Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Interviul pentru job

Basica Alexandra
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist marketing
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi generale

interviuInterviul de angajare este poate cea mai relevanta etapa a proceselui de selectie pentru ocuparea unui nou post (fac exceptie cazurile in care testul practic este decisiv). El este un instrument deosebit de important, deoarece de interviu depinde angajarea ta sau respingerea definitiva a dosarului tau.

Dupa o triere initiala a aplicatiilor primite, responsabilul de resurse umane/recruiterul sau angajatorul a evaluat dosarul tau ca fiind eligibil si a decis sa te invite la o intalnire. Pentru el/ea este clar ca trebuie sa faca o alegere bazata pe criterii foarte bine stabilite. Postul urmarit pretinde competente si aptitudini specifice, precum si anumite trasaturi psiho-cognitive, iar candidatul care poseda cat mai multe dintre aceste caracteristici va fi angajat. Un numar considerabil de candidati a fost respins inaintea ta, iar acest lucru ar trebui sa te motiveze in a aborda interviul cu mai multa incredere in sansa ta. Obiectivul celui care recruteaza este sa evalueze congruenta dintre profilul tau si nevoile postului oferit de firma sa. El/Ea nu este acolo pentru a-ti intinde capcane, ci pentru a te cunoaste mai bine printr-un dialog deschis si printr-un veritabil schimb de informatii.

In timpul interviului, candidatii sunt evaluati punandu-li-se intrebari cu privire la formarea educationala si activitatile profesionale anterioare. De asemenea, interviul permite clarificarea tuturor problemelor ridicate de documentele scrise pe care le-ai trimis in prealabil, precum si verificarea informatiilor cuprinse de acestea. Persoana care iti ia interviul va urmari si integrarea ta in interiorul companiei si va incerca sa-si imagineze cum te-ai putea adapta la jobul respectiv.

De altfel, interviul nu este doar un instrument in beneficiul angajatorului, ci si o ocazie pentru a te asigura ca postul corespunde profilului tau profesional. Altfel spus, interlocutorul te cunoaste deja (din CV sau scrisoarea de intentie) ; acum tu ai ocazia sa-ti cunosti potentialul angajator. Este indicat sa pui cat mai multe intrebari referitoare la cerintele si asteptarile angajatorului, precum si sa soliciti cat mai multe detalii despre specificul (cultura organizationala a) companiei.

Daca ai primit raspunsurile pe care le doreai si consideri ca postul si profilul companiei corespund intentiilor tale de dezvoltare profesionala, atunci nu-iti ramane decat sa convingi si angajatorul ca esti persoana potrivita pentru job. Adapteaze-te deci raspunsurilor primite si incearca sa fii cat mai persuasiv, facand anumite sugestii precum «… cred ca as putea face acest lucru avand in vedere studiile in domeniul …» sau «… consider ca sunt candidatul potrivit pentru acest job, tinand cont de experienta anterioara intr-un proiect similar… ». Aceste sublinieri nu reprezint? o « fortare », ci expresia dorintei ?i motivatiei tale.

De asemenea, nu ezita sa oferi angajatorului sau responsabilului de personal/recruiterului informatii concrete despre reusitele tale profesionale anterioare : de ex. obiective realizate la ultimul job, proiecte incheiate cu succes, etc.

Vom continua cu o serie de articole despre interviuri, care vor da informatii utile despre pregatirea dinaintea interviului, cum se desfasoara acesta efectiv si ce trebuie facut dupa.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Catalin

Raspunde #1 | Catalin | 17-06-2009

Foarte interesant si , mai ales, foarte adevarat. Sublinierea faptului ca interviul este un lucru util pentru angajat, si nu neaparat pentru angajator, este o chestie foarte foarte tare. Nu stiu cata lume vedea in felul asta acest elemenet, dar cam asta este adevarul. In multe cazuri nu am ascultat bine la interviu angajatorul si am terminat angajandu-ma, iar in scurt timp am placat realizand incompetenta angajatorului. FOARTE MISTO ARTICOL! FELICITARI! :)


Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #2 | Adumitrachioaiei Daniel | 17-06-2009

Sa nu uitam ca in cadrul unui interviu ambele parti sunt egale si obtin informatii una despre cealalta. CV-ul trebuie sa fie corect ( minciunile sunt foarte repede reperate si candidatul nu va avea cu siguranta nici o sansa sa obtina acel job) si sa dea cat mai multe informatii relevanta despre abilitatile si reusitele profesionale ale aplicantului. Nu aplicati la joburi pentru care cerintele sunt altele decat calificarile si abilitatile dvs Prezentati-va la interviul planificat sau sunati daca intarziati sau nu mai puteti veni, altfel s-ar putea sa fiti inregistrat in baza de data a companiei si sa nu mai fiti chemat niciodata la un interviu pentru acea organizatie


Oana

Raspunde #3 | Oana | 17-06-2009

Intr-adevar, este vital sa stii cum sa te afirmi in cadrul unui interviu, sa nu te supraapreciezi in ceea ce priveste experienta sau sa declari asteptari salariale nerealiste. Toate aceste lucruri nu vor face decat sa te puna intr-o lumina nefavorabila. De asemenea, ca detalii administrative, este foarte important ca persoana care te intervieveaza sa iti inteleaga motivatia (in cazul in care nu esti interesat de job, argumenteaza cu exemple din experienta ta profesionala, si nu spune ca ti-ai dori sa fii manager doar de dragul... titlului). De altfel, este foarte important ca interesul tau vizand jobul sa fie unul sincer. Daca ajungi la interviu dupa ce in prealabil ai spus ca esti interesat de job, iar apoi realizezi ca de fapt nu ti se potriveste, s-ar putea sa fi pierdut doar timpul angajatorului, asa ca informeaza-te corect in prealabil in legatura cu responsabilitatile ce decurg din Job Descriptionul postului la care ai aplicat si despre compania angajatoare (acelasi post in doua companii diferite poate presupune responsabilitati diferite). Oana, Recruitment Consultant

Andrei

Raspunde #3-1 | Andrei | 23-06-2009

Oana, am o intrebare pentru tine despre ce ar trebui sa trec in CVul meu la Educatie. Tocmai am terminat facultatea…adica 3 ani in sistem Bologna, si (cica) are trebui sa mai fac inca 2 ani de master pentru ca sa am studii superioare (?) Masterul oricum il voi face pentru ca inca 1-2 ore pe zi nu e o problema. Intrebarea mea pentru tine, Oana, este ce ar trebui sa trec in CV, ca am sau nu studii superioare? Si pot aplica pentru joburi care cer studii superioare? MultumescAndra

Raspunde #4 | Andra | 18-06-2009

Ideea conform careia interviul ar reprezenta un dialog deschis si un schimb veritabil de informatii suna bine, dar de multe ori e nerealista. Dialogul nu e neaparat deschis si ceea ce NU se comunica e poate mai important decat ce se comunica. Intr-adevar nimeni nu are de catigat din aceasta (asa cum candidatul care se prezinta la interviu pt un anumit job si "se acopera de glorie" in ochii angajatorului mentionand calitatile, competentele si abilitatile sale, partial inexistente - la fel...angajatorul ii poate prezenta eronat sau incomplet informatiile legate de responsabilitati, de salariul viitorului angajat, etc)... Poate e vorba de scepticism in ceea ce priveste ambele parti, sau poate nu... Ah, o curiozitate de-a mea :D : tinand cont ca prima impresie conteaza, la primul interviu (pt fete valabil) credeti ca are vreo importanta ceea ce se poarta - fusta sau pantalon? Andra


Andrei

Raspunde #5 | Andrei | 18-06-2009

Interivurile pe loc! Ca atu atunci cand imi caut de lucru eu caut sa ma diferentiez din start si sa ies in avantaj. Astfel "aplic" pentru cateva interviuri pe loc adica fac direct sales cu CVul meu. Merg la companie si trec de secretara si ajung la pers abilitata care se ocupa de recrutarea in cauza. De cele mai multe ori mi s-a intamplat sa fiu intervievat pe loc sau cel putin sa stabilesc o data pentru un interviu. Alterior am fost dat si afara sau nelasat sa intru, ca in vanzari. Succese!

Andra

Raspunde #5-1 | Andra | 22-06-2009

Da, ce zici tu chiar functioneaza. Cel putin asa a fost si la primul meu job! direct sales :P Dar chestia asta crezi ca functioneaza SI atunci cand intr-o firma nu sunt posturi vacante? :D Cand ai deja un job si cauti altul e putin mai dificil sa faci direct sales…dupa orele 18 slabe sanse sa gasesti vreo secretara sau pe cineva de la HR prin firme…e mai accesibil online cred..Andreea

Raspunde #6 | Andreea | 18-06-2009

Din pacate in realitate, de cele mai multe ori lucrurile nu stau asa cum sunt prezentate mai sus, si angajatorii nu stiu sa-si evalueze candidatii. exista posibilitatea ca de cele mai multe ori la intreviuri, intrebarile care se nasc sa fie cele mai nepotrivite pentru descoperirea profilului si in acest sens cred ca ar trebui "educati" oamenii de HR.


Valiushkin

Raspunde #7 | Valiushkin | 18-06-2009

Sfaturile pentru interviu sunt utile insa pot fi aplicate doar intr-o companie mare, o companie care se respecta si care are o cultura rigida in spate. Azi, lucrurile stau altfel la un interviu, oamenii cauta un job ca sa-si poate intretine existenta, angajatorii cauta "sclavi" pe baza carora sa profite. E un cerc vicios, minciuna e intrinseca. Am aplicat pentru multe joburi, am mers la o multime de interviuri, diverse companii... ceea ce ai scris tu e mai mult o utopie, un standard la care ar trebui sa ajungem.


Oana

Raspunde #8 | Oana | 23-06-2009

pentru Andrei si nu numai: studiile superioare sunt corelate cu absolvirea facultatii. De exemplu, daca ai terminat o facultate de profil tehnic si esti inginer, e in regula sa aplici pentr joburile in al caror job description se specifica necesitatea titulaturii de inginer. Daca in schimb ai terminat un institut de 3 ani si devii subinginer, nu cred ca va fi luata in considerare candidatura ta; pe de alta parte, cunosc si oameni angajati ca programatori care de abia au terminat liceul. Daca in schimb discutam despre un profil umanist in care absolvirea unui master nu face decat sa completeze (prin specializare) studiile pe care le-ai absolvit deja, eu cred ca poti aplica fara nicio grija la un job ce necesita studii superioare.


Amariutii Oana Elena

Raspunde #9 | Amariutii Oana Elena | 05-08-2013

Foarte interesant articolul si foarte bune sfaturile. Eu cred ca este foarte important la un interviu sa fim degajati si siguri pe noi. De altfel e important sa lucram intr-un domeniu in care avem experienta si in care ne putem dezvolta atat profesional cat si personal.

Sergiu Cioban

Raspunde #9-1 | Sergiu Cioban | 28-11-2014

Corect Oana! Candidatii trebuie sa se comporte natural, sa incerce sa se promoveze intr-un mod agreabil - nici agresiv, nici intr-o maniera indiferenta - sa fie conectati la discutie si sa incerce sa stabileasca o relatie pozitiva cu intervievatorul.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate