Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cariera unui manager de produse

Bansoiu Gheorghe
Domeniu : Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale s...
Meserie : Manager marketing (tarife, contracte, achizitii)
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce este un manager de produse?

 

Manager-ul este un garant responsabil de gestionarea unui produs ca un intreg, de la conceptia lui si pana la vanzare. Analiza si cercetarea pietei, urmarirea vanzarilor, compararea vanzarilor pe sezoane, analiza concurentei si efectuarea planurilor de marketing sunt doar cateva franturi din viata de zi cu zi a manager-ului. Rolul sau poate varia de la un sector la altul: de exemplu, in retail va avea mai mult o misiune de cumparator, in timp ce in industrie, acesta va actiona ca o interfata intre echipele de productie si echipele de vanzare.

 

Ce trebuie sa faca un manager de produse?

 Misiunea principala a unui manager de produs este in primul rand de a satisface nevoile clientilor sau chiar sa le creeze noi nevoi. Un manager isi insoteste produsul:


1. In amonte de proiectare (sau de selectie)

Deoarece produsul este lansat dupa finalizarea unei analize cuprinzatoare de marketing, precum si analiza celor 4 P: produs, promovare, pret, plasare. Apoi, urmeaza elaborarea unui plan de marketing, ce are scopul de a se creea o excelenta cunoastere a pietei, a concurentei si a vanzarilor din sezoanele precedente, dar, de asemenea, acesta va trebui sa poata sa anticipeze nevoile de consum ale clientilor. Concret, un manager stie exact nevoile si dorintele clientilor in materie de uz casnic. El stie ce ii place fiecaruia si ce iubesc clientii sub 50 de ani. Tot manager-ul defineste obiectivele, evalueaza conditiile de distributie (cantitate, pret, timp, etc.), de asemena este capabil pentru a crea un slogan rasunator si stie cum sa negocieze o locatie, pentru a-si face vizibil produsul sau pe rafturi. Totodata, manager-ul este responsabil pentru administrarea bugetelor, face prognoze si estimari, dar si monitorizeaza vanzarile si progresul lor in mod constant.


2. In aval de comercializare a produsului

Acesta coordoneaza promovarea si comunicarea. Are responsabilitatea de a alege cele mai potrivite moduri de a comunica despre produs, de a promova produsele, prin realizare de flyere, de campanii de promovare televizate, precum si publicitate on-line, etc. Manager-ul tine cont de comportamentul consumatorilor si de comportamentul concurentei. Manager-ul joaca un rol de interfata intre furnizorii interni si externi, care sunt implicati in comercializarea unui anumit produs (de exemplu, intre echipele de productie si furnizori, intre forta de vanzare si cea de publicitate). Performantele manager-ului sunt evaluate in functie de rezultatele pe care le realizeaza in raport cu obiectivele stabilite.

 

Calitatile unui excelent manager

Un bun manager trebuie sa aiba o serie de calitati, printre care se numara:
- o foarte buna cunoastere a pietei sale;
- o capacitate excelenta de sinteza si analiza;
- abilitati interpersonale, precum si capabilitate de anticipare;
- autonomie si rigoare in tot ceea ce interprinde.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Tatucu Anamaria

Raspunde #1 | Tatucu Anamaria | 13-03-2012

Foarte interesant articol, insa nu scrie nimic despre analiza de dupa ce se lanseaza un produs, cum se urmareste performanta unui produs sau mai degraba a unui brand de produs, ce KPI merita folositi. Un manager de produs trebuie sa cunoasca la nivel bun pietele conexe ale pietei produsului sau sau sau starea economica a pietei target, in cazul electrocasnicelor un manager de produs trebuie sa stie care e gradul de acces la energie electrica, ce posibilitati de dotare ale locuintei exista , sa cunoasca si piata de "consumabile"..este evident ca cine vinde masini de spalat, trebuie sa cunoasca si zona de detergenti :). Te refereai de asemenea la un grup de clienti sub 50 de ani...dar peste 50 de ani nu poti avea clienti? cum ii tratam pe fiecare? Un manager de produs trebuie sa aibe si capacitatea de a segmenta actiunile de marketare legate de produs. Ar fi interesant si partea a 2-a a acestui articol.


Lena

Raspunde #2 | Lena | 13-03-2012

Este la general, ideile sunt bune, "Analiza si cercetarea pietei, urmarirea vanzarilor, compararea vanzarilor pe sezoane, analiza concurentei si efectuarea planurilor de marketing" , aveti idee ce inseamna acest lucru, cata bataie de cap si munca sunt in spatele acestor idei?

Mallecourt Lionel

Raspunde #2-1 | Mallecourt Lionel | 13-03-2012

Da, Lena...dar nu sunt idei ca atributiile sale :). Nu face tot el singur, depind de cate de mare e piata unde intervine.


Tiby

Raspunde #2-2 | Tiby | 13-03-2012

Legat de "Analiza si cercetarea pietei"...managerul de produs trebuie, mai presus de toate, sa-si asume responsabilitatea supravegherii unui segment de piata sau unei grupe de produse, cu scopul de a le distinge fata de concurenti.Romeo

Raspunde #3 | Romeo | 13-03-2012

Un MANAGER de PRODUS capabil este unul din cei mai valorosi angajati ai unei companii!

gina

Raspunde #3-1 | gina | 15-03-2012

Toti oamenii capabili sunt unii dintre cei mai valorosi oameni ai companiei..sunt foarte multe pozitii cheie intr-o companie, mai ales una mare, cu rol deosebit in strategia de business. Managerul de produs are si el nevoie de oameni capabili pt a face toate lucrurile mai sus mentionate. In final vorbim de o echipa.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate