Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum faci un brief pentru un studiu de piata

Tatucu Anamaria
Domeniu : Alte activitati de editare
Meserie : Scriitor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasi de urmarit pentru a realiza un brief


Macar o data pe an, orice companie face un studiu de piata. Acesta se poate face pe clientii sai, asupra pietei de interes sau pe posibilii clienti pe care ii tinteste. Este foarte important ca brieful catre agentie sa fie facut la obiect si in detaliu pentru ca agentia sa poata da in executie studiul corect si la timp.

Este indicat in prima faza sa iti selectezi o lista de agentii carora sa le adresezi brieful si sa vezi daca ele au in portofoliu tipul de studiu pe care tu iti doresti sa il faci. Ca si idee, daca trimiti unei companii care este specializata pe studii online un brief de studiu clasic, care se face in offline, e normal sa nu primesti decat un raspuns politicos de refuz.

Ideal este sa iti selectezi undeva in jur de 5 companii carora sa le trimiti brieful si sa le permiti un timp de raspuns de 5 zile lucratoare, mai ales daca e prima data cand apelezi la ei. Daca iti poti permite sa astepti mai mult, poti selecta aproximatov 10 companii. Ia in calcul ca si tu va trebui sa le citesti propunerile si sa le cantaresti.
 
Si iata cum se face brieful:
- Ideal este sa intre pe o pagina A4 scrisa cu font de 12;
- Este bine sa folosesti pagina cu antetul firmei pe care o reprezinti;
- Incepe cu o descriere a firmei scurta, tehnica, chiar daca esti o firma mare si cunoscuta. Detaliaza aspecte “numerice” gen marime companie ca si angajati sau ca si cifra de afaceri daca poti da aceste date, de cati ani este pe piata, daca esti leader pe piata ta sau nu, atunci estimeaza-ti pozitia in clasament, da si un link catre site-ul corporate daca il ai. De asemenea daca sunt magazine sau puncte de lucru mai multe, mentioneaza-le, daca companie face parte dintr-un grup international mentioneaza acest aspect;
- Urmeaza obiectiv studiu care trebuie sa fie spus simplu, daca nu cunosti terminologia de specialitate, nu e nici o problema, nu e jobul tau, insa spune clar ce vrei sa afli in urma studiului: (ex: “Obiectiv - Determinarea gradului de multumire a clientilor, aflarea problemelor de logistica resimtite de partenerii de afaceri, determinarea zonei de acoperire geografica a business-ului, pozitionarea marcii noastre in raport cu marcile concurente “etc.);
- Dupa obiectiv incepe cu detalii – “dorim sa cunoastem situatia la nivel national “; “vrem ca studiul sa prezinte in benchmark situatia noastra din orasele unde suntem prezenti”; “ avem 500 de distribuitori, dorim o fisa cu detalii asupra fiecarui distribuitor si realizarea unui top de performanta, indicatorii nostril ar fi….x…y”; “avem 2 branduri principale care se vand in magazinele de proximitate, am dori sa stim potentialul de crestere a vanzarilor daca am veni si cu brandul secundar z, ce mix de marketing ar fi indicat”. In aceasta parte trebuie spus tot ce doriti sa fie ca si continut in studiu;
- Urmeaza partea de forma: “doresc ca studiul sa fie livrat in format Power Point, electronic, sa aibe maximum 100 de pagini, etc”, “doresc sa primesc studiul in format text si graficele sa fie livrate si separate in Excel, sa fie 3 variante de prezentare – o forma mai detaliata, o forma medie si o forma redusa la 2-3 pagini”;
- Costul: se mentioneaza cum se doreste detalierea costului pe care compania il va propune – cost detaliat la nivel de actiuni ce fac parte din executia studiului, cost pe perioade determinate, etc. si de asemenea modalitatea de plata, esalonarea platii, moneda, etc;
- La final se mentioneaza termenul: “Propunerile se primesc pana pe data de 02.02.2001 (automat daca ati dat termen o data se considera business day pana la ora 18:00, daca doriti si la o ora anume, precizati asta, mai ales daca orarul dumneavoastra la birou este altul) in atentia d-nei Popescu Maria, pe adresa de mail popescu@company.ro”.

Brieful pe care il trimiteti in prima faza catre toate companiile din lista pe care o detineti, poate fi ceva mai restrans la partea de continut si la fel mai restrans ca si date numerice despre companie. In orice caz, la sfarsitul briefului ideal este sa inserati o mica nota de confidentialitate pe care sa o stabiliti anterior cu un specialist jurist. Daca nu aveti un birou juridic in firma, se pune o simpla nota de genul “Aceste informatii v-au fost trimise sub regim de confidentialitate. Nu aveti dreptul de a transmite aceste informatii fara acordul emitentului, compania …”. In orice caz, companiile de cercetare de piata au in protocolul de functionare aceste reguli de a tine confidentiale cererile care sosesc catre ei, dar este bine sa le punctati si voi.
 
In momentul in care selectati o lista scurta a companiilor pe care le considerati cele mai in masura sa va efectueze studiul, este indicat sa aveti si un brief telefonic sau chiar facut intr-o sedinta, unde sa va puteti lamuri si mai bine. Cel mai bine este sa aveti de ales intre 2 companii, nu mai multe.

In orice caz, un raspuns se trimite tuturor companiilor care v-au facut propunerea, nu este necesar sa motivati respingerea unei propuneri.

Dupa ce ati ales acea companie care va va fi partener in acest proiect de studiu este obligatoriu sa aveti un brief detaliat, sa cunoasteti pe cei care vor coordona studiul si sa stabiliti o procedura de lucru clara pentru ambele parti. Civilizat este sa incheiati partea de birocratie inainte de inceperea primei etape din partea de studiu, birocratia insemnand: 
- contract, 
- anexa de fidelitate,
- calendarul proiectului si termenii de lucru. 

Brieful poate fi usor adaptat pe parcurs, adica puteti muta termene, puteti sa cereti analize suplimentare care pot reiesi din datele studiului, insa nu puteti intra in structura de baza, nu este indicat sa schimbati esantionul de studii, sa adaugati capitole noi, indicatoare noi – acestea practic inseamna schimbarea studiului si in acest caz compania selectata poate refuza sau resolicita timp de pregatire a planului si un alt cost. O schimbare de cost poate aparea si daca cereti mici analize suplimentare, aici va fi un cost de lucru efectiv, agentia chiar poate mentiona un tarif de lucru standard in cazul in care doriti analize in plus, ceva de genul suma/ zi de lucru.

Un brief clar si simplu este cel mai indicat, fara termeni interni si limbaj de specialitate, in acest fel o companie specializata in studii de piata poate intelege clar ce aveti nevoie si sa vina cu o propunere la obiect.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Raluca

Raspunde #1 | Raluca | 08-02-2012

Intr-adevar, brief-ul e foarte important. De el depinde buna desfasurare a cercetarii. Cat despre alegerea furnizor-ului eu zic sa iti faci o lista de propuneri, apoi sa vezi ce au facut concret si cu efecte vizibile/masurabile in domeniu, eventual sa te consulti cu oameni care stiu cum se face o cercetare!

Tatucu Anamaria

Raspunde #1-1 | Tatucu Anamaria | 08-02-2012

Raluca, multumesc, lista e bine sa o faci dupa ce te documentezi putin despre firmele de cercetare de piata, incepand de la ce servicii au, ce clienti au, ce ecou au in presa pana la situatia lor financiara sau renumele lor in zona ta de business.Ionela

Raspunde #2 | Ionela | 08-02-2012

Da, felicitari pt informatii Anamaria. Am invata intr-un curs acum vreo 3 ani ca “Brief is everything” in marketing (si in viata) si ca atunci cand spui prea multe de fapt nu spui nimic. :)

Tatucu Anamaria

Raspunde #2-1 | Tatucu Anamaria | 08-02-2012

Multumesc, Ionela :). Da, asa , important e ca un mesaj sa fie scurt si la obiect :).Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #3 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-02-2012

Utile informatiile! Felicitari! Sa nu uitam ca este bine ca studiile sa fie atat cantitative cat si calitative. Consider ca studiile cantitative pot evidentia un trend dar nu mi se par cele mai utile. Acum depinde si de marimea sau profilul companiei. Daca estei o companie mica, axata pe un anumit segment de piata, un studiu calitativ iti poate pune la dispozitie informatiile pe care le doresti!

Tatucu Anamaria

Raspunde #3-1 | Tatucu Anamaria | 09-02-2012

Multumesc pentru completare, eu am un pic alta viziune, calitativul il faci cand ai nevoie rapid de confirmarea unor idei, sa zicem ca vrei sa faci o reclama, sa aduci ceva nou , sa schimbi ceva, deci un cantitativ il fac pentru 'feeling', insa un cantitativ imi masoara niste lucruri care deja se intampla, e ca un barometru sa zic asa.

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #3-1-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 09-02-2012

Nu te contrazic deloc Anamaria! Bineinteles ca in functie de ceea ce urmaresti, vei face cercetarile. Ar fi ideal ca ele sa mearga mana in mana, insa asta implica timp si costuri, insa nu vad pt ce anuma ar face cineva un studiu cantitativ fara a avea informatii obtinute in urma unuia cantitativ. Nu este deloc usor sa urmaresti piata si fenomenele intr-un mediu atat de dinamic! Ar trebui facuta atunci si analiza P.E.S.T.E.J. ca sa fim perfect conectati la trendurile mediului, sa stim incontro se orienteaza si cum ne adaptam din mers. Firmele din afara tarii utilizeaza metoda Delphi, este o metoda calitativa, bazata pe opinia expertilor si eu o agreez.

Tatucu Anamaria

#3-1-1-1 | Tatucu Anamaria | 09-02-2012

Poti sa imi spui ce e metoda PESTEJ, nu am auzit de ea, in ce cazuri se foloseste? Metoda Delphi cred ca este un pic prea avansata pentru cineva care nu face studii in mod sistematic, eu cel putin nu am folosit pana acum si nu am nici exemple. Narcisa, ar fi minunat sa completezi cu cateva detalii despre aceste metode, poti reveni cu niste comentarii? Multumesc mult.


Narcisa - Elena Oprescu

#3-1-1-2 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Voi explica in felul urmator ca sa intelegi modul meu de gandire: scopul oricarei strategii organizationale este acela de a obtine si a valorifica avantajul concurential durabil si de a raspunde nevoilor pietei si a altor grupuri de interesati, etc. La nivel macro, pentru a putea raspunde nevoilor pietei trebuie sa fi la curent cu tendintele mediului dinamic. Pentru aceasta folosesti metoda PESTEJ (este o analiza a factorilor politici, economici, sociali, culturali, juridici) care influenteaza in final comportamentul consumatorului final. Orice organizatie care doreste macar sa se mentina pe piata face aceasta analiza, ca sa nu mai vorbim de cele care doresc sa se dezvolte. Vorbeai de viziunea ta si de analizele cantitative (care de obicei le faci atunci cand vrei sa introduci un nou produs/serviciu sau sa sa capeti o noua cota de piata). Nu sunt marketer de profesie, am studiat managementul strategic la master si sunt foarte pasionata de acest domeniu. Astfel am avut ocazia sa particip la nenumarate seminarii unde se dezbateau probleme organizationale. Erau acolo directori de companii, manageri, directori de marketing, economici, astfel incat puteam sa facem multe schimburi de informatii utile.


Narcisa - Elena Oprescu

#3-1-1-3 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Despre metoda Delphi stiu tot de la o colega care a placat sa studieze mai departe marketingul in Anglia. Si a explicat-o in felul urmator: atunci cand se doreste sa se afle cauza unei probleme se poate apela la parerea expertilor. O sa explic pe scurt, esentialul: in prima faza se aleg expertii (comisia de experti), apoi se dau chestionare fiecarui expert. In prima faza subiectul este discutat de fiecare expert in parte si primeste feedback la fiecare raspuns. In a doua faza, se formeaza o opinie de ansamblu a grupului cu privire la problema pusa in discutie. In cazul in care expertii sunt cu totii de acord, se face evaluarea finala, in cazul in care exista numeroase dezacorduri, se vor examina diferentele si se vor motiva diferentele. In final se va intocmi raportul care contine o opinie unitara. Metoda este folosita pentru clarificarea unei probleme. Deci nu voi face un chestionar pe un esantion de 1000 de persoane de ex, ci voi apela la 10 experti care imi vor completa chestionarele si daca vor ajunge la un consesn imi primesc raportul final, daca nu, primesc un raport care contine o opinie majoritara, sa zic asa.


Narcisa - Elena Oprescu

#3-1-1-4 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Si spunea ca este preferata mea pentru ca daca am o problema de rezolvat, prefer sa cer parerea expertilor, asta ma scuteste de timp pierdut pe un chestionar facut pe 1000-2000 prsoane, si pot sa iau o decizie actionand cat mai rapid. Exista situatii in companii cand orice minut conteaza.Asta nu inseamna ca alte metode nu sunt folositoare, eu am explicat doua dintre ele si viziunea pe care mi-am format-o sub indrumarea unui excelent profesor de Management strategic.Si pentru ca tot s-a ivit ocazia, recomand tuturor profesorul Ioan I.Petrisor, este cel care a pus bazele primului masterat din Romania in domeniul strategiilor( 1994), numit Managementul strategic al organizatiilor.Este un vizionar si un om de exceptie!

Tatucu Anamaria

Raspunde #4 | Tatucu Anamaria | 10-02-2012

Multumesc mult de tot pentru tot ce ai scris aici, ma gandesc ca ar fi bine sa faci un articol cu aceste detalii. Cu siguranta stii mai multe decat multi oameni de marketing. La metoda Delphi ar apela mai greu o firma mica sau care este la inceput si mai fara buget de cercetare, ar fi greu sa gaseasca acesti experti, de asta am spus ca e o forma mai avansata de cercetare, insa poate fi de mare folos companiilor mai mari sau cu bugete macar de cateva mii de euro dedicate cercetarii, ar putea apela la niste experti atunci cand au un impas. Sunt corporatii care au contracte permanente cu profesori sau cu consultanti mai academici si care face genul asta de analize. inca o data multumesc si sper sa faci un articol mai detaliat pe tot ce ai povestit aici.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-02-2012

Multumes de aprecieri Anamaria. Promit ca voi scrie cat de curand. Sper ca astfel de discutii sa fie dese pe blog. Mie imi par o oportunitate extraordinara de a face schimb de pareri, informatii si cunostinte. Ar fi foarte dificil sa ne intalnim atat de des fata in fata si sa putem dezbate aceste probleme. Ma bucur enorm sa stii ca pot cunoaste oameni de la care pot invata cate ceva, si daca pot oferi si eu un ajutor cat de mic, sunt multumita! Si chiar mi-as dori sa participe cati mai multi oameni, indiferent de opinia lor, pana la urma, aici nu trebuie sa cadem toti de acord, trebuie sa punem sub analiza orice opinie daca prin asta evoluam impreuna. Si astept si articolele tale! :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate