Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Dezvoltarea personala in cadrul organizatiilor

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

A te dezvolta sau a nu te dezvolta?


Formarea profesionala in cadrul organizatiilor se transforma, treptat, in „dezvoltare personala”. Domeniul a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani, si din ce in ce mai multi colaboratori isi manifesta interesul,  atat prin planul de formare al companiei sale, cat si prin intermediul dreptului individual la formare.
 
Ce inseamna „dezvoltarea personala” in cadrul companiei?
Concret, o persoana angajata intr-o companie, se va gandi la competentele sale tehnice, manageriale, dar si la ea insasi, pentru a-si intelege mai bine comportamentul, modul in care gandeste, emotiile resimtite si modul in care traieste situatiile profesionale pentru ea insasi ori in cadrul unei echipe.

Persoana respectiva ajunge sa isi inteleaga mai bine procesele interne si modul in care actioneaza, si poate hotari sa se adapteze in modul sau propriu la contextul cu care se confrunta, sporindu-si eficienta si entuziasmul fata de echipa sa si de responsabilitatile sale profesionale.
           
Cine ar trebui sa urmeze cursuri de dezvoltare personala?
Absolut oricine, indiferent de post sau de responsabilitati. In trecut, echipa de management era vizata, in primul rand, de acest tip de formare, insa acesta s-a democratizat in timp, iar in prezent, toti angajatii pot beneficia de astfel de cursuri.
 
Un segment important dintre cei care se inscriu la stagii de dezvoltare personala sau de consiliere profesionala, il reprezinta salariatii cu functii tehnice, administratie ori contabilitate. Si asta nu pentru ca ar avea mai multe probleme relationale decat angajatii din alte domenii, ci doar pentru ca dezvoltarea personala este mai indepartata de formarea lor de baza, decat in cazul celor ce lucreaza in sectorul marketing, relatii publice sau comercial.
 
Care sunt tehnicile invatate in dezvoltarea personala?
Tehnicile predate vin in special din domeniul psihologiei, si apartin de cele mai multe ori scolii americane si celei engleze:
 
Programarea neurolingvistica, analiza tranzactionala, asertivitatea (afirmarea de sine), metoda Shultz, stima de sine, relaxarea, vizualizarea, gestionarea stresului, gestionarea conflictelor, inducerea transei, inteligenta emotionala..etc.
 
De-a lungul anilor, toate aceste tehnici si-au gasit ecoul in randul specialistilor in recrutare si in cadrul departamentelor de Training/ Formare din cadrul companiilor.
 
Ce dificultati intampina acest tip de formare?
- Ca in orice tip de formare sau consiliere, riscul principal este acela ca angajatul care beneficiaza de consiliere sa nu o faca in mod voluntar.  Pentru acest tip de cursuri este absolut necesar sa existe deschidere, dorinta de dezvoltare si de imbunatatire a propriilor aptitudini, si nu in ultimul rand, un plan de actiune ulterior consilierii.
 
- Un alt risc este acela ca angajatul sa fie intr-o stare foarte sensibila: desi aceste sesiuni sunt in general animate de o stare generala buna, din ambele directii, o persoana fragila poate fi afectata chiar si in timpul unui exercitiu obisnuit. Pentru acestia se recomanda sesiuni de coaching individual.
 
- Si formatorul poate fi de buna credinta, insa este posibil sa nu fie certificat in disciplina pe care pretinde ca o cunoaste; atentie, aceste abordari nu se improvizeaza!

De asemenea, unui formator certificat intr-o anumita tehnica, insa fara practica, fara activitate terapeutica personala, ii va fi putin mai dificil sa gestioneze o problema psihologica ce ar putea interveni in cursul unui exercitiu.
 
Care sunt beneficiile participantilor si ale intreprinderilor in urma acestor sesiuni?
Beneficiile, atat ale participantilor, cat si ale companiei pe care o reprezinta, sunt multiple si importante, atat in ceea ce priveste relatiile, cat si in materie de valoare adaugata:
 
- In primul rand, angajatii sunt mai constienti de potentialul lor, iar aceasta se resimte in activitatea zilnica a acestora, efectuata mai calm, mai eficient si cu mai putin stres. O persoana calma reactioneaza mai putin, este mai flexibila in fata schimbarilor care o afecteaza zi de zi si se adapteaza mai usor.
 
- Conflictele zilnice sunt puternic diminuate, la fel si absenteismul.

- Se incurajeaza cooperarea si lucrul in echipa.

- Un angajat care se simte bine in propria piele si in propria minte ii poate ajuta, astfel, si pe ceilalti, cu rezultate concrete.

- Se genereaza energie pozitiva, care contribuie la construirea unui mediu de lucru sanatos si echilibrat.
 
Practicate in mod consecvent, tehnicile de dezvoltare personala ajuta, pe termen lung, la eficientizarea costurilor in cadrul companiei si cresc gradul de retentie al angajatilor, ceea ce pentru angajator nu poate fi decat un castig.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

catalina D.

Raspunde #1 | catalina D. | 19-03-2013

Foarte adevarat ce spuneti in articol! Sunt de parere ca o dezvoltare continua este cheia profesionalismului. Dezvoltarea se face atat pe plan profesional (tehnici noi, aparatura noua, abordari noi) car si personal. Nu poti da randament maxim daca esti stresat, nu stii sa iti manageriezi timpul sau ai un respect de sine scazut (acestea fiind doar cateva exemple). Succes in meseria frumoasa pe care v-ati ales-o!

Olga Popescu

Raspunde #1-1 | Olga Popescu | 19-03-2013

Multumesc frumos. Cu atat mai mult in aceste vremuri schimbatoare si stresante, orientarea spre propriile noastre reactii si gestionarea lor ulterioara sunt vitale. :)Ioana Visan

Raspunde #2 | Ioana Visan | 19-03-2013

Eu nu inteleg cum de unii angajati nu ar vrea sa participe la sesiuni de formare! Ma gandesc ca poate percep aceste actiuni ca sarcini impuse, obligatorii si nicidecum ca pe un lucru firesc si bun pentru ei. Poate nu le sunt explicate pe intelesul lor beneficiile...sau poate considera ca sunt inutile ca oricum nu o sa puna in practica ceea ce invata nou. Posibil sa fie atat de diferit de ceea ce au invatat pana acum (in cazul contabililor, matematicienilor sau mai stiu eu ce) incat sa respinga ideea din start. Felicitari pentru articol!


Olga Popescu

Raspunde #3 | Olga Popescu | 19-03-2013

Sunt multe motive pentru care unii angajati resping astfel de cursuri..se intampla sa nu li se prezinte in mod real beneficiile dezvoltarii personale, sa le perceapa ca fiind risipa de timp, din teama de a aborda niste zone sensibile ale personalitatii umane, din cauza ca managerii lor nu inteleg rezultatele pe termen lung..si lista poate continua. Din fericire, odata ajunsi la stfel de cursuri, am vazut ca reactia celor mai multi dintre ei este una favorabila si chiar inteleg cat de important este sa ne dezvoltam si sa practicam pentru o viata sanatoasa si echilibrata.


Iulia T

Raspunde #4 | Iulia T | 24-01-2014

O metoda buna pentru dezvoltare personala sunt programele de team building. Nu doar ca se construieste echipa intr-un mod profesional, dar angajatii se pot dezvolta constientizand apartenenta lor la grupul social si individualitatea fiecaruia.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate