Sfaturi si trucuri pentru demisie

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:


andrei

Raspunde #175 | andrei | 19-03-2014

Salut... a trecut deja o luna de cand mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca si inca nu mi-am primit banii pe ultimele 2 luni si nici bonurile de masa pe 4 luni. Ce ma sfatuiti sa fac?


Vlad

Raspunde #176 | Vlad | 23-03-2014

Salut! Lucrez pe o functie de conducere (sunt directorul unui departament) si peste aproximativ 5 luni voi parasi compania pentru care lucrez. Stiu ca preavizul in cazul functiei mele este de 45 de zile lucratoare, insa am o intrebare; in momentul in care imi depun cererea de demisie cu preaviz de 45 de zile, voi primi vreo dovada din partea angajatorului cum ca mi-au luat in considerare cererea ? Ce va trebui sa solicit angajatorului ca sa imi dovedeasca faptul ca mi-a luat cererea in considerare si sa nu ma trezesc peste 45 de zile ca imi spune ca nu am dreptul sa plec fiinda cererea a fost pierduta, distrusa, etc. ?? Multumesc!


stan mihail

Raspunde #177 | stan mihail | 23-03-2014

Mi-am dat demisia din spital si am plecat.....acum vreau sa particip la un concur sa ocup un loc de asistent! Am dreptul la acest lucru?


mihaela

Raspunde #178 | mihaela | 26-03-2014

Salut, eu am o mare nelamurire. Lucrez intr- o sectie de productie, iar in caz de demisie fara preaviz nu iti mai dau bonurile pe luna care ai lucrat si pana la data care iti dai demisia.E corect?


serban

Raspunde #179 | serban | 16-04-2014

Buna ziua, Mi-am dat si eu demisia si trebuie sa stau 20 de zile in preaviz. Problema este ca nu pot sa stau toate zilele deoarece stau cu chirie in Bucuresti si nu mai am unde sa locuiesc. In conditiile in care nu am locuinta ma poate obliga angajatorul sa fac toate acele zile de preaviz?


gheatau andreas

Raspunde #180 | gheatau andreas | 10-06-2014

Buna ziua, am o rugaminte daca se poate sa ma ajutati cu o intrebare? Eu mi-am dat lichidarea la zi, am lucrat in firma asta doar de vreo 3 sau 4 luni si patronul meu ma obliga sa platesc analizele si vreo 5 zile de lucru, e corect ce vrea el sa faca? Scuze dar nu ma pricep cu legile astea, va multumesc mult o zi buna!


sorin

Raspunde #181 | sorin | 21-07-2014

Lucrez de 4 luni la o firma de transport am program de 40 ore saptamana in contractul de munca si eu lucrez de luni pana sambata dormind in masina fara a fi platiti suplimentar. Daca comentezi spune sa ti dai demisia, dar exista un contract pe doi ani ca daca pleci sa platesti 10.000 lei noi pentru initierea la locul de munca. In acest caz pot depune demisia fara sa platesc acesti bani?

Tenea Marius

Raspunde #181-1 | Tenea Marius | 21-07-2014

Daca demisionati este posibil sa va dea in judecata si sa va pretinda suma de bani. Functie de actele semnate de dvs, de cursurile facute si de alte probe care se vor efectua puteti castiga sau pierde acel eventual proces.


Sergiu Cioban

Raspunde #181-2 | Sergiu Cioban | 21-07-2014

Codul Muncii prevede expres ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala (inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.Dancanet Lidia

Raspunde #182 | Dancanet Lidia | 26-08-2014

Lucrez intr-o companie de asigurari de viata de sapte luni sunt cu contract de colaborare-mai precis ING, dar nu mai prea merge treaba, iar de cateva zile mi-am gasit un alt loc de munca. Ideea e ca nu stiu daca nu am implinit inca un an in cadrul companiei...o sa mi se aprobe demisia? si daca voi mai fi obligata sa platesc training-ul la care am fost la inceputul activitatii? A-ti putea sa-mi da-ti un sfat in acest sens? Va multumesc.


sorina

Raspunde #183 | sorina | 14-10-2014

Buna ziua, problema mea este in felul urmator: patronul la care lucrez nu accepta concediul medical, in iulie am avut un accident si am stat acasa 10 zile, fara plata. Mentionez ca atunci cand am cerut adeverinta sa o duc doamnei doctor, de abia atunci am fost informata in discutia pe care am avut-o telefonic, citez: "eu nu umblu dupa acte, nu platesc concediu medical". Si nu mi-a platit zilele nelucrate. Asta a fost in iulie, am revenit la locul de munca, numai eu stiu cum...dar intr-un final m-am refacut, dar a aparut altceva: la sfarsitul lui septembrie am racit rau, amigdalita, faringita si o otita pacatoasa. Am fost la medic, m-am tratat, dar stiind ca patronul nu-mi acorda concediu medical, am ramas acasa cu tratament. In acest timp, patronul ma suna doar sa ma intrebe cand imi reiau activitatea. I-am spus ca inca nu ma simt bine si cand am sa ma refac am sa revin. M-am insanatosit, l-am sunat sa-i comunic si nu mi-a mai raspuns la telefon. Din cate am inteles doreste sa ma concedieze, mi-as da demisia, dar m-am gandit ca nu am sa-mi mai primesc salariul pe luna trecuta. Va rog frumos ajutati-ma cum sa procedez, imi vreau salariul pe cat am muncit, in plus nu am dispus de nici de concediu de odihna. Nici in preaviz nu as mai sta. Multumesc frumos pentru ajutor.

Tenea Marius

Raspunde #183-1 | Tenea Marius | 14-10-2014

Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


Sergiu Cioban

Raspunde #183-2 | Sergiu Cioban | 14-10-2014

Boala lucratorului prin sine nu poate cauza concedierea. Daca lucratorul este bolnav, este suficient sa trimita certificatul medical angajatorului pentru a i se proteja postul de munca. In anumite cazuri, insa, boala poate fi cauza de concediere. Boala poate provoca concedierea lucratorului pentru cauza justa atunci cand in urma bolii apare imposibilitatea de a duce la bun sfarsit munca.

Timar Theodora

Raspunde #183-2-1 | Timar Theodora | 14-10-2014

Sau poate fi cauza de concediere daca, in urma vizitei medicului de control, lucratorul nu este gasit in locuinta sa fara o justificare adecvata.
Emil

Raspunde #184 | Emil | 17-10-2014

Buna ziua, am rugamintea la dumneavoastra sa ma lamuriti si pe mine. Am lucrat la politia locala timp de 6 ani, pe data de 1 septembrie mi am luat concediu pe anul 2013 si pe 2014 pana pe 17-10-2014, am primit 800 lei bani pe concediu mi au spus ca primesc mai mult dupa calculele lor dar nu am primit cat mi sa zis. Mie nu mi sa calculat bine salariul de incadrare la angajare si in 2014 sa recalculat si au vazut ca au gresit dupa recalculare au zis ca trebuie sa mi dea din urma 1500 lei. Acum sunt plecat din tara si vreau sa mi dau demisia. Asi vrea sa stiu daca mai primesc bani din urma si cum trebuie sa procedez. Va rog sa ma ajutati si va multumesc mult!


19 18 17 16 15 14 13 12 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!