Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Drepturi si beneficii pentru someri

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Indemnizatia de somaj si alte facilitati


someri2Daca intr-un articol anterior am vorbit despre cum se poate obtine dreptul la somaj, in acest articol am sa continui cu drepturile si beneficiile pe care le primesc persoanele inscrise la somaj si care primesc ajutorul de somaj.

Indemnizatia de somaj este principalul drept al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, si cuantumul acestei indemnizatii se stabileste in felul urmator. 

Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din salariul minim pe economie la care se adauga o suma in functie de vechimea in munca :
- +3% pentru o vechime de 3 ani
- +5% pentru o vechime de 5 ani
- +7% pentru o vechime de 10 ani
- +10% pentru o vechime de 20 ani.

In prezent salariul minim pe economie este 600 lei, astfel incat indemnizatia de somaj este : 450 lei + procentul in functie de vechime (3%, 5%, 7% sau 10%) din media salariului la care s-a cotizat in ultimele 12 luni de munca.

Pentru absolventii care beneficiaza de somaj pentru ca nu s-au incadrat in munca in 60 de zile de la absolvire, indemnizatia se calculeaza diferit : 50% din salariul minim pe economie, adica 300 lei.

Perioada in care se primeste ajutorul de somaj depinde de cotizatia depusa. In prezent daca ai cotizat :
- cel putin 1 an, ai dreptul la 6 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 5 ani , ai dreptul la 9 luni de ajutor de somaj ;
- cel putin 10 ani de cotizatie, ai dreptul la 12 luni de indemnizatie.

In afara de indemnizatie, persoanele inscrise la somaj beneficiaza si de alte facilitati, cum ar fi :

a) Daca o persoana se angajeaza in timpul acordarii indemnizatiei, cu contract pe durata nedeterminata si cu program normal 8 h/zi, are dreptul sa primeasca, pe durata lunilor cat avea dreptul la ajutorul de somaj, 30 % din salariul minim pe economie. Persoana poate primi acesti bani doar pe baza adeverintei de angajat. De exemplu daca ai dreptul la indemnizatie 9 luni, ai beneficiat 3 luni de ajutor de somaj si te-ai angajat in luna a 4-a , poti primi inca 6 luni 30% din indemnizatia de somaj.

b) Persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu, sau isi schimba domiciliul pentru a accepta un loc de munca intr-o alta localitate, primesc o suma de bani ca stimulent.

Alte beneficii pe care le au persoanele inscrise in evidentele ANOFM sunt :

- Primesc consultanta gratuit in cariera si in antreprenoriat . Pot solicita ajutor in crearea unui plan de afaceri, accesarea unor surse de finantare pentru pornirea unei activitati independente. Pentru aceste servicii este bine sa va adresati agentiei de somaj de pe raza de domiciliu, unde puteti afla mai multe detalii.
- Sunt candidati la pozitile vacante inregistrate la ANOFM. Exista atat pozitii in Romania, cat si diferite pozitii pentru alte tari europene.
- Pot beneficia de cursuri de reconversie profesionala si perfectionare, in limita ofertei prezentate la agentia de somaj de care apartineti.

Acestea fiind zise, va doresc sa treceti cat mai bine peste aceasta perioada economica si sociala.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ileana

Raspunde #101 | Ileana | 24-11-2014

Sunt somera de doua luni si vreau sa plec in strainatare pe o perioada de doua trei luni. Mai beneficiez de somaj? Care sunt conditile in acest caz. Multumesc!


 Ciprian

Raspunde #102 | Ciprian | 24-11-2014

Buna ziua, sunt absolvent si am fost inregistrat ca fiind somer. Din cate stiu indemnizatia in acest caz este de 250 lei timp de 6 luni. Am fost azi de mi-am ridicat prima transa si in loc de 250 lei am primit 125 lei. Care ar fi explicatia ? Multumesc aniticipat !


stoica adrian

Raspunde #103 | stoica adrian | 02-12-2014

Am lucrat cu 8 ore pe zi incepand cu 15 octombrie 2013 pana la 01 decembrie 2014, ca si vanzatoare salariu minim angajatorul pur si simplu m a dat afara fara preaviz fara nimic nici macar nu am semnat nimic acum nu raspunde la telefon. Pot intra in somaj? Cum sa procedez?


nicole

Raspunde #104 | nicole | 24-04-2015

Buna ziua, in urma concedierii colective voi fi data in somaj. Se spune ca vom primi si salarii compensatorii? Am vechime de peste 20 de ani, cat va fi indemnizatia de somaj in acest caz? Daca ma angajez voi mai primii salarii compensatorii?


Maria Maria

Raspunde #105 | Maria Maria | 13-05-2015

Buna seara. Este posibil sa beneficiez de un curs gratuit in Bucuresti daca eu fac parte de agentia din Valcea? Doresc sa ma mut in Bucuresti si sa fac cursul tot aici


marius

Raspunde #106 | marius | 12-06-2015

Daca m-am înscris la un curs de calificare si nu ma prezint la acest curs, ce se intampla?

Timar Theodora

Raspunde #106-1 | Timar Theodora | 14-06-2015

Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca: Art. 41.(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele OBLIGATII: c) sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate; Art. 44. Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza: e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala sau la data intreruperii acestora din motive imputabile persoanei. Cu stima, Theodora TimarZaharia Oana

Raspunde #107 | Zaharia Oana | 26-06-2015

Buna ziua, am si eu o nedumerire daca ma puteti ajuta. Eu am incheiat un contract de asigurare de sanatate in Romania cu CAS. Am platit luna de luna pana in febriarie anul acesta. In anul curent ianuarie eu m am mutat in Londra, am omis sa anunt CAS ul. Voi mai plati din urma cand merg in tara CAS-ul chiar daca am acte aici in UK inclusiv inscrierea la medicul de fam si contribui pentru pensie ? multumesc ! Oana

Timar Theodora

Raspunde #107-1 | Timar Theodora | 28-06-2015

De ce nu ati mai platit? Ca cetatean european, daca va imbolnaviti pe durata unei sederi temporare in alta tara, puteti primi orice tratament care nu poate fi amanat pana la intoarcerea acasa. Aveti dreptul la aceleasi ingrijiri medicale de care beneficiaza cetatenii asigurati in tara respectiva. Cand calatoriti in strainatate, este de preferat sa aveti la dumneavoastra cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Acesta reprezinta dovada ca sunteti asigurat intr-o tara din UE si simplifica procedurile de plata si de rambursare.cristi

Raspunde #108 | cristi | 20-07-2015

Gresit 75 la suta din salariul minim pe economie, poate din indicele national de referinta care este 5oo lei!!!


Bozantan Margareta

Raspunde #109 | Bozantan Margareta | 28-03-2016

Cu ce ma ajuta pe mine statul daca m-am angajat pe perioada determinata de 6 luni cu salariul minim pe economie si am beneficiat de somaj doar o luna si jumatate? Cand am semnat contractul nu am stiut ca trebuie sa fie pe perioada nedeterminata ca sa beneficiez de 30 la suta din somaj. Nu mi se pare corect sa nu primesti si pe perioada determinata. Nu se poate face nimic?????


Avram Mihaela

Raspunde #110 | Avram Mihaela | 18-05-2016

Buna ziua! Am si eu o întrbare: sunt in somaj, beneficiez de 30% din salariul min. Daca am lucrat in ultimii 2 ani doar o luna la acelasi angajator? Va multumesc! Astept raspuns urgent.


12 11 10 9 8 7 6 5 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate