest timp scurt, ma vor in cadrul companiei dar nu pot semna contractul cu ei deoarece sunt prins cu vechea firma din cauza neinregistrarii demisiei... cum se procedeaza in cazul acesta?


Tina

Raspunde #186 | Tina | 12-12-2014

Buna ziua, lucrez in cadrul unei firme din 2007, atunci am semnat in contract ca voi respecta cele 15 zile (atunci nu erau 20 de zile) dar unde voi lucra va trebuii sa incep mai repede si atunci aici as vrea sa stau 5 zile in preaviz.... adica as putea sa plec si fara dar am zis ca totusi nu vreau sa "le fac rau" si sa stau macar 5 zile. Se poate ? Cum intocmesc in scris asta ? Va multumesc anticipat !

Sergiu Cioban

Raspunde #186-1 | Sergiu Cioban | 12-12-2014

Buna ziua Tina, iata un model de Cerere de demisie. Domnule director, Subsemnatul …………………………………..domiciliat in ………………………………., Str. …………………………..posesor al C.I. seria …….nr. ……………………………eliberat de …………………………la data de …………………………CNP ______________, avand functia de …………………………………..la societatea/compania condusa/administrata de dumneavoastra, SC………………………….., va rog sa imi aprobati prezenta cerere de demisie incepand cu data de ………………………respectand prevederile Codului Muncii si respectand preavizul de … zile calendaristice. Va multumesc. Semnatura / DataTina

Raspunde #187 | Tina | 12-12-2014

Multumesc frumos, sanatate maxima!


Marinela

Raspunde #188 | Marinela | 15-12-2014

Buna seara! Doresc să inaintez cererea de demisie. Zilele de concediu neefectuate, pot suplinii zilele de preaviz ?

Timar Theodora

Raspunde #188-1 | Timar Theodora | 16-12-2014

Preavizul este in zile lucratoare, deci zilele de sarbatoare sau nelucratoare nu se iau in calcul. Uitati-va bine in CIM, la litera L. Alte clauze, lit.c), unde scrie: "perioada de preaviz in cazul demisiei este de... zile lucratoare".

Marinela

Raspunde #188-1-1 | Marinela | 18-01-2015

Multumesc!
Claudiu

Raspunde #189 | Claudiu | 16-12-2014

Buna ziua. Eu am semnat preavizul, l-am inmanat manageului si am efectuat cele 20 de zile necesare, insa la complectarea celor 20 de zile de preaviz nu am primit nici un act. E necesar sa primesc vreun act de incetare a muncii in cadrul magazinului sau nu? Intreb deoarece la locurile de munca anterioare am primit acte care atesta faptul ca am lucrat la firma respectiva si pe ce perioada. Multumesc anticipat.

Tenea Marius

Raspunde #189-1 | Tenea Marius | 16-12-2014

Ar trebui sa intrati in posesia unei adeverinte de vechime, fisa de lichidare din care sa reiasa ca nu exista datorii intre parti si o decizie de incetare. Documentele ar trebui eliberate la incetare, iar daca nu le primit atunci sau dupa, depuneti o cerere scrisa prin care sa le solicitati...(de la data primirii ei, angajatorul are la dispozitie 15 zile pentru eliberarea documentelor solicitate, termen prevazut in HG 500/2011. Daca nu respecta acest termen, sesizati ITM pentru ca incalca legea).ana

Raspunde #190 | ana | 22-12-2014

Buna seara. Acum o luna angajatul m-a pus sa imi dau demisia ca se inchide firma dar ca imi face angajare pe alta firma dar tot acelasi angajator. Demisia mi-am dat-o pe data de 30 noiembrie si reangajarea pe 2 decembrie. Am o nelamurire : sunt insarcinata in 3 luni mai pot beneficia de concediul de risc si de cresterea copiluli? imi este frica ca poate am intrerupere pe cartea de munca si nu mai pot beneficia de concediul de crestere a copilului. Va multumesc

Sergiu Cioban

Raspunde #190-1 | Sergiu Cioban | 23-12-2014

Daca interuperea nu este inclusa in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, sau daca este inclusa dar acoperita prin perioade asimilate, atunci vei beneficia de concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii a intervenit o intrerupere, cu exceptia fractiunilor de luna acceptate, intrerupere care nu a fost acoperita prin eventuale perioade asimilate, atunci nu vei beneficia de concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Ai dreptul la alocatia de stat pentru copil. Vei avea dreptul la concediu de maternitate, iar daca vei continua sa achiti contributia individuala de asigurari sociale si in ultimele 6 luni dinaintea solicitarii acestuia, vei primi si indemnizatie de maternitate.iosefina

Raspunde #191 | iosefina | 08-01-2015

Am si eu o intrebare... Daca eu sunt in concediu imi pot baga demisia? Si este obligatoriu preavizul? Imi poate desface cartea cumva daca eu doresc sa ma mult la alta companie?


iuliana

Raspunde #192 | iuliana | 16-02-2015

Buna ziua, lucrez de aproape 3 luni intr-un call center si doresc sa plec fiindca nu mai rezist. Din pacate starea mea psihica in acest moment nu imi permite sa mai stau nici in cele 20 zile prevazute in contract, simt ca nu mai pot si ca cedez. Am citi cum ca fiind in cele 90 de zile de proba contractul poate incheia fara preaviz. Ce stiti despre asta? O sa incerc sa obtin o perioada preaviz cat mai scurta, insa daca nu cad la un consens cu angajatorul... o sa plec pur si simplu dupa o saptamana cat l-am anuntat ca as mai putea sa stau.


20 19 18 17 16 15 14 13 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!