Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Stabilirea sediului social al societatilor comerciale

Claudia Tudor
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Formalitati specifice


sediul-socialStabilirea sediului social al societatilor comerciale presupune o serie de formalitati si conditii care atunci cand nu fac operatiunea imposibila, o ingreuneaza foarte mult, datorita caracterului excesiv de birocratic al procedurii.

Potrivit legii privind societatile comerciale (deja renumitul articol 17) la inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului: 

a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, inregistrat la administratia finantelor publice municipala, oraseneasca, comunala sau a sectoarelor municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla situat spatiul cu destinatie de sediu social. Dovada inregistrarii o constituie 'Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social' emisa de organul fiscal in cadrul caruia s-a facut inregistrarea.

b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz. Este vorba despre 'Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social'.
Ambele documente eliberate de organul fiscal potrivit punctelor a) si b) de mai sus se obtin pe baza 'Cereii de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social', cerere tip care se elibereaza de catre organul fiscal competent.
Aceasta cerere se depune la organul fiscal competent de catre titularul dreptului de folosinta. In cazul in care titularul dreptului de folosinta este o persoana juridica, cererea se depune de catre reprezentantul legal al acesteia (administratorul) sau de catre un imputernicit, potrivit legii. 

Cererea va fi insotita de:

- actele doveditoare ale dreptului de folosinta, cum ar fi: titlu de proprietate, contract de vanzare cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat sau alte acte care atesta dreptul de folosinta;
- actul de identitate al solicitantului si/sau imputernicirea, dupa caz;
- actul care atesta numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice, in speta actul constitutiv.
De mentionat ca in cazul unui contract de subinchiriere, se va prezenta totodata acordul proprietarului in vederea subinchirierii, exprimat fie prin intermediul contractului de inchiriere, fie ca un document separat, in original.

Cererea se depune la organul fiscal competent, direct la registratura sau prin posta, cu confirmare de primire.
Daca cererea se depune la registratura organului fiscal, actele doveditoare ale dreptului de folosinta se prezinta in original si in copie. Organul fiscal certifica conformitatea copiei cu originalul si restituie solicitantului originalul.

Daca cererea se depune prin posta, aceasta trebuie insotita de actele doveditoare ale dreptului de folosinta, in copie legalizata.

Termenul de solutionare este de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii la organul fiscal competent a cererii insotite de documentatia completa.

c) in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica (intocmita la notar) privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute mai jos, respectiv, la acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mircea

Raspunde #1 | Mircea | 22-03-2011

Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema de rezolvat...am 2 societati comerciale ce vor fi cesionate catre terte persoane. Ambele societati au sediile sociale pe perioada nedeterminata inregistrate, prima printr-un contract de comodat (ce nu este de gasit) si a doua printr-o declaratie notariala data de catre proprietari. Intrebarea este urmatoarea: cum se poate face sa se determine perioada de valabilitate a sediului la 3 luni spre exemplu pentru ambele societati ? Pentru prima daca aveam contractul de comodat faceam un act aditional si rezolvam problema, iar la a doua chiar nu stiu cum trebuie facut. Multumesc anticipat, astept orice raspuns din partea dvs.

Cris

Raspunde #1-1 | Cris | 22-03-2011

Prin contractul de cesionare al celor doua societati se prevede intr-o clauza separata faptul ca in termen de maxim trei luni de la data cesionarii acestora, terta persoana catre care se cesioneaza are obligatia sa schimbe sediul acestora, sa indeplineasca pe cheltuiala ei toate formalitatile cerute de lege pentru inregistrarea acestor noi sedii in toate evidentele cerute de lege, registrul comertului, administratia financiara, ITM, etc., si de publicitate a acestora, contractele de comodat si, respectiv, de accept al proprietarilor celui de al doilea sediu, fiind reziliate de drept dupa trecerea acestui termen, (si eventual se face si mentiunea datei) incepand cu data de ... .

Mircea

Raspunde #1-1-1 | Mircea | 22-03-2011

Multumesc pentru raspunsuri. Deci in aceasta situatie sediul societatii va aparea ca fiind expirat sau radiat de tot de la adresa respectiva unde era inainte de cesiune?

Monica

#1-1-1-1 | Monica | 22-03-2011

Valabilitatea sediului societatii este data de actele care au stat la baza inregistrarii sediului - in speta comodatul si declaratia pe proprie raspundere. Pentru a se ajunge la indeplinirea obligatie stipulata in actul aditional modificator sa schimbe sediul dupa 3 luni e necesar sa se faca aditional la comodat si impreuna cu actul aditional si actul constitutiv modificat se depune la registru. In cazul declaratie de sediu - aceasta poate fi revocata oricand de proprietarii care nu mai doresc ca la domiciliul lor sa aiba societatea stabilit sediul. Altfel cele doua societati cesionate vor avea sediu valabil la cel stipulat in registrul comertului conform actelor depuse.


Cris

#1-1-1-2 | Cris | 22-03-2011

Da, dupa trecerea celor trei luni. Contractul de cesiune si orice modificare, se publica, deci este opozabila tuturor tertilor, inclusiv celor care ar trimite corespondenta in continuare, dupa trecerea celor trei luni, pe adresa vechilor sedii, si ma refer la somatii de plata, etc..


Claudia Tudor

#1-1-1-3 | Claudia Tudor | 22-03-2011

Mircea, Sediul unei societati nu se radiaza automat atunci cand expira. E necesar ca sociatatea sa isi stabileasca alt sediu social pentru ca vechiul sediu (chiar expirat) sa nu mai apara in registrul comertului.
kinga

Raspunde #1-2 | kinga | 22-03-2011

contractul s-a depus la registrul comertului asa ca poti sa obtii o copie certificata de la registruMallecourt Lionel

Raspunde #2 | Mallecourt Lionel | 22-03-2011

Multumesc pentru articol Claudia! Foarte util...

Claudia Tudor

Raspunde #2-1 | Claudia Tudor | 22-03-2011

Multumesc pentru comentarii si aprecieri.clara

Raspunde #3 | clara | 31-03-2011

in ce conditii mai multe fire pot avea sediul social in aceasi locatie, stiu c s-a modificat legea de curand.


Magda

Raspunde #4 | Magda | 17-06-2011

Am o societate cu sediu social expirat de un an...ce pot face o sa iau amenda...cum sa procedez..se poate radia din oficiu ca nu am depus un alt contract de comodat .

Chirila Minodora

Raspunde #4-1 | Chirila Minodora | 23-09-2011

apelati pentru prelungirea sediului social la un avocat daca nu dispuneti de un alt sediu.Claudia Tudor

Raspunde #5 | Claudia Tudor | 27-06-2011

In cazul in care sediul social a expirat, veti depune la oficiul registrului comertului actul prin care prelungiti sediul, impreuna cu formularul 6 - Cerere de depunere si/sau mentionare acte. Da, societatea poate fi dizolvata din oficiu daca nu actualizati sediul si totodata sunteti pasibila de amenda. In practica stiu ca nu s-au aplicat intotdeauna amenzi, cel putin vorbind despre Bucuresti.


Anca

Raspunde #6 | Anca | 22-07-2011

Si eu am o firma al carei contract decomodat pt sediu social a expirat in luna mai 2011 si as vrea sa stiu daca pot sa fac un act aditional la contract datat in continuare si sa ma duc sa depun astfel actele la reg com. Mls pt ajutor.

Ilie Luminita

Raspunde #6-1 | Ilie Luminita | 27-02-2012

Da. puteti face act aditional la contractul de comodat si sa prelungiti perioada de valabilitate, fara a modifica celelalte prevederi. Actul aditional trebuie depus la Registru. Daca perioada este neintrerupta nu aveti nevoie de dovada proprietatii.


Chirila Minodora

Raspunde #6-2 | Chirila Minodora | 11-03-2013

Daca este prelungire la aceiasi adresa va costa 72 lei si data actului de prelungire sa fie ziua urmatoare expirarii in cazul contractului DE COMODAT in rest e mai dificil.Raluca

Raspunde #7 | Raluca | 11-08-2012

Buna ziua! va rog sa mi spuneti daca la sediul social stabilit prin contract de comodat se poate autoriza de la registrul comertului activitatea de agentie imobiliara? va multumesc


lazarescu  iulia corina

Raspunde #8 | lazarescu iulia corina | 13-12-2012

Am inchiriat surorii mele si familiei ei (sot si 2 copii) un imobil pe adresa caruia au mutatie si implicit domiciliul de sedere (cumnatul meu este cetacean strain). As vrea sa stiu daca se poate ca sediul social al firmei surorii mele si a sotului ei poate fi inregistrat la aceeasi adresa la care au domiciliul prin contractul de inchiriere pe care il au cu mine si daca se poate sa stiu ce acte sunt necesare in cazul in care se poate face acest contract pe sediu social. Va multumesc.

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #8-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 14-12-2012

Buna Corina! Referitor la intrebarea ta, poti stabili sediul social fara activitate al firmei in imobilul respectiv. Pt asta, ai nevoie de un contract de spatiu, respectiv contractul de inchiriere pe care l-ai incheiat . Trebuie vazut acolo daca este trecuta o clauza care sa-i dea dreptul de subinchiriere (fiind vorba de firma, chiar daca este tot a suroriitale, firma este considerata persoana juridica). Daca nu, rectificati sau faceti un contract nou de inchiriere in care sa se specifice faptul ca are dreptul sa subinchirieze tot spatiul sau o camera la alegere, firmei sale pt sediu social. La ORC, mergi cu urmatoarele documente: 1. extras CF in termen al imobilului in cauza; 2. contractul de inchiriere asa cum ti-am spus; 3. schirta- plan a imobilului, trebuie facut un desen care sa arate cum este compartimentat apartamentul si fiecare camera se noteaza cu o cifra (numar), apoi se specifica nr camerei care va avea destinatie de sediu social;4. acordul Asociatiei de proprietari. Trebuie sa-i de Presedintele Asociatiei o hartie cum ca este de acord sa se stabileasca sediul social acolo. Daca nu este Asociatie, atunci trebuie acordul fiecarui locatar in parte. Iti trebuie si timbre cred dar asta vezi la Registru cat si taxele aferente.Ciprian

Raspunde #9 | Ciprian | 06-04-2013

Buna ziua. Am un apartament de la tatal meu, care a murit. Stiu ca in acest apartament au avut sediu social mai multe firme, pentru ca mi-au venit in cutia postala zeci de scrisori, somatii, chiar si la usa, si am zis ca aici nu mai este nici o firma, persoanelor respective. Cum verific daca apartamentul meu este in continuare sediu social pentru o firma sau mai multe firme? Multumesc frumos, Cu respect.

Andy

Raspunde #9-1 | Andy | 08-04-2013

Mergi la oficiu registru comert din zona unde este apartamentul!daniela

Raspunde #10 | daniela | 17-07-2013

Buna, daca am firma pe un apartament, pot sa iau persoane in spatiu?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate