Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Principiul matricei BCG

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Unde te situezi cu firma ta

BCGMatricea BCG este un instrument dezvoltat de Boston Consulting Group. Acest instrument permite efectuarea unei fotografii a pozitionarii unei companii intr-un sector de activitate dat. Fiecare sector de activitate al unei companii este pozitionat pe o matrice caracterizata de doua coordonate, fiecare dintre aceste coordonate corespunzand unui indicator:
- Raportul dintre cota de piata a companiei si cea a liderului (sau cea a celui mai puternic concurent in cazul in care compania este liderul) in abscise.
- Rata de crestere a sectorului de activitate studiat in coordonate.
In functie de aceste informatii, matricea BCG permite pozitionarea sectorului de activitate pe un cadran si in functie de locul sau pe cadran, acesta este identificat ca:
- stea: piata in continua crestere si pozitie dominanta a companiei pe aceasta piata;
- dilema: piata in continua crestere dar cota de piata mica a companiei;
- vaca de muls: piata cu crestere scazuta sau recesiune si pozitie dominanta a companiei pe aceasta piata;
- piatra de moara: piata cu crestere scazuta sau recesiune si cota de piata mica a companiei.
Scopul acestei metode este de a identifica care sunt sectoarele de activitate strategice pentru companie, precum si eventualele ajustari care trebuie facute.


Ilustratie

matrice-bcg

Limite
Aceasta metoda este numai o fotografie a sectorului de activitate, ea nu ia in considerare date mai dinamice cum ar fi ciclul de viata al produselor. Ea se bazeaza pe principiul ca rentabilitatea unei firme este proportionala cu cota sa de piata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 01-03-2010

Din cate observ, este o clasificare de la cea mai buna pozitie la cea mai slaba, in ordinea din articol.


ela

Raspunde #2 | ela | 07-03-2010

Interesant calcul, nu cred ca stiam ....


KARTAGO

Raspunde #3 | KARTAGO | 26-07-2010

Buna ziua, Am si eu o dilema in privinta matricei BCG. Cum se construieste aceasta matrice daca rata de crestere a pietei este negativa (asa cum este in prezent, pe timp de criza) ?? Ma poate lamuri cineva? Multumesc.

Luciana

Raspunde #3-1 | Luciana | 02-09-2010

Buna KARTAGO! Tot asa se calculaeza. Doar ca trebuie sa ai convingerea ca poti avasa din cadranul 4 (piatra de moara), ceea ce este foarte greu chiar imposibil zic eu, avad in vedere ca una din recomandarile acestui cadran este ABANDONUL.


timea

Raspunde #3-2 | timea | 31-01-2012

Buna! graficul este inversat.. piatra de moara are o rata de crestere mica, si cota de piata la fel, mica. vaca de muls are o cota de piata mare, dar o rata a cresterii mica. steaua are o rata de crestere mare, cota de piata mare, iar dilema o rata de crestere mare, cota de piata mica. de obicei, pietrele de moara sunt abandonate, vaca de muls trebuie mentinuta, dilemele, daca au un % in CA mare, dezvolare, daca % in CA mica, abandon. steaua trebuie mentinuta de obicei, sau daca se apropie de a fi vaca de muls, exploatata, pentru a-i mentine pozitia pe piata :) Sper ca am fost de folos.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 29-10-2010

Imi place subiectul...l-am avut la examen la Management strategic! Bun. Cine se afla in sectiunea ''piatra de moara''este indicat sa abandoneze afacerile sau sa vina cu o strategie minune de reorientare a afacerii! Aceste afaceri sunt vedetele de ieri sau cele care au esuat in dezvoltarea lor.(ex.tentativele nereusite de diversificare).In fine, matricea are ipoteze restrictive... Dar articolul e f bun! Bine ca a mai adus cineva subiectul in discutie, asa nu uitam ce am invatat.


Alice

Raspunde #5 | Alice | 25-11-2010

E interesant, dar ilustratia mi se pare usor inversata :).


2NA

Raspunde #6 | 2NA | 21-12-2010

Sunt si eu de acord cu Alice... Conform materiei predate la ASE - Analiza strategica a mediului concurential..., matricea este invers prezentata in acest articol. Ca o rectificare ptr cei interesati (in ordinea acelor de ceasornic): cadan I - piata de moara; II - dilema; III-vedeta (stea); IV- vaca de muls. Sper sa va fie de folos.


antaris

Raspunde #7 | antaris | 21-01-2014

De fapt, nu e inversat decat sensul axei de jos. In rest, e ilustrata correct :D


Simona Malaescu

Raspunde #8 | Simona Malaescu | 02-03-2015

Antaris a punctat bine dilema inversarii: in majoritatea surselor in matricea BCG valorile mici ale cotei de piata relative sunt plasate la dreapta si cresc treptat pana in extremitatea stanga. Analogia BCG cu un sistem de coordonate cu axa in origine are acesta limita. Ce era gresit in imagine erau sagetile care trimiteau cu gandul catre ideea ca ar creste valorile pe verticala dar si catre dreapta cand pe abscisa in realitate lucrurile nu stau astfel. Exista si surse care dau cadranele inversate astfel incat valorile mici ale CPr sa fie mai intuitiv, catre "originea" graficului si atunci se potriveste perfect analogia cu axa de coordonate. De exemplu in sabloanele aplicatiei Smart Draw o sa o gasiti astfel. Important e sa fie utilizata corect, indiferent unde se plaseaza cadranele. Deciziile sunt aceleasi daca sunt urmarite logic.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate