Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Munca in spatiu deschis: un calvar?

Catalin Ion
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce putem face daca lucram in stil open space

Din ce in ce mai multi angajati lucreaza in spatiu deschis, adesea fara sa fie de acord cu aceasta situatie. In diferite sondaje, multe persoane declara ca gasesc jenant, chiar insuportabil, lucrul intr-un spatiu deschis. Daca ar fi posibil, acestia ar dori sa lucreze intr-un birou, singuri sau cu alti colegi.
Din nefericire pentru ei, birourile inchise tind sa dispara, principalul motiv fiind costurile de intretinere. Intr-un spatiu larg, reprezentand o singura camera, pot intra cu pana la 30 % mai multi angajati decat intr-un spatiu impartit in birouri. O simpla reamenajare a spatiului poate insa imbunatati coabitarea.

Noi amenajari pentru a trai mai bine in spatiu deschis
Aceasta inseamna ca suntem condamnati sa suportam aceasta apropiere fara a putea modifica nimic? Nu neaparat. Exista un numar de amenajari care permit rezolvarea a trei motive preponderente de plangere: zgomotul, absenta intimitatii, circulatia, responsabile de oboseala fizica si psihica a angajatilor care lucreaza in spatiu deschis.

Respectarea catorva reguli
In ceea ce priveste zgomotul, se recomanda repetarea regulilor generale de respect fata de ceilati. Anumite companii chiar le afiseaza in cladirile unde functioneaza. Exista o serie de reguli simple: reducerea volumului la soneriile telefoanelor mobile, deplasarea la biroul colegului de care ai nevoie, si nu interpelarea acestuia, utilizarea hands-free-rilor doar in salile de sedinte, sau reducerea volumului propriei voci.
Daca vreti sa comunicati, mergeti in sala de sedinte. Pentru mai multa intimitate in inevitabilele conversatii private, utilizati mobilul. Un alt factor important este pozitionarea birourilor fata de acces si circulatii. Pentru un maximum de confort biroul nu trebuie sa fie pozitionat cu spatele la zonele principale de circulatie si sursele cele mai importante de zgomot.

Creati o anumita intimitate in birou
Munca in spatiu liber presupune sa fii in permanenta sub privirile celorlati: colegii din apropiere, dar si cei care au drum pe langa biroul dumneavoastra. Vizibilitatea ecranului calculatorului este cea mai dezagreabila.
In strainatate, au aparut deja solutii: oglinda retrovizoare pentru ecran, care iti permite sa ai un ochi la spate! „Gata cu infarctul provocat de vocea sefului, aflat la 20 de cm in spatele tau!”, promite un site de vanzari de produse high tech pe Internet.
Un alt accesoriu: filtrul care intuneca ecranul, care face lectura imposibila atunci cand nu te afli exact in fata ecranului. Amuzant, dar nu suficient. Problema angajatilor nu este faptul ca le este urmarit ecranul, ci acela ca sunt privati de intimitate.
In aceeasi ordine de idei, castile conectate la MP3-player sunt extrem de practicate. Aceasta iti permite cat de cat sa iti creezi o zona de intimitate care te protejeaza de zgomot.

Adresati-va unui expert in amenajarea spatiului
In ceea ce priveste amenajarea zonei de birouri intr-un open space, trebuie sa se tina cont de o suma de factori ce determina confortul psihic al fiecarui angajat.
Arhitectul/designerul preconizeaza mai degraba o reflectare asupra reorganizarii posturilor, realizata de cativa angajati motivati. O jumatate de zi dedicata acestui subiect poate oferi solutii care sa fie propuse conducerii, cu sansa de a fi mai bine primite decat plangerile.
Bineinteles, un lucru esential este crearea unui spatiu personal. Pentru a asigura un minimum de intimitate intr-un spatiu deschis, se poate opta pentru o separatie intre birouri realizata fie printr-un sistem de rafturi incepand de la nivelul biroului, sistem care nu ar trebui sa depaseasca 80cm in inaltime, fie printr-un paravan dintr-un material usor sau o  planta mai inalta.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Dan Seeker

Raspunde #3 | Dan Seeker | 11-11-2009

Atmosfera de open space e mult mai placuta. Nu stiu cum poti sa faci o gluma dintr-un birou intr-altul, in asa fel incat sa se amuze la fel de multa lume ca in open space. In plus, mai degraba te imprietenesti cu colegii povestind despre filmul vazut aseara cand sunteti mai multi laolalta, decat daca ar fi sa treci prin biroul lui pentru asta.


Jojo

Raspunde #4 | Jojo | 11-11-2009

Da, dar... uneori open space-ul nu e chiar usor de suportat. Galagia, agitatia, ritmul diferit de lucru te cam fac sa muncesti cu mai putin spor, sa ramai peste program.

Ion R.

Raspunde #4-1 | Ion R. | 11-11-2009

Exact...si alta problema mai sunt ferestrele, aerul conditionat, sursele de lumina si caldura. Nu se poate sa multumesti pe toata lumea. Intotdeauna unuia ii va fi cald, altuia racoare, altuia ii va bate lumina in monitor.Ana

Raspunde #5 | Ana | 11-11-2009

E distractiv si placut sa fii langa colegi tot timpul, dar e si cam greu cand ai ceva mai dificil de lucrat, iar doi dintre colegi vorbesc la telefon, un altul se amuza de ce a primit pe mail, iar un al patrulea dispune de lumina, aer conditionat, fereastra dupa cum are chef, desi el nu sta in curent, ci tu. :)


elix

Raspunde #6 | elix | 11-11-2009

eu cred ca la birou te exprimi mai bine daca ai spatiul tau. Muncesti mult mai bine fara sa te gandesti ca cineva te poate urmari cand vorbesti la telefon, cand scrii ceva. Ai nevoie de intimitate si asta este pentru eficientizarea muncii.


Lidia

Raspunde #7 | Lidia | 11-11-2009

Eu sunt acum in open space…mai reusesc sa mai citesc dar asa pe bucati cate un pic si inchid, iar deschid citesc un pic si tot asa dar nu pot sa stau f mult cu pagina deschisa si sa ma apuc si de scris, lucrez in open space si toata lumea se holbeaza in pc-ul meu…. :) :)


Dan Seeker

Raspunde #8 | Dan Seeker | 11-11-2009

Presupunem ca vorbesti la telefonul mobil. Persoana de la capatul celalalt este atat de amuzanta (sau tu te straduiesti atat de mult sa-i intri sub piele) incat razi cat te tine gurita aia dulce a ta, netinand cont ca lucrezi in open space si e posibil ca unii sa se sature la un moment dat de rasul tau. Trec 5 minute. Tu razi. Trec 10. Razi in continuare. La consumarea celor 15 minute de tolerantza, un coleg deschide usa, altul te ia cu scaun cu tot si te muta pe hol. Da da, s-a intamplat.


Alexandra

Raspunde #9 | Alexandra | 11-11-2009

Este imposibil sa lucrezi in open space daca munca ta implica creativitate, gandire si analiza. La inceput mi-a fost greu, dar , mi-am pozitionat biroul undeva aproape de un perete, astfel incat, sa nu vada nimeni ceea ce fac in momentul respectiv la calculator. Este frustrant, chiar daca iti faci treaba, poate chiar nu doresti sa vada nimeni ceea ce faci. E vorba de dreptul tau la intimitate. Chiar daca pentru angajatori este o modalitate buna de a reduce costurile, pentru angajati este destul de obositoare o astfel de munca. Puterea de concentrate scade foarte mult. Daca un coleg vorbeste la telefon si mai vorbeste si tare, este groaznic. Eu una, cel putin, nu ma mai pot concenta asupra lucrului la care munceam pentru ca mi se distrage atentia.


lory

Raspunde #10 | lory | 11-11-2009

Bineinteles ca oriunde lucram la birou sau in open space sunt atat avantaje cat si dezavantaje.Munca de birou poate fi atractiva pentru persoanele care isi doresc intimitate,care se concentreaza mult mai bine singuri si care au nevoie de liniste mai multa.Cei care lucreaza intr-un spatiu deschis au mai multa libertate de exprimare,pot sa isi dezvolte mult mai bine abilitatile de comunicare .Dar in ambele cazuri sunt anumite conditii care trebuiesc respectate si fiecare persoana are libertatea de a alege locul prielnic de munca in functie de nevoile proprii.In egala masura se poate lucra in ambele .


ika

Raspunde #11 | ika | 11-11-2009

lucrez in marea majoritate a timpului in open space...asa a fost sa fie...nu ma deranjeaza acest mod de lucru; ; timpul a facut sa ma obisnuiesc cu acest ,,inconvenient"; ma adaptez usor asa ca ...pot fi creativa oriunde ma aflu;este chinuitor, dar nu imposibil; stiu, este suparatore lipsa confortului, dar...succesul nu vine de la sine, succesul se costruieste indiferent de factori; buni sau rai; Schopenhauer spune:,,numai schimbarea este statornica"


ela

Raspunde #12 | ela | 11-11-2009

Eu sunt privilegiata sa spunem pentru ca sunt la receptie intr-o multinationala care are deja open space pe 2 nivele dar inca nu e populat...... deocamdata suntem putini si e suportabila situatia cand vom fi mai multi probabil ca va fi un vacarm pentru cei care vor lucra in open space.... eu am intimitate destula la birou chiar daca am instalat dispozitivul pentru camere de supraveghere cladire.......intimitatea este un lucru care ar trebui respectat dar din pacate nu depinde de angajati acest lucru.....


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate