Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Motivarea si demotivarea la locul de munca

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

6 factori care inhiba motivatia

 

551882479601197.jpgAud tot mai des discutii despre cum poti sa iti motivezi angajatii. Si de fiecare data, aceste discutii tind sa se imparta in doua categorii, cu argumente pro sau contra: motivatia vine din interior, sau trebuie provocata din exterior?


Sunt persoane care lucreaza bine si responsabil, fara a avea nevoie de stimulente. Sunt persoane care asteapta sa vina aceste stimulente de la sefi, de la mediul de lucru, de la organizatie..etc. Sunt altii care le vor pe amandoua. Multi manageri chiar ajung sa vada motivatia ca fiind un mister, sau ceva foarte dificil de atins, in special din cauza ca oamenii sunt atat de diferiti si greu de multumit. Exista o reteta general valabila, care sa se aplice tuturor?

 

Succesul in organizatie vine din masura in care angajatii isi pun in valoare capacitatile si cunostintele. Ca sa isi poata 'descatusa' acest potential, oamenii au nevoie in permanenta sa fie stimulati. Chiar daca o mare parte a acestei motivatii ar trebui sa vina din interior (placerea de a face activitatea pentru care ai fost angajat, dorinta de a-ti realiza sarcinile, dorinta de dezvoltare,..etc), este la fel de adevarat ca anumite lucruri venite din exterior iti pot facilita acest proces de automotivare sau, din contra, sa il inhibe. 


Oricat ar fi oamenii de diferiti, anumite conditii de lucru (pentru unii chiar toate cele de mai jos), au un puternic efect antimotivator:

 

Control prea strict

Nimanui nu ii place sa fie controlat in permanenta, sa i se verifice fiecare miscare. De obicei se intampla atunci cand seful are un stil de conducere prea autoritar, sau cand exista neincredere in capacitatea angajatului de a rezolva singur anumite sarcini. Oricare ar fi explicatia, o astfel de atitudine inhiba intreaga creativitate si mai ales, increderea angajatului in fortele proprii. Nici pentru manager nu este foarte util, pentru ca se poate incarca cu prea multe sarcini si pierde timp controland toate activitatile subordonatilor sai.

 

Monotonia muncii

Rutina inseamna plafonare. Oricat ar fi de interesant ceea ce faci, la un moment dat creierul se obisnuieste cu anumite concepte si sarcini pe care le-a repetat in mod frecvent si intervine plictiseala si lipsa dorintei de dezvoltare, de a cunoaste si de a face mai mult. Este recomandat sa stimulezi interesul oamenilor, implicandu-i in noi proiecte si activitati, sau chiar incercand o rotatie a posturilor, acolo unde exista competenta.

 

Lipsa aprecierii

Oamenii simt nevoia sa li se spuna si cand fac bine un lucru, nu doar atunci cand gresesc. Manifestarea aprecierilor este unul dintre cei mai puternici factori motivatori si stimuleaza gandirea pozitiva. Acei manageri/ colegi care se exprima doar cand exista o greseala sau ceva de corectat, uitand sa puncteze si momentele bune, nu fac decat sa descurajeze initiativele, sa demotiveze si sa scada performanta celor din jur, de multe ori fara sa isi dea seama.

 

Neimplicare in luarea deciziilor

Motivatia angajatilor are de suferit si atunci cand se implementeaza proiecte, sau se fac schimbari, fara a li se cere parerea, ba chiar li se ignora sugestiile referitoare la modalitati mai bune de a-si face treaba. Deoarece ei sunt cei care, de multe ori, fac munca propriu-zisa, sunt poate mai in masura sa ofere sugestii practice si realiste.

 

Discrepanta intre salariu si munca depusa (responsabilitati)

Mai multe responsabilitati decat in fisa postului, noi sarcini care se adauga zi de zi, ore suplimentare neplatite in mod frecvent, toate acestea sunt un fator de stres si nemultumire pentru angajati. Trebuie sa existe un echilibru intre munca prestata si recompensa fianciara, in functie atat de asteptarile pe care le are angajatul de la companie, cat si de asteptarile companiei de la angajat.

 

Lipsa ocaziilor de a dobandi cunostinte si aptitudini noi

Trainingul si instruirea reprezinta un lucru deosebit de important in dezvoltarea si motivarea angajatilor, pentru ca ofera atat instrumente necesare pentru o buna desfasurare a activitatii lor curente, cat si resurse viitoare de dezvoltare personala si profesionala. In lipsa lor, oamenii pot sa sufere din cauza deficitului de informatii, sau sa intervina plafonarea, sentimentul ca celorlalti nu le pasa si frustrarea.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 18-08-2012

Eu nu mai reușesc sa mă automotivezi nicicum, si nu am șef, nu depind de alții, îmi place ce fac, cât câștig si tot...dar pur si simplu, când mă trezesc dimineața si me gândesc sa mă apuc de lucru, nu îmi mai vine...nu știu ce sa fac, am citit doua cărți de automotivare, știu tehnici pe de rost,sunt fabuloase la teorie...insa nu mai vad rostul pt ce sa muncesc...exista remediu?

Olga Popescu

Raspunde #1-1 | Olga Popescu | 20-08-2012

Buna Narcisa. Ca sa poti sa te gandesti la un remediu, trebuie sa identifici care e cauza:)E lagata demotivarea ta de munca, sau e legata de alte lucruri din viata ta personala pe care ti-ai dori sa le faci? Sau e posibil sa fie doar o oboseala indelungata, care sa iti ia din cheful de viata si de treaba. Doar tu ai raspunsul, numai ca trebuie sa cauti bine in sufletul tau. Remediu exista intotdeauna :)

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1-1-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 20-08-2012

Ideea este ca lucrez din pura plăcere, si sa trăiesc bineinteles, dar cred ca de fapt demotivarea rezulta din faptul ca la mine totul e relativ, nu îmi doresc nimic foarte mult, mi se pare ca am deja totul, si de aici nu mai lucrez cu atâta sarg sa zicem ca înainte...îmi vine sa lenevesc așa, sau poate e oboseala cronica..

Olga Popescu

#1-1-1-1 | Olga Popescu | 20-08-2012

Ia-ti o pauza si mergi undeva sa fii doar tu cu tine :) Te poate ajuta si sa te relaxezi si sa iti aduni putin gandurile. Dupa aceea, ar putea fi o solutie sa iti setezi noi provocari, legate de ceea ce faci..asa introduci putina "adrenalina" si te remotivezi. E normal ca dupa o perioada lunga de timp in care faci acelasi lucru (chiar daca o faci cu placere), creierul sa se obisnuiasca si sa induca o stare de rutina care nemultumeste, fara sa fie clare motivele.
ionut

Raspunde #1-2 | ionut | 21-08-2012

cred ca un remediu ar fi impunerea unor tinte care iti creeaza nerabdarea de a le atinge, apoi alte tinte, provocari.. Poate tinte care ar fi aparent imposibil de atins. Ptr mine au avut efect :)

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-2-1 | Mallecourt Lionel | 21-08-2012

Interesant ce zici tu Ionut! Nu m-am gandit din acest punct de vedere :). Parerea mea este ca depind foarte mult de la Om la Om. Nu exista o reteta miracol pentru toti. Felicitarii pentru articol Olguta!

Olga Popescu

#1-2-1-1 | Olga Popescu | 21-08-2012

De acord, de-asta spun ca fiecare persoana trebuie sa caute in sufletul ei ca sa descopere ce anume o motiveaza, atat in viata personala cat si in cea profesionala. Totusi partea cu stabilirea tintelor provocante ( sau obiective), merge aproape intotdeauna daca esti consecvent si rabdator.Marina Otelea

Raspunde #1-2-2 | Marina Otelea | 24-11-2012

Ai dreptate Ionut. Stiu multe persoane pentru care acest mod de motivare este perfect. Si pentru mine este foarte buna de multe ori :) Cu toate acestea, motivarea depinde foarte mult de personalitatea cuiva. Cred ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand ne stabilim obiectivele si sa ne cunoastem pe noi insine. Cu siguranta ca obiectivele trebuie sa fie provocatoare astfel incat sa ne impulsioneze sa facem din ce in ce mai mult, dar trebuie sa avem in vedere si urmatorul aspect: daca acestea sunt prea inalte sau imposibil de atins atunci e posibil ca in loc sa ne motiveze....sa ne demotiveze.
july

Raspunde #2 | july | 19-08-2012

Mai implica cineva angajatii in luarea deciziilor?

Olga Popescu

Raspunde #2-1 | Olga Popescu | 20-08-2012

Uneori da. Si nu e vorba neaparat sa li se ceara acordul angajatilor, dar macar sa fie informati si sa le asculte cineva parerea despre decizia respectiva.iuliana

Raspunde #3 | iuliana | 19-08-2012

Eu am avut noroc de un sef care stie sa sa spunca cand faci ceva bine, si sa te sustina cand faci ceva gresit, ca sa depasesti problema. Inainte de locul asta de munca am fost undeva unde cei din echipa iti atrageau atentia doar cand ceva nu mergea bine. E intr-adevar foarte frustrant sa lucrezi in astfel de conditii.


Radulescu  Florin

Raspunde #4 | Radulescu Florin | 21-08-2012

Motivarea o regasim si in alte amanunte legate de viata personala. Uneori suntem impliniti profesional, dar nu si personal. Poate avem nevoie de iubire, sau daca o avem, de ceva mai presus de ea. Un copil. Ascundem totul in scuze rationale. Da, tine de serviciu, sef, leafa, colega nesuferita, colegul impertinent. Dar cred ca nu e asa. Poate avem nevoie de un mercedes S400 sau Dumnezeu stie ce. NU cred in automotivare. Sunt prostii. Cautam bine in sufletul nostru neimplinirea si facem ceva pentru a scapa de ea. Sfatul meu, fii sincera cu tine si vezi ce iti lipseste. De multe ori raspunsul te uimeste dar iti si rezolva problema. Succes.

Olga Popescu

Raspunde #4-1 | Olga Popescu | 22-08-2012

De acord cu tine. Totusi, eu as apropia termenul de automotivare de cel de implinire. Si ambele tin de ceea ce ne dorim de la viata. Eu cred in automotivare, dar nu in aplicarea unor tehnici ca sa fim multumiti, ci in acel ceva care vine din noi si ne da energia necesara sa facem diferite activitati. Despre cum ne impacteaza implinirile personale si profesionale, ar trebui o viata sa le discutam si oricum difera de la o persoana la alta.:)Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 22-08-2012

Multumesc pt sfaturi OLguta, Ionuț..problema era de fapt epuizarea fizica si oboseala cronica, acum repaus total si cum a zis Ionut mă gândesc la noi ținute..


Niculescu Liana

Raspunde #6 | Niculescu Liana | 22-09-2012

Motivatia extrinseca se manifesta in momentul in care o persoana este ghidata in activitatile sale de urmarirea unor recompense materiale; in ceea ce priveste motivatia intrinseca, aceasta este ghidata de anumite trebuinte interne, cum ar fi satisfactia profesionala. Demotivarea trebuie considerata ca un efect al lipsei de satisfactie profesionala, este un comportament negativ intr-un mediu profesional. Este un semnal ca ceea ce facem nu este conform cu ceea ce dorim sa facem sau cu ceea ce suntem capabili sa facem. Nu includem aici situatia in care suntem in conflict de rol, cand ni se cere sa facem ceva ce este peste nivelul nostru de competenta, iar furnizarea de rezultate slabe determina feedback-uri mai putin pozitive din partea membrilor echipei din care facem parte. In acest caz, este vorba mai degraba de o alocare defectuoasa a cuiva pe un anumit post.


nouatigaraelectronica

Raspunde #7 | nouatigaraelectronica | 06-02-2013

Motivarea reprezinta un factor important in formarea personalului...ii ajuta sa fie mai eficienti


bosie

Raspunde #8 | bosie | 17-04-2013

mi se pare interesant


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate