Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Recrutarea antreprenorilor sociali

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Atitudinea fata de afaceri

Ceea ce face ca antreprenorii sociali sa fie atat de rari la noi este atitudinea fata de afaceri. Astfel, in Romania avem 3 atitudini dominante, din pacate toate nefavorabile pentru afacerile sociale:

1 - Pe de o parte, majoritate covarsitoare a populatiei considera afacerile un lucru oneros/necinstit sau cel putin imoral, chiar daca se desfasoara in deplina legalitate, deoarece cei mai multi romani au fost educati in spiritul dispretului si condamnarii “afaceristilor” (peiorativul notiunii de om de afaceri, respectabila in tarile dezvoltate). Ori, sa nu uitam ca in Romania generatii intregi incepand din copilarie (in perioada celor “7 ani de acasa”) si ulterior in scoala si in societate au auzit numai conotatii negative despre cei care indraznesc sa faca afaceri in societatea noastra sau povesti despre nefericirea celor care au acumulat averi din afaceri in trecut sau parti ale lumii.

2 - O alta parte importanta a populatiei, cei care au incercat in ultimii 12 ani sa porneasca o afacere si au esuat, sunt ferm convinsi ca in Romania nu se pot face afaceri corecte deoarece statul le obstructioneaza. O parte din aceasta atitudine este justificata, dar, pe de alta parte, sa nu uitam ca economia de piata se bazeaza pe concurenta libera, care chiar si in statele cele mai dezvoltate economic face ca doar 5% dintre afaceri sa reziste mai mult de 5 ani pe piata.

3 - In sfarsit, cei care au reusit in afaceri si apreciaza rolul acestora in dezvoltarea societatii, tocmai pentru ca au fost expusi atata timp atitudinii ostile a majoritatii au dobandit o reticenta (daca nu justificata cel putin de inteles) in a-si dedica resursele personale rezolvarii problemelor celor care ii blameaza.

In acest context, pentru recrutarea antreprenorilor sociali afacerile sociale ar trebui prezentate in lumini diferite pentru fiecare categorie in parte: pentru potentialii antreprenori sociali ce provin din categoriile de populatie reticente fata de afaceri ar trebui pus accentul pe caracterul social (neoneros) al afacerilor sociale iar pentru oamenii de afaceri ar trebui subliniata provocarea pragmatica pe care o reprezinta rezolvarea unor nevoi comunitare fara sa pierzi/donezi bani ci valorificand eficient un potential economic neexploatat (suficient) pana acum.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Paula

Raspunde #1 | Paula | 12-09-2013

Probabil mai exista si o categorie a oamenilor care nu vor sa-si "piarda timpul" pentru o afacere care nu le aduce un profit substantial si imediat. Ideea in sine de afacere sociala nu se identifica cu imbogatirea ori tocmai in cautarea acesteia majoritatea oamenilor incep o afacere.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate