Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Respectarea vietii private

Cristina Miron
Domeniu : Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale s...
Meserie : Consilier juridic
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

...de catre stat si pe Intenet


privatDreptul la viata privata reprezinta unul dintre drepturile fundamentale ale omului, asa cum au fost ele consfiintite prin conventii internationale, in special prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata de ONU la Paris in 1948.

Toti oamenii au dreptul sa li se respecte viata privata si cea de familie, cu exceptia unor cazuri prevazute de lege.

Din prisma legislatiei europene, domicilul si corespondenta sunt considerate de asemenea ca fiind private. Prin urmare, nicio autoritate publica nu poate interveni in:
- ce faceti in viata dumneavoastra privata
- ce faceti la domiciliul dumneavoastra
- ce scrieti in scrisori sau e-mailuri
- ce vorbiti la telefon

Exista insa cateva exceptii. Autoritatile pot interveni:
- in cazul in care securitatea nationala, securitatea publica, sau bunastarea economica a tarii sunt puse in pericol
- pentru a preveni actele criminale
- pentru a proteja sanatatea, bunele moravuri sau drepturile si libertatile altcuiva

Dar viata dumneavoastra privata este cu adevarat privata?
Utilizarea computerului si a Internetului va faciliteaza viata de zi cu zi, de aceea trebuie sa stiti cum sa va protejati online. Multumita acestora, firmele si institutiile publice va pot oferi servicii de cea mai buna calitate. Insa aceasta tehnologie avansata presupune si cateva sacrificii: dezvaluirea de date personale si renuntarea la unele aspecte din viata privata.

Oare Internetul este suta la suta gratuit? Foarte multe servicii, informatiile si divertismentul online sunt oferite in mod gratuit consumatorilor, in masura in care acestia accepta reclamele si sunt de acord ca actiunile lor sa fie monitorizate. Prin intermediul unor programe instalate pe calculatoarele utilizatorilor, reclamele diferitelor produse si servicii sunt mai precis orientate catre acestia. Intrucat Internetul ocupa un spatiu din ce in ce mai mare din viata noastra, companiile urmaresc profilul utilizatorilor pentru folosirea publicitatii personalizate.

Intr-o societate care a introdus Internetul, cartile de indentitate electronice, cardurile de plata, camerele de supraveghere, dispozitivele GSM si GPS, este posibila inregistrarea celor mai mici detalii sau gesturi. Ceea ce cumparati cu ajutorul cardului, locul de unde initiati un apel cu telefonul mobil, unde utilizati dispozitivul GPS, website-urile pe care le vizitati, pe scurt, tot ce faceti poate fi urmarit.

Chiar daca sunteti extrem de precaut/a atunci cand transmiteti date cu caracter personal, este din ce in ce mai dificil de aflat cu exactitate cine dispune de ele. Riscul de abuz este asadar extrem de important, controlul asupra propriilor date nefiind posibil pana la capat.

Din acest motiv, trebuie sa analizam aceste aspecte si sa luam toate masurile posibile pentru a ne proteja viata privata si dreptul la aceasta.

Legea nr. 677/2001 reglementeaza protectia persoanelor in cazul prelucrarii datelor cu caracter personal si a liberei circulatii a acestor date. Prin Legea nr. 506 /2004, aceste activitati au fost reglementate pentru sectorul comunicatiilor electronice, sector a carui componenta foarte importanta este Internetul.

In lumina celor doua acte normative, in cazul comunicarilor transmise prin intermediul serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului, confidentialitatea datelor de trafic trebuie garantata. Ascultarea, inregistrarea, stocarea si orice alta forma de interceptare ori supraveghere a comunicarilor este interzisa, cu exceptia cazului in care cei vizati si-au dat, in prealabil, consimtamantul scris, sau cand se realizeaza de autoritatile competente, conform legii.

Utilizarea unei retele de comunicatii electronice in scopul stocarii sau accesarii de astfel de date este permisa numai daca abonatului sau utilizatorului in cauza i s-au furnizat informatii clare si complete cu privire la scopul sau accesul la informatia stocata si daca i s-a oferit posibilitatea de a refuza. De asemenea, furnizorul unor astfel de servicii trebuie sa ofere abonatului optiunea de a-si ascunde identitatea.

Exceptie de la aceasta regula se face in cazul unei cereri privind depistarea sursei unor apeluri abuzive, caz in care datele de identificarea vor fi puse la dispozitie in conditiile legii. O alta exceptie o reprezinta serviciile specializate de interventie, precum politie, pompieri sau ambulanta, in cazul situatiilor ce le sunt semnalate prin apeluri de urgenta.

Un alt aspect este cazul in care daca o persoana fizica sau juridica obtine in mod direct adresa de posta electronica a unui client, cu ocazia vanzarii catre acesta a unui produs sau serviciu, aceasta poate utiliza adresa respectiva in scopul efectuarii de comunicari comerciale, cu conditia de a oferi in mod clar si expres clientilor posibilitatea de a se opune printr-un mijloc simplu si gratuit unei asemenea utilizari.

Pentru respectarea dreptului fiecaruia la viata privata sub scest aspect, legiuitorul roman obliga furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului sa ia toate masurile tehnice si organizatorice adecvate in vederea garantarii securitatii serviciului. In ceea ce priveste securitatea retelei, daca este necesar, furnizorul serviciului de comunicatii electronice va lua masurile de securitate respective impreuna cu furnizorul retelei publice de comunicatii electronice.

Masurile adoptate trebuie sa garanteze un nivel de securitate proportional cu riscul existent, avand in vedere posibilitatile tehnice de ultima ora si costurile implementarii acestor masuri. O metoda  foarte des intalnita de respectare a dreptului la viata privata in legatura cu serviciile online este publicarea unui document usor accesibil pe un site web cu privire la datele personale ce sunt colectate, modalitati de prelucrare si drepturile utilizatorilor. Documentul, intalnit chiar si in site-urile romanesti, numit de cele mai multe ori Privacy Policy, este insa de foarte multe ori ignorat de consumatori.

Aici puteti citi despre cum sa va protejati impotriva furtului identitatii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ela

Raspunde #1 | Ela | 12-08-2009

Da, interesant articolul, contine informatii generale utile, numai ca exista cazuri in care poti fi pacalit online de asa zise companii cu site-uri fantoma si daca nu ai toate datele necesare pt a le verifica poti pica in diverse capcane, se poate intampla sa si trimiti anumite date personale care ar putea fi utilizate necorespunzator chiar impotriva persoanei in cauza care nu a fost suficient de atenta sa verifice veridicitatea unor companii care isi fac reclama prin spam sau mai stiu eu ce. Din pacate oricine poate pica in diverse capcane daca nu este f bine informat.


Aura

Raspunde #2 | Aura | 12-08-2009

Suntem intr-un fel de Big Brother! :))


Adriana

Raspunde #3 | Adriana | 13-08-2009

Mi-a placut articolul foarte mult dreptul la viata privata si garantarea lui in mod eficient e important avand in vedere ce se intampla in ziua de azi sau ce se pregateste.....imi aduc aminte de 2 carti, 1984 si Minunata lume noua ai auzit cate ceva desore problema cipurilor, despre implantarea lor in corpul uman? respectarea dreptului la viata privata, foarte bun articolul


Unique

Raspunde #4 | Unique | 21-08-2009

felicitari pentru articol...


Protejati-va impotriva furtului de identitate &laq

Raspunde #5 | Protejati-va impotriva furtului de identitate &laq | 29-10-2009

[...] Majoritatea expertilor in domeniu sunt de parere ca furtul de identitate este o problema in continua crestere si ca metodele pe care infractorii le utilizeaza sunt din ce in ce mai sofisticate. Puneti-va la curent cu cele mai recente strategii in materie de prevenire si fiti foarte atent/a atunci cand transmiteti informatii personale pentru a va asigura ca nimeni nu va imprumuta identitatea si viata financiara. Cititi si despre respectarea dreptului la viata privata. [...]


Adrian

Raspunde #6 | Adrian | 18-02-2010

am si eu o intrebare...trebuie sa trimit pe mail o fotocopie a pasaportului (biometric)...exista posibilitatea sa imi fie furata identitatea doar cu o copie? va rog sa imi raspundeti la adresa de mail pascu_adrian47@yahoo.com multumesc frumos!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 06-12-2010

O doza de precautie nu strica niciodata insa ce te faci in cazul in care colaboratorii tai/prietenii, etc sunt peste granite sau in alte orase...chiar si in acelasi oras cu tine, este mult mai comod si economisesti timp trimitand contractele on line si alte documente! Uneori chiar devenim paranoici! Daca nu puneti la cale bombe atomice/droguri..in rest stati linistiti ca nu va urmareste nimeni! Daca vrea cineva sa stie ceva despre tine musai, exista sateliti speciali si te vad facand orice, oricand, oriund!. Asta e lumea in care traim, nu va mai stresati degeaba, oamenii mai au si alte treburi personale decat sa urmareasca ceea ce fac altii!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate