Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Solutionarea plangerilor contraventionale

Nicolae Livia
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Avocat
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Calea de atac a recursului


Din nou avem calea de atac a recursului impotriva hotararii prin care se solutioneaza plangerea contraventionala formulata in temeiul O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Din data de 18 iulie 2012, hotararile prin care se solutioneaza plangerile contraventionale formulate impotriva proceselor – verbale de contraventie incheiate in baza O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, pot fi atacate cu recurs. 

Prin Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curtii Constitutionale publicata in Monitorul Oficial la 18 iulie 2012, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 118 alin. 31 conform caruia hotararea judecatoreasca prin care se solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila. Pentru a se pronunta in acest fel Curtea Constitutionala a constatat ca eliminarea controlului judiciar al hotararii pronuntate de judecatorie in materia contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice aduce atingere art. 129 din Constitutie raportat la dreptul de acces liber la justitie si la dreptul la aparare, reprezentand in acelasi timp o incalcare a cerintelor unui proces echitabil.

Astfel, in prezent, atat sanctiunea amenzii contraventionale cat si masura suspendarii dreptului de a conduce autovehicule isi suspenda efectele pana la solutionarea recursului, respectiv pana la trecerea a 15 zile de la data comunicarii hotararii (15 zile este termenul de recurs).

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Florin G

Raspunde #1 | Florin G | 01-10-2012

Este o idee buna! In sfarsit! O solutie absolut normala, pentru un sistem judiciar normal. Eu as fi pentru introducerea unei norme care sa prevada aplicarea si individualizarea sanctiunii contraventionale de catre judecator(exact ca in penal si ca in tarile civilizate), iar procesul verbal al agentului constatator sa reprezinte un act de sesizare al instantei.


Andone

Raspunde #2 | Andone | 01-10-2012

Norma care oprea judecata in fata judecatoriilor i-a facut pe unii juzi de prima instanta sa se creada atotputernici. Faptul ca puteau scrie la finalul sentintei un sec "Irevocabil" i-a facut pe multi sa creada ca pot face orice iar pe unii sa respinga nemotivat plangeri doar pentru ca nu le-a placut de tine.


Eugenia Matei

Raspunde #3 | Eugenia Matei | 21-01-2013

E cam aiurea. Nu e normal sa se consume atata energie pentru a solutiona o plangere contraventionala. Ai gresit, platesti si gata. Numai ca romanii la volan (cel putin 60 %) au impresia ca sunt zei pe pamant si au dreptul sa faca ce vor. Cred ca abuzurile agentilor constatatori sunt prea putine, in asa fel incat sa fie necesara reintroducerea posibilitatii recursului.

Nicolae Livia

Raspunde #3-1 | Nicolae Livia | 21-01-2013

Avand in vedere modul de stabilire a savarsirii unei contraventii (simpla constatare prin propriile simturi ale agentului, sau, in functie de fapta, masurarea cu anumite aparate) exista nenumarate cazuri in care oamenii au fost sanctionati fara un motiv real. Fie agentii constatatori nu au fost atenti, fie, din varii motive (asa au vrut), acestia au intocmit procese-verbale fara ca participantii la trafic sa fi incalcat vreo norma de circulatie. De asemenea, si aparatele folosite pentru inregistrarea vitezei pot avea erori de masurare. Consider ca pedepsirea chiar si a unui singur nevinovat este gresita si este necesar ca noi sa putem sa ne aparam de abuzurile si greselile celor care au competenta de a ne sanctiona. Si, intr-adevar, in perioada in care hotararea data de prima instanta era irevocabila, parca instanta nu mai analiza temeinic toate motivele invocate de petent, se rezuma la a motiva hotararea in mod generic, fara a motiva punct cu punct solutia data pentru fiecare motiv invocat in plangerea contraventionala. Foarte multi soferi incalca legea, conduc intr-un mod total iresponsabil punand si viata altora in pericol si trebuie ca ei sa fie sanctionati, insa in acelasi timp este necesar ca drepturile participantilor la trafic sa fie aparate in cazul in care le-au fost incalcate de persoanele ce au atributii de constatare si sanctionare.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate