Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Stabilirea sediului unei societati comerciale sau a unui punct de lucru

Grecu Elena
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Avocat
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasi de urmarit


Pentru stabilirea sediului unei societati comerciale sau pentru stabilirea unui punct de lucru intr-un apartament de bloc este necesar sa se prezinte la Oficiul National al Registrului Comertului contractul privind stabilirea sediului si consimtamantul vecinilor directi si al asociatiei de proprietari.

Dovezile privind sediul social se pot face, dupa caz, cu un contract de vanzare-cumparare, contract de schimb, contract de donatie in forma autentica, certificat de mostenitor, act notarial de iesire din indiviziune sau de delimitare a proprietatii, hotarare judecatoreasca definitiva privind proprietatea, contract de comodat sau contract de inchiriere.

Contractul de inchiriere trebuie sa fie inregistrat la Administratia Finantelor Publice in cazul in care locatorul (proprietarul) este persoana fizica, insa nu este necesar sa fie inscris in cazul in care locatorul este persoana juridica.

De multe ori Asociatiile de proprietari impun plata unei redevente in schimbul obtinerii acordului, motivand aceasta solicitare prin traficul posibil in cazul unei societati comerciale.

Ca unica solutie in acest caz, se poate solicita Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor din respectivul bloc privind stabilirea redeventei, pentru a evita situatia in care Presedintele asociatiei solicita in mod abuziv o anumita suma in schimbul acordului. Numai Adunarea Generala a Asociatilor poate stabili cuantumul redeventei, Presedintele avand doar rolul de a 'reprezenta asociatia in derularea contractelor', in conformitate cu art.6 din Ordonanta 85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Un alt aspect important priveste modificarea legii 31/1990 privind societatile comerciale in sensul in care se permite functionarea mai multor societati la acelasi sediu daca este indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii:
- imobilul, prin structura lui permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite;
- cel putin o persoana este asociat in fiecare dintre societati; daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii.

Cei care doresc sa infiinteze o societate comerciala si care nu obtin acordul vecinilor sau al Asociatiei (iar societatea nu desfasura obiectul de activitate la sediu) sau care pur si simplu nu doresc sa se complice cu stabilirea unui sediu intr-un imobil inchiriat, pot opta sa isi stabileasca sediul societatii la sediul unui cabinet de avocat.

In vederea stabilirii temporare a sediului societatii comerciale in cauza, avocatul va intocmi si semna cu reprezentantul societatii un contract separat de asistenta juridica avand acest obiect.

Perioada pentru care sediul societatii in cauza este stabilit la sediul profesional al avocatului nu poate depasi un an, iar dovada sediului se face cu contractul de asistenta juridica.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andrei

Raspunde #1 | Andrei | 18-01-2013

Am inchiriat de curand un apartament si doresc sa imi stabilesc sediul social al PFA-ului meu in acest apartament. Problema este ca apartamentul are 3 camere si are deja cate un sediu de firma in fiecare dintre ele. Proprietara mi-a oferit solutia de a folosi bucataria in acest scop. Este legal? Multumesc!

Roxana M.

Raspunde #1-1 | Roxana M. | 18-01-2013

Din cate stiam eu, bucataria, baile, debaraua si holurile nu pot fi inregistrate ca sediu social...Asa ca fii atent si poate gasiti alta solutie.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate