Drepturi si beneficii pentru someri

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Indemnizatia de somaj si alte facilitati


someri2Daca intr-un articol anterior am vorbit despre cum se poate obtine dreptul la somaj, in acest articol am sa continui cu drepturile si beneficiile pe care le primesc persoanele inscrise la somaj si care primesc ajutorul de somaj.

Indemnizatia de somaj este principalul drept al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, si cuantumul acestei indemnizatii se stabileste in felul urmator. 

Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din salariul minim pe economie la care se adauga o suma in functie de vechimea in munca :
- +3% pentru o vechime de 3 ani
- +5% pentru o vechime de 5 ani
- +7% pentru o vechime de 10 ani
- +10% pentru o vechime de 20 ani.

In prezent salariul minim pe economie este 600 lei, astfel incat indemnizatia de somaj este : 450 lei + procentul in functie de vechime (3%, 5%, 7% sau 10%) din media salariului la care s-a cotizat in ultimele 12 luni de munca.

Pentru absolventii care beneficiaza de somaj pentru ca nu s-au incadrat in munca in 60 de zile de la absolvire, indemnizatia se calculeaza diferit : 50% din salariul minim pe economie, adica 300 lei.

Perioada in care se primeste ajutorul de somaj depinde de cotizatia depusa. In prezent daca ai cotizat :
- cel putin 1 an, ai dreptul la 6 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 5 ani , ai dreptul la 9 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 10 ani de cotizatie, ai dreptul la 12 luni de indemnizatie.

In afara de indemnizatie, persoanele inscrise la somaj beneficiaza si de alte facilitati, cum ar fi :

a) Daca o persoana se angajeaza in timpul acordarii indemnizatiei, cu contract pe durata nedeterminata si cu program normal 8 h/zi, are dreptul sa primeasca, pe durata lunilor cat avea dreptul la ajutorul de somaj, 30 % din salariul minim pe economie. Persoana poate primi acesti bani doar pe baza adeverintei de angajat. De exemplu daca ai dreptul la indemnizatie 9 luni, ai beneficiat 3 luni de ajutor de somaj si te-ai angajat in luna a 4-a , poti primi inca 6 luni 30% din indemnizatia de somaj.

b) Persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu, sau isi schimba domiciliul pentru a accepta un loc de munca intr-o alta localitate, primesc o suma de bani ca stimulent.

Alte beneficii pe care le au persoanele inscrise in evidentele ANOFM sunt :

- Primesc consultanta gratuit in cariera si in antreprenoriat . Pot solicita ajutor in crearea unui plan de afaceri, accesarea unor surse de finantare pentru pornirea unei activitati independente. Pentru aceste servicii este bine sa va adresati agentiei de somaj de pe raza de domiciliu, unde puteti afla mai multe detalii.
- Sunt candidati la pozitile vacante inregistrate la ANOFM. Exista atat pozitii in Romania, cat si diferite pozitii pentru alte tari europene.
- Pot beneficia de cursuri de reconversie profesionala si perfectionare, in limita ofertei prezentate la agentia de somaj de care apartineti.

Acestea fiind zise, va doresc sa treceti cat mai bine peste aceasta perioada economica si sociala.

Alte articole din aceeasi tema:


aleinad

Raspunde #82 | aleinad | 17-01-2014

Buna seara, As dori sa aflu mai multe detalii despre "Transferul prestatiilor de somaj in alta tara EU" As dori sa va intreb care sant drepturile si indatoririle care imi revin atunci cand voi veni in Romania, in calitate de persoana in cautarea unui loc de munca care a lucrat in Danemarca dar care ar dori sa revina in tara pe o peroada de trei luni? Multumesc anticipat si o zi minunata.

Sergiu Cioban

Raspunde #82-1 | Sergiu Cioban | 04-02-2014

Site-ul europa.eu este foarte util in astfel de cazuri. Aici aveti mai multe detalii despre ceea ce va intereseaza: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/transferring-unemployment-benefits/index_ro.htmmarianita

Raspunde #83 | marianita | 04-02-2014

In cazul in care am beneficiat de somaj 12 luni si in martie expira si nu mi-am gasit de lucru mai am dreptul la inca 6 luni de somaj ? Va rog sa- mi raspundeti .Multumesc

Sergiu Cioban

Raspunde #83-1 | Sergiu Cioban | 04-02-2014

Nu, nu mai aveti dreptul la somaj.cristian

Raspunde #84 | cristian | 08-02-2014

Buna seara. Sunt din Constanta si am beneficiat de indemnizatia de somaj timp de 6 luni. Pe 13 ianuarie 2014 mi-am gasit de lucru si automat indemnizatia s-a intrerupt. Contractul de munca la actualul angajator este un contract cu durata determinata de 3 luni. Locul de munca este in localitatea Nicolae Balcescu din jud. Constanta deci se afla la peste 50 km de unde locuiesc. Am citit la dv. pe site ca pot beneficia de o suma de bani ca stimulent. Va rog sa-mi comunicati daca ma incadrez pentru acest stimulent, care este valoarea lui si unde/ cui ma pot adresa ca sa-l solicit (eventual doc. necesare). Cu stima!

Sergiu Cioban

Raspunde #84-1 | Sergiu Cioban | 10-02-2014

Incadrarea in munca trebuie sa fie de minim 12 luni asa ca din pacate nu puteti primi acea prima. Puteti cere reluarea somajului dupa cele 3 luni.georgiana

Raspunde #85 | georgiana | 09-02-2014

In urma cu 2 ani si 2 luni am primit indemnizatia de somaj dupa care laterminarea somajului am fost angajata in alt ora 160 km. Credeti ca ar fi trebuit sa primesc o suma de bani ca si stimulent? Este tarziu sa fac o contestatie?

Sergiu Cioban

Raspunde #85-1 | Sergiu Cioban | 10-02-2014

Raspunsul in gasiti si in comentariile de mai sus. Da, ati fi putut primi si da este tarziu acum. http://www.sibiu.anofm.ro/Facilitati.htmAndreea

Raspunde #86 | Andreea | 20-02-2014

Buna ziua! In urma cu o luna am fost nevoita sa imi dau demisia de la locul de munca pentru ca am schimbat domiciliul din diverse motive. Acum in noul oras nu am gasit nimic de munca si as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj. Multumesc!

Sergiu Cioban

Raspunde #86-1 | Sergiu Cioban | 20-02-2014

Nu puteti primi somaj! Daca ati plecat cu demisie nu puteti obtine aceasta indemnizatie.alina

Raspunde #87 | alina | 25-02-2014

Am lucrat 11 luni si acum am preaviz de 20 zile ca, i-mi desfinteaza departamentul. Ma incadrez la somaj ? multumesc.


cristina

Raspunde #88 | cristina | 03-03-2014

Buna ziua, sunt insarcinata in 6 luni, lucrez din 1.07.2013, termenul nasterii este in iunie. As beneficia de indemnizatie daca eu nasc in iunie si cele 12 luni se fac in iulie? Multumesc!


Alexandra

Raspunde #89 | Alexandra | 03-03-2014

Seara buna, In ultimile 5 luni (din cele 9 acordate) am beneficiat de ajutorul de somaj. Recent, am obtinut un contract de munca in strainatate, pe o perioada de 12 luni. In acest caz, se acorda acea suma de bani ca stimulent? Daca da, rog a-mi da detaliile pentru a initia demersul pentru obtinerea acestuia. Cu stima, Alexandra


Mihaela

Raspunde #90 | Mihaela | 11-03-2014

buna ziua! am absolvit liceul in Italia si am revenit in tara dupa studii. intrebarea mea este daca ma pot inscrie la somaj in conditiile in care eu nu am facut liceul in Romania dar sunt cetatean roman cu domiciliu stabil aici. va multumesc!


yna

Raspunde #91 | yna | 10-04-2014

Buna ziua! va rog sa mi spuneti dupa cat timp de la depunerea dosarului pt somaj ma pot angaja pt a beneficia de ajutor de 30% si daca perioada contractului terbuie sa fie neaparat pe perioada nedeterminata? va multumesc frumos!


10 9 8 7 6 5 4 3 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!