Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Necesitate autorizatiei de mediu

Vlajoaga Robert
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : auditor de mediu
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Autorizatie de mediu sau autorizatie de ape?

498990864298814.jpgIn primul rand sa facem distinctia clara intre cele doua:
- Autorizatia de mediu este eliberata de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si este valabila pentru Aer si Sol ! Poate sa aiba prevederi de apa, dar nu este obligatoriu.
- Autorizatia de gospodarire a apelor este eliberata de Apele Romane si este valabila doar pentru ape. Aceasta autorizatie este necesara daca societatea comerciala are alimentarea cu apa dintr-un put sau deverseaza apele uzate direct intr-un rau.

In acest articol vom vorbi doar despre obligatia autorizatiei de mediu.

Cine are nevoie de autorizatie de mediu ?

Ordin nr. 1798 din 19/11/2007 : Anexa nr. 1 la procedura prevede ce coduri CAEN au nevoie de autorizare. In cazul ca exista o autorizatie si au loc schimbari de fond, autorizatia trebuie revizuita sau trebuie depus un dosar pentru emiterea altei autorizatii.

Elaborarea dosarului in vederea autorizarii

Dupa ce identificam daca avem nevoie de autorizatie (sau cu 45 de zile inainte de expirarea autorizatiei vechi) trebuie sa determinam cine ne emite autorizatia. Autoritatea competenta pentru derularea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu (ACPM) este, dupa caz:
- Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului;
- Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM);
- Autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului (ATPM), care poate fi : Agentia regionala pentru protectia mediului; Agentia judeteana pentru protectia mediului; Administratia Rezervatiei Biosferei 'Delta Dunarii'.

Dosarul pe care il depunem la una din autoritatile de mai sus trebuie sa cuprinda:

- o cerere pentru eliberarea autorizate; este un dosar care trebuie sa cuprinda cel putin informatiile cerute in anexa 2 din ordinul 1798/2007;
- dovada ca a facut publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare prevazute in anexa nr. 3 (acestea sunt: Afisajul in zona obiectivului si la sediul administratiei publice locale; Publicarea in ziarele de tiraj, solicitate de populatie; Postarea pe pagina proprie de internet; Prezentarea prin posturile de radio si televiziune; Comunicarile scrise, transmise persoanelor si asociatiilor interesate; Organizarea unei dezbateri intr-un loc accesibil populatiei si factorilor interesati din zona);
- planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului;
- procesul-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu (daca exista acord de mediu...despre necesitatea acordului de mediu vom vorbi in alt articol);
- formularul de inregistrare, insotit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire (daca este cazul);
- dovada platii (la cele mai multe agentii in avans). Taxa de autorizare iar de revizuire a autorizatiei, in cazul in care emiterea autorizatiei nu necesita anumite bilanturi de mediu (nivel 1 sau 2). In caz ca este nevoie de un bilant de mediu niveluri 1, 2, taxa poate creste.

Nu se primesc solicitari care nu contin documentele prevazute mai sus ! La depunerea dosarului, un consultant o sa verifice dosarul. Daca nu este complet il refuza. Dupa depunerea dosarului (vi se da un nr. de inregistrare) in maximum o saptamana trebuie sa sunati la secretariatul Agentiei Regionale ca sa vedeti la ce consultant ati fost repartizat.

Verificarea pe teren

Impreuna cu consilierul APM stabiliti o data la care sa se deplaseze la dvs in incinta pentru verificari. Consultantul verifica amplasamentul, analizeaza documentele, stabileste daca sunt necesare informatii, acte sau documente suplimentare si le solicita in scris titularului activitatii. Pentru activitati noi (pentru care a fost emis acordul de mediu sau nu) APM, dupa derularea etapelor prevazute mai sus, face publica decizia de emitere a autorizatiei de mediu, precum si programul de consultare a documentelor care au stat la baza acesteia, prin afisare la sediul propriu si postare pe pagina proprie de internet. Decizia poate fi contestata in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii. (Nu de catre titulari, de catre terte persoane).
Pentru activitatile de eliminare a deseurilor documentatia prezentata contine in plus cerintele specifice prevazute in Legea nr. 211 din 15/11/2011 privind regimul deseurilor, Hotararea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Hotararea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, cu completarile ulterioare.

Eliberarea autorizatiei

Termenul de eliberare a autorizatiei de mediu este de maximum 90 de zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. (teoretic…practic poate dura si 365 de zile….)
Pentru activitatile existente, in termen de 20 de zile lucratoare de la data depunerii solicitarii, ACPM intocmeste indrumarul cu problemele rezultate din analiza initiala a documentatiei, lista autorizatiilor/avizelor necesare emise de alte autoritati, precum si necesitatea efectuarii bilantului de mediu.
Dupa executarea bilantului de mediu, titularul activitatii prezinta la APM un raport cu concluziile bilantului de mediu si cu recomandari pentru elementele programului pentru conformare. Raportul cu concluziile bilantului de mediu este supus dezbaterii publice in conformitate cu procedura de dezbatere publica.
Dupa realizarea dezbaterii publice si analizarea rezultatelor acesteia, APM impreuna cu titularul activitatii si cu colectivul de analiza tehnica analizeaza raportul cu concluziile bilantului de mediu, concluziile dezbaterii publice si stabileste daca emite autorizatia de mediu, cu sau fara un program pentru conformare.
In practica, la 2-3 saptamani dupa verificarea pe teren se emite autorizatia, care ramane publicata pe site 30 de zile. Dupa aceste 30 de zile, autorizatia trebuie semnata de catre consultantul care a elaborat-o, seful de departament si directorul ARPM. (aici e termenul cel mai lung )

Ridicarea autorizatiei

Autorizatia se ridica de la sediul APM (secretariat sau de la consilierul desemnat). Nu este necesara delegatie.

Riscurile neautorizarii

Cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Garzii de Mediu sau alte organe de control abilitate:
- lipsa Acordului de Mediu;
- lipsa Autorizatiei de Mediu;
- lipsa Autorizatiei de Gospodarire a Apelor;
- Lipsa contractelor de preluare a deseurilor colectate selectiv (obligatoriu pentru toti agentii economici);
- Lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici);
   
Organismele de control sunt:
 
1. Garda de Mediu – Poate sa verifice autorizatia de mediu si toate aspectele legate de Aer, sol, subsol si ape; (adica tot). In practica nu se baga la ape, desi au dreptul (nu au cunostinte in general);
2. Corpul de control din cadrul institutiei „Apele Romane” – poate sa verifice doar aspectele legate de apa (Puturi, deversari in rauri si canalizarea oraseneasca, ape pluviale); Acest organism de control nu va verifica decat daca aveti autorizatie de gospodarire a apelor sau in urma controlului rezulta necesitatea de a avea aceasta autorizatie.
3. Corpul de control din cadrul AFM – poate sa verifice doar gestiunea deseurilor. (datele raportate catre ei)

APM-ul nu are drept de control. Poate face doar sesizari catre Garda de Mediu.
Amenzile se cumuleaza si nu exista un maxim legal.
Se iau in vedere prevederile art 61 din ord. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Procedura de mai sus este o procedura standard de emitere a autorizatiei de mediu. In functie de complexitate, se mai pot adauga cativa pasi (elaborarea bilantului de mediu, elaborarea unui plan de conformare etc).

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Viorel

Raspunde #1 | Viorel | 01-10-2012

Foarte utile informatiile! Daca imi permiteti as adauga ceva, potrivit OUG nr.195/2005 privind Protecţia Mediului - (modificată şi completată de OUG 164/2008), art. 16 alin.2 valabilitatea autorizatiei de mediu este de 10 ani.

Popescu I.

Raspunde #1-1 | Popescu I. | 01-10-2012

Si tot ca o completare revizuirea autorizatiei de mediu se realizeaza ori de cate ori exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza emiterii ei. Titularul va informa in scris A.P.M. despre acest lucru, iar A.P.M. va emite o autorizatie de mediu revizuita, incluzand acele date care s-au modificat, sau va decide reluarea procedurii de emitere a unei noi autorizatii de mediu.

Vlajoaga Robert

Raspunde #1-1-1 | Vlajoaga Robert | 01-10-2012

Mai sunt multe de spus despre autorizare. In articol am incercat sa fiu cat mai scurt si la obiect.. Daca ar fii sa ma leg de toate aspectele nu mi-ar fi ajuns 10 pagini :)
EUforaje.ro

Raspunde #2 | EUforaje.ro | 02-12-2013

Bun articol! Maxim doua luni dureaza sa obtii toate avizele si autorizatiile. Recomand sa apelati la profesionisti, au aparut firme ce se ocupa de toata documentatia necesara obtinerii avizelor. Toate cele bune

Maria

Raspunde #2-1 | Maria | 08-12-2014

Euforaje multumim pentru informare, am gasit utile informatiile despre autorizatiile si avizele ce trebuie obtinute de la apele romane!Marian

Raspunde #3 | Marian | 05-12-2014

Se misca incet si sigur lucrurile, hai sa fim mai optimisti si sa intelegem ca schimbarea vine de la fiecare dintre noi.


Ady

Raspunde #4 | Ady | 08-12-2014

Imi place cat pozitivism am gasit in aceasta pagina. Si eu recomand sa apelati la o firma pentru a va obtine toate avizele si autorizatiile, nu costa mult. Cat de executa propriuzisa a forajelor, este nu important ci vital sa alegeti dintre cei mai buni, pentru a evita surpreizele neplacute pe mai tarziu.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate