Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este regulamentul intern intr-o firma

Constantin Beatrice
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pentru buna functionare a companiei


Regulamentul intern este un set de reguli alcatuit de angajator pentru buna functionare a companiei, a relatiilor intre angajati avand un scop informativ. Este un act juridic si se intocmeste cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Conform articolului 262 din Codul Muncii acesta se realizeaza in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice. Este obligatoriu ca acest Regulament Intern sa fie adus la cunostinta angajatilor de catre angajator si numai din acel moment isi produce efectele fata de angajati. De asemenea el trebuie expus la sediul angajatorului astfel incat toti salariatii sa aiba acces la el.  Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare mai sus mentionate.
 
Articolul 261 prevede ca : (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura în care face dovada incalcarii unui drept al sau. (2) Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit alin. (1).
 
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
- reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
- reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
- drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
- procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
- reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
- abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
- reguli referitoare la procedura disciplinara;
- modalităţile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
 
Un caz aparte il constituie obligatia angajatorilor sa adopte masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea, si sa nu le constranga la efectuarea unei munci daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz. 

Pe langa aceste prevederi in Regulamentul intern mai pot fi aduse la cunostinta salariatilor dupa caz detalii despre confidentialitatea informatiilor, despre pachetele de lucru (autoturism de serviciu, laptop, telefon), evaluare profesionala a salariaţilor, metode de training, timpul de lucru si odihna (ora inceperii activitatii, pauzele, concediu, zile libere),  gestiunea contractului de munca si reguli prinvind procedurile financiare (decont, salarizare).
 
Foarte important de precizat este faptul ca respectarea si aplicarea Regulamentul Intern este obligatorie pentru toate categoriile de personal din unitate.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Sorin

Raspunde #1 | Sorin | 14-12-2012

Am o firma care a avut control de la ITM (in urma unui denunt al unui angajat) si am primit o lista cu ce trebuie sa prezentam. Printre documentele privind salariatii, comision ITM, trebuia si Regulamentul Intern. Aveam un format de regulament, general si lipseau pasaje cu privire la nediscriminare si sanse egale intre femei si barbati si protejarea maternitatii la locul de munca (Oug 96/2003). M-am chinuit ceva cu doamna de la ITM. Asa ca aveti grija la completarea lui si sa-l adaptati specificului firmei dvs.

Laurentiu

Raspunde #1-1 | Laurentiu | 14-12-2012

Un lucru foarte important: dupa ce aduceti la cunostinta angajatilor continutul puneti-i sa semneze. Doar asa demonstrati ca ei au fost informati. La fel si in cazul in care faceti modificari.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate