Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Executarea unei hotarari civile

Giurgea Bucur
Domeniu : Activitati de justitie
Meserie : Executor judecatoresc(tribunal,judecatorie)
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

O metoda reglementata pentru a recupera debite sau datorii

110305286692401.jpgIn Codul de procedura civila, executarea silita este reglementata ca fiind o metoda prin care pot fi recuperate debite sau datorii prin intermediul unui executor judecatoresc. Aceasta metoda juridica incepe odata cu cererea depusa de catre un creditor si este inaintata in baza unei hotarari judecatoresti sau unor alte documente cu titlu executoriu.

In ceea ce priveste obligatiile care pot fi executate silit, printre acestea se numara: sume de bani, bunuri sau valori; desfiintarea unei lucrari, constructii sau plantatii; incredintarea sau vizitarea unui minor; etc. Este bine de stiut si faptul ca un executor judecatoresc poate aplica dobanzi, penalitati sau orice alte sume de plata in cazul in care acest drept a fost stabilit prin titlul executoriu. Toate celelalte cheltuieli pe care le implica executarile silite (onorariu de executor, taxe si timbre judiciare, onorariu de avocat asistent in executare, onorariu experti, etc.) sunt suportate de catre debitor.

Cine alege caile de executare silita si cine stabileste modalitatile prin care se va executa demersul ?
Caile de executare silita sunt alese de catre creditor si atat timp cat nu este conditionat la o singura optiune, el poate bifa toate mijloacele posibile: poprire, sechestru sau vanzare de bunuri mobile ori imobile.
In continuare, executorul judecatoresc stabileste modalitatile prin care se va executa demersul si anume:
- se vor da in urmarire bunurile mobile si imobile ale debitorului sau ale tertilor care raspund de aceste bunuri;
- se va instiinta debitorul asupra bunurilor pe care le detine fara drept de debitor, bunuri prevazute in titlul executoriu pe care le poate incredinta imediat dupa ce a fost instiintat;
- se pot adopta alte masuri prevazute de lege.

Ce reprezinta titlu executoriu ?
Am mentonat anterior de existenta unui titlu executoriu. Acesta este actul care ii atribuie unui executor judecatoresc dreptul la executare silita si poate corespunde cu urmatoarele: hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, contract notarial de orice fel care naste o obligatie, contract de credit bancar, proces verbal emis de executoriul judecatoresc, contract de asistenta juridica a avocatului, etc.

Cum sunteti instiintat ?
In cazul in care va aflati in situatia debitorului, veti fi instiintat ca s-a inaintat o executare silita impotriva dumneavoastra printr-o somatie. Pe langa rolul de a va instiinta asupra situatiei in care va aflati, ea va va notifica si asupra demersurilor pe care le aveti de facut ca urmare a executarii silite si anume: plata unor sume de bani, restituirea unor bunuri, demolarea unor imobile, etc. intr-o perioada determinata, stabilita de creditor. In general, aceasta perioada este cuprinsa intre 5 si 15 zile.

Daca pana la data stabilita, dumneavoastra, in calitate de debitor, nu executati obligatia somata, se va inainta executarea propriu-zisa prin urmatoarele demersuri: emiterea de popriri in conturile dumneavoastra bancare sau pe veniturile identificate si indisponibilizarea acestora in contul executarii ori identificarea bunurilor pe care le detineti si demararea procedurilor de vanzare la licitatie.

De asemea, este bine de stiut faptul ca in momentul in care ati primit primit orice act de executare aveti dreptul sa faceti contestatie inainte de a fi supus demersurilor ulterioare.

Executarea silita se poate perima sau prescrie
Executarea silita este declarata perimata (adica nu mai este considerata de actualitate) in momentul in care creditorul sau executorul nu inainteaza niciun act de de executare in decurs de sase luni de la depunerea cererii de executare. In acelasi timp, executarea silita poate fi prescrisa in trei ani (termen general) sau 10 ani (termen aplicabil drepturilor imobiliare) din momentul in care creditorului i s-a dat dreptul de executare (cand titlul executoriu a devenit valabil). Daca dreptul de a cere executarea silita s-a prescris, nu ramane decat sa se introduca o noua actiune.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Robert

Raspunde #1 | Robert | 01-11-2013

Buna ziua! Acum cativa ani am contractat un credit de nevoi personale iar acum ma aflu in imposibilitatea de a plati ratele. Nu am nimic de numele meu, nicio proprietate si nici nu am salariu. Nici macar nu beneficiez de somaj. Acum stau la parintii mei iar firma de recuperari ma ameninta ca le va executa silit casa. Au dreptul de a pune sub sechestru casa parintilor? Ce se va intampla pe viitor? Daca in trei ani nu au ce sa imi ia, se prescrie? Chiar nu am cu ce sa platesc, daca as avea as plati!

Giurgea Bucur

Raspunde #1-1 | Giurgea Bucur | 01-11-2013

Buna ziua! Daca nu aveti nimic in proprietate si nu realizati niciun venit atunci nu au ce sa va execute siliti momentan. Nu se pot executa silit bunurile aflate in posesia parintilor sau a rudelor. Dar un execitor judecatoresc poate continua procedura de executare silita mai multi ani pana cand veti detine ceva in posesie sau veti avea venituri. La trecerea celor trei ani se poate introduce o noua actiune. Multa bafta! Cu stima, Giurgea BucurSimina Iordache

Raspunde #2 | Simina Iordache | 01-11-2013

Domnule executor, ma aflu intr-o situatie neplacuta si voi fi executata silit. In mare parte am inteles ce pot sa imi execute, dar as avea o intrebare, ce bunuri sau venituri nu pot fi executate silit. Multumesc anticipat!

Giurgea Bucur

Raspunde #2-1 | Giurgea Bucur | 01-11-2013

Buna ziua! Bunurile care nu pot fi executate silit sunt: bunurile de uz personal sau casnic strict necesare, alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni,combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii. Pentru salarii, pensii si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor lui de existenta, acestea pot fi urmarite cu urmatoarele limite: 1.pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii si 2. pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii 3. veniturile din munca a caror valoare este mai mica decat salariul minim net pe economie numai partea ce depaseste jumatate din acest cuantum. Acestea sunt prevederile legii! Va urez succes! Cu stima, Giurgea BucurValentina

Raspunde #3 | Valentina | 19-06-2014

Buna ziua, Am 2 carduri de credit la Cetelem, Raiffeisen si un credit de nevoi personale fara ipoteca la Banca Transilvania, nu am mai platit de 6 luni la ele, ma tot suna de la firma de recuperare si ma ameninta cu executarea. Intrebarea mea este....daca am certificat de mostenitor in urma succesiunii facute la apartament se poate sa ma execute pe partea mea din apartament? alte bunuri nu am pe numele meu. Va multumesc!

Giurgea Bucur

Raspunde #3-1 | Giurgea Bucur | 19-06-2014

Buna ziua, cum am scris in articol : "In ceea ce privesc obligatiile care pot fi executate silit se numara: ...bunuri". Daca bunul este al dvs., da puteti fi executat! Cu stima, Giurgea Bucurlaurentiu

Raspunde #4 | laurentiu | 08-09-2014

Buna. As vrea daca se poate un raspuns la o problema, domnule bucur. Am luat un credit la cetelem in bunuri in urma cu aproape 2 ani. Nu am platit nici o rata. nu mai muncesc de 1 an jumate. Am in proprietate un apartament dar e girat prin ipoteca la o banca pe perioada de 25 de ani. Pot cei de la firmele de recupare sa mi l-ia? sau alt bunuri din casa daca fac dovada ca nu sunt proprietatea mea? va multumesc si as dori un raspuns din partea dumneavoastra.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate