Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Managementul stresului

Gabriela Batir
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Strategii de reducere a nivelului de stres in cadrul organizatiei


managementul-stresuluiViata moderna (prin asaltul informational, cresterea exigentelor profesionale si implicit diversificarea surselor de stres) solicita din ce in ce mai mult posibilitatile si resursele de adaptare ale omului.
Efectele stresului pot fi pozitive pe termen scurt (ii ajuta pe oameni sa gandeasca mai clar in situatii de panica sau sa fie mai creativi). Daca nu exista insa o supapa de eliberare a stresului, prin actiuni menite sa ajute organismul fie sa evite factorul de stres, fie sa-i faca fata, efectul cumulativ poate deveni periculos.

In contextul organizational, angajatii se confrunta cu stres pozitiv, acela perceput ca o provocare placuta, cu o durata limitata, care ii ajuta sa se concentreze si sa aiba performante bune. Dar si cu stres negativ, determinat de o presiune continua, exercitata asupra lor, atunci cand sunt obligati sa actioneze in moduri incompatibile cu competentele lor reale sau percepute, cu timpul si resursele avute la dispozitie.

La nivel de organizatie, stresul are ca efecte principale cresterea absenteismului, a fluctuatiei personalului si reducerea performantelor salariatilor (scaderea productivitatii muncii si a calitatii produselor sau serviciilor, inrautatirea relatiilor cu clientii). Toate acestea duc la deteriorarea reputatiei companiei. Ca urmare, procesul de recrutare si selectie are de suferit, intrucat cei cu aptitudini si cunostinte competitive nu mai doresc sa se angajeze acolo. De asemenea, clientii isi pierd la randul lor increderea si isi aleg alti furnizori. 

Rolul organizatiei in strategiile anti-stres
Managementul stresului este o parte importanta a mentinerii unei bune sanatati fizice si emotionale si a unor relatii sanatoase cu cei din jur. Cu rare exceptii, in Romania programele de management al stresului nu cunosc un succes deosebit, motivele tinand in special de mentalitate. Problema stresului ocupational in Romania este inca o problema deschisa, ce asteapta sa fie rezolvata.

1. Controlul stresului in organizatie. Pentru a mentine performantele corespunzatoare ale organizatiei, conducatorii trebuie sa controleze stresul si sa il mentina in limite normale, evitand astfel aparitia efectelor sale negative. Exisa trei tipuri de strategii anti stres la nivel organizational:
- Strategiile primare: pornind de la reorganizarea profunda in scopul reducerii la maximum a ambiguitatii si insatisfactiei in munca, si mergand pana la reamplasarea organizatiei in locuri inverzite, in sedii care dispun de toate dotarile necesare reducerii stresului.
- Strategii secundare: care urmaresc reducerea la minimum a nivelului de stres din organizatie prin accesul tuturor angajatilor la sali de sport, diete si tratamente speciale.
- Strategiile tertiare, care urmaresc sprijinirea persoanelor cu manifestari clare de stres prin programe anti fumat si anti alcool, si prin consilierea gratuita si confidentiala a persoanelor care sufera de pe urma stresului.

2. Pregatirea pentru stres. In cadrul procesului de selectie al angajatilor reprezentantul organizatiei trebuie sa prezinte realist natura postului, mai ales daca acesta implica un grad mare de stres. In felul acesta, candidatul decide singur daca doreste si este capabil sa se expuna conditiilor respective. Se pregateste psihic iar acest aspect reduce stresul.

3. Proiectarea si reproiectarea postului. Posturile trebuie proiectate sau reproiectate astfel incat sa se reduca, pe cat posibil, stresul. In acest proces trebuie tinut cont de factorii de stres, fie ca este vorba despre suprasolicitare, fie ca este vorba de monotonie.

4. Sprijinul social. Comunicarea, discutiile, sprijinul reciproc au un rol esential in reducerea stresului. Liderii trebuie sa discute ei insisi cu angajatii care au probleme, pe de o parte, iar pe de alta parte sa incurajeze un climat de colegialitate si de ajutor reciproc intre angajati.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate