Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Relatia dintre marketing si logistica

Ghita Daniel
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Punerea in practica a principiilor de marketing


Gear_greenman_whitePentru companii, o relatie constructiva intre marketing si logistica pare sa primeze, logistica fiind subordonata marketingului: odata strategia de marketing definita (identificarea si analiza nevoilor clientilor in materie de produse si servicii) logistica este cea care trebuie sa „puna in practica” principiile definite de marketing, iar acest lucru trebuie facut la cele mai mici costuri.

Spre exemplu, in unele domenii respectarea celor mai scurte termene posibile reprezinta principalul instrument de marketing, iar logistica este cea care trebuie sa isi „asume” acest lucru! Putem cita exemplul VPC (vanzare prin corespondenta) si al companiei La Redoute, cu faimoasele sale livrari „in 48 de ore”.

In general, termenele devin un criteriu de decizie din ce in ce mai des. De exemplu, in industria auto, producatorii trebuie sa aiba capacitatea de a oferi un model avand culoarea si optiunile cerute de clienti intr-un termen acceptabil.

I - Proiectarea
In timpul fazei de proiectare, o sincronizare corespunzatoare intre cele doua functii face produsul viitor cat mai compatibil posibil cu imperativele logistice.
La crearea unei noi game de produse, trebuie lucrat foarte indeaproape la proiectarea acesteia pentru a-i standardiza la maxim componentele si a reduce astfel numarul de referinte ce compun gama diferentiind in acelasi timp produsele printr-un numar restrans de piese.

Aceasta reducere a referintelor ce compun gama permite:
- reducerea costurilor de stocare (in general, costurile de stocare sunt direct proportionale cu numarul de referinte stocate)
- cresterea capacitatiilor de negociere cu furnizorii, prin urmare imbunatatirea conditiilor de cumparare

De asemenea, in timpul fazei de proiectare a ambalajelor pentru produsele noi, o buna sincronizare intre logistica si marketing permite asigurarea fezabilitatii deciziilor luate de marketing si reducerea costurilor de stocare, a termenelor de livrare si imbunatatirea calitatii serviciilor.

II - Previziunea vanzarilor (sau mai degraba ale cererii!)
Fiabilitatea previziunii vanzarilor este, evident, un factor cheie in optimizarea proceselor de marketing si logistica.
Aceasta se bazeaza pe datele de marketing si pe cele comerciale si are consecinte directe in logistica: gestiunea aprovizionarii, optimizarea stocurilor etc.
Logisticianul trebuie sa valideze informatiile in raport cu marketingul si sa introduca variabile legate de propriile sale constrangeri.
Atentie insa, dat fiind faptul ca previziunea vanzarilor se bazeaza in general pe istoricul de vanzari, este imperativ sa fiti constient(a) ca acesta poate fi inselator!
Astfel, nu uitati sa luati in considerare rupturile de stoc. De exemplu, daca in cursul anului precedent un produs a fost vandut in 100 de exemplare, acelasi produs poate a fost comandat in 120 de exemplare, diferenta dintre cele doua cifre fiind cauzata de o ruptura de stoc ce a impiedicat vanzatorul sa satisfaca cererea clientului (vanzare pierduta). Bazandu-va pe un astfel de istoric, proiectati aceasta eroare de gestiune in previziunile pentru viitor, crescand astfel riscul de a repeta situatiile de ruptura de stoc. Asadar, bazati-va pe istorice de cerere pentru a evita o astfel de eroare!

III - Co-ambalare si diferentiere intarziata
Dupa cum s-a discutat in faza de proiectare, designul ambalajului are, de asemenea, consecinte importante asupra logisticii, cum ar fi greutatea produsului, plasarea acestuia in depozit, congestie.
Astfel, co-ambalarea si diferentierea intarziata au un impact foarte important.
Diferentierea intarziata consta in aducerea unui element de diferentiere la un produs standard cel mai tarziu posibil pe parcursul logistic pentru a reduce astfel numarul de referinte ale produselor finite (pentru aceleasi motive ca cele evocate in faza de proiectare a gamelor de produse).
Colaborarea dintre marketing si logistica este, prin urmare, un factor cheie al succesului. O relatie ce ia in considerare cerintele fiecarei functii trebuie sa permita realizarea de „arbitraje inteligente” intre dorintele clientului si constrangerile logistice si sa aiba un impact pozitiv in ceea ce priveste costurile de fabricare, de stocare si de comercializare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 28-06-2010

In consecinta, marketingul si logistica nu trebuie sa fie privite separat in cadrul firmei. In caz contrar, este ignorata o sursa reala de avantaj competitiv si exista riscul unui decalaj nefavorabil, fata de cerintele clientilor. :)


rares

Raspunde #2 | rares | 28-06-2010

In mod traditional, numerosi practicieni au considerat logistica drept o sursa de costuri.


didi

Raspunde #3 | didi | 28-06-2010

La nivelul fiecarei organizatii, este necesara corelarea obiectivelor, deciziilor si activitatilor din domeniul logisticii si marketingului. Separarea logisticii de marketing nu este benefica pentru firma. Cu ajutorul logisticii, marketingul ofera utilitatile de timp, loc si posesie solicitate de clienti. Orientarea de marketing permite logisticii obtinerea unui avantaj competitiv in privinta satisfacerii cerintelor clientilor.

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 28-06-2010

Exact...sa nu uitam niciodata ca satisfacerii cerintelor Clientilor = un produs/sau service bun + la pret bun + la termen bun :)iuliana

Raspunde #4 | iuliana | 28-06-2010

se intampla des in companiile noastre ca managerii de logistica si marketing, desi accepta necesitatea cooperarii, sa se confrunte cu neintelegeri :specialistii in marketing critica, deseori departamentele de logistica, pentru ca urmaresc minimizarea costului fara sa tina cont de nevoile clientilor, in timp ce departamentele de logistica ii critica pe cei din marketing ca urmaresc cresterea vanzarilor cu orice pret


alex

Raspunde #5 | alex | 28-06-2010

Logistica are sarcina de a asigura satisfacerea sau indeplinirea cererii generate de marketing.


Tatucu Anamaria

Raspunde #6 | Tatucu Anamaria | 30-07-2012

Din pacate multi manageri de marketing uita de logistica, care e practic baza ...adica daca nu ai logistica asigurata, cel mai frumos concept de marketing se transforma intr-un esec.


nouatigaraelectronica

Raspunde #7 | nouatigaraelectronica | 19-02-2013

Logistica reprezinta o parte importanta a marketingului in afaceri!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate