Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sfaturi si trucuri pentru demisie

Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Gagea Ionela

Raspunde #194 | Gagea Ionela | 12-03-2015

Buna seara! Doresc sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, actualmente lucrez la o firma de lenjerie, acum o saptamana am dorit sa-mi dau demisia fara preaviz (mentionez ca nu erau la zi cu salariile), dar angajatorul nu a fost de acord, dorind sa respect cele 20 de zile de preaviz. Sub presiune si diverse amenintari am semnat niste dispozitii de plata in alb, mai exact de salar, dar eu nu am primit nimic! Acum sunt in concediu de odihna, saptamana viitoare m-au anuntat ca vor sa fac inventar si ca trebuie sa fiu prezenta, intre timp eu am inceput colaborarea cu o alta firma. Este obligatoriu sa fiu prezenta la inventar? Ce se intampla daca nu asist? Si cum procedez dupa terminare concediului? Trimit o demisie prin posta cu confirmare de primire Multumesc anticipat.


Paula

Raspunde #195 | Paula | 03-04-2015

Buna ziua! Am semnat o cerere de incetare a CIM (artic. 55B) cu acordul partilor in data de 2 aprilie. In data de 10 se efectueaza plata salariilor. Mi s-a spus ca atunci imi voi lua banii pe o jumatate din luna precedenta, pe 25 cealalta jumatate din luna martie iar pe 10 mai imi vor fi platite zilele de concediu neefectuate (22 de zile). Intrebarea mea este: pot solicita, in baza legii, plata cumulata pe data de 10 aprilie? Pot avea incredere ca angajatorul isi va respecta cuvantul si nu ma va amana la nesfarsit cu platile pe motiv de neaprobare, lipsa de bani, insolventa etc.?


mihai

Raspunde #196 | mihai | 24-06-2015

Lucrez la o firma care mi-a dat preaviz scris pentru ca la sfarsit de luna se inchide firma si ca nu ne pot oferii alte functii in cadrul firme si postul se desfinteaza...acum vor sa ne repuna in functie. Este posibil daca nu doresc sa mai continui sa folosesc preavizul primit pentur a pleca din firma si sa pot obtine adeverinta de vechime, fisa de lichidare si alte documente? Mi s-a zis ca acel preaviz primit se poate anula de prin ruperea lui si gata sunt reangajat si pravizul este nul...asa se procedeaza dupa ce se primeste preaviz si firma se razgandeste?

Sergiu Cioban

Raspunde #196-1 | Sergiu Cioban | 25-06-2015

Nu exista posibilitatea legala ca angajatorul sa emita acte unilaterale cu efect retroactiv, actele unilaterale ale angajatorului producand efecte de la data comunicarii lor salariatului, numai nulitatea putand retroactiva, iar nulitatea nu se poate constata sau pronunta in cazul deciziei de concediere decat de catre instanta de judecata, potrivit prevederilor art. 76-781 J C. muncii, care reglementeaza controlul si sanctionarea concedierilor nelegale.Marta

Raspunde #197 | Marta | 27-06-2015

Cu toate ca am indeplinit conditiile de acordare a somajului, mi s-a comunicat ca am pierdut acest drept, pentru faptul ca mi-am dat demisia. Nu a avut importanta ca mi-am dat demisia din vina angajatorului si am dovedit acest lucru cu o hotarare judecatoreasca. Altfel spus, ar fi trebuit sa muncesc in continuare pentru un angajator care imi incalca drepturi elementare...in plus platind pentru o asigurare iluzorie de somaj, care de fapt nu te asigura si care este lasata la latitudinea angajatorului.


pop laura

Raspunde #198 | pop laura | 01-07-2015

Buna ziua. Daca cer demisia la zi pierd garantia?


Laura

Raspunde #199 | Laura | 02-07-2015

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Am decis sa imi dau demisia incepand cu data de 17.07.2015 doar ca eu am concediu in perioada 04.08.2015 pana la data de 19.08.2015. Sefa mi-a spus ca perioada de preaviz sa o fac de pe 17.07 pana pe 04.08 sa intru in concediu si dupa sa termin perioada de preaviz, nu stiu daca e corect asa, nu stiu cum sa procedez! Va multumesc.


badila maria

Raspunde #200 | badila maria | 06-07-2015

Lucrez intr-o companie si din motive confidentiale vreau sa plec cu lichidare la zi, cat mai repede si cu plata tuturor drepturilor, salariu, concediu odihna, etc. Va rog sa-mi raspundeti cat puteti de repede. Multumesc anticipat!


Liana

Raspunde #201 | Liana | 15-07-2015

Buna, angajatorul are voie sa nu iti dea banii pe luna precedenta chiar daca ai lucrat-o in totatitate doar ca nu ti-ai respectat preavizul ?? Problema mea e ca nu vor sa-mi aprobe incetarea contractului mi-am pierdut deja 2 locuri de munca din cauza asta. Iar salarul nu l-am primit DELOC !!!


valerica

Raspunde #202 | valerica | 11-08-2015

Buna, lucrez ca ospatar de aproape 3ani si asi vrea sa intru in somaj. Ce trebuie sa fac si ce bani voi lua?


Maria

Raspunde #203 | Maria | 19-08-2015

Buna ziua! Sunt angajata de o luna si jumatate cu contract pe perioada determinata de 3 luni si doresc sa-mi dau demisia. Doresc lichidarea la zi. Ce-l obliga legea pe angajator? Sa imi plateasca drepturile salariale in ultima zi de lucru sau la urmatoarea data de salar stabilita prin contract?


21 20 19 18 17 16 15 14 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate