Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Inovatia ca mutatie in cromozomii companiei

Ignat Rares
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in domeniul fortei de munca
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce a fost mai intai oul sau gaina? 


E asta o intrebare fara raspuns? Voi cum ati raspunde la dilema oului si a gainii daca e sa o legam de inovatie? 

E nevoie de ghidajul clar al culturii organizationale pentru a genera inovatia sau inovatia porneste de fapt de mai jos, din interiorul organizatiei si ajunge intr-un final sa ‘inradacineze’ o cultura organizationala a inovatiei.

La o prima vedere am putea sa spunem ca nu ne putem decide ce ar fi mai important. Am mai putea sa spunem ca nu o sa apara nimeni din interiorul organizatiei sa traga de maneca costumului de top manager, sa spuna: eu stiu clar cum sa inovam mai bine..si din perioada imediat urmatoare sa fie generata inovatia. Ca atare am inclina catre varianta care da castig de cauza sefului ca element cheie in ‘inradacinarea’ inovatiei.

E adevarat ca vizunea executivilor e o parte esentiala pentru existenta procesului de ‘inradacinare’ a inovatiei, dar as spune ca mai degraba prin capacitatea de a actiona ca ‘factor represiv’ al procesului inovator decat ca element cheie in generarea ei. Chiar si asa, un leadership ‘represiv’ nu va ajunge sa modifice cu usurinta o cultura orientata catre inovatie si deschidere….de obicei schimbarile nu au loc brusc, chiar daca unii le percep ca ceva mai abrupt.

La fel, sistemul ce ajunge sa genereze intr-un final inovatia necesita timp pentru a fi implementat si a functiona corespunzator. Odata ‘nascut’ acest sistem nu se modifica cu usurinta atunci cand exista o schimbare de management, o data la cativa ani. El este dependent de fapt de ‘ouale’ care au generat mutatia in interiorul cromozomilor companiei. Atitudinea, comportamentul, asteptarile ‘oului’ sunt cele ce sunt in opinia mea cheie in initierea inovatiei si in stabilirea dimensiunii inovatiei intr-o cultura organizationala.

Rolul esential al leaderului este de incuraja si a mentine pe termen lung aceasta cultura si de nu o reprima.

De fapt Sir Charles Darwin a raspuns de ceva vreme la ‘dilema ou-gaina’ prin teoria evolutiei, conform careia modificarile ‘inovatoare’ se pot mosteni in cazul in care reprezinta o buna adaptare la un anumit mediu.

Ca atare, daca inovatia e necesara intr-o anumita companie, e rolul angajatului (‘oului’) sa o genereze si e rolul leaderului sa furnizeze mediul in care ea sa se mentina. Un mediu in care angajatul isi poate exprima cu usurinta opiniile indiferent cat de diferite ar fi de cele ale ‘tribului’ din care face parte…fara temeri legate de posibile represalii sau judecati de valoare standard subiective din managerului, incurajeaza mentinerea climatului inovator.

Pe de alta parte mai mult curaj si responsabilitatea din partea angajatului si o atitudine ce vine mai mult cu ‘posibile solutii decat cu probleme’ (oricat de diferite ar fi ele) e ceva ce genereaza plusvaloare inovatoare si progres. In general, creierul e programat sa tina omul sau animalul in viata, insa de multe ori asta inseamna de a repeta anumite actiuni care ne ofera siguranta. A face ceva diferit pare sa contrazica acest comportament orientat catre siguranta si poate ca acesta e motivul pentru care inovatia si schimbarea sunt dificile in multe organizatii.

O organizatie ce inoveaza e una in care echipa nu doar tolereaza diferentele intre oameni ci le pretuieste si profita de ele eficient. Odata ce angajatii ajung sa inteleaga ca raspunsul automat la o problema nu e neaparat necesar sa fie ‘calea cea mai batatorita’..se poate spune ca inovatia a ajuns in cromozomii companiei. Odata ce majoritatea angajatilor ajung sa discute o alternativa pe criterii logice si de utilitate, fara sa respinga instinctiv ideea pentru ‘ceea ce este’ sau pentru schimbarea ce o implica, as spune ca ‘mutatia’ e realizata.

Voi ce parere aveti?

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate