Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Impartirea unei mosteniri

Timar Theodora
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Consilier juridic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Acte pe care trebuie sa le prezentam avocatului

692266447401991.jpgLa moartea unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite mostenitorilor sai legali sau testamentari. In cazul in care persoana decedata nu a lasat un testament, rudele defunctului (rezultate inclusiv prin adoptie) vor avea dreptul de a deveni succesorii bunurilor ramase, prin partaj. Se impune aici o conditie persoanelor care aspira la mostenire si anume aceea de a nu fi nedemne.

Pentru deschiderea succesiunii, rudele decedatului trebuie sa prezinte unui avocat urmatoarele acte in original si copie: certificatul de deces, certificatul de casatorie al decedatului, certificatul/ele de nastere al/ale copilului/copiilor si certificatul de casatorie (in cazul fiicelor).

Odata deschisa succesiunea, impartirea mostenirii se va face respectand urmatoarele principii: se tine cont de ordinea gradului de rudenie al mostenitorilor cu defunctul, iar intre rudele de acelasi grad mostenirea se imparte in mode gal.


Dovada bunurilor care fac obiectul succesiunii se face prezentand avocatului urmatoarele acte: 
- extrasul de carte funciara;
- adeverinta de nesechestrare (eliberata de catre serviciul de taxe si impozite al Primariei locale);
- titlul de proprietate (actul de vanzare – cumparare);
- adeverinta pentru locul de veci (copie extras index);
- certificat de actionar (original si copie);
- carnet C.E.C (original si copie);
- certificat de depozit bancar (original si copie);
- certificat de inmatriculare auto (original si copie).

In afara de acestea mai trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de doi martori care sa fie prezenti la dezbaterea succesiunii. Atat cei doi martori cat si rudele prezente la succesiune trebuie sa aiba asupra lor buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, dupa caz.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Anca

Raspunde #1 | Anca | 22-05-2013

Dar cum se face impartirea unui imobil? De exemplu intre frati? Multumesc!

Timar Theodora

Raspunde #1-1 | Timar Theodora | 22-05-2013

Buna ziua! Partajul poate fi realizat in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar, atribuirea intregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia ori a mai multor coproprietari sau vanzarea bunului si distribuirea pretului: vanzarea bunului se face in modul stabilit de coproprietari ori, daca nu se inteleg se va recurge la licitatie publica iar distribuirea pretului catre coproprietari se va realiza proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei. Mai exista si asa numita buna-invoiala, in care fratii se inteleg intre ei la o sulta. Cu stima, Thedora TimarSilvia

Raspunde #2 | Silvia | 22-05-2013

Este necesar ca succesiunea sa aiba loc in maxim 6 luni de la deces? Si daca trece mai mult timp ce se intampla?

Timar Theodora

Raspunde #2-1 | Timar Theodora | 22-05-2013

In termen de 6 luni de la decesul defunctului, succesorii trebuie sa dea declaratie la notar, de acceptare a succesiunii. Daca unul dintre ei nu a facut acest lucru (expres sau tacit) inseamna ca nu are nicio pretentie asupra bunurilor prin urmare nu va primi nimic. Dupa acest timp dezbaterea succesiuni poate avea loc oricand dar daca nu este dezbatuta in doi ani costurile vor fi mai mari (1 % din masa succesorala). Totusi, notarul sesizat din oficiu este obligat sa citeze mostenitorii, iar daca acestia nu solicita dezbaterea succesiunii el este obligat sa calculeze impozitul datorat de mostenitori si sa-l comunice administratiei fiscale in vederea impunerii mostenitorilor. Numai bine, Theodora TimarCristian

Raspunde #3 | Cristian | 07-08-2013

Avem situatia: 1. 2 soti + 2 copii (unul decedat) + 1 nepot (de la copilul decedat). 2. Un sot a decedat. 3. Se constata ca sotii aveau depozite in Banca, fie pe numele decedatului (A certificate cu drept de retragere doar pentru sot, B cu drept de retragere doar pentru copil, C doar pentru nepot) fie pe numele oricarora din ceilalti (D pentru sot, E pentru copil si F pentru nepot) dar cu el la drept de retragere. 4. Sotul ramas, in cunostinta de cauza si posesor al certificatelor, recurge la impacarea amiabila, propunand desfiintarea si/SAU refacerea tuturor certificatelor ptr ca numele decedatului sa nu mai fie pe ele. Deci fiecare certificat pe care figura defunctul este dat spre desfiintare si utilizare dupa bunul plac de catre cei titulari sau la conditie de retragere (gandind asta ca un testament formal). 5. O parte din banii de pe B si E ii da copilului cash pentru cheltuielile proprii. 6. Dupa 2 luni bunicul se razgandeste cu privire la imparteala facuta si solicita nepotului returnarea tuturor banilor de pe C si F (certificate desfiintate intre timp), intentionand aducerea in instanta in caz contrar si propunand chiar o alta invoiala prin care o parte din banii de pe C si F sa-i dea pur si simplu copilului sau (adica unchiului). 6. Intrebari: a) Impacarea s-a realizat corect? b) Bunicul are dreptate sa se razgandeasca? c) Cat de legala ar fi aceasta a doua impacare amiabila care priveste doar nepotul cand deja a fost o impacare amiabila? Multumesc.


Paraschiv Simona

Raspunde #4 | Paraschiv Simona | 30-10-2013

Partajul poate fii realizat si cu ajutorul unui mediator dupa stabilirea la notar sau in instanta de judecata a cotelor iar acordul de mediere beneficiaza de reducerea taxelor de la 3% la 1,5% in cazul transferului de proprietate a bunurilor.


nicu

Raspunde #5 | nicu | 26-03-2014

Parinti decedati (tata de 42 ani iar mama de 5 ani). In timpul vietii au locuit cu baiatul cel mare (noi fiind 5 frati) 50 si ceva de ani. Inainte cu 3 ani de decesul mamei baiatul cel mic a dus-o la el ca sa-i lase lui casa si tot pamantul intravilan. Intrebarea mea este: poate baiatul cel mic sa scoata pe cel mare din casa dupa 50 si ceva de ani sa fie casa numai a lui? Va multumesc anticipat si va rog sa-mi dati un raspuns ca sunt disperat.

Timar Theodora

Raspunde #5-1 | Timar Theodora | 25-04-2014

A-ti citit Testamentul? Ce este scris acolo?Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate