Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Managementul Timpului - Cum sa lucrezi eficient

Pasere Mihaela
Domeniu : Activitati de organizare a expozitiilor, targurilo...
Meserie : operator procesare texte, imagini
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

15 sfaturi pentru un bun Time Management


Management-ul timpului te va ajuta iti atingi scopurile, sa prioritizezi, sa creezi o imagine de ansamblu a sarcinilor tale, sa iti amintesti mai multe lucruri, sa profiti mai mult de timpul tau, sa delegi, sa comunici mai bine, sa mentii un echilibru in viata si sa iti cresti caltatea vietii.

Managementul timpului se bazeaza pe trei piloni: 
Planificarea, organizarea si controlul timpului. 

Pe scurt, ai nevoie de o imagine de ansamblu a felului in care iti organizezi timpul.

Timpul este inamicul nr. 1
Multe persoane se plang de timpul lor, nerealizand ca este vorba, cel mai adesea, de o utilizare necorespunzatoare. Timpul este intotdeauna neutru dar gestionarea lui poate fi eficace sau dezastruoasa; el devine dusman doar pentru cei care nu stiu sa-l utilizeze in mod corespunzator.


1. Stabileste bine obiectivele. Inainte de a incepe o activitate sau un proiect, trebuie sa te gandesti in primul rand unde vrei sa ajungi. Un obiectiv trebuie sa fie clar definit si posibil de atins.
Foarte important: scrie pe hartie obiectivele tale pe termen scurt, mediu si lung, iti va fi mai usor sa le indeplinesti.

2. Fa-ti curaj sa incepi. Mare parte din esecurile din cariera si viata se datoreaza abandonului si lipsei de organizare.

3. Organizeaza zilnic lista cu ce trebuie sa faci. Astfel vei fi mult mai organizat, iar timpul disponibil va putea fi utilizat eficient.

4. Prioritizeaza task-urile. Prioritizarea task-urilor nu dureaza mai mult de 10 minute, si poate fi facuta cu o seara inainte, sau dimineata la cafea, la birou, sau chiar in metrou. Nu uita: Planifica prioritizarea, nu prioritiza ce ai planificat.

5. Ocupa-te de lucrurile importante cand esti cel mai eficient. Este bine stiut faptul ca lucram cel mai eficient cand suntem odihniti, de aceea recomand ca cele mai importante sarcini pe care le ai de facut, sa le faci dimineata, in prima jumatate a zilei.

6. Concentreaza-te la ce faci. Odata ce ai inceput sa lucrezi la un task, concentreaza-te asupra lui. Inlatura totul ce te poate distrage: telefon mobil, televizor, messenger, pagina de youtube etc. Daca te apuci sa faci un task, termina-l.

7. Deleaga sarcinile. Gandeste-te ca timpul pe care il consumi pentru a indeplini o sarcina costa.

8. Nu uita sa faci pauze cand ai nevoie. Chiar daca e un sfat usor de urmat, acesta este unul cu o importanta deosebita. Daca crezi ca ai nevoie de o pauza, ia-o. Nu uita ca esti in primul rand om. Nu trebuie insa exagerat cu pauzele.
In acelasi timp, nu irosi pauzele. Discuta-ti ideile intr-un cadru mai putin formal.

9. Foloseste instrumente de Time Management. Foloseste o agenda in care sa notezi ce faci in fiecare jumatate de ora.

10. Evalueaza timpul. Studiaza timpul in care ai facut anumite activitati si incearca sa vezi daca acestea nu puteau fi facute mai rapid.

11. Stabileste din timp durata task-urilor. Pentru o buna planificare a timpului, trebuie sa stii cat trebuie sa aloci pentru fiecare sarcina.

12. Nu pierde timpul asteptand. Nu fa aceasta greseala. Fie ca esti in statia de metrou, astepti la coada la medic sau pur si simplu astepti pe cineva la o intalnire nu pierde timpul! Citeste o carte, un raport, planifica ce vei spune la urmatoarea sedinta, schiteaza niste idei.

13. Fii organizat. Organizarea activitatii va reduce mult din timpul pierdut 'in zadar'. Organizeaza-ti documentele la birou in dosare. Organizeaza-ti fisierele de pe calculator, in functie de proiectele la care lucrezi. Organizeaza-ti mail-urile in diverse dosare folosind filtrele. Nu lasa nici un mail 'neprocesat'. Daca esti rugat in mail sa faci o sarcina, pune-o imediat in 'ToDo List'.

14. Invata sa spui 'NU'. NU accepta sa faci sarcinile care nu le poti face, sau care pur si simplu nu trebuie sa le faci tu.

15. Dormi bine, mananca sanatos si fa Sport. Nu uita ca in spatele unei activitati esti tu - un OM. Esti pus in situatia de a consuma 50% din timpul tau, pentru a te alimenta. Dormi bine, ca sa poti avea mintea odihnita si gata de o noua zi - (productiva) de munca. Mananca sanatos, ca sa se simta bine organismul tau. Fa sport, ca sa poti sa consumi energia negativa acumulata de corpul tau.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 28-07-2012

Felicitari pt articol! Pt mine timpul era o mare problema, pt ca niciodata nu-mi ajungea. Voiam sa fac o mie de lucruri, nu ma organizam bine si pierdeam mult.Ma prindea noapte lucrand si eram obosita. La sfarsitul lunii ma trezeam ca nu sunt multumita de rezultat.Intr-o zi am citit un articol pe internet care chiar mi-a schimbat total atitudinea vis-a -vis de stilul meu dezordonat de munca. Acum fac asa: n spatiul in care lucrez, am cateva foi A4 lipite pe perete, ca sa le pot vedea direct de la masa de la care lucrez. Si niste fotografii.Pe fiecare in parte, am scris altceva, asa: pe una am scris obiectivele mele de viata: care-mi sunt valorile, ce vreau sa obtin pe termen lung. Pe alta foaie am scris obiectivele pe termen scurt. Pe alta am scris ce trebuie sa fac in fiecare zi, munca efectiv. Iar pe alta foaie imi scriu la sfarsitul fiecarei zile, ceea ce am facut in ziua respectiva pt a-mi atinge scopurile.Astfel am control asupra activitatii mele si pot masura ceea ce fac. Fotografiile celor dragi de pe perete, ma motiveaza si ma ajuta sa nu-mi uit scopurile. Am timp acum sa lucrez, sa ma opresc la pranz si sa mai privesc uneori pe facebook sau TV:)


Olga Popescu

Raspunde #2 | Olga Popescu | 31-07-2012

Mi-a placut mult articolul. O problema de actualitate cu care se confrunta oamenii, este neputinta de a spune "NU", atunci cand este cazul. Vad foarte multe persoane supraincarcate, obosite, stresate, din cauza ca li se dau prea multe sarcini si nu indraznesc sa le refuze. Ar fi bine sa se aplice sfaturile de mai sus in astfel de situatii, pentru ca altfel ajungem niste robotei care nu mai prididesc cu treaba si care de multe ori uita ca mai au si o viata a lor ( personala sau profesionala).


Pasere Mihaela

Raspunde #3 | Pasere Mihaela | 31-07-2012

Multumesc pentru aprecieri. Asta ma motiveaza sa continui si o sa va arat cum puteti muncii eficient fara sa va suprasolicitati, deoarece am trecut si eu prin asta, cand nu imi mai ajungea timpul pentru nimic si eram mereu stresata.


Crampf Florentina

Raspunde #4 | Crampf Florentina | 01-08-2012

Imi place ca ati punctat foarte bine numeroase aspecte ale acestei probleme fara nume, timpul. Ideea, este ca in ziua de azi trebuie sa fii un time manager veritabil pentru a putea jongla cu viata de familie, dragoste, serviciu. Felicitari pentru articol!


Pasere Mihaela

Raspunde #5 | Pasere Mihaela | 01-08-2012

Multumesc!


Neacsu Valentin

Raspunde #6 | Neacsu Valentin | 07-08-2012

Frumos,frumos articol.Si atat de bine accentuat in comentarii.A-si adauga un mic amanunt.Atentie la amanunte!Tot ce observam devine peisajul si experienta vietii noastre.Ochiul este un organ complex facut pt imagini complexe.Fixati cu insistenta o floare.E lipsita total de liniile drepte ci cercurile vietii cotidiene.La fel auzul se relaxeaza intr-un ciripit de pasarele.Mai avem intuitia,creativitatea,empatia care pot innobila clipele vietii noastre.Einstein ne-a explicat atat de clar ca timpul se poate dilata(paradoxul gemenilor).Fizica cuantica a descoperit ca suntem permanent in legatura cu marginile Universului.Rezultatul: o calatorie cu viteza gandului opreste efectiv timpul pe loc.Florentina a amintit Dragostea.Ciudat,cu cat pierdem mai mult timp oferind din acest nobil sentiment familiei,prietenilor si ne-prietenilor, cu atat mai mult constatam ca adunam clipe ,clipe multe clipe fericite.Pana la urma TIMPUL este mai mult un aliat puternic decat un dusman.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate