Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum recunoastem un lider

Vlad Domnica
Domeniu : Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale s...
Meserie : Manager marketing (tarife, contracte, achizitii)
Localitate : Hunedoara / Hunedoara
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

 Despre lideri si leadership (caracteristici, tipuri, roluri)

Grupul a constituit dintotdeauna cadrul de afirmare si de securitate, a exprimat nevoia asociativa a fiintei umane. Atunci cand nu va mai avea nevoie de grup, omul isi va pierde principala caracteristica a naturii sale- nevoia de socializare (Neculau, 1977). Viata grupurilor si a colectivitatilor este de neinchipuit fara o minima organizare, si deci conducere. Prin definitie, existenta unui grup presupune un conducator. Grupurile umane au reguli sofisticate de selectie a liderilor, dar si situatiile mai putin structurate nasc un gen de conducator.

Leadership-ul vizeaza acel proces de influenta sociala prin care o persoana ghideaza (conduce) un grup spre atingerea unui anumit obiectiv (Chelcea, 2004). Leadership-ul are loc cand un individ exercita influenta asupra indeplinirii obiectivelor de catre altii, in context organizational. Leadership-ul este o forma de putere, dar o putere a oamenilor, nu asupra lor; ea reprezinta o relatie reciproca intre lider si grup. Zamfir defineste conceptul de leadership ca fiind un profil caracterisic activitatii unei persoane aflate intr-o pozitie de conducere a unui grup. Cercetarile au aratat ca sunt 2 functii ale leadership-ului:
- functia de misiune: implica sprijinirea grupului pentru atingerea obiectivelor prin planificare si organizare.
- functia socio-emotionala: presupune rezolvarea conflictelor si mentinerea unui mediu placut.

Liderul este persoana care datorita statutului sau formal si/sau informal mobilizeaza, organizeaza si conduce membrii si activitatile grupului inspre fixarea si atingerea scopurilor acestuia. Influenta sociala este conceptul care acopera cel mai bine descrierea conducerii. Influenta exercitata de lider este una puternica si determinanta in comparatie cu cea a celorlalti membri. De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de a defini liderul de grup. Astfel, s-au desprins mai multe modele de abordare a problematicii liderului: modelul trasaturilor innascute, modelul situational si cel tranzactional.

Trasaturi ale personalitatii liderului

- caracteristici biologice: sex (barbatii predomina), varsta (cei mai batrani), talia si robustetea (depinde de sarcina pe care o au de facut), aparenta (frumos, atragator).
- caracteristici psihologice: inteligenta, introversiune-extroversiune, empatie si sensibilitate interpersonala, incredere in sine.

Aristotel spunea ca “de la nastere unii sunt sortiti sa fie condusi iar altii conducatori”. In functie de calitatile personale cu care te nasti, exista persoane predestinate pentru a  fi lideri. Krech este cel care s-a ocupat de studiul acestei teorii, iar el spune ca liderul in acest caz este perceput ca: un membru al grupului; cel care imbratiseaza intr-un procent crescut valorile centrale ale grupului; cel care poate aduce la indeplinire cel mai bine scopul; cel care se potriveste asteptarilor grupului. Cercetarile legate de trasaturile de personalitate ale liderului au ajuns la concluzia ca acesta are calitati ca: extroversiune, dominanta, entuziasm, masculinitate, inteligenta sociala, incredere in sine, adaptabilitate crescuta, inteligenta (caiet seminar). Guilford (1976) mai vorbea si de alte trasaturi: rezistenta la solicitari, perseverenta, rezistenta la frustrare, forta psihica. Fara o parte din trasaturile mentionate este greu ca cineva sa ajunga lider, dar prezenta lor la o anumita persoana nu-i asigura acesteia automat pozitia de lider. De obicei potentialii lideri sunt cei care au mai multe trasaturi pozitive decat ceilalti membrii ai grupului.

Puterea carismatica inseamna pe langa faptul ca actiunile si chemarile liderului raspund orizontului de asteptari ale unei multimi de oameni si capacitatea acestuia de a propune scopuri inalte. In ultimii ani s-a pus accentual pe ideea ca diferite pozitii de lider solicita caracteristici personale diferite. Aceasta idee vine in sprijinul modelului situational. Rezultatele contradictorii ale cercetarilor referitoare la stilurile de personalitate ale liderilor, au determinat orientarea cercetarilor spre stilurile de conducere: autoritar, democratic, laissez-faire (teoria stilurilor de conducere):
- laissez-faire: lasa lucrurile sa mearga de la sine.
- democratic: se consulta permanent cu membrii grupului.
- autoritar:  detine puterea la modul absolut. Acesta stabileste singur scopuri fara apelul la parerile celorlalti. El este cel care stie totul despre toate.
Modelul tranzactional discuta problematica liderului in termeni de cerere si oferta, punand accentual pe interactiunea lider-grup. Acest model adduce in prim plan premisa ca influentarea in grup este reciproca, nu unidirectionala. Deci intre lider si grup apare o relatie dinamica, un proces in care fiecare da si fiecare primeste.
Corespondenta dintre nevoile si cerintele grupului si ceea ce le ofera liderul este cheia ajungerii unei persoane in pozitia de conducator. Sunt mai multe moduri prin care un individ ajunge lider, fie ca: ceilalti sunt obligati (pozitie); ca vor (permisiune); pentru ceea ce a facut (productie); pentru ceea ce este (personalitate).

Tipuri de lider

Tipul de lider influenteaza nu numai viata grupurilor, ci si personalitatile membrilor care le compun. Trebuie atrasa atentia asupra faptului ca efectele fiecarui tip de lider asupra activitatii grupului si asupra productivitatii membrilor nu sunt aceleasi.

1. lider formal si informal. Cel formal este cel ales, cel numit. Cel informal apare acolo unde exista lideri formali si chiar incearca sa ii ia locul.
2. dupa modalitatile de alegere avem lider numit, lider ales de grup si lider emergent. La primele doua tipuri putem fixa o data de aparitie, dar cel emergent se impune treptat din interiorul grupului.
3. dupa impactul pe care-l au asupra vietii colectivitatii umane sunt: lideri consensuali, obisnuiti- care asigura indeplinirea cuminte a scopurilor si lideri transformatori sau carismatici.
4. mai pot aparea si liderii simbol. Un lider ia forma unui simbol atunci cand este inteles, in mod special de catre ceilalti membrii din grup, ca un individ dotat cu atribute iesite din comun. Deci apare o discrepanta intre activitatea si calitatile lui, si imaginea pe care si-o fac despre el ceilalti membri ai grupului. Aparitia unui astfel de lider este influentata de o larga gama de factori subiectivi.

As vrea sa amintesc ca sunt mai multe legi care vorbesc despre conducere: legea limitarilor, a influentei, legea navigatiei (liderul stabileste traseul), legea personalitatii, a temeliei trainice (oamenii au incredere in el); legea respectului si a intuitiei. Mai apare legea magnetismului, a acceptarii, victoriei, prioritatilor si a sacrificiului (adica liderii stiu sa gaseasca o cale prin care grupul sa castige, ei vor renunta la anumite lucruri pentru ca pe masura ce urci responsabilitatile cresc, iar drepturile scad). De asemenea se mai vorbeste de 'legea timpului potrivit'.  

Rolurile liderului in cadrul grupului

- executive: coordonator principal al activitatilor.
- de stabilire a strategiei de dezvoltare a grupului: scopuri, politici.
- de planificare: stabileste caile prin care grupul isi va atinge scopul.
- de expert: sursa de informatii si formator de abilitati.
- de reprezentant al grupului in exterior: purtator de cuvant oficial.
- de supraveghere a relatiilor in cadrul grupului.
- de furnizor al pedepselor si recompenselor (atribuirea de sarcini, promovarea).
- de arbitru si mediator.
- de exemplu sau model: serveste de model comportamental.
- de ideolog: sursa a credintelor si a valorilor.
- de “tap ispasitor”: este folosit de grup ca tinta pentru ventilarea frustrarilor si dezamagirilor.  

In momentul cand se face o selectie a unui lider trebuie sa ne bazam pe cerintele grupului, pe functiile cu care grupul il investeste pe lider si pe stilul comportamentului sau in raport cu asteptarile grupului.       

Deci, concluzionand cele de mai sus, putem spune astfel: calitatea de lider nu este un recipient independent de grupurile sociale in care un individ oarecare poate fi modelat cu usurinta. Ea presupune nu numai respectarea unor reguli de comportare valabile oriunde si oricand, ci si respectarea unor reguli dependente de situatia grupurilor concrete. Calitatile pe care trebuie sa le aiba un lider al grupului mic nu sunt innascute, ci formate si invatate de catre individ, in cursul vietii sale si a activitatii desfasurate in grupurile din acre a facut parte, sub influenta permanenta a mediului social.   

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 23-12-2011

O precizare...Atentie!!! a fii lider nu inseamna sa fii popular! :)

Lory

Raspunde #1-1 | Lory | 23-12-2011

Asa este...si sa stii ca multi lideri se tem de conflicte pentru ca au o profunda nevoie de a fi populari si iubiti. :)

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1-1 | Mallecourt Lionel | 23-12-2011

Gresela mare! marii lideri sunt altfel...ei iau decizii dificile fara teama. Isi afirma convingerile, isi urmeaza drumul, iau deciziile necesare si nu isi fac multe griji in privinta opiniei generale. De aia sunt lideri si nu populisti.

Olguta Popescu

#1-1-1-1 | Olguta Popescu | 23-12-2011

Exista si lideri de grup, care motiveaza oamenii si ii influenteaza tocmai pentru ca sunt populari, admirati si apreciati. E adevarat ca a fi lider nu inseamna a fi popular, dar daca exista si aceasta calitate, plus cele enumerate de tine, atunci chiar liderul chiar se bucura de o mare influenta in grup. Si as mai adauga ceva..nu e vorba ca marii lideri nu isi fac griji in privinta opiniei generale, ci mai degraba ca nu le este teama de aceasta, insa tin cont de ea atunci cand isi stabilesc strategia:)Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1-2 | Mallecourt Lionel | 23-12-2011

Asa adauga...cand conduci de pe o pozitie de sinceritate, dreptate, corectitudine si competenta, vei fi si criticat...dar “Marile personalitati isi construiesc om de zapada din bulgari pe care ii arunca criticii in ei” - Lionel Mallecourt :).

teo

#1-1-2-1 | teo | 23-12-2011

Bulgarii de zapada se topesc primavara :))) dar si omul de zapada! Glumesc! Legat de critica, daca este constructiva si vine de la oamenii din jur pe care ii respecti, atunci eu zic ca merita luata in seama. Critica nu inseamna numai lucruri rele, ci doar altfel de pareri care poate te vor ajuta sa vezi lucrurile si din alta perspectiva.


CristinaMora

#1-1-2-2 | CristinaMora | 04-08-2013

Acesta e liderul autoritar (vezi in istoria apropiata dictatura socialista a lui Ceausescu).....dar este intradevar un lider.

Tania

Raspunde #2 | Tania | 23-12-2011

Liderii trebuie sa aibe un standard etic ridicat. Daca vrei sa castigi increderea oamenilor, atunci trebuie sa le arati ca esti demna de respectul lor.

ion

Raspunde #2-1 | ion | 23-12-2011

De aia n-avem lideri in tara!!! :))) Nu prea au auzit cuvintul 'etic'...

Mallecourt Lionel

Raspunde #2-1-1 | Mallecourt Lionel | 23-12-2011

Pentru cei care nu stie ce inseamna 'etic' : stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare; morala. (- Dex online)
Monica

Raspunde #3 | Monica | 23-12-2011

Oamenii au nevoie de o persoana care sa emane incredere de sine, sa fie placut celor din jur, sa aibe ce sa exprime. Este adevarat - a fi lider nu inseamna a fi popular.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 04-01-2012

As mai adauga faptul ca un lider adevarat trebuie sa detina o mare doza de responsabilitate. El este omul care ia deciziile si isi asuma responsabilitatea pentru ele! Nu se poate altfel! Din punct de vedere personal, un bun lider nu poate fi un om care nu are niste valori morale adanc inradacinate si o gandire pozitiva, creativa, curaj in orice situatie. Liderul este cel care sclipeste si care trage in sus restul grupului. Nu are sens sa ramana la acelasi nivel cu grupul sau mai rau, sa se duca in jos. Afara de a conduce, are rolul de a motiva si de a slefui potentialul celorlalti oameni si nu in ultimul rand, trebuie sa stie sa-i faca pe oameni sa-l urmeze.


Ionel Anda

Raspunde #5 | Ionel Anda | 30-03-2012

Cred ca Romania este intr-o mare criza de lideri competenti, responsabili si convingatori. Contextul actual arunca in fata oamenilor "lideri de carton" prefabricati, care imi lasa impresia ca nu stiu sa se descurce in acest "rol".


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate