Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Strategiile si deciziile strategice

Narcisa - Elena Oprescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Consultant in management
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Abordarea potentiologica


Se intampla de foarte multe ori sa ne punem intrebarea: cand problemele cu care se confrunta o organizatie sunt strategice? Sau care decizii sunt strategice si ce anume le distinge de alte decizii?

Sintagmei decizii strategice ii corespund urmatoarele trasaturi specifice: 
- orientarea pe termen lung a organizatiei;
- au ca sop obtinerea unui avantaj (in comparatie cu concurentii); 
- sunt create cu scopul de a asigura o pozitie profitabila in cadrul sectorului de afaceri; 
- se refera la un perimetru de afaceri (organizatia se concetreaza pe o singura afacere sau pe mai multe?);
- strategia este dedusa din conditiile de mediu; 
- atunci cand se plaeaca de la potentialul detinut de organizatie in vederea crearii de noi oportunitati de afaceri, strategia este construita; 
- deciziile strategice influenteaza deciziile operationale.

Astfel, putem defini strategia unui organizatii ca “orientarea, activarea si valorificarea  potentialului sau pe termen lung, astfel incat sa fie in masura sa obtina, mentina, consolideze, amplifice sau sa reinventeze avantajul concurential/cooperativ in conditii de progres organizational, intr-un mediu dinamic, pentru a raspunde nevoilor pietei si asteptarilor diferitelor grupuri de interesati (proprietari, angajati, manageri, finantatori, etc.).

Pentru a putea intelege in profunzime aceasta definitie, este necesar sa cunoastem semnificatia potentialului de afaceri. Profesorul de management strategic Ioan I.Petrisor, explica potentialul de afaceri printr-o abordare potentiologica. Pentru a putea desfasura orice afacere pe care organizatia o are in portofoliul sau, sunt necesare resurse de diverse categorii: materii prime, materiale, echipamente, oameni, cunostinte, informatii, fonduri, etc. Daca abordam aceste resurse in termeni de stoc, ele dau continut potentialului latent, care, in raport cu anumite obiective, sugereaza ideea de posibilitati structuro-functionale ce se pot concretiza in forte, capacitati, influente, competente, rezultate, daca sunt supuse unor regimuri de organizare (spatial-temporare, structurale, functionale, procesuale).

Dupa ce obiectivele organizatiei au fost clar stabilite, alocarea resurselor din potentialul latent, vizeaza potentialul orientat. Resursele alocate supuse unui regim organizat se constituie in capacitati sau puteri. Capacitatile sunt componente ale potentialului orientat. Resursele care se organizeaza in capacitati (de cercetare-dezvoltare produse/tehnologii, de productie, de vanzare, etc) sunt in relatii de cooperare.

Un alt element al potentialului orientat, este puterea (potentialul cratologic). Autorul Ioan I.Petrisor a propus acest termen pornind de la cuvantul greces ”cratos” care inseamna “putere”. Potentialul cratologic se defineste ca masura in care unii indivizi apartinand structurilor de conducere sau de executie, sunt capabili sa forteze, sa incite sau sa convinga alti indivizi sau grupuri sa isi schimbe comportamentul initial. Capacitatile/puterile in actiune se convertesc in potentialul activ. Competentele sunt expresia abilitatilor celor care genereaza in timp real solutii cu performanta viabila la problemele de afaceri ce apar. Dinamica relatiilor intre potentialul latent, orientat, activ si valorificat, o denumim dinamica potentiologica.

O alta notiune utilizata in definirea strategiei este avantajul concurential si/sau cooperativ. Orice strategie urmareste sa obtina avantaje pentru organizatia ei. Avantajul concurential este expresia rezultatelor mai bune cantitative si/sau calitative decat a concurentilor sai de pe piata. Avantajul cooperativ rezulta din compararea rezultatelor din afaceri evaluate in raport cu anumite criterii si obtinute inainte, respectiv dupa cooperare. Daca aceste avantaje se mentin pe o perioada indelungata, le vom numi avantaje durabile. Avantajele concurentiale si cooperative, mai ales cele durabile, impun un progres organizational continuu. Progresul organizational este un proces de dezvoltare a complexitatii unei afaceri sau al unui sistem de afaceri dintr-o organizatie prin ingtermediul inovarilor, transformarilor sau schimbarilor organizationale intr-o directie si sens prestabilite, el determinand tranzitia sistemului de afaceri de la un potential cu o anumita configuratie structuro-functionala la altul superior.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Liviua D.

Raspunde #1 | Liviua D. | 16-02-2012

Cea mai buna definitie pe care am gasit-o este a profesorilor Gerry Johnson si Kevan Scholes. Ei spuna ca strategia este orizontul (scopul) si directia unei organizatii pe termen lung. Ea defineste unicitatea organizatiei, cum se diferentiaza aceasta de concurenta. Strategia fixeaza care sunt avantajele organizatiei prin configurarea resurselor intr-un mediu competitiv, pentru a satisface nevoile pietei si asteptarile actionarilor.

tiberiu

Raspunde #1-1 | tiberiu | 16-02-2012

orizont??? :))

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1-1 | Mallecourt Lionel | 16-02-2012

Da, cred ca vor sa spuna : unde vrei ca afacerea ta sa ajunga pe termen lung? O fel de viziune, cred!
Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #2 | Narcisa - Elena Oprescu | 16-02-2012

Strategia inseamna si 'cum' sa faci sa ajungi acolo unde ti-ai propus pe termen lung...pana la urma are foarte multe puncte comune cu cea militara. Spune ce vrei sa cuceresti, de cate forte ai nevoie, cum sa le organizezi, cu cine sa te aliezi, teritoriile avantajoase si modalitatile in care trebuie sa desfasori actiunile tale pentru a infrange 'concurentii'. :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate