Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Meseria de mediator

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce este medierea si cum se poate realiza eficient


mediatorDesi nu este o meserie foarte raspandita, ea exista si isi are un scop foarte bine determinat. Multe persoane tind sa imbratiseze meseria de mediator, si in scurt timp, aceasta va deveni cautata pea tat cat este in Statele Unite si multe alte tari din Europa. Solutionarea conflictelor pe cale amiabila intre doua sau mai multe parti utilizata cu succes in SUA si Europa, a determinat societatea romaneasca sa perceapa avantajele modalitatilor alternative de solutionare a conflictelor. 

Termenul “ADR” (Alternative Dispute Resolution) se refera la procedurile si tehnicile de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata si este o reactie la ineficienta modalitatilor traditionale de solutionare a conflictelor (in instanta de judecata). 

Avantajul principal al ADR-ului este acela ca, partile detin controlul asupra intregului proces, procedura fiind informala, rapida si mult mai eficienta. 

Medierea are o pondere de peste 60% in cauzele solutionate prin metode alternative de solutionare a conflictelor fiind cea mai uzitata modalitate de solutionare a conflictelor in afara salii de judecata. Medierea este arta prin care o persoana specializata denumita mediator, ajuta partile implicate sa transforme un conflict intr-o intelegere. 

Nu este deloc usoara meseria de mediator
Partile au dreptul sa incheie o intelegere, fara ca prevederile acesteia sa aduca atingere legii si ordinii publice, intelegere care poate fi supusa verificarii notarului public sau incuviintarii instantei de judecata, in conditiile prevazute de lege. Pare simplu si in acelasi timp complicat. 

Mediatorul ajuta partile aflate in conflict sa genereze optiuni, le face sa inteleaga ca au posibilitatea sa aleaga intre aceste optiuni pornind de la ideea ca fiecare persona are un punct de vedere diferit. 

Nu exista personalitati similare si in consecinta fiecare persona intelege altfel o situatie existenta. 

De foarte multe ori partile nu constientizeaza situatia juridica in care se afla lasandu-se orbite de propriul orgoliu. 

Existenta atator procese pe rolul instantelor este determinata de orgolii nemasurate si de ideea de victimizare. 

Fiecare parte a unui proces aflat pe rolul instantei se considera o victima a celeilalte parti, aceasta din urma fiind considerata sursa tuturor relelor din lume. 

Observam din ce in ce mai des incrancenarea cu care partile unui proces lupta pentru o hotarare judecatoreasca favorabila este determinata in primul rand de imaginea pe care o are o astfel de persona despre partea adversa. 

Aceste procese alimentate de orgolii sunt surse continue de stres, dezamagiri si de lupte imaginare cu un „inamic” mai mult inventat decat real.

Aici intervine mediatorul
Sarcina mediatorului este de a identifica asteptarile fiecarei parti si de a incerca sa le aduca intr-un punct convergent precum si de a descoperi temerile partilor si a le inlatura pe cele nefundamentate prin facilitarea dialogului dintre ele. 

Medierea si profesia de mediator au fost reglementate prin adoptarea Legii nr. 192/2006, pornindu-se de la ideea ca medierea constituie una dintre temele importante ale strategiei de reforma in justitie, fiind o prioritate in cadrul Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar 2005-2007. Prin adoptarea legii s-a urmarit reducerea volumului de activitate a instantelor si in consecinta degrevarea acestora de cat mai multe cauze, incercandu-se cresterea calitatii actului de justitie prin satisfacerea intereselor partilor. 

Medierea ofera posibilitatea partilor aflate in conflict sa isi realizeaza interesele, solutiile fiind durabile, costurile semnificativ mai reduse iar procedura confidentiala. 

Avantajul principal al medierii este acela ca, partile detin controlul asupra intregului proces, procedura fiind informala, rapida si eficienta. 

Avand dovada succesul de care aceasta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor se bucura in SUA si Europa, asteptam viitorul medierii in Romania.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iuliana

Raspunde #5 | Iuliana | 27-01-2011

Dar nu trebuie un anumit profil pentru acest job? oricine poate face mediere? intreb asta pt ca eu as vedea mediatorul ca un psiholog, de exemplu, diplomat, abilitati de ascultare, comunicare...etc ...si nu oricine poate fi bun in meseria asta.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 27-01-2011

pt Ralu...ai uitat sa spui cat este spaga pt maestrul avocat :))) da, frumoase meserii...insa printre atata hartogaraie si legi care se schimba...eu na ma mai vad. Frumos pt cine are astfel de inclinatii..insa , nu stimuleaza in niciun fel creativitatea! De la norma de lege nu te abati...prea fix totul, nu-i de mine! Diplomatia este una dintre chei ca sa fii un mediator de succes, si mai ales sa stii sa o inoculezi si partilor!


Valerica Ciupitu

Raspunde #7 | Valerica Ciupitu | 06-02-2011

Intotdeauna consideram ca stim totul. Ne dam cu parerea chiar si acolo unde nu suntem informati. Este un sport national sa vorbim vorbe atunci cand nu avem nimic de spus. Ar fi foarte util fiecaruia dintre noi daca inainte sa emitem opinii mai intai ne-am informa. Medierea este un domeniu relativ nou, despre care multa lume nu stie nici macar ce reprezinta. Ovidiu a punctat perfect tot ceea ce era de spus pe scurt. Si ceilalti colegi din bransa, care cunosc fenomenul, si-au spus parerea pertinenta. Chiar putem vorbi despre acest lucru si putem promova aceasta meserie. Sa nu plecam din start cu idei preconcepute si cu informatii gresite in ceea ce priveste medierea. Una este zvonul, alta este certitudinea. Daca doriti sa stiti mai multe si considerati ca puteti pleca pe acest drum, este bine sa cititi cam tot ce gasiti pe internet si in cartile de specialitate. Ma refer la procesul de mediere, la legislatia nationala in domeniu, la institutiile care acrediteaza aceasta profesie, etc. Important este daca acesta meserie este facuta pentru fiecare dintre noi. Si din ce punct de vedere o privim. Fiecare om isi alege o meserie care il caracterizeaza. Cum nu toti putem fi doctori, astronauti sau soldati, tot asa nu putem fi toti mediatori, avocati sau judecatori. Trebuie sa privin meseria in ansamblul ei si nu doar dpdv financiar si al castigurilor imediate. O astfel de mentalitate, cand toti ne pricepeam la toate, ar trebui sa nu mai existe. E necesar ca fiecare sa fim buni profesionisti intr-un anumit domeniu si sa practicam o meserie nu numai pentru ca ne aduce o caruta de bani ci si pentru satisfactiile personale si implinirea sufleteasca. Daca punem intrebari pertinente, sigur se va gasi cineva care sa ne raspunda cu cea mai mare grija.


Didi

Raspunde #8 | Didi | 07-02-2011

Bine spus, sunt mai mult decat de acord cu ultimul comentariu. Chiar e adevarat ce se spune despre romani : "ne pricepem la toate si ne dam cu parerea despre tot"...in lipsa de infromatii criticam tot, doar pt ca asa ni se pare noua ca este. Mai avem de luptat pana sa devenim ce ar trebui sa fim, noi romanii!


D@@n

Raspunde #9 | D@@n | 11-02-2011

As vrea sa fac si eu un curs de mediator..dar dupa comentariile voastre m-ati cam bagat in ceata..nu mai stiu ce sa fac..credeti ca va avea vreun viitor aceasta meserie???


Gabi @Telemediators.com

Raspunde #10 | Gabi @Telemediators.com | 11-02-2011

Vizitati-ne va rugam! Se vorbeste foarte mult despre mediere si chiar mai mult despre teleprezenta! Nu este gluma! Media ne-a cucerit pe toti iar acum a venit timpul sa cucerim noi media traditionala aducand-o catre nevoile personalizate are fiecaruia! Cu asa ceva putem depasi Olanda la vandutul lalelelor!


necunoscut

Raspunde #11 | necunoscut | 12-02-2011

Mediatorul care se gandeste la mediere doar pentru a scoate bani, nu va fi niciodata un bun mediator si nu va fi niciodata cautat de cei care cu adevarat au nevoie de o mediere. Pentru a fi un bun mediator, cunoscut si apreciat va trebui sa faci mediere din pasiune si nu pentru bani. Banii vor veni ulterior, deoarece un bun mediator nu va muri niciodata de foame!


Valerica Ciupitu

Raspunde #12 | Valerica Ciupitu | 14-02-2011

Aici este vorba de profesia de mediator si despre mediere ca si o profesie liberala, neavand nimic in comun cu media, filmari video si publicitate. Dupa parerea mea, pentru a deveni mediator, trebuie mai intai sa va informati despre ce reprezinta exact aceasta meserie, apoi sa va intrebati sincer daca puteti practica iar apoi, fiind momentan un pionierat, daca sunteti dispusi sa asteptati rezultatele financiare. Adica nu ne vom imbogati peste noapte. Este o investitie intelectuala si financiara din partea noastra, care va fi recuperata in timp si nu imediat.


Roxana

Raspunde #13 | Roxana | 19-02-2013

Si pe mine ma bate gandul sa fac cursul de mediere, am facultatea si master de psihologie...si incerc sa ma abtin sa comentez sau sa dau replica inapoi celor care nu sunt de acord cu medierea...nu e atat de simplu precum pare sa fi mediator...Succes celor care fac parte din acesta meserie si celor care vor sa devina mediatori :)


Paraschiv Simona

Raspunde #14 | Paraschiv Simona | 30-10-2013

Iată ce condiţii trebuie să îndeplineşti dacă vrei să urmezi cursurile şi să-ţi iei atestat de mediator: Să ai studii superioare finalizate; Să ai o vechime în muncă de cel puţin 3 ani; Să ai o bună reputaţie, să nu fi fost condamnat(ă); Să urmezi cursurile unei şcoli de specialitate. Ultimul pas este atestatul de mediator. După absolvirea cursului se depune dosarul de autorizare la Consiliul de Mediere. Pentru informaţii privind ce trebuie să conţină dosarul accesează siteul www.cmediere.ro. Succes!


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate