Drepturi si beneficii pentru someri

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Indemnizatia de somaj si alte facilitati


someri2Daca intr-un articol anterior am vorbit despre cum se poate obtine dreptul la somaj, in acest articol am sa continui cu drepturile si beneficiile pe care le primesc persoanele inscrise la somaj si care primesc ajutorul de somaj.

Indemnizatia de somaj este principalul drept al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, si cuantumul acestei indemnizatii se stabileste in felul urmator. 

Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din salariul minim pe economie la care se adauga o suma in functie de vechimea in munca :
- +3% pentru o vechime de 3 ani
- +5% pentru o vechime de 5 ani
- +7% pentru o vechime de 10 ani
- +10% pentru o vechime de 20 ani.

In prezent salariul minim pe economie este 600 lei, astfel incat indemnizatia de somaj este : 450 lei + procentul in functie de vechime (3%, 5%, 7% sau 10%) din media salariului la care s-a cotizat in ultimele 12 luni de munca.

Pentru absolventii care beneficiaza de somaj pentru ca nu s-au incadrat in munca in 60 de zile de la absolvire, indemnizatia se calculeaza diferit : 50% din salariul minim pe economie, adica 300 lei.

Perioada in care se primeste ajutorul de somaj depinde de cotizatia depusa. In prezent daca ai cotizat :
- cel putin 1 an, ai dreptul la 6 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 5 ani , ai dreptul la 9 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 10 ani de cotizatie, ai dreptul la 12 luni de indemnizatie.

In afara de indemnizatie, persoanele inscrise la somaj beneficiaza si de alte facilitati, cum ar fi :

a) Daca o persoana se angajeaza in timpul acordarii indemnizatiei, cu contract pe durata nedeterminata si cu program normal 8 h/zi, are dreptul sa primeasca, pe durata lunilor cat avea dreptul la ajutorul de somaj, 30 % din salariul minim pe economie. Persoana poate primi acesti bani doar pe baza adeverintei de angajat. De exemplu daca ai dreptul la indemnizatie 9 luni, ai beneficiat 3 luni de ajutor de somaj si te-ai angajat in luna a 4-a , poti primi inca 6 luni 30% din indemnizatia de somaj.

b) Persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu, sau isi schimba domiciliul pentru a accepta un loc de munca intr-o alta localitate, primesc o suma de bani ca stimulent.

Alte beneficii pe care le au persoanele inscrise in evidentele ANOFM sunt :

- Primesc consultanta gratuit in cariera si in antreprenoriat . Pot solicita ajutor in crearea unui plan de afaceri, accesarea unor surse de finantare pentru pornirea unei activitati independente. Pentru aceste servicii este bine sa va adresati agentiei de somaj de pe raza de domiciliu, unde puteti afla mai multe detalii.
- Sunt candidati la pozitile vacante inregistrate la ANOFM. Exista atat pozitii in Romania, cat si diferite pozitii pentru alte tari europene.
- Pot beneficia de cursuri de reconversie profesionala si perfectionare, in limita ofertei prezentate la agentia de somaj de care apartineti.

Acestea fiind zise, va doresc sa treceti cat mai bine peste aceasta perioada economica si sociala.

Alte articole din aceeasi tema:


Carmen Voicu

Raspunde #91 | Carmen Voicu | 02-08-2014

Am citit cele scrise mai sus despre indemnizaţia de şomaj, întîmplător de la 1 August sunt în şomaj dar indemnizaţia de şomaj este 375 ron plus procentul de vechime şi nu 450 ron cum scrieţi dumneavoastră. Nu este valabil în toate localităţile din ţară respectiv A.J.O.F.M.


ionel

Raspunde #92 | ionel | 12-08-2014

Buna ziua, Sunt absolvent, am fost inregistrat somer si ulterior in aceasta perioada mi-am gasit loc de munca. Dupa cateva luni doresc schimbarea angajatorului. Mai beneficiez de prevederile art 73 alin 2,3/ legea 76 modificata 2014 daca mi-am schimbat angajatorul inainte de expirarea celor 12 luni? Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. (3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării. Detalii: http://legeaz.net/legea-somajului-76-2002/art-73


ramona

Raspunde #93 | ramona | 17-08-2014

Pe data de 14.08.2014 (joi) am semnat un contract de muncă pentru postul de asistent manager, la firma SC Treinning Cariere SRL, tot în acea zi, după semnarea contractului, am fost sunată de un cabinet de contabilitate să vin la un interviu a doua zi, pe 15.08.2014. Am fost la interviu şi cei de acolo mi-au spus că mă angajează, dar conform legii 76/2002, nu trebuie să figurez cu contract de muncă, însă eu l-am semnat ieri. Ţin să menţionez că acel contract intră în vigoare abia pe 18.08.2014 (luni). Am sunat administratorul care mi-a încheiat contractual ca să-l anuleze, pentru a nu mai figura cu contract de muncă, însă deja a fost trimis spre înregistrare peste tot. Doamna administrator nu vrea să-l anuleze deoarece am semnat, şi perioada de preaviz, în cazul demisiei este de 20 zile lucrătoare, timp în care trebuie să mă prezint la serviciu. Vreau să vă întreb ce aş putea să fac, ca să nu mai figurez cu acel contract de muncă, există o varianta să nu mă prezint la locul de muncă, astfel încât să fie obligaţi să mi-l închidă/anuleze? Iar dacă mi-l anulează peste 1 saptamână, mă mai pot încadra în acea lege? VA ROG SA MA AJUTATI,TREBUIE SA IAU DECIZIA CAT MAI REPEDE. Vă mulţumesc,


florina

Raspunde #94 | florina | 28-08-2014

Buna, am fost operata de menisc. Am stat doua luni in concediu medical pt recuperare dupa care am revenit la servici (munca se efectueaza in picioare 8 ore pe zi). Dupa alte doua luni si 3 saptamani mi s-a inflamat genunchiul si am avut lichid adunat acolo, deci am intrat iar in medical pana la 120 de zile date prin comisie. Am facut la intreprinderea unde lucrez impreuna cu medicul de medicina muncii si domnul de la protectia muncii din intreprindere un dosar prin care se solicita schimbarea locului de munca cu unul in pozitie sezanda. Dupa ce m-au tinut la reinstruire 13 zile, normal e de 5 zile, sau hotarat sa ma instiinteze ca de fapt nu imi pot oferi un loc de munca conform problemei mele. Mi-au dat preaviz de 20 zile in care stau acasa si imi primesc salariul si apoi somaj. Am intrebat pe directorul fabricii "ca chiar nu se gaseste un loc si pt mine?" dupa 3 ani lucrati in acel loc fara nici o abatere si fara nici o zi de concediu si alti 16 ani fara concediu medical. Mi s-a spus ca daca dau pe propria raspundere o declaratie ca pot continua munca in picioare el ma primeste la lucru, acesta e raspunsul primit. Pot face ceva in acest sens? eu vroiam de lucru, nu somaj. Firma angajeaza in continuare personal.


Doina

Raspunde #95 | Doina | 05-09-2014

Buna ziua. Ma intereseaza daca imi poate spune cineva (eu fiind in somaj), cate cursuri gratuite am dreptul sa fac ? Mentoinez ca am vazut ca sunt aceste cursuri si la A.J.O.F.M., dar sunt si cursuri ce se pot face prin alte firme - proiecte cu fonduri europene, care nu cu legatura cu cei de la somaj. Va multumesc!


Doina

Raspunde #96 | Doina | 05-09-2014

Mai vreau sa stiu daca sunt in somaj si am concediu medical in acesta perioada, cine-mi plateste acest concediu? cum primesc acesti bani? somajul ....vine postasul la usa, dar la concediile medicale? Va multumesc.

Aurelia

Raspunde #96-1 | Aurelia | 07-10-2014

Trebuie sa duci CM la AJOFM si sa-ti faci cerere de intrerupere somaj deoarece esti in CM, iar cand se termina CM inainte cu o zi te duci din nou la AJOFM si-ti faci cerere de repunere in plata. CM se plateste de asigurare social de sanatate. Iar banii de CM ii primesti cu intarziere de o luna fata de plata somajului. Alte informatii, probabil mai noi o sa primesti de la AJOFM.Georgina

Raspunde #97 | Georgina | 19-09-2014

Buna ziua, m-am operat acum 9 luni de protezare totala de sold, am stat 6 luni in concediu medical dupa care m-am intors la servici, problema este ca trebuie sa stau in picioare este foarte frig avand foarte multe frigidere si nu mai am voie sa stau in picioare lucrez intr-un magazin alimentar ce pot face sa sa beneficiez de somaj si sa imi caut un loc de munca mai aproape si unde pot sta jos chiar sa fac si niste cursuri ptr a-mi schimba meseria, nu as vrea sa raman fara servici,va rog sa ma luminati. Va multumesc.


florin

Raspunde #98 | florin | 15-10-2014

Buna ziua. La sfarsitul lunii septembrie am terminat medicina. In noiembrie voi sustine examenul de rezidentiat. Daca nu voi ocupa un loc in calitate de rezident, voi lua indemnizatia de somaj? Daca da, ce suma? 250 ron sau 50% din salariul minim? Multumesc.


silvia

Raspunde #99 | silvia | 22-10-2014

Am beneficiat timp de 12 luni de indemnizatie de somaj, perioada care s-a incheiat la 14 august 2014. Nu am gasit nici pina acum un loc de munca, mi s-a dat de inteles in citeva locuri unde am avut interviu ca sunt o persoana cu multa experienta profesionala (31 de ani vechime neintrerupta in munca, la data disponiblizarii) iar acum sunt cautati oameni care sa fie la nivel mediu de experienta. Realitatea este ca "vina" o poarta varsta mea, am deja 50 de ani. La disponiblizare am primit o suma de bani cu titlu de plati compensatorii. Sunt necasatorita si nu am niciun venit, exceptind acele plati compensatorii primite la disponiblizare, care s-au cam diminuat cu timpul, plus ca nu am nicio alta proprietate, mobila ori imobila. As dori sa stiu daca, dupa ce a incetat plata indemnizatiei de somaj, as avea dreptul si la un alt ajutor financiar pina la gasirea unui loc de munca. Multumesc.


Angela

Raspunde #100 | Angela | 08-11-2014

Buna ziua, M-am angajat la o societate de la 01.11.2014 am semnat contractul de munca pe perioada nedeterminata cu 8 h/zi . Inainte am lucrat aproape 7 ani la o alta societate unde mi s-a desfiintat postul .Am gasit acest loc de munca si m-am si angajat,cu continuitate .Din pacate deja am descoperit ca la acest loc de munca nu toate sunt asa cum mi-au fost prezentate. Intrebarea mea este daca ma inteleg cu reprezentantii societatii si mi se va desface contractul de munca prin acordul partilor pot sa-mi fac actele pt dosarul de somaj( avand doar o luna la ultimul loc de munca) ?


11 10 9 8 7 6 5 4 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!