Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Concediu pentru cresterea copilului II

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Acte necesare


insarcinataIn articolul precedent am discutat despre concediul maternal si calcularea indemnizatiei din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni a mamicii. In continuarea, va propun sa parcurgem lista standard de acte necesare acordarii acestui drept, cele prezentate in OUG 148/2005 si care trebuiesc depuse la directia primariei de care apartine angajata:

a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
d) adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de acordare;
e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza în acelasi timp de indemnizatie de maternitate;
g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoan?, nu beneficiaza de drepturile de indemnizatie pentru copil;
h) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla în concediu pentru cresterea copilului;
j) dovada eliberata de autorit?tile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte veniturile realizate in ultimele 12 luni.

In functie de situatie, pot fi solicitate si alte acte pentru stabilirea dreptului.

Din anul 2009, se acorda si un supliment de 600 lei pentru copii gemeni. Este bine de stiut ca in concediu de crestere a copilului poate intra mama sau tatal copilului. Important de stiut este ca cererea pentru indemnizatia de crestere a copilului se face la directia teritoriala competenta in termen de 60 de zile de la nasterea copilului (daca nu a avut concediu maternal) si in termen de 60 de zile de la finalizarea concediului de maternitate daca a beneficiat de el.

In afara indemnizatiei primite de mama pe timpul concediului de crestere a copilului, parintii primesc si o alocatie a copilului de 200 lei/luna pana la implinirea a 2 ani de catre copil sau 3 ani daca copilul e bolnav. Dupa implinirea a 2 ani, copilul beneficiaza de alocatie pana la 18 ani, dar in alt cuantum.

Aceste drepturi pot fi alocate unei mamici doar pentru primele 3 nasteri, dupa care nu se mai acorda indemnizatia de crestere copil.

La reintoarcerea in activitate mai devreme de implinirea a 2 ani, angajata are dreptul la un stimulent in valoare de 100 lei/luna, pentru care trebuie sa prezinte o adeverinta de la angajator si o declaratie pe propria raspundere si le depune tot la directia teritoriala care s-a ocupat si de dosarul de indemnizarea concediului de crestere a copilului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

simona bira

Raspunde #23 | simona bira | 12-03-2011

Buna dimineata,am si eu o intrebare,eu am nascut pe 5 august2010 si iau indemnizatie crestere copil,iar pe 28 martie 2011 sunt nevoita sa cedez sotului indemnizatia creste copil pt a-si salva locul de munca(lucreaza in M.A.I.si la ei se fac restructurari din aprilie 2011).Nelamurirea mea este daca va sta el pana la un an(adica pana pe 5 august2011),mai pot sa intru in crestere copil pana la 2 ani,pot prelua iar eu inca o data indemnizatia(specific in cele 4 luni ma reintorc la munca).Va rog anticipat astept urgent raspuns.Multumesc pt intelegere.


chiriac aura

Raspunde #24 | chiriac aura | 05-04-2011

Buna ziua,am si eu o intrebare sunt in cresterea copilului si am depus actele ptr a deschide o intreprindere individuala copilul meu are 11 luni acum ,mai beneficiez de indemnizatie daca imi fac I.I si ce trebuie sa fac mai departe.Va multumesc mult.


Nedelea Horia

Raspunde #25 | Nedelea Horia | 22-04-2011

Buna ziua! Ma numesc Nedelea Horia si sotia mea urmeaza sa nasca si nu a lucrat niciodata.Ne confruntam cu urmatoarea problema: Am infintat o societate comerciala (S.R.L.) in 2007 si are activitate din 2008 pana in prezent. Nu am lucrat pe cartea de munca, insa sunt trecut administrator si unic angajat in actele firmei. Impozitele sunt platite si imputate, in acest caz pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?Daca este pozibil, de ce acte am nevoie? Cu deosebita stima!


Tina

Raspunde #26 | Tina | 03-05-2011

Buna ziua! De 18 luni lucrez pe un proiect finantat din fonduri structurale a carui beneficiar este o institutie de stat. Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii septembrie 2011. Problema mea este ca din iulie 2010 nu am mai primit salariu din cauza intarzierilor transelor de la finantator si a prefinantarilor. Pana in septembrie, cand nasc, s-ar putea sa mai primesc 2-3 salarii, asta inseamna plata contributiilor la stat pana in octombrie 2010 cel mult. Mentionez ca merg la servici 8 ore pe zi si indicatorii de pe proiect sunt indepliniti, in ceea ce ma priveste. Ce ar trebui sa fac pentru a primi concediu prenatal si apoi indemnizatia? Institutia de stat ar trebui sa plateasca salariile si contributiile restante pana in momentul in care vor fi virati banii de la FSE? Va multumesc anticipat!


Lavinia

Raspunde #27 | Lavinia | 03-05-2011

Pe data de 13 decembrie 2010 am nascut gemeni, iar in luna februarie am depus dosarul pentru indemnizatia de crestere copiii. La sfarsitul lunii aprilie am primit banii si decizia de indemnizatie unde am ramas socata de modalitatea de calcul al acestora. Am primit pentru fiecare copil 600 ron, ceea ce din cate m-am documentat eu este gresit. Ar fi trebuit sa-mi dea pentru un copil 85% si pentru al doilea 600 ron. Nu asa este corect? Astept o parere. Multumesc.

iuliana

Raspunde #27-1 | iuliana | 22-05-2012

Corect este asa cum ai calculat tu. Te sfatuiesc sa te duci la fosta Directie a Muncii si sa te interesezi.Mihaeela

Raspunde #28 | Mihaeela | 04-07-2011

Cine poate sa ma jute sa fac o declaratie pe propia raspundere din care sa reiasa ca nu beneficiez de indemnizatie de maternitate.


papysexy

Raspunde #29 | papysexy | 09-07-2011

buna ziua am si eu o intrebare poate lua sotia prenatal daca nu este angajata de 6 luni nu gasim d e munac nici somaj nu avem nici unul din noi ce putem face?


Cornean Patricia

Raspunde #30 | Cornean Patricia | 29-01-2012

Buna ziua, am si eu o intrebare: Daca beneficiez de concediu de maternitate de un an si cinci luni si am ramas dinou insarcinata cu cel de-al 2-lea bebe ce se intampla? se mai primeste continuitate? maternitate? sau trebuie sa renunt la maternitate si sa ma intorc la munca pentru a beneficia dinou de maternitate la momentul nasterii celui de-al 2-lea bebe?


ioana

Raspunde #31 | ioana | 10-02-2012

buna seara!! am si eu o intrebare!! imi platesc vechimea la stat de 10 ani acum sunt gravida nasc in luna mai eu am dreptul la ajutorul de 2 ani pentru cresterea copilului? cate zile am la dispozitie sa depun actele? astept raspuns !!multumesc anticipat!!!


ana

Raspunde #32 | ana | 27-02-2012

Buna sunt anamaria. Trebuie sa nasc in april, sunt studenta si am inteles ca pot sa primesc suma aceea de 600 ron, e adevarat? Chiar daca sotul meu lucreaza? Va rog sa mi raspunde cineva cat mai repede posibil.Va multumesc

Sinziana Ciobanu

Raspunde #32-1 | Sinziana Ciobanu | 29-02-2012

Da se poate sa primiti minimul de indemnizatie in anumite conditii. Conform OUG 111/2010 sunt cateva cazuri care constituie stagiu de cotizare in care va puteti incadra in functie de situatie, pe care le gasiti la art 5 pct q)-v).4 3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate