Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se stabileste un pret

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Principalii factori determinanti


fixarea-pretuluiPretul reprezinta una dintre cele patru componente ale mixului de marketing. Stabilirea pretului pentru un produs depinde de mai multi factori, principalii fiind concurenta si pretul de intrare al produsului.

Structura pietei, concurenta si nivelul cererii in raport cu oferta
In functie de numarul de concurenti de pe piata si de cerere, compania trebuie sa-si ajusteze preturile in asa fel incat sa nu-si piarda cota de piata si sa-si maximizeze profitul. In caz de monopol sau de cerere superioara ofertei, compania este intr-o pozitie de forta si isi poate stabili preturile la un nivel ridicat in raport cu costurile. 

Efectul nivelului pretului in raport cu cererea depinde si de structura pietei si in special de:
- elasticitatea cererii (sunt vanzarile influentate de nivelul preturilor?),
- prezenta unor inlocuitori (in acest caz, o crestere relativa a preturilor produselor comparativ cu cele ale inlocuitorilor va avea tendinta sa directioneze consumatorii catre inlocuitori - cum ar fi pastele in loc de orez)
- prezenta produselor complementare (produse ale caror vanzari sunt dependente; de exemplu, vanzarea sosului de tomate este dependent de pretul pastelor fainoase, in cazul in care pretul pastelor creste, este foarte probabil ca vanzarea sosului de tomate sa aiba de suferit). 

Costurile
Pentru a fi rentabil, un produs trebuie sa aiba un nivel al pretului superior sumei costurilor unitare pentru fabricatie si comercializare. Cu alte cuvinte, marja comerciala a produsului trebuie sa fie pozitiva sau zero (marja comerciala este constituita de diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de intrare).

De asemenea, este periculos pentru companiile de pe aceeasi piata sa-si concentreze eforturile pe scaderea preturilor. Remarcata rapid de concurenta, o aliniere a preturilor este foarte probabila, aceasta readucand concurentii de pe piata in aceeasi pozitie... dar cu marje diminuate. Pe scurt, toata lumea pierde... cu exceptia consumatorilor!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

GrapBogdan

Raspunde #1 | GrapBogdan | 07-12-2009

..mai sunt cateva lucruri de luat in seama la calcularea si anuntarea pretului..dar ideea principala e cuprinsa in articol... bine de stiut pentru toata lumea aspectele astea... good job team :) ....

Administrator

Raspunde #1-1 | Administrator | 07-12-2009

poate completezi tu cu restul de aspecte legate de calcularea pretului? :)ela

Raspunde #2 | ela | 07-12-2009

Si eu ar trebui sa invat sa calculez pretul mai eficient in dom traducerilor :), deoarece daca am concurenta pierd daca nu sunt atenta la pret; un posibil client se reorienteaza rapid spre ceva mai atractiv ca pret; am vazut ca intr-o posibila afacere e nevoie de castig de ambele parti, de o negociere riguroasa, trebuie sa 'ne mulam' pe clienti; daca o companie detine monopolul atunci face legea, daca exista concurenta, companiile se studiaza si aplica strategii concurentiale sau vin cu oferte tentante, politici de marketing etc..... Articolul este util si f concis.....


Cristina

Raspunde #3 | Cristina | 08-12-2009

Cum stabilesti un pret corect pentru plata unei taxe de scolarizare, intr-o institutie privata, gen , gradinita particulara?

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 08-12-2009

Poti sa aplici aceeasi metoda care este scrisa in articol...1/Structura pietei, concurenta si nivelul cererii in raport cu oferta ...si 2/Costurile.Andra

Raspunde #4 | Andra | 08-12-2009

Consumatorii cred ca sunt ultimii luati in calcul in definirea pretului unor produse. De multe ori, pretul este ultimul care conteaza, mai ales pentru produsele care creeaza in randul consumatorilor un "brand de stare". Apoi, mai e vorba si despre comportamentul de consumator si multe altele.

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 08-12-2009

O sa incerc sa editez un articol despre pretul psihologic....este un element important de luat in consideratie vis a vis de consumator. :)Liliana Albu

Raspunde #5 | Liliana Albu | 21-01-2010

Multumesc foarte mult ptr informatii, am invatat mult de la voi!!!!! Inca o data multumesc mult!!!! Va doresc succes! Liliana


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate