Sfaturi si trucuri pentru demisie

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:


Roxana

Raspunde #173 | Roxana | 14-03-2014

Buna ziua! Se poate contesta o demisie cu preaviz semnata in timpul concediului medical ? Mentionez ca am fost chemata la birou din concediu medical pentru a"discuta ceva"si am fost fortata sa imi dau demisia. Ma simteam inca rau, dar am luat un taxi si m-am dus in ideea in care ma gandeam ca e ceva destul de grav de ma cheama din medical. M-am trezit ca ma obliga sa semnez demisia pe motiv de abateri indisciplinara cu amentintari de desfacere cu litera I si altele daca nu semnez in 5 minute. Ce mai pot face in acest caz? Multumesc!

Nicole

Raspunde #173-1 | Nicole | 12-06-2014

Practic, din cate stiu eu, nu au voie sa va concedieze in timpul concediului medical (ati gresit semnand cererea de demisie), deoarece in aceasta perioada contractul de munca se suspenda. Iar daca sunteti in preaviz si aveti concediu medical si acea perioada se suspenda pana in momentul revenirii la munca. In situatia aceasta puteti intenta un proces impotriva angajatorului.

Roxana

Raspunde #173-1-1 | Roxana | 12-06-2014

Multumesc mult Nicole!
hotie pe fata

Raspunde #174 | hotie pe fata | 16-03-2014

Salut....lucrez sofer la o firma de distributie! timp de 2 ani a fost un anumit director, care nu prea avea treaba cu noi! aveam consum la masina de 16 la suta....dupa ce directorul respectiv a fost dat afara si a venit alt nebun, mi-a iesit consum de 12.5 la suta! pe 2013 nu mi-am luat concediu deloc, si knd am cerut concediul akum in 2014 mi-a zis sa il trec la morti pt furtul de motorina de timp de 2 ani de 3,5 litri la suta! si ma ameninta k dak imi mai cer concediul o sa faca o comisie si o sa ne ia din urma sa le dam banii pt diferenta de motorina, lucru pe kre nu au cum sa il dovedeasca k am avut in fiecare zi altfel de incarcare!!! unde pot sa reclam lucrul asta??? astept un raspuns...MULTUMESC!


andrei

Raspunde #175 | andrei | 19-03-2014

Salut... a trecut deja o luna de cand mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca si inca nu mi-am primit banii pe ultimele 2 luni si nici bonurile de masa pe 4 luni. Ce ma sfatuiti sa fac?


Vlad

Raspunde #176 | Vlad | 23-03-2014

Salut! Lucrez pe o functie de conducere (sunt directorul unui departament) si peste aproximativ 5 luni voi parasi compania pentru care lucrez. Stiu ca preavizul in cazul functiei mele este de 45 de zile lucratoare, insa am o intrebare; in momentul in care imi depun cererea de demisie cu preaviz de 45 de zile, voi primi vreo dovada din partea angajatorului cum ca mi-au luat in considerare cererea ? Ce va trebui sa solicit angajatorului ca sa imi dovedeasca faptul ca mi-a luat cererea in considerare si sa nu ma trezesc peste 45 de zile ca imi spune ca nu am dreptul sa plec fiinda cererea a fost pierduta, distrusa, etc. ?? Multumesc!


stan mihail

Raspunde #177 | stan mihail | 23-03-2014

Mi-am dat demisia din spital si am plecat.....acum vreau sa particip la un concur sa ocup un loc de asistent! Am dreptul la acest lucru?


mihaela

Raspunde #178 | mihaela | 26-03-2014

Salut, eu am o mare nelamurire. Lucrez intr- o sectie de productie, iar in caz de demisie fara preaviz nu iti mai dau bonurile pe luna care ai lucrat si pana la data care iti dai demisia.E corect?


serban

Raspunde #179 | serban | 16-04-2014

Buna ziua, Mi-am dat si eu demisia si trebuie sa stau 20 de zile in preaviz. Problema este ca nu pot sa stau toate zilele deoarece stau cu chirie in Bucuresti si nu mai am unde sa locuiesc. In conditiile in care nu am locuinta ma poate obliga angajatorul sa fac toate acele zile de preaviz?


gheatau andreas

Raspunde #180 | gheatau andreas | 10-06-2014

Buna ziua, am o rugaminte daca se poate sa ma ajutati cu o intrebare? Eu mi-am dat lichidarea la zi, am lucrat in firma asta doar de vreo 3 sau 4 luni si patronul meu ma obliga sa platesc analizele si vreo 5 zile de lucru, e corect ce vrea el sa faca? Scuze dar nu ma pricep cu legile astea, va multumesc mult o zi buna!


sorin

Raspunde #181 | sorin | 21-07-2014

Lucrez de 4 luni la o firma de transport am program de 40 ore saptamana in contractul de munca si eu lucrez de luni pana sambata dormind in masina fara a fi platiti suplimentar. Daca comentezi spune sa ti dai demisia, dar exista un contract pe doi ani ca daca pleci sa platesti 10.000 lei noi pentru initierea la locul de munca. In acest caz pot depune demisia fara sa platesc acesti bani?

Tenea Marius

Raspunde #181-1 | Tenea Marius | 21-07-2014

Daca demisionati este posibil sa va dea in judecata si sa va pretinda suma de bani. Functie de actele semnate de dvs, de cursurile facute si de alte probe care se vor efectua puteti castiga sau pierde acel eventual proces.


Sergiu Cioban

Raspunde #181-2 | Sergiu Cioban | 21-07-2014

Codul Muncii prevede expres ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala (inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.Dancanet Lidia

Raspunde #182 | Dancanet Lidia | 26-08-2014

Lucrez intr-o companie de asigurari de viata de sapte luni sunt cu contract de colaborare-mai precis ING, dar nu mai prea merge treaba, iar de cateva zile mi-am gasit un alt loc de munca. Ideea e ca nu stiu daca nu am implinit inca un an in cadrul companiei...o sa mi se aprobe demisia? si daca voi mai fi obligata sa platesc training-ul la care am fost la inceputul activitatii? A-ti putea sa-mi da-ti un sfat in acest sens? Va multumesc.


19 18 17 16 15 14 13 12 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!