Drepturi si beneficii pentru someri

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Indemnizatia de somaj si alte facilitati


someri2Daca intr-un articol anterior am vorbit despre cum se poate obtine dreptul la somaj, in acest articol am sa continui cu drepturile si beneficiile pe care le primesc persoanele inscrise la somaj si care primesc ajutorul de somaj.

Indemnizatia de somaj este principalul drept al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, si cuantumul acestei indemnizatii se stabileste in felul urmator. 

Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din salariul minim pe economie la care se adauga o suma in functie de vechimea in munca :
- +3% pentru o vechime de 3 ani
- +5% pentru o vechime de 5 ani
- +7% pentru o vechime de 10 ani
- +10% pentru o vechime de 20 ani.

In prezent salariul minim pe economie este 600 lei, astfel incat indemnizatia de somaj este : 450 lei + procentul in functie de vechime (3%, 5%, 7% sau 10%) din media salariului la care s-a cotizat in ultimele 12 luni de munca.

Pentru absolventii care beneficiaza de somaj pentru ca nu s-au incadrat in munca in 60 de zile de la absolvire, indemnizatia se calculeaza diferit : 50% din salariul minim pe economie, adica 300 lei.

Perioada in care se primeste ajutorul de somaj depinde de cotizatia depusa. In prezent daca ai cotizat :
- cel putin 1 an, ai dreptul la 6 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 5 ani , ai dreptul la 9 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 10 ani de cotizatie, ai dreptul la 12 luni de indemnizatie.

In afara de indemnizatie, persoanele inscrise la somaj beneficiaza si de alte facilitati, cum ar fi :

a) Daca o persoana se angajeaza in timpul acordarii indemnizatiei, cu contract pe durata nedeterminata si cu program normal 8 h/zi, are dreptul sa primeasca, pe durata lunilor cat avea dreptul la ajutorul de somaj, 30 % din salariul minim pe economie. Persoana poate primi acesti bani doar pe baza adeverintei de angajat. De exemplu daca ai dreptul la indemnizatie 9 luni, ai beneficiat 3 luni de ajutor de somaj si te-ai angajat in luna a 4-a , poti primi inca 6 luni 30% din indemnizatia de somaj.

b) Persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu, sau isi schimba domiciliul pentru a accepta un loc de munca intr-o alta localitate, primesc o suma de bani ca stimulent.

Alte beneficii pe care le au persoanele inscrise in evidentele ANOFM sunt :

- Primesc consultanta gratuit in cariera si in antreprenoriat . Pot solicita ajutor in crearea unui plan de afaceri, accesarea unor surse de finantare pentru pornirea unei activitati independente. Pentru aceste servicii este bine sa va adresati agentiei de somaj de pe raza de domiciliu, unde puteti afla mai multe detalii.
- Sunt candidati la pozitile vacante inregistrate la ANOFM. Exista atat pozitii in Romania, cat si diferite pozitii pentru alte tari europene.
- Pot beneficia de cursuri de reconversie profesionala si perfectionare, in limita ofertei prezentate la agentia de somaj de care apartineti.

Acestea fiind zise, va doresc sa treceti cat mai bine peste aceasta perioada economica si sociala.

Alte articole din aceeasi tema:


Mihaela

Raspunde #90 | Mihaela | 11-03-2014

buna ziua! am absolvit liceul in Italia si am revenit in tara dupa studii. intrebarea mea este daca ma pot inscrie la somaj in conditiile in care eu nu am facut liceul in Romania dar sunt cetatean roman cu domiciliu stabil aici. va multumesc!


yna

Raspunde #91 | yna | 10-04-2014

Buna ziua! va rog sa mi spuneti dupa cat timp de la depunerea dosarului pt somaj ma pot angaja pt a beneficia de ajutor de 30% si daca perioada contractului terbuie sa fie neaparat pe perioada nedeterminata? va multumesc frumos!


simona

Raspunde #92 | simona | 28-04-2014

Buna ziua. Sunt in somaj de 5 luni. Mai am dreptul la somaj inca 7 luni. Am gasit de lucru acum dar politica firmei e ca la inceput se face contract de munca pe perioada determinata cate 8 ore pe zi, pe timp de 3 luni si abia apoi daca totul este bine se face contract de perioada nedeterminata. Intrebarea mea este daca dupa cele trei luni cand ma angajez pe perioada nedeterminata mai pot beneficia de acei 30% pentru cele 7 luni pentru ca atunci indeplinesc conditiile.


fercal petru

Raspunde #93 | fercal petru | 01-05-2014

Daca angajatorul la terminarea contractului te trimite in somaj este obligat sa te i-a inapoi, ori nu. Anul trecut pe 1 dec. s-a terminat contractul de munca pe o perioada de 6 luni, si pe timp de iarna mi-a spus ca somaj, iar acum fara nici un preaviz ma anuntat ca nu ma mai i-a inapoi, este normal asa ceva deoarece eu am asteptat deschiderea sezonului de munca regim constructii.


Ionica

Raspunde #94 | Ionica | 18-05-2014

Cum pot verifica daca este platita la zi cotizatia ptr. vechime de catre angajator?


Adriana

Raspunde #95 | Adriana | 28-05-2014

Buna ziua, am somaj 6 luni, daca dupa astea 6 luni nu imi gasesc de munca...mai primesc ajutor 3 luni 50% din somaj sau doar cei care au somaj 1 an mai pimesc ajutor? multumesc.


Marcel

Raspunde #96 | Marcel | 02-07-2014

Buna ziua, daca mi s-a inchis punctul de lucru unde am fost angajat, pot primi somaj?

Timar Theodora

Raspunde #96-1 | Timar Theodora | 02-07-2014

Pentru a primi indemnizatia de somaj, o persoana trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: sa aiba unu stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; sa nu realizeze venituri sau sa realizeze venituri mai mici decat valoarea ISR (500 de lei); sa nu indeplineasca criteriile de pensionare; sa fie inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, daca a avut ultimul loc de munca ori a realizat venituri in acea localitate. Daca indeplinitit conditiile, da primiti! Cu stima, Theodora TimarCristian

Raspunde #97 | Cristian | 07-07-2014

Numai conteaza l-am gasit e 30% din cauntumul indemnizatiei de somaj nu din salariul minim pe economie. Art. 72 (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.


Ioana

Raspunde #98 | Ioana | 16-07-2014

Buna ziua! Daca m-am inscris la ANOFM luni si mi-am gasit loc de munca dupa 7 zile la mai mult de 50 km de domiciliu, in cazul in care mi-l schimb, primesc suma de bani pt mutare (desi mi-am gasit loc de munca dupa doar 7 zile)?


daniela

Raspunde #99 | daniela | 24-07-2014

Buna seara! M-am angajat la 300 km de casa si va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut pentru a beneficia de acel stimulent pentru cei care se angajeaza la o distanta mai mare de 50 km de casa. Multumesc anticipat!


10 9 8 7 6 5 4 3 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!