Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Brandingul are legile lui

Daniela Irimia
Domeniu : Activitati ale agentiilor de publicitate
Meserie : Specialist marketing
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cine incalca legile brandingului o face pe propria raspundere!


brandNu e usor sa creezi un brand. Mai ales in zilele noastre cand in orice domeniu de activitate sunt deja 2-3 jucatori mari. Cu toate astea, zilnic se nasc noi companii ce doresc sa ajunga un Brand. Intrebarea este ce trebuie sa faca o companie pentru a reusi acest lucru ? Vorbind strict din punct de vedere al marketingului si a brandingului, exista si aici cateva reguli ce trebuiesc respectate pentru a avea succes. 

Ce inseamna corporate branding ?
Sa te preocupi de imaginea produsului tau. Sa faci astfel incat “portocalele” tale sa fie diferite de toate celelalte de pe piata, desi toate arata aproximativ la fel.

Legea Expansiunii – Puterea unui brand este invers proportionala cu extinderea lui. Cu alte cuvinte ….nu vinde si mere si portocale si pere sub acelasi brand. Se erodeaza brandul. Clientul tinde sa asocieze un brand unui singur produs.

Legea Publicitatii – Nasterea unui brand se face prin PR. Cel mai bun mod de a genera publicitate este sa fii primul intr-o categorie. Anunta o categorie nou, nu un produs iar presa te va sustine. Dupa ce se creaza brandul in mintea consumatorului, el are nevoie de advertising (reclama) penru a-si pastra cota de piata. 

Legea cuvantului – Un brand trebuie sa se lupte pentru a detine un cuvant in mintea consumatorului. Ce inseamna asta ? Sa asocieze numele brandului cu o caracteristica. De exemplu cand spui Volvo, toata lumea se gandeste la siguranta. O alta metota este de a crea o noua categorie. Cum Xerox a devenit azi un cuvant ce defineste toate copiile pe hartie simpla, indiferent cu ce aparat sunt facute. 

Legea calitatii – Calitatea este importanta insa brandurile nu se construiesc bazandu-se doar pe asta. Calitatea, sau mai degraba perceptia calitatii se afla in mintea consumatorului. Daca vrei sa construiesti un brand puternic trebuie sa construiesti o perceptie puternica a calitatii. Cum faci asta ? Iti ingustezi focusul si combini asta cu un nume mai bun si un pret mai ridicat.

Legea numelui – Pana la urma un brand nu este decat un nume. De asta este indicat sa dai brandului tau un nume unic si simplu in acelasi timp. Numele generice sunt cea mai mare greseala. Ele nu reusesc sa creeze o identitate separata ceea ce este esenta procesului de branding.

Legea companiei – Brandurile sunt branduri, companiile sunt companii. Intre cele doua exista o diferenta. De exemplu Procter & Gamble are mai multe branduri si le promoveaza ca atare: Tide, Pantene, Gillette, etc. Ele sunt mai importante decat compania.

Legea formei - Logotipul unui brand ar trebui sa aiba un design care sa fie bine perceput de ochi. Pentru a avea un impact vizual maxim, un logo trebuie sa aiba aceeasi forma ca si un parbriz adica orizontala. Apoi foarte importanta este lizibilitatea – alegeti litere mari si usor de citit.

Legea culorii – Un brand ar trebui sa foloseasca o culoare care sa fie opusul celei folosite de cei mai mari competitori ai sai. Sunt multe criterii dupa care poti alege culoarea brandului tau insa nu ignora culoarea concurentei. Nu vrei ca produsul tau sa fie confundat cu al competitorilor.

Legea consecventei - Un brand nu se construieste peste noapte. Succesul se masoara in ani! O data ce ai obisnuit clientii cu ceva si ocupi un loc in mintea lor, da-le aceleasi lucruri pentru care te-au ales. De mai bine de 35 ani Volvo vinde “siguranta” !

Legea singularitatii – Cel mai important aspect al unui brand este singularitatea acestuia. In loc sa ceri un ceas scump, ceri un Rolex, o masina sigura = Volvo, portocale = PORTOCALA TA. Creeza o idee sau un concept singular pe care sa o detii in mintea potentialului cumparator!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adina

Raspunde #1 | Adina | 30-03-2011

Foarte bun articol! :)...in cei aproape 8 ani de cand am pornit cu drag pe drumul profesional ales, nu mi-a fost dat sa vad o reticenta atat de mare la ideea de schimbare in ceea ce priveste imaginea marcilor pentru care am lucrat.


Alexandra

Raspunde #2 | Alexandra | 30-03-2011

Indiferent pentru ce piata este afacerea ta, interna sau externa, este important sa creezi o identitate pentru aceasta si sa o comunici. Brandingul, nu doar te detaseaza fata de competitie, ci face ca afacerea si brandul tau sa devina familiare pentru public.

Livia

Raspunde #2-1 | Livia | 30-03-2011

Asa este...chiar daca aceste strategii implica niste costuri si timp, mai mari sau mai mici, cu siguranta afacerea ta va beneficia de toate avantajele.Petre

Raspunde #3 | Petre | 30-03-2011

Eu unul a? folosi "imaginea de marc?" poate chiar "imaginea de marc? commercial?" ?i pentru un text despre branding a? ad?uga (branding) prima oar? când expresia este introdus?. :P


Limonade

Raspunde #4 | Limonade | 30-03-2011

:) Multumim pentru pareri. Si noi incercam sa ne faceti toti clientii sa intelegea importanta brandingului si a promovarii. Si mai ales, ca toate astea trebuiesc sustinute de multe alte elemente de marketing, vanzari si management.


katairobi

Raspunde #5 | katairobi | 30-03-2011

poate un mic slideshow ar fi zis mai multe dar si asa e bine. felicitari!


Limonade

Raspunde #6 | Limonade | 30-03-2011

:) se pregateste si ala ! Doar ca aici asta putem posta. Multumim pentru sugestie.


iuliana

Raspunde #7 | iuliana | 30-03-2011

felicitari ca ati reusit sa cuprindeti in acest articol o gramada de informatii, dar prezentate concis si clar!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #8 | Narcisa - Elena Oprescu | 30-03-2011

Foarte bun articolul, concis, bine structurat, in esenta a cuprins cam tot! Asteptam de ceva timp un astfel de subiect! Brandingul implica o munca enorma, indelungata, dar sunt sigura ca da tot timpul rezultate! Sunt clienti, consumatori pe diverse categorii de servicii si produse care sunt fideli unui brand ani la rand!E uimitor cum un brand bine construit isi asigura cota de piata doar prin simplul sau nume! Acum intelegem bine grija fata de orice eveniment care ar putea afecta imaginea unui brand, toti creatorii de mari branduri au depus efort urias in scopul castigarii increderii si respectului consumatorilor ce l au adoptat!


Bejinariu Catalin

Raspunde #9 | Bejinariu Catalin | 08-06-2012

Buna Daniela, in legatura cu articolul tau vreau sa fac niste precizari. Si eu eram un fan in urma cu ceva timp al cartilor de la Brandbuilders precum Cele 22 de legi imuabile ale brandingului si Caderea Advertisingului si ascensiunea PR-ului dar din pacate unele chestiuni dintre cele scrise in aceste carti nu mai sunt in concordanta cu realitatea din zilele noastre. Ca sa fiu mai exact, nu prea sunt de acord cu Legea publicitatii si anume faptul ca un brand se naste prin relatii publice si dupa aia se promoveaza prin publicitate. Poate gresesc dar este parerea mea. As dori si eu sa mi se dea 3 4 exemple de branduri care s-au lansat pe piata din Romania in ultimii 5 10 ani DOAR prin evenimente de RP si dupa care si-au crescut cota de piata DOAR prin advertising (publicitate). Nu cred ca sunt sau daca sunt, e vorba de exceptii pe cand in articol acea lege e prezentata ca ceva general valabil. Cred ca mai degraba la noi in Romania lucrurile stau un pic diferit. Brandurile se lanseaza prin advertsing (publicitate) + relatii publice si se mentin prin relatii publice + publicitate. Eu asa zic. E vorba de un mix al celor doua. Cu privire la legea expansiunii, nici aici nu sunt de acord cu ideea ca daca extinzi linia de produse are loc canibalizarea brandului bla, bla, bla. La noi in Romania branduri precum Head & Shoulders, Loreal au o gramada de sortimente, cand te duci in supermarket nu stii pe care sa le alegi :D. Si vanzarile in ultimii multi ani au crescut nu au scazut. Numai bine!

Mallecourt Lionel

Raspunde #9-1 | Mallecourt Lionel | 08-06-2012

Interesant ce zici Catalin! si cred ca exista si adevar in ce ai scris. Dar parerea mea este ca lansarea de Brand nu are regulile sale pre-stabilit. Exista o metoda stabilita, da...si aceasta trebuie urmarit cu rigurozitate...dar dupa depind de la caz la caz. (Scuzati pt gresele de ortograf) :).Dr.Ovidiu Grecu

Raspunde #10 | Dr.Ovidiu Grecu | 11-06-2012

Felicitari pentru articol! Frumos structurat si folositor pentru toti cei care au ceva de vandut.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate