Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Marketing viral

Stefania M.
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce sunt clipurile virale de pe Internet?


mktg-viralIn aceasta perioada cand se vorbeste mai mult de virusul H1N1, iata ca putem folosi „viralitatea” si in sens pozitiv. Concret, este vorba de video-clipurile scurte, dar foarte vizionate, care 'se iau' de la un utilizator la altul. De multe ori ele sunt amuzante sau pur si simplu inedite, ceea ce face ca mesajul clipului sa ajunga cunoscut de multi oameni.

In ultimul timp, acestea au inceput sa fie folosite si in scop comercial, in locul traditionalelor spoturi publicitare. Canalul de comunicare nu mai este reprezentat de televiziuni, ci de Internet, astfel ca exista cateva diferente intre marketing-ul viral si tehnicile mai vechi de comunicare cu publicul tinta.

Tipuri de marketing viral
Stefan Stroe, Strategic Planning Director la Grey Worldwide Romania, a prezentat, in cadrul recentei conferinte Marketing 360, deosebirile dintre doua mari categorii de campanii virale, care se bazeaza pe micro idei virale (junior) si respectiv macro idei virale (senior). El considera ca pe masura ce consumatorul se apropie de decizia de cumparare, publicitatea virala pierde din impact.

Exista campanii de tip „one-shot” in care impactul initial este prioritizat, si in care rolul creatiei este foarte important, dupa cum si campanii strategice, in care conteaza mai mult efectul preconizat masurabil. Acestea din urma se bazeaza mai mult pe marketing.

De asemenea, consumatorii pot da mai departe in mod spontan aceste clipuri, sau propagarea „din gura in gura” poate fi coordonata tot de marketeri.

Pasii unei campanii de marketing viral
1. stabilirea obiectivelor, insight-ului cat si partenerilor
2. inventarea ideii
3. identificarea si motivarea influetatorilor ex bloggeri de succes
4. evaluarea „propagatorilor”
5. stimularea propagarii
6. evaluarea
7. decizia de a opri sau de a continua/reporni campania.

Studiu de caz
Compania Cadbury, producatoare de ciocolota din Marea Britanie, a avut probleme de PR in 2007, asa ca s-a hotarat sa investeasca intr-o campanie care sa-i reabiliteze imaginea. Punctul central al acesteia a fost un spot la fel de placut de vizionat pe cat este consumarea ciocolatei.

Spotul cu o „gorila” care interpreteaza In the air tonight (Phill Collins) a avut mare succes, fiind impartasit pe reteaua YouTube. Astfel, au fost facute reclame succesive cu deja faimoasa gorila si alte melodii cunoscute. Anul acesta, un alt spot ajuns deja si el cult, cu doi copii care danseaza din sprancene, a atins cifra de 4 milioane de vizionari pe YouTube si site-uri similare, in doar trei saptamani. S-au facut de asemenea si multe copii/parodii ale clipului, care nu fac decat sa-i creasca notorietatea.

De retinut! O idee virala trebuie sa produca efecte masurabile si sa faca parte dintr-o strategie mai vasta. In exemplul dat, exista si alte tactici folosite in comunicarea brandului cu consumatorii, armonizate cu campania virala online.
Vor urma alte articole in care vom impartasi cunostintele specialistilor de la conferinta Marketing 360.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 24-11-2009

Clipurile virale sunt instrumente publicitare cu scopul de a genera natural pofta sau nevoia consumatorului de a-l difuza cat mai multor persoane. Exclusiv concentrat pe forma si efectul imediat create spectatorului, acest instrument deviaza radical de la promovarea produsului pentru a se concentra pe imaginea de brand. Clipul poate sa fie comic, nostalgic sau de groaza :). Deci in final, tot publicitate este...dar mult mai adaptat la Clientii de azi !!! Rusine pentru agentiile de publicitate care nu au inteles asta inca :)

Diana

Raspunde #1-1 | Diana | 24-11-2009

Cred ca agentiile au inteles acest lucru, doar ca nu e usor sa "fabrici" un clip viral. Si nu exista o reteta a succesului garantat. Cu siguranta au fost create multe clipuri comerciale de la care se astepta un efect viral, dar nu a fost sa fie. Conteaza sa prinda la public! Si de aici mai departe totul merge de la sine.

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1-1 | Mallecourt Lionel | 24-11-2009

Da, dar ce mi-e greu sa inteleg...este ca agentiile asta continua sa faca niste spoturi publicitare cu buget foarte mare, care streseaza pe toata lumea la TV. Poate pentru ca sunt inca firme care platesc pentru acest gen de publicitate. Daca e din cauza asta, trebuie sa schimbam directorii de Marketing din firme. :)Ana

Raspunde #1-2 | Ana | 24-11-2009

Exact !!! :) pot sa completez : clipul viral comic are la baza un exercitiu de umor universal, in forma sa cea mai simpla, clipul viral nostalgic este gandit pentru a satisface dorintele de a-si aminti de trecut exprimate de generatia cuprinsa intre 25-35 ani si cel de groaza vrea sa fie o marturie unica a unei drame umane monstruoase :) .Lora

Raspunde #2 | Lora | 24-11-2009

Unele clipuri devin virale fara sa urmareasca neaparat acest lucr. Totul e sa placa! Daca place,este distribuit si in felul acesta ajunge sa fie vazut de milioane de oameni, uneori intr-un timp impresionant de scurt. Foarte haioase filmuletele postate de Stefania:)


Catalin T.

Raspunde #3 | Catalin T. | 24-11-2009

Ati uitat Clipul viral totem care aspunde nevoii de socializare exprimate de catre noul individ. Aceasta dorinta se manifesta prin cautareai unei comunitati. (ex : « Wassup » a fost inventatorul acestui procedeu).


Catalin T.

Raspunde #4 | Catalin T. | 24-11-2009

si Clipul viral gossip : difuzarea scandalului :)


Diana

Raspunde #5 | Diana | 24-11-2009

atata timp cand clientii sunt dispusi sa plateasca pentru acest tip de spoturi publicitare ele vor exista! pana la urma agentiile si oamenii de marketing fac ce vrea clientul. specialistii au putere de influenta asupra clientului si tendintelor in domeniu, dar efectele nu sunt imediate. aceste "spoturi publicitare care streseaza" au fost remarcate si asta e important. s-a mizat pe acest lucru!


Cei sapte pasi ai marketingului viral | pr365.ro

Raspunde #6 | Cei sapte pasi ai marketingului viral | pr365.ro | 24-11-2009

[...] publicat initial pe www.informatiiprofesionale.ro cel mai important eveniment de marketing si advertising din Romania, ce va avea loc pe 19 noiembrie [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate