Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Recrutarea managerilor intreprinderilor sociale

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Profilul cel mai potrivit


Deoarece intreprinderile sociale sunt organizatii cu mai multe parti interesate (multi-stakeholders) cele mai multe afaceri sociale sunt demarate de organizatii/institutii non-profit si nu de intreprinzatori individuali.

 

Asadar, spre deosebire de afacerile comerciale, cele sociale au antreprenori colectivi (un ONG, un grup de cooperatori sau un consiliu local). Ceea ce duce la separarea rolurilor de antreprenor si manager. Daca antreprenorii privati sunt de regula si (primii) managerii propriilor intreprinderi, un antreprenor social colectiv nu poate fi si manager (desi va pastra proprietatea si controlul asupra afacerii) ci va trebui sa angajeze unul din interiorul sau din afara organizatiei. In continuare voi incerca sa analizez optiunile pentru recrutarea unui manager de intreprindere sociala.

 

Chiar daca in societatea romaneasca inca exista o atitudine nefavorabila fata de afaceri, totusi zilnic mii de oameni incearca sa isi ia soarta in mainile proprii si sa demareze o afacere. Dupa cum este de asteptat, cei mai multi dintre ei vor esua mai devreme sau mai tarziu, unii vor supravietui cu un profit care de abia le va rasplati efortul personal (echivalentul unui salariu) iar foarte putini se vor imbogati de pe urma afacerilor initiate.

 

Cei mai potriviti pentru rolul de antreprenor social ar fi intreprinzatorii din cea de a doua categorie din cele mentionate mai sus deoarece ei sunt capabili sa mentina o afacere pe linia de plutire (spre deosebire de cei din prima categorie) multumindu-se cu un venit modest obtinut din munca proprie (cum ar fi salariul de manager al unei intreprinderi sociale) spre deosebire de cei din ultima categorie, care s-au invatat cu venituri considerabil mai mari, pe care o afacere sociala nu le-ar putea asigura.

 

Astfel ca organizatiile/institutiile care doresc sa initieze o afacere sociala ar trebui sa incerce sa atraga ca manager al intreprinderii sociale un astfel de antreprenor local care reuseste sa isi mentina afacerea personala de mai mult timp pe linia de plutire fara un profit substantial in locul unei persoane fara experienta in afaceri (oricat de bine intentionata si filantropica ar fi aceasta). Consiliului de administratie al intreprinderii sociale ii va fi mai usor sa asigure caracterul social al afacerii prin controlul pe care il exercita asupra managerului provenit din mediul de afaceri decat sa asigure succesul/sustenabilitatea pe piata a afacerii administrate de o persoana fara experienta in afaceri.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

daniel

Raspunde #1 | daniel | 17-01-2014

Super util articolul, domnule consultant. Ne dati si niste exemple concrete de intreprinderi sociale pe care le-ati vazut dumneavoastra ?

Cuta Nicolae

Raspunde #1-1 | Cuta Nicolae | 18-01-2014

De exemplu, eu folosesc de mai multi ani serviciile centrului de sanatate al Fundatiei "Sfantul Grigorie Decapolitul" din Craiova. Anul trecut am dus un grup de primari din jud. Dolj sa viziteze cateva intreprinderi sociale (cooperative) din zona Horezu dar si intreprinderi sociale infiintate de consiliile locale din Dobrun si Gradinari (doua comune din jud. Olt). Daca doriti sa le vizitati va pot da datele de contact ale acestora. In tara sunt alte intreprinderi sociale mult mai cunoscute, care functioneaza de ani de zile ("Cartea calatoare", "Alaturi de Voi", "Fabrica de mozaic", "Sacosa de panza", "Recicleta" etc.), insa aici v-am dat exemple doar din cele vizitate de mine personal (asa cum mi-ati cerut).Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate