Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cariera unui Director de Resurse Umane

Faur Lidia
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

De ce pregatire ai nevoie pentru un astfel de loc de munca?

 

Pentru ocuparea postului de director de resurse umane este necesar sa ai o pregatire corespunzatoare si anume, in primul rand cea de baza cum ar fi efectuarea, spre exemplu a Facultatii de Psihologie sau a Facultatii de Stiinte Economice, etc. In al doilea rand, pe langa pregatirea de baza este necesar sa detii studii de specialitate, cum ar fi o specializare in psihologia muncii organizationale, pe care o dobandesti prin absolvirea Facultatii de Psihologie, Masteratului in Managmentul Resurselor Umane sau Psihologia Muncii Organizationale sau pur si simplu detinerea de cursuri speciale, cum ar fi cele privind legislatia muncii si cele de inspectie a resurselor umane. La fel ca pentru orice alt loc de munca si pentru acest post este necesara o perioada de  adaptare. Se estimeaza ca o persoana debutanta in aceasta profesie se acomodeaza in aproximativ 6 luni, pe cand o persoana experimentata se acomodeaza la noul sau loc de munca in 3 luni de zile.

 

Cum arata un astfel de loc de munca?


O data incadrat in functie, directorul de resurse umane sau HR va face parte din grupul CEO al companiei. Acesta va putea fi intalnit in toate domeniile alocate companiei si de asemenea se va ocupa cu recrutarea de personal, cu formarea profesionala a acestui personal, cu sanatatea si siguranta conditiilor de munca, cu negocieriile dintre reprezentantii sindicatelor, cu dezvoltarea modului de impartire a profitului, cu dezvoltarea adecvata a timpului de lucru, cu comunicarea interna, dar si cu multe alte lucruri asemanatoare.

 

Cum functioneaza aceasta meserie?


Munca unui director de resurse umane este atat individuala cat si de grup. Acesta asigura un cadru definitoriu pentru mentinerea unor relatii bune intre conducere si angajatii sai. Asadar, cu alte cuvine, trebuie sa poata functiona drept cel mai bun canal de comunicare, negociere, mediere intre personalul de management si angajatii companiei, pentru ca legatura intre cele trei activitati, dar si obiectivele individuale sa fie active si sa genereze atat satisfactie angajatului, cat si productivitate si profit la nivelul organizatiei. Manager-ul HR este in primul rand responsabil cu identificarea nevoilor umane ale companiei, iar in al doilea rand defineste politicile de personal adecvate companiei. Timpul sau este impartit intre sedintele de strategie cu CEO-ul companiei si intalnirile cu manager-ul angajator, cu personalul de formare profesionala si reprezentantii diferitelor comitete. De exemplu, directorul de resurse umane defineste un plan de afaceri, elaboreaza criteriile de recrutare, dar si criteriile ce privesc siguranta la locul de munca, il consiliaza pe manager-ul societatii, coordoneaza realizarea si implementarea unui sistem de evaluare al performantelor profesionale ale angajatilor, intocmeste rapoarte cu privire la situatia personalului din departamente,  elaboreaza un plan de actiune globala pentru formarea angajatilor companiei, ca apoi sa poata asigura interpretarea corecta si aplicarea politicilor de personal ale firmei, care sa duca la performanta profesionala. Majoritatea managerilor de resurse umane lucreaza in companiile medii si mari sau in guvern. Acesti profesionisti pot sa-si practice meseria de resurse umane si in calitate de experti la diverse firme de consultanta.

 

Ce e cu plus si ce e cu minus in aceasta cariera!


Atuul acestei meserii este ca te afli in centrul de management al afacerilor unei companii. Directorul de resurse umane este dedicat in  imbogatirea primelor si bonusurilor dintr-o organizatie, pentru a insufleti oamenii companiei, dar si pentru a le evidentia competentele. In ceea ce priveste partea de minusuri, trebuie specificat ca mizele sunt mari, exista multi interlocutori si frecvente presiuni. Munca de consiliere si de aplicare a unor idei sau planuri este inca ingreunata de anumite mentalitati si nu de putine ori chiar de catre lipsa unor fonduri, toate tinandu-se ca intr-un cerc vicios, mai ales in vremurile prezente (de criza financiara). Prin urmare, aceasta profesie nu este una chiar atat de usoara.

 

Calitati esentiale ale acestei meserii


Pe langa cunostintele de psihologie organizationala si diagnoza, pe care directorul de resurse umane trebuie sa le detina, acesta trebuie sa aiba si anumite calitati, cum ar fi:
1. Sa-si explime cu usurinta ideile si sa aiba deprinderea de a vorbi in public.
2. Sa reziste la sarcini repetitive.
3. Sa aiba aptitudinea de inter-relationare, capacitatea de a intelege comportamentul uman, de a conduce si de a motiva oamenii din companie.
4. Aptitudinea de a planifica, organiza si controla activitatile de luare de decizii si initiative precise.
5. Are nevoie de multa atentie si capacitate de adaptare la sarcini de lucru schimbatoare. Directorul de resurse umane este partenerul responsabil pentru activitatea diferitelor departamente ale companiei, cum ar fi cele de productie, de management, de marketing si de logistica. Pentru functionarea eficienta a acestor servicii, directorul de resurse umane trebuie sa stie sa asculte si sa fie atent la nevoile individuale.
6. Sa fie diplomat si sa fie echilibrat emotional. Munca de negociere, de mediere a conflictelor cere mult calm si stapanire de sine. Cand te ocupi de salarii, durata timpului de lucru, de reorganizarea locala, atunci in activitatea de resurse umane se vor cere foarte multe cunostiinte de negociere, dar si multa putere de a-ti pastra calmul.
7. Creativitate. Se cere creativitate la fiecare dintre nevoile de organizare, dar si in ceea ce priveste evidentierea particularitatilor companiei, punerea in valoare a istoriei si a obiceiurilor dintr-o institutie. Pentru fiecare dintre aceste cerinte echipa de HR se va adapta respectand o anumita politica de resurse umane.
8. Inteligenta peste nivelul mediu (capacitate de analiza si sinteza, memorie dezvoltata, judecata rapida, capacitate de deductie logica).

 

Concluzii


Cu toate ca munca de director de resurse umane este una dificila si are  multe minusuri, o data ajuns in functie nu o mai poti privi ca pe o munca grea si cu multe neajunsuri, ci mai degraba ca pe o munca nobila, avand in vedere ca in centrul atentiei este omul cu nevoile sale, omul pe care trebuie sa-l sustii in dezvoltarea si formarea lui ca profesie, ca apoi acestia si cei ce-l inconjoara in cadrul muncii sa fie multumiti de ceea ce se produce, dar si de multumirea profitul adus la nivelul organizatiei.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

adina moldovan

Raspunde #1 | adina moldovan | 15-03-2012

De tinut minte!


Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #2 | Adumitrachioaiei Daniel | 15-03-2012

Consider ca munca de resurse umane in genral ca fiid o meserie foarte frumoasa si cu multe satisfactii. nu cred ca e importanta facultatea urmata ci mai degraba cursuri de specialitate si foarte important abilitatile si atitudinea. Lucrul cu oamenii nu e un lucru usor si a lua decizii in legatura cu ei cu atat mai mult. Ideea e ca te afli in varful piramidei organizatiei si vezi toate fatetele acesteia, cu implicatii multiple si cu multe responsabilitati. Pentru cei ce doresc aceasta meserie ii sfatuiesc sa se gandeasca f bine, sa isi aprecieze calitatile pe care le au, sa se informeze despre ce presupune un asemenea job si abia apoi sa ia o decizie in acesst sens


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate