Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sfaturi si trucuri pentru demisie

Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Tina

Raspunde #186 | Tina | 12-12-2014

Buna ziua, lucrez in cadrul unei firme din 2007, atunci am semnat in contract ca voi respecta cele 15 zile (atunci nu erau 20 de zile) dar unde voi lucra va trebuii sa incep mai repede si atunci aici as vrea sa stau 5 zile in preaviz.... adica as putea sa plec si fara dar am zis ca totusi nu vreau sa "le fac rau" si sa stau macar 5 zile. Se poate ? Cum intocmesc in scris asta ? Va multumesc anticipat !

Sergiu Cioban

Raspunde #186-1 | Sergiu Cioban | 12-12-2014

Buna ziua Tina, iata un model de Cerere de demisie. Domnule director, Subsemnatul …………………………………..domiciliat in ………………………………., Str. …………………………..posesor al C.I. seria …….nr. ……………………………eliberat de …………………………la data de …………………………CNP ______________, avand functia de …………………………………..la societatea/compania condusa/administrata de dumneavoastra, SC………………………….., va rog sa imi aprobati prezenta cerere de demisie incepand cu data de ………………………respectand prevederile Codului Muncii si respectand preavizul de … zile calendaristice. Va multumesc. Semnatura / DataTina

Raspunde #187 | Tina | 12-12-2014

Multumesc frumos, sanatate maxima!


Marinela

Raspunde #188 | Marinela | 15-12-2014

Buna seara! Doresc să inaintez cererea de demisie. Zilele de concediu neefectuate, pot suplinii zilele de preaviz ?

Timar Theodora

Raspunde #188-1 | Timar Theodora | 16-12-2014

Preavizul este in zile lucratoare, deci zilele de sarbatoare sau nelucratoare nu se iau in calcul. Uitati-va bine in CIM, la litera L. Alte clauze, lit.c), unde scrie: "perioada de preaviz in cazul demisiei este de... zile lucratoare".

Marinela

Raspunde #188-1-1 | Marinela | 18-01-2015

Multumesc!
Claudiu

Raspunde #189 | Claudiu | 16-12-2014

Buna ziua. Eu am semnat preavizul, l-am inmanat manageului si am efectuat cele 20 de zile necesare, insa la complectarea celor 20 de zile de preaviz nu am primit nici un act. E necesar sa primesc vreun act de incetare a muncii in cadrul magazinului sau nu? Intreb deoarece la locurile de munca anterioare am primit acte care atesta faptul ca am lucrat la firma respectiva si pe ce perioada. Multumesc anticipat.

Tenea Marius

Raspunde #189-1 | Tenea Marius | 16-12-2014

Ar trebui sa intrati in posesia unei adeverinte de vechime, fisa de lichidare din care sa reiasa ca nu exista datorii intre parti si o decizie de incetare. Documentele ar trebui eliberate la incetare, iar daca nu le primit atunci sau dupa, depuneti o cerere scrisa prin care sa le solicitati...(de la data primirii ei, angajatorul are la dispozitie 15 zile pentru eliberarea documentelor solicitate, termen prevazut in HG 500/2011. Daca nu respecta acest termen, sesizati ITM pentru ca incalca legea).ana

Raspunde #190 | ana | 22-12-2014

Buna seara. Acum o luna angajatul m-a pus sa imi dau demisia ca se inchide firma dar ca imi face angajare pe alta firma dar tot acelasi angajator. Demisia mi-am dat-o pe data de 30 noiembrie si reangajarea pe 2 decembrie. Am o nelamurire : sunt insarcinata in 3 luni mai pot beneficia de concediul de risc si de cresterea copiluli? imi este frica ca poate am intrerupere pe cartea de munca si nu mai pot beneficia de concediul de crestere a copilului. Va multumesc

Sergiu Cioban

Raspunde #190-1 | Sergiu Cioban | 23-12-2014

Daca interuperea nu este inclusa in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, sau daca este inclusa dar acoperita prin perioade asimilate, atunci vei beneficia de concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii a intervenit o intrerupere, cu exceptia fractiunilor de luna acceptate, intrerupere care nu a fost acoperita prin eventuale perioade asimilate, atunci nu vei beneficia de concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Ai dreptul la alocatia de stat pentru copil. Vei avea dreptul la concediu de maternitate, iar daca vei continua sa achiti contributia individuala de asigurari sociale si in ultimele 6 luni dinaintea solicitarii acestuia, vei primi si indemnizatie de maternitate.iosefina

Raspunde #191 | iosefina | 08-01-2015

Am si eu o intrebare... Daca eu sunt in concediu imi pot baga demisia? Si este obligatoriu preavizul? Imi poate desface cartea cumva daca eu doresc sa ma mult la alta companie?


iuliana

Raspunde #192 | iuliana | 16-02-2015

Buna ziua, lucrez de aproape 3 luni intr-un call center si doresc sa plec fiindca nu mai rezist. Din pacate starea mea psihica in acest moment nu imi permite sa mai stau nici in cele 20 zile prevazute in contract, simt ca nu mai pot si ca cedez. Am citi cum ca fiind in cele 90 de zile de proba contractul poate incheia fara preaviz. Ce stiti despre asta? O sa incerc sa obtin o perioada preaviz cat mai scurta, insa daca nu cad la un consens cu angajatorul... o sa plec pur si simplu dupa o saptamana cat l-am anuntat ca as mai putea sa stau.


geo

Raspunde #193 | geo | 09-03-2015

Buna ziua, m-am angajt la o sala de sport (receptionera) in data de 7 ianuarie 2015, totul bun si frumos pana pe data de 2 martie cand mama s-a imbolnavit si a trebuie sa am grija de ea si de sora mea deoarece eu sunt de la tara si faceam naveta (mentionez ca am anuntat la servici ca nu o sa mai ajung). Am muncit 3 saptamani dintr-o luna si am lipsit 1. Din cauza situatiei financiare nu pot sa mai merg la locul de munca dar nu mi-am dat demisia inca. Trebuia sa-mi iau restul de bani pe 7 si cand am sunat astazi refuza sa ma mai plateasca datorita faptului ca nu am fost "serioasa" si am lipsit. Mama e mai importanta ca orice pt mine ..as dori sa stiu ce pot face in cazul acesta? ce ma sfatuiti. Dar imi vreau dreptul meu pt care am muncit totusi.

Tenea Marius

Raspunde #193-1 | Tenea Marius | 10-03-2015

O plangere la ITM insotita de o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor. Pentru neplata drepturilor salariale, singura metoda sa va obtineti banii este instanta de judecata. Actiunea pentru drepturi salariale este scutita de taxa de timbru, se judeca de tribunalul de la domiciliul dvs. Este un proces simplu, dar totusi un proces. Succes!Gagea Ionela

Raspunde #194 | Gagea Ionela | 12-03-2015

Buna seara! Doresc sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, actualmente lucrez la o firma de lenjerie, acum o saptamana am dorit sa-mi dau demisia fara preaviz (mentionez ca nu erau la zi cu salariile), dar angajatorul nu a fost de acord, dorind sa respect cele 20 de zile de preaviz. Sub presiune si diverse amenintari am semnat niste dispozitii de plata in alb, mai exact de salar, dar eu nu am primit nimic! Acum sunt in concediu de odihna, saptamana viitoare m-au anuntat ca vor sa fac inventar si ca trebuie sa fiu prezenta, intre timp eu am inceput colaborarea cu o alta firma. Este obligatoriu sa fiu prezenta la inventar? Ce se intampla daca nu asist? Si cum procedez dupa terminare concediului? Trimit o demisie prin posta cu confirmare de primire Multumesc anticipat.


Paula

Raspunde #195 | Paula | 03-04-2015

Buna ziua! Am semnat o cerere de incetare a CIM (artic. 55B) cu acordul partilor in data de 2 aprilie. In data de 10 se efectueaza plata salariilor. Mi s-a spus ca atunci imi voi lua banii pe o jumatate din luna precedenta, pe 25 cealalta jumatate din luna martie iar pe 10 mai imi vor fi platite zilele de concediu neefectuate (22 de zile). Intrebarea mea este: pot solicita, in baza legii, plata cumulata pe data de 10 aprilie? Pot avea incredere ca angajatorul isi va respecta cuvantul si nu ma va amana la nesfarsit cu platile pe motiv de neaprobare, lipsa de bani, insolventa etc.?


20 19 18 17 16 15 14 13 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate