Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Combaterea oboselii organismului uman

Narcisa - Elena Oprescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Consultant in management
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ergonomia


Este un domeniu stiintific interdisciplinar care se ocupa cu organizarea relatiei tridimensionale din sistemul “OM-MASINA-MEDIU”, avand ca scop crestera productivitatii muncii, in conditiile usurarii continue a efortului uman. Etimologic, cuvantul ergonomie provine de la cuvintele grecesti ”ergo”= munca si “nomos”= lege. Stiinta relativ tanara, ea a fost definita prima oara in anul 1949 de catre K.F.H. Murell, ca fiind ”studiul stiintific al relatiei dintre om si mediul sau de munca”. In acest sens, “mediul de munca include nu numai mediul inconjurator in care lucreaza omul, ci si sculele, materialele, metodele sale de lucru si organizarea activitatii sale, fie ca individ, fie ca membru al unui colectiv de munca. Toate acestea sunt corelate cu natura insasi a omului, cu abilitatea, capacitatea si limitele sale”.

are legile ei proprii. Acestea deriva din stiintele care o compun si care reprezinta o multitudine de notiuni si reguli care reflecta scopul ergonomiei: obtinerea unui nivel cat mai ridicat al productivitatii muncii si reducerea la minimum a efortului uman. Legea fundamentala a ergonomiei este ”legea interdisciplinaritatii”, deoarece aparitia ergonomiei ca stiinta a fost generata de necesitatea realizarii cercetarilor interdisciplinare. O alta lege proprie a ergonomiei este ”legea reproductiei fortei de munca de la o zi la alta”, care reprezinta o importanta majora pentru economia energetica a organismului uman in organizarea ergonomica a muncii.

Organismul uman, pentu a-si putea asigura existenta si pentru a-si putea realiza diverse activitati profesionale si extraprofesionale, consuma o anumita cantitate de energie, care este asigurata de procesele metabolice. In conditii de efort, (cand omul desfasoara o activitate fizica, neuropsihica sau intelectuala) consumul de energie creste, in comparatie cu conditiile de repaos absolut (metabolism bazal).

Capacitatea de munca reprezinta potentialul functional al organismului uman de a presta, la nivel maxim, o activitate utila din punct de vedere social. Aceasta capacitate este influentata de diferiti factori cum ar fi: factori fiziologici, psihologici, factori ai mediului ambiant si ai mediului social. In functie de intensitatea actiunii acestor factori, se contureaza profilul capacitatii de munca, el putand fi unul fizic sau unul intelectual.

In activitatile cu efort neuropsihic, capacitatea de munca se exprima in: capacitate vizuala, auditiva si mentala.

Prin organizarea activitatilor in cadrul proceselor de munca, trebuie sa se asigure o adaptare cat mai buna a muncii la capacitatea fizica si neuropsihica a omului, in asa fel incat potentialul organismului uman sa nu fie suprasolicitat, urmarindu-se mentinerea unei capacitati de munca atat pe durata unei zile de munca, cat si pe parcursul intregii perioade active a omului. Cu alte cuvinte, se urmareste obtinerea unui randament constant fara a suprasolicita organismul.

Dupa desfasurarea activitatilor, apare fenomenul de oboseala, un fenomen neurofiziologic normal, reversibil, al omului sanatos. Oboseala se manifesta prin reducerea temporara a capacitatii de munca si tendinta spre inactivitate a organismului uman. Ca fenomen fiziologic, oboseala este o stare reversibila, care dispare prin repaos si mai ales prin somn. Ea nu este o stare patologica, insa, oboseala repetata (cronica) atrage dupa sine surmenajul, care este o stare patologica cu consecinte economice negative, prin reducerea inevitabila a productivitatii muncii.

Printre cele mai frecvente cauze ale oboselii enumeram: 
- durata si intensitatea muncii fizice; 
- conditiile de mediu necorespunzatoare (temperatura, iluminat, zgomot); 
- monotonia la locul de munca; 
- conditii de alimentatie necorespunzatoare; 
- cauze psihice (conflicte, responsabilitati).

In functie de solicitarile care o provoaca, oboseala poate fi : fizica, neurosenzoriala si cerebrala.

Oboseala fizica – reprezinta fenomenul de diminuare a reactiei muschiului fata de o solicitare dupa o activare prelungita. 

Oboseala fizica este de doua feluri: dinamica (atunci cand este cauzata de efortul muscular in miscare) si statica (fiind cauzata de contractia musculara prelungita).

Oboseala senzoriala - este impartita in trei categorii:

- oboseala vizuala, poate aparea in urma solicitarii aparatului vizual (iluminat neadecvat, munca obositoare care solicita in special aparatul optic, de exemplu munca prelungita pe calculator. Efectele instalarii oboselii vizuale pot fi scaderea stabilitatii vizuale, cresterea numarului de erori in munca, scaderea productivitatii, etc.

- oboseala auditiva, se defineste prin doi parametrii. Nivelul cresterii pragului sonor si timpul de revenire al pragului sonor, dupa incetarea stimulului. Fenomenul de oboseala auditiva incepe sa se instaleze dupa depasirea unei intensitati a sunetului de 60 dB, timpul de recuperare fiind proportional cu intensitatea sunetului. Daca aceasta intensitate creste, domeniul oboselii poate fi depasit, intrandu-se in cel al traumatismului sonor, caracterizat prin leziuni ireversibile ce conduc la surditate.

- oboseala cerebrala (neuropsihica), apare ca urmare a solicitarilor intelectuale prelungite, respectiv a incordarii nervoase. In ziua de astazi o cunoastem sub denumirea de stres. Depistarea factorilor care o influenteaza presupune o observare  si o studiere atenta a procesului muncii.

Cunoasterea cauzelor care genereaza oboseala, ca si a cailor de remediere si de prevenire a acesteia, au o deosebita importanta practica in organizarea locurilor de munca, in studierea si in perfectionarea metodelor de munca, in reducerea timpului de munca, prin eliminarea miscarilor inutile, prin stabilirea unei structuri rationale a timpului de munca, respectiv in stabilirea unei durate si frecvente optime a timpului de odihna.

Despre metodele si tehnicile folosite de stiinta ergonomiei in combaterea oboselii, vom discuta in articolul viitor, facand o prezentare detaliata a acestora.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Flaviu

Raspunde #1 | Flaviu | 14-02-2012

Da, exista o mare legatura intre alimentatie si modul in care vei functiona zilnic, la orice nivel.

Tatiana

Raspunde #1-1 | Tatiana | 14-02-2012

Asa este..sunt studii care au demonstrat ca persoanele care obisnuiesc sa serveasca un mic dejun consistent, au o stare fizica si psihica mult mai buna decat cele care sar peste prima masa a zilei.


Patricia

Raspunde #1-2 | Patricia | 14-02-2012

O alimentatie bogata in carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, care contine multe fructe, legume, lactate, cereale si peste...asa e bine! :)Sorina

Raspunde #2 | Sorina | 14-02-2012

Oboseala nu se trateaza cu nimic altceva mai bine decat cu somn. Am observat la mine ca 3-4 ore pierdute, se recupereaza in mai bine de 2 saptamani.

Olga Popescu

Raspunde #2-1 | Olga Popescu | 15-02-2012

Depinde, la unele persoane nu functioneaza treaba cu somnul. Plus ca din cauza oboselii cronice, multi nici nu pot sa doarma bine noaptea. Cred ca e un mix intre odihna, putina relaxare daca e prea mult stres, vitamine si minerale.Anamaria

Raspunde #3 | Anamaria | 14-02-2012

De vreo saptamana ma ucide capul !! Ma doare intr-una si imi trece doar dupa 2-3 cafele. Bineinteles ca totul se trage de la o oboseala acuta care se tot accentueaza :(.


Crampf Florentina

Raspunde #4 | Crampf Florentina | 14-02-2012

Mda...ce facem, cind starea noastra de oboseala n-are legatura cu dormitul insuficient, cu o alimentatie nesanatoasa sau cu vreun mediu ori eveniment stresant? Din cite stiu, in 1985 lumea medicala afla despre depistarea sindromului oboselii cronice care presupune o stare de oboseala intensa ce dureaza mai bine de 6 luni si nu trece cu absolut nimic, nici macar odihna mai mult decit suficienta. Sindromul nu are o cauza anume, si a impartit in mai multe tabere medicii de pe glob. Francezii, de exemplu nu prea vor sa-l recunoasca. Americanii, englezii, australienii in schimb cred in el. Discutiile sint aprinse pe aceasta tema, iar mai nou expertii ar fi descoperit o problema in sistemul imunitar. Odihna placuta, va doresc!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 14-02-2012

Ai mare dreptate Florentina si este cat se poate de real! Exista acest sindrom si de f multe ori cauza ar fi stresul sau problemele emotionale din trecut. La momentul respectiv, oboseala nu se manifesta (nu esti constient de ea) dar poate aparea chiar si dupa o perioada de un an de exemplu de la incetarea 'evenimentelor'. Organismul uman cat si psihicul nostru nu si-a dezvaluit toate misterele in fata oamenilor de stiinta.Imi aduc aminte de o perioada in care am avut foarte mult de lucru si mult stres.Cu toate acestea eram multumita si perfect sanatoasa.Mai mult, cand am ajuns sa imi rezolv ceea doream sa rezolv,am simtit oboseala. Si la cateva luni mi tarziu s-a instalat cronic.Atunci cand esti f concentrat pe o chestie, organismul nu percepe oboseala, e ca si cum ar fi sub efectul uni drog, iar mai tarziu esti total epuizat!


Crampf Florentina

Raspunde #6 | Crampf Florentina | 18-02-2012

Narcisa, din pacate nu stiu cati dintre noi constientizam ca acest sindrom, al oboselii cronice ne poate schimba si ca nu e de glumit pe teme de epuizare. De atunci am invatat ca la primele semne pe care le simt fac urmatoarele schimbari simple: imi fac urgent un abonamnt la sala, pentru ca miscarea ajuta enorm in astfel de cazuri, am mers la cursuri de meditatie pt. relaxare, consum multa apa, imi administrez niste multivitamine (pe care nu le iau de capul meu), o dieta echilibrata si cel mai important imi analizez viata profesionala si personala sa vad exact ce nu-mi prieste si ce imi poate dauna starii de bine! Thats all!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 20-02-2012

Si foarte bine faci Florentina! In curand voi prezenta un articol care vorbeste de combaterea oboselii umane din punct de vedere ergonomic. Exista anumite conditii de respectat la locul de munca pt a putea lucra in conditii optime fara sa ne fie amenintata sanatatea psihica/fizica: de exemplu pozitia optima atunci cand se lucreaza sezand sau in picioare/distanta de la ochi la calculator, praguri de sunet/lumina, etc. Conteaza enorm aceste lucrui pt ca omul sa fie productiv constant!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate