Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sa obtii mai mult cu mai putin efort

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Esti familiarizat cu principiul 80/20?


Promiteam in articolul trecut ca revin cu mai multe detalii asupra principiului 80/20. Va recomand cu caldura cartile lui Richard Koch, autor care dezbate pe larg utilizarea si implementarea acestui principiul in vietile noastre.

 

Spre deosebire de ceea ce am mai citit prin cartile de time management, Koch abordeaza subiectul dintr-o perspectiva mult simplificata si foarte usor de aplicat.


Cunoscut sub numele de principiul lui Pareto, el arata, la modul general, ca 80% din efecte sunt produse de 20% dintre cauze. Extrapoland, intr-o afacere 80% din profit provine de la 20% dintre clienti sau produse, 80% din mesajele pe care le trimitem sunt adresate la 20% dintre corespondentii nostri, 80% dintre defectiunile unei masini sunt cauzate de 20% dintre piese, in 80% din timp ne imbracam cu 20% din hainele pe care le avem in garderoba si asa mai departe.


In prima lui carte dedicata acestui principiu (si care se numeste chiar Principiul 80/20), Richard Koch se concentreaza in principal asupra succesului în afaceri. Ulterior, Koch revine cu o noua carte, dedicata celor care fac eforturi sa jongleze cu timpul astfel incat sa gaseasca acel echilibru cariera, viata personala, familie, prieteni si propria dezvoltare personala (Living the 80/20 way).


Premisa lui Koch este ca, daca organizatiile au invatat ca pot imbunatati semnificativ performanta lor prin concentrarea asupra celor 20 de procente critice din activitatile lor, atunci inseamna ca oamenii pot aplica aceleasi reguli pentru fiecare aspect al vieţii lor. Singura schimbare importanta care este necesara, este una legata de atentie. El afirma ca putem imparti totul in viata noastra, inclusiv activitatile noastre, gandurile noastre, oamenii din jurul nostru, tehnicile sau metodele pe care le utilizam, in doua gramezi: gramada 80% şi gramada 20%. In “containerul” pe care scriem 80%  intra acele activitati, mari consumatoare de energie, dar care din pacate produc prea putine rezultate, alterand puternic sentimentul nostru de satisfactie generala. In gramada 20% vom include acele activitati sau persoane care contribuie cu adevarat la fericirea si implinirea noastra.


Odata ce am creat cele doua gramezi, ceea ce ne ramane de facut este sa ne angajam intr-un un efort constient si sustinut de refuz a cat mai multe activitati din gramada 80% si sa ne concentram (la fel de constient si sustinut) asupra celor din gramada mica. Rezultatul va fi ca, pentru un efort mult mai mic, vom primi o rasplata mult mai mare! Koch afirma ca este o greseala enorma sa credem ca “mai multe rezultate implica mai mult efort. Este spiritul gresit in care se pare ca am fost educati: pentru a obtine mai mult de la viata, pentru a obtine ceea ce ne dorim, trebuie sa muncim din greu, sa dedicam mult timp, sa facem sacrificii si compromisuri. Premisa lui Koch este faptul ca aceasta mantra este incorecta si ca putem invata sa experimentam cu usurinta principiul conform caruia mai puţin inseamna mai mult, in toate aspectele vietii noastre. Pentru aceasta insa, avem nevoie sa ne concentram pentru a inlatura acele saricini care nu aduc rezultate si sa ne focalizam atentia asupra “sinelui nostru autentic”. Cand reusim cu adevarat acest lucru, succesul si fericirea se vor manifesta natural in vietile noastre. Koch ne promite ca, daca avem cu adevarat curajul sa muncim mai putin,  sa ne ingrijoram mai putin, vom reusi mai mult, ne vom bucura mai mult si vom stabili relatii mult mai armonioase cu oamenii importanti din vietile noastre.


Dar cum facem acest lucru? 

Koch ne propune sa avem grija sa nu ne mai lasam prada problemelor din trecut si sa nu ne mai ingrijoram pentru ce va fi in viitor. Sa traim in prezent. Putem obtine mai mult cu mai putin efort cu conditia sa ne concentram toata atentia pe momentul prezent, sa profitam cat putem de el, sa luam din el tot ce e bun si frumos pentru noi. Iar in momentul prezent, sa ne focalizam eforturile strict asupra acelor 20% activitati care ne aduc adevarata implinire si satisfactie.

In final, ceea ce mi-a placut foarte mult, este sugestia lui Koch de a inlocui clasicul “to do list” cu un “not to do list”. Avem nevoie sa invatam sa fim foarte selectivi cu felul in care ne petrecem timpul si ne traim viata. Avem in egala masura nevoie sa invatam sa spunem “nu” acelor activitati sau persoane care nu aduc valoare in vietile noastre, care nu contribuie cu nimic la ceea ce ne dorim cu ardoare sa obtinem. El ne sfatuieste sa actionam abia dupa ce ne-am gandit foarte bine. Sa reflectam profund la cea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Sa facem doar acele lucruri care sunt valoroase pentru noi si care ne fac fericiti.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 07-02-2012

Chiar vorbeam zilele trecute despre lucrurile importante de facut si despre lucrurile urgente :). Nu stiu in ce masura este sustinut raportul acesta de 80/20 dar, personal, oamenii de succes pe care ii cunosc au cu siguranta modificat acest raport. Lucrurile stau cam invers. Sustin in continuare ideea ca 'ceea ce gandesti, determina actiunile tale', deci, lucrurile asupra carora ne concentram determina rezultatele pe care le obtinem. Este important sa ne educam in sensul autoresponsabilizarii. Un exercitiu de facut ar fi sa revedem zilnic obiectivele propuse la inceput de an si termenele limita stabilite. Poate asta ne determina sa ne concentram mai mult si sa schimbam acel raportin favoarea atingerii obictivelor dorite.

Raluca Savu

Raspunde #1-1 | Raluca Savu | 08-02-2012

Narcisa, la ce te referi cand spui ca 'lucrurile stau cam invers'?Radu

Raspunde #2 | Radu | 08-02-2012

Da. merci Raluca...Eu una nu prea am ce sa scriu ca-s corigenta la capitolul time management si toate le fac pe dos. :)

Raluca Savu

Raspunde #2-1 | Raluca Savu | 08-02-2012

Chiar pe toate le faci pe dos? Asta cu time management-ul e rezolvabila... doar sa vrei sa o rezolvi :)

Radu

Raspunde #2-1-1 | Radu | 08-02-2012

Chiar pe toate :))...dar am citit! ;)
Cristina

Raspunde #3 | Cristina | 08-02-2012

Multumesc Raluca...ma confrunt de ceva vreme mai accentuat cu pb timpului. Vin dupa o despartire care m-a dezechilibrat si acum incerc sa-mi pun ordine in viata cu diverse activitati, hobbyuri. Problema e ca de fiecare data cand incerc nu ma tine mai mult de cateva zile si apoi iar cad in capcana oboselii...si serviciu si master. Timp ar fi ceva ramas, nu zic nu da nu ma prea descurc sa-l organizez cum trebuie.

Stefan B.

Raspunde #3-1 | Stefan B. | 08-02-2012

Draga mea, problemei tale ii zice time management, iar secretul sta intr-o planificare mai aprofundata a tot ceea ce faci: scrie-ti pe un post-it ce ai de facut si e important in ziua respectiva si vezi ce iese. ;)


Raluca Savu

Raspunde #3-2 | Raluca Savu | 08-02-2012

Daca vrei sa vorbim mai mult, o putem face si prin mesaj privat. Eu te ajut cu drag daca o pot face. :)Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-02-2012

Ma refeream la procentele acelea cand ai impartit containerele. Eu nu am vazut niciun om de succes care sa desfasoare aceleasi activitati ca cei care esueaza. Containerele lor au procente diferite, poate nu se schimba raportul chiar invers dar in mod sigur primul container este mai mare decat al doilea. Cei care obtin rezultate se concentreaza pe activitati productive, pe acele lucruri importante care aduc rezultatele urmarite. Nu -i vorba ca as fi impotriva aplicarii principiului lui Pareto, observatia mea este ca oamenii de succes au din start acele containere(activitatile din ele) diferite de ale oamenilor de rand! Poate acum m-am explicat mai bine, sunt sigura ca ai inteles ideea!

Raluca Savu

Raspunde #4-1 | Raluca Savu | 08-02-2012

Nu le-am impartit eu, le-a impartit Richard Koch, autorul cartii. Eu inteleg ce spui tu, numai ca in articol nu e vorba ca oamenii de succes fac aceleasi lucruri cu cei care nu au succes. Ma refer la un principiu cunoscut de time management, care spune ca 20% din ceea ce faci contribuie la 80% din rezultatele tale. Evident ca pentru fiecare cele 20 de procente sunt reprezentate de altceva. Ideea sa identifici care sunt acele activitati (din cele multe pe care le ai de facut) care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti :)Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-02-2012

Oamenii de rand fac o multime de lucruri neimportante, consumatoare de energie si se concentreaza prea putin pe lucrurile cu adevarat importante. Oamenii care isi ating obiectivele, au o rutina' modificata. Activitatile lor importante sunt intodeauna mai numeroase decat a celorlalti,cu alte cuvinte, fac mai multe lucruri esentiale decat restul lumii.Nu prea cred intr-o formula magica, ma concentrez maxim numai pe asta si functioneaza! Dar cred in abordarea unui stil de viata productiv.Cu alte cuvinte, succesul vine cheltuind cea mai mare cantitate de energie pe cat mai multe activitati importante!

Raluca Savu

Raspunde #5-1 | Raluca Savu | 08-02-2012

Si aici la fel: ok, vorbim de saricini importante. Cum stim care sunt sarcinile importante? In functie de ce anume le calificam ca fiind importante? Eu zic ca in functie de gradul in care ele contribuie la rezultatul final.Olga Popescu

Raspunde #6 | Olga Popescu | 09-02-2012

Poate ca este vorba si de o prioritzare a activitatilor zilnice pe care unuii stiu sa o faca, dar nu vor, altii vor, dar nu stiu cum, multi care nici nu stiu cum sa faca asta, dar nici nu constientizeaza ca e nevoie de o schimbare, si mai sunt si acei oameni de succes care reusesc sa isi valorifice timpul la maxim pentru ca sunt constienti de importanta lui. Pana la urma timpul este acelasi pentru toata lumea..cum il folosim reprezinta diferenta!

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Da Olguta, m-ai inteles perfect! Si ii dau dreptate si Ralucai. Este adevarat ca sarcinile importante sunt cele care contribuie la rezultatul dorit as zice. Pan la uram era vorba de eficienta si eficacitate. Si este vorba da, de time management! :) Cei care reusesc in obiectivele lor isi prrioritizeaza activitatile zilnice. Eu nu am contestat metoda lui Pareto, numai ca undeva in text se spunea ca si activitatile din viata noastra se pot imparti in 2 containere, si era unul cu 80 % activitati consumatoare de energie. Acolo mi s-a parut un pic fortata..pt ca este general cunoascuta aceasta realitate; obtii suces muncind pe branci pana la urma, adica tot ceea ce faci trebuie sa faci cu folos...de-ar exista macar o metoda hocus-pocus, munces 1h pe zi super eficient si restul ma relaxez. Eu in asta nu cred.

Raluca Savu

Raspunde #6-1-1 | Raluca Savu | 10-02-2012

Perspectiva lui Koch combate exact aceasta credinta limitativa conform careia ca sa ai succes e nevoie sa 'muncesti pe branci'. Ceea ce spune el, este ca indiferent ca e vorba de job sau de viata privata, vei avea succes daca alegi sa faci acele lucruri care iti asigura succesul. Eu stiu o multime de oameni care muncesc pe branci si nu au succes. Voi nu ati intalnit astfel de oameni?
Olga Popescu

Raspunde #7 | Olga Popescu | 10-02-2012

Raportul acesta de 80/20 al lui Pareto, din cate stiu eu, se aplica mult pentru diagnosticarea problemelor in calitatea serviciilor, mai ales in domeniul vanzarilor. El spune ca 80% din efecte sunt generate de 20% din cauze. Probabil ca se poate aplica foarte bine si in managementul timpului, dar ca orice teorie, se bazeaza pe anumite criterii care nu se aplica tuturor persoanelor. Eu am intalnit multi oameni care muncesc pe branci si nu au succes, sunt perfect de acord cu Raluca. Dar am intalnit si care muncesc mult, si reusesc tocmai pt ca isi valorifica acel timp doar cu sarcini importante, care asa cum a zis Raluca, contribuie la rezultatul final.:)


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #8 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Da...probabil ca eu nu am inteles asa cum trebuie acest principiu. Fac parte din categoria de oameni care accepta orice teorie atata timp cat practica imi demonstreaza ceea ce se spune in teorie. Daca pot proba un principiu, apoi ma incred in el. Daca s-ar da si cateva exemple atunci cand vorbim despre metode sau principii poate unii dintre noi(printre care si eu :)) am putea intelege mai bine. Ma gandeam daca este posibil ca acest principiu sa rezolve si o problema a mea. Cum as putea de exemplu sa aplic acest principiu daca sa zicem am ca obiectiv invatarea? Sa zicem ca sunt in sesiune si mai si lucrez si doresc sa iau bursa de merit, pt asta imi trebuie 10 pe linie. Cum devin mai eficienta? Punand in calcul ca trebuie sa muncesc, trebuie sa ma relaxez si sa si invat? (iar cand invat, sunt foarte concentrata). O metoda am gasit-o asa: cand nu sunt acasa strict la invatat, folosesc audiobook-urile facute si le ascult ori de cate ori pot, pe strada, la cumparaturi, etc, acelasi timp il impart intre mai multe activitati. Dar ca sa invat practic mai mult si mai repede ce solutie mi-ati oferi? Sau este aplicabil principiul in cauza si in aceasta situatie? Multumesc anticipat pt orice ajutor!

Mallecourt Lionel

Raspunde #8-1 | Mallecourt Lionel | 10-02-2012

Ce faceam eu cand eram student...luam un reportofon sa micut si ma enregistram (adica citeam cursul intr un mod foarte pasional asa :)...) si noaptea inainte sa adorm, puneam casti pe orechii si ascultam cursul povestit de mine. La mine a mers foarte bine, ca sunt cel mai bun profesorul de al meu.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #9 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Asta spuneam si eu ca am facut :)) sa nu crezi ca am gasit cursurile profesorilor gata pe audiobook :)) nu, citeam eu din carte, ma inregistram pe calculator, dupa descarcam pe telefon..si invatam si cand spalam vase de ex. Eu intrebam daca de ex: am 9ooo de pagini de invatat in 6 luni de zile, timp in care treb sa lucrez si sa fac toate activitatile unui om normal, cum fac sa memorez eficient? Astept orice sugestie!

Raluca Savu

Raspunde #9-1 | Raluca Savu | 10-02-2012

Asta depinde de stilul tau de invatare. Ce spune Lionel ca facea cand era student, i se potrivea lui pentru ca este probabil auditiv. Mi se pare foarte tare ca functioneaza si la tine si ca poti invata in timp ce speli vase. Eu sunt o persoana vizuala, pe mine nu m-ar ajuta prea mult sa imi inregistrez ceea ce vreau sa invat si sa ascult. Referitor la articol, spuneai ca vrei exemple. Ai spus ca obiectivul tau este sa obtii bursa. Perfect. Care e lista de activitati pe care ai nevoie sa le faci pentru a obtine bursa? Sa citesti 3 ore / zi? Ok. Daca asta iti aduce tie rezultatul dorit, asta e ceea ce ai de facut.(cu atat mai mult cu cat e vorba de un efort de cateva luni). Orice faci pe langa asta, se incadreaza in cei 80% care consuma efort si energie, dar nu te duc la rezultatul dorit. Pentru ca vorbim tot timpul in raport cu obiectivul sau obiectivele pe care le avem. Stiu, o sa imi spui ca tu mergi si la job, ca ai de spalat si vase, de facut mancare, ai nevoie sa te distrezi, sa te relaxezi, etc. Si sunt absolut de acord. Numai ca, imi aduc aminte aici de ceea ce spune Stephen Covey: 'cheia este nu sa iti organizezi prioritatile in functie de ceea ce ai in agenda, ci sa iti faci agenda in functie de prioritati'. Prin urmare tu esti cea mai in masura sa decizi care sunt prioritatile tale si sa iti organizezi agenda in consecinta. :)Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #10 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Multumesc mult Raluca pentru toata bunavointa ta, pentru sfaturi si restul informatiilor. Trebuie sa recunosc, sunt ambitioasa si imi doresc multe de la viata:)..din acest motiv intrebab de o solutie de invatare, pt ca este prioritar ppt mine invatatul.Si chiar am renuntat la iesiri si alte distractii, este imposibil sa le faci pe toate..cel putin, la mine nu functioneaza! Obtin ceea ce-mi doresc concentrandu-ma numai pe acel lucru...cred ca mai am mult de invatat despre cum sa gestionez timpul. Merci si tie Lionel pt sfat si chiar interesant ca functioneaza metoda si la tine:)

Raluca Savu

Raspunde #10-1 | Raluca Savu | 10-02-2012

Cu mult drag, Narcisa. Mi-a placut mult afirmatia ta: 'Obtin ceea ce-mi doresc concentrandu-ma numai pe acel lucru...' Tocmai ai firmat tu insati ceea ce spun eu in articol :) In ceea ce priveste stilul de invatate, solutia o ai tu. Orice sfaturi ai primi de la noi, tu stii cel mai bine ce functioneaza pentru tine. Pentru ca noi suntem cu totii diferiti. Gandeste-te la momente din trecutul tau in care ai avut de invatat. Cum ai facut atunci? Aminteste-ti in cel mai mic detaliu cum faceai si vezi ce a functionat. Acelasi lucru va functiona si acum. Spor :)


Olga Popescu

Raspunde #10-2 | Olga Popescu | 13-02-2012

Narcisa, vezi ca exista chestionare privind stilurile de invatare..daca esti interesata, iti pot trimite unul. :) Eu le folosesc la cursurile mele de comunicare pentru a vedea ce stil de invatare are fiecare participant, ca sa adaptam cursurile. Asa poti stabili singura ce ti se potriveste cel mai bine si te poti concentra doar pe acea metoda. Succes!Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate