Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Protejati-va impotriva furtului de identitate

Diana Croitoru
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : mediator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Evitati o viata dubla


identity-fraudFurtul de identitate poate lua mai multe forme: este posibil sa primiti un telefon de la un creditor caruia nu i-ati solicitat niciodata un imprumut, sa apara pe extrasul de cont achizitii pe care nu le-ati facut sau sa fiti nevoit/a sa platiti impozite pe venit dintr-o activitate pe care nu ati prestat-o niciodata.

Indiferent de metodele folosite de infractori pentru a va fura identitatea, rezultatul este, de obicei, acelasi: o pierdere semnificativa de bani, timp si energie in efortul de a va reabilita numele si dosarul de credit. Inainte de a deveni o victima a furtului de identitate, protejati-va luand urmatoarele masuri de precautie:

- Distrugeti documentele personale inainte de a le arunca.
Reciclarea hartiei a devenit o binecuvantare pentru cautatorii in gunoaie care rascolesc containerele de reciclare pentru a pune mana pe informatii cu caracter personal cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon, informatii despre conturi bancare si carduri de credit, precum si numarul dumneavoastra de asigurari sociale. Aceste informatii pot fi utilizate pentru a face descoperiri de cont neautorizate, pentru a solicita un credit, sau chiar pentru a obtine un loc de munca. O mica investitie ce consta in achizitionarea unei masini de distrus documente va poate ajuta sa economisiti sume mari de bani si sa evitati multe probleme in viitor.

- Puneti lacat la casuta postala sau optati pentru o usa prevazuta cu fanta pentru scrisori pentru a primi corespondenta direct in casa.

La fel ca si cautatorii in gunoaie, exista escroci care nu ezita sa caute in cutia postala in cautarea de date personale. Unii dintre ei utilizeaza aceste informatii chiar si pentru a obtine o noua identitate, facand apoi demersuri pentru schimbarea adresei pentru a va redirectiona corespundenta catre escroc. Usa prevazuta cu fanta pentru scrisori reprezinta cel mai bun mijloc de combatere a acestor banditi ai cutiilor postale.

- Puneti sub cheie documentele de identificare.
In prezent, hotii nu mai cauta doar bani si bijuterii valoroase. Acestia va pot fura de asemenea identitatea. Desi este necesar sa va tineti permisul de conducere si buletinul in portofel, celelalte acte de identitate ar trebui tinute in conditii de siguranta pana cand aveti nevoie de ele. In cazul in care va pierdeti sau vi se fura portofelul, anuntati emitentul cartii de credit cat mai repede posibil, pentru ca acesta sa va blocheze contul si sa impiedice astfel hotii sa-l utilizeze pentru a face cumparaturi.

- Dati numarul cartii de credit numai magazinelor virtuale de incredere si foarte cunoscute care asigura transmiterea securizata a datelor cu caracter personal.In cazul in care aveti indoieli, faceti-va cumparaturile in persoana sau utilizand serviciul PayPal, daca acesta este disponibil. 

- Nu raspundeti la mesajele electronice care solicita date cu caracter personal, cum ar fi numarul de cont bancar sau cel de asigurari sociale. Una dintre cele mai comune escrocherii online este aceea prin care vi se solicita verificarea datelor bancare in scopul de a le actualiza sau din motive de incalcare a securitatii.
ATENTIE! Banca dumneavoastra nu va avea niciodata nevoie de aceste informatii prin e-mail sau printr-o fereastra de tip pop-up. Greselile de ortografie din text sau modul de exprimare neobisnuit ar putea de asemenea sugera ca aveti de-a face cu o inselatorie. Daca aveti indoieli, contactati direct banca (fara a folosi numerele de telefon furnizate in e-mail) si nu vizitati site-ul spre care va directioneaza link-ul din e-mail.

- Alegeti-va parole si numere de identificare personala (PIN) dificil de ghicit si modificati-le in mod fecvent. Nu folositi parole usor de ghicit, cum ar fi numele de fata al mamei dumneavoastra sau numele sotului/sotiei si asigurati-va ca acestea contin majuscule, minuscule si o cifra sau doua pentru a le face dificile pentru hotii care incearca sa le descopere. 

- Daca trebuie sa utilizati PIN-ul intr-un loc public, ascundeti tastatura cu mana, astfel incat sa evitati ca niste ochi curiosi sa va descopere codul. Furnizati numai informatiile necesare. Poate ati observat ca multi comercianti cu amanuntul va solicita numarul de telefon, codul postal sau alte informatii care nu sunt necesare. Decideti asadar cui furnizati aceste informatii si cui nu.

- Verificati-va facturile si extrasele de cont. Daca descoperiti vreo achizitie pe care nu ati facut-o sau daca primiti apeluri de la un creditor pentru un credit pe care nu l-ati solicitat niciodata sau pentru cumparaturi care va sunt necunoscute, anuntati de indata politia si depuneti o plangere de furt de identitate.

Politistii va pot informa cu privire la masurile pe care trebuie sa le luati pentru a contracara prejudiciile cauzate de hoti, printre care, anularea cardurilor de credit furate, inchiderea conturilor aferente si comunicarea furtului companiilor de credit incat furtul de identitate sa fie inscris in dosarul dumneavoastra.

Sigur, exista si companii de consultanta de risc care ofera servicii juridice specifice de protectie impotriva furtului de identitate in cazul in care considerati ca sunteti expusi si aveti nevoie de un astfel de sprijin. Iata cateva situatii asupra carora ar trebui sa reflectati atunci cand doriti sa va protejati identitatea :
- Inmanati cartea de credit chelnerilor la restaurante?
- Va semnati cartea de credit?
- Oferiti informatii personale pe Internet?
- Va pastrati numarul de card sau codul PIN in portofel sau geanta?
- Lasati acasa sau la serviciu ca posta sa preia corespondenta dumneavoastra?
- Distrugeti corespondenta nedorita care contine informatii personale?

Exista desigur si o varietate de produse de securitate impotriva furtului de identitate pe Internet ca si filtre anti-phising, motoare impotriva troienilor bancari cat si tehnologia anti-rootkit. Trebuie sa recunoastem ca datorita evolutiei tehnologiei informatice, frauda online a devenit o chestiune din ce in ce mai serioasa in lume cat si in Romania. Cu totii am auzit de virusi online, spyware, rootkits, hakeri sau alte multe amenintari informatice si ale furtului de identitate online. Ramane decizia noastra in alegerea produselor de care avem nevoie.

Majoritatea expertilor in domeniu sunt de parere ca furtul de identitate este o problema in continua crestere si ca metodele pe care infractorii le utilizeaza sunt din ce in ce mai sofisticate. Puneti-va la curent cu cele mai recente strategii in materie de prevenire si fiti foarte atent/a atunci cand transmiteti informatii personale pentru a va asigura ca nimeni nu va imprumuta identitatea si viata financiara. Cititi si despre respectarea dreptului la viata privata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

liliana

Raspunde #4 | liliana | 18-08-2009

e cumplit sa te gandesti ca ti se poate fura identitatea. si totusi, in romania nu stiu sa se fi intamplat decat incurcaturi facute de autoritati in ce priveste identitatea. declararea unui viu drept mort, implicarea altuia intr-un proces penal desi era o simpla coincidenta de nume...


Aura

Raspunde #5 | Aura | 18-08-2009

Si mai e ceva: identitatea se fura si atunci cand dati replay la tot felul de e-mailuri in care sunteti anuntati ca ati mostenit/castigat nu stiu ce suma de bani. Acesta este de fapt interesul celor care trimit astfel de email-uri. De aici si pana la a ne controla intregul transfer de date de pe Internet nu mai este decat un pas... simplu pentru un profesionist.


otilia

Raspunde #6 | otilia | 18-08-2009

Buna ziua tuturor, mie personal acest articol m-i se pare foarte realist, ce mai in zillele noastre este o realitate acest lucru. Cel care a wcris acestea il felicit si pe viitor o sa fiu mai atenta, la mai mare de atat, felicitari!


Andreea Popescu

Raspunde #7 | Andreea Popescu | 18-08-2009

Deosebit de util articolul! Multumim pentru informatii. Si eu m-am confruntat in trecut cu o problema de genul acesta si am rezolvat numai cu politia. Este bine sa nu se ajunga la solutia legala.


Diana Croitoru

Raspunde #8 | Diana Croitoru | 18-08-2009

Asa este Andreea, solutia legala este una extrema in unele situatii, in altele singura in masura sa restabileasca ordinea si linistea personala acolo unde exista temeri serioase.


Ela

Raspunde #9 | Ela | 18-08-2009

Mda din nou un articol f bun, din experienta mea pot afirma ca era cat pe ce sa pic intr-o capcana apropo de piraterie online, joburi online, noroc ca m-am oprit la timp desi erau semne clare ca acea asa zisa companie nu parea de incredere, cu un site clonat fara numere de telefon etc si cu emailuri suspecte generate automat .....se mai intampla de aceea trebuie f multa atentie la detalii atunci cand analizam un lucru pt a verifica veridicitatea lui ....cat mai multe informatii culese etc, trebuie de asemenea sa filtram mereu informatiile pt a evita eventuale excrocherii....si mai ales sa tinem pasul cu tehnologia


MARIA

Raspunde #10 | MARIA | 18-08-2009

este foarte usor sa obtii datele cuiva ,mai ales ca legile din rominia sunt chiar stupide uneori si ma refer la faptul ca orce ai cumpara pe factura se trece obligatoriu CNP-ul ci NR. carti de identitate . prin cite miini trece o factura ??? sanatosi sa fim ... deci este foarte bine ca amintiti oamenilor sa fie mai atenti cu actele lor . va pup .


afrimescu

Raspunde #11 | afrimescu | 18-08-2009

Bun? Sunt mai multe feluri de a fura identitatea cuiva, toate îns? ar trebui s? intre sub inciden?a ligilor în vigoare ?i sanc?ionate cu maximum de pedeaps?. Din p?cate, este tot mai pu?in probabil c? se va ajunge vreodat? la a?a ceva, atâta vreme cât noile coduri penal ?i civil, reduc practic toate pedepsele la jum?tate de cât erau în vechile coduri. În tot acest timp, infractorii de tot soiul î?i fac ?i mai abitir de cap sub privirile îng?duitoare ale autorit??ilor. ?i slav? cerului sunt atâtea exemple: procurorul care îl trimetea pe infractor la pop? s? se spovedeasc?, în loc s?trimit în fa?a instan?ei. ?i este doar unul dintre sutele de exemple. De altfel, datorit? corup?iei institu?ionalizate poli?i?ti au ajuns pe mân? cu infractorii. Beau mâncâ ? chiar dormind în paturile lor. Iar procurorii ?i magistra?ii pun la fel ca mili?ienii botul la toate formele de ?pag?. Am ajuns ca unii s? arunce dup? gratii pentru ca s? aib? al?ii de unde-i scoate. F?r? reformarea din temelii a nstitu?iilor statului, poli?ie, parhete ?i justi?ie, nu se va întâmpla nimic bun pentru cet??eanul de rând, care nu are nici rude la Ierusalim ?i nici bani detui pentru a? cump?ra dreptatea. Acestea fiind zise, s? auzim totu?i, m?car din când în când, ?i de bine. Cu prietenie-afrimescu


APOSTOL ANDREI

Raspunde #12 | APOSTOL ANDREI | 04-09-2009

Articol ff util.DRAGI CONCETATENI NU VA MAI PLINGETI DE TOT CE E IN TARA ASTA, E VINA NOASTRA, LEGI SINT.SA CEREM SA FIE APLICATE.CITI DINTR NOI FAC CEVA PT ASTA,CITI CUNOASTEM CONSTITUTIA,STITI CE DREPTURI SI OBLIGATII DECURG DIN CONSTITUTIE SI LEGILE ELECTORALE,DACA ATI STI ATI FACE CEVA?ADRESATI-VA SAITURILOR SPECIALE,PROTESTATI,UNITI-VA SI NU UITATI... SOMNUL RATIUNII (NATIUNII) NASTE NONSTRII, IERTATI-MI MODIFICAREA CITATULUI


APOSTOL ANDREI

Raspunde #13 | APOSTOL ANDREI | 04-09-2009

NU INCERCATI DOMNILOR SA.......SINT PROTEJAT DE TRATATUL DE LA HELSINKI PENTRU LIBERA OPINIE STITI NU? NE-AM MAI INTILNIT IN 90-92


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate