Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa cumperi o franciza

Diana Croitoru
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : mediator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Introducere


francizaInainte de a prelua o franciza, ai nevoie de un plan si de cateva sfaturi despre cum ar trebui sa procedezi pentru a lansa o astfel de afacere. Citeste in continuare care sunt pasii pe care sa ii urmezi cand vrei sa devii francizat al unei companii active deja pe piata si la ce trebuie sa fii atent inainte de a face investitia intr-un business de acest tip.

Cei care vor sa investeasca intr-o franciza trebuie sa se gandeasca daca afacerea este potrivita cu personalitatea si stilul de viata pe care il au si daca vor fi motivati pe termen lung de acest business. Profiturile mari nu se obtin peste noapte, astfel ca este deosebit de important ca afacerea sa ii pasioneze pe antreprenori, pentru ca ei sa o conduca eficient si profitabil.

Este foarte important sa fii hotarat asupra industriei in care activeaza compania a carei franciza doresti sa o obtii. Acest lucru ajuta in studiul ce urmeaza a fi facut pentru a gasi cei mai buni francizori din domeniul respectiv si in a identifica acea oferta care se potriveste cel mai bine profilului tau investitional.

Cand cumperi o franciza, achizitionezi o afacere care face parte dintr-un lant de afaceri. Tu ca « francizat » vei avea la dispozitie sursa de proprietate intelectuala a francizei – de exemplu, un brand sau o marca impreuna cu know-how-ul aferent si alte idei – si sansa de a vinde un produs sau serviciu care este deja de incredere. Vei avea suportul francizorului care a avut deja parte de succes in afacere si vei beneficia de resurse publicitare care depasesc posibilitatile unui singur afacerist la inceput de drum. In schimb, vei plati comisioane francizorului.

Care sunt elementele principale ale unei francize ?
De obicei, o franciza are urmatoarele elemente :
- Exista un acord contractual intre francizor si francizat
- Francizorul ofera un drept de licenta francizatului pentru a dezvolta o anumita afacere sub sau folosind un nume specific care apartine sau este asociat cu francizorul(ui)
- Francizatului i se cere de regula sa-si conduca afacerea in acord cu planul tehnic, de afaceri sau de marketing pe care il specifica francizorul. Cu alte cuvinte, francizorul este indreptatit sa exercite un control continuu
- Francizorului i se cere sa ofere continuu asistenta pentru marketing, afaceri sau tehnica
- Francizatul plateste francizorului un comision pentru drepturile si serviciile pe care le obtine de la francizor

Pachetul de franciza : factori de considerat
In evaluarea unui pachet oferit de francizor, trebuie sa ai in vedere :
- Istoricul si reputatia francizorului
- Unde este localizata afacerea
- Bugetul de publicitate al francizorului
- Back-up-ul pe care il ofera francizorul
- Comisioanele pe care va trebui sa le platesti francizorului
- Cat dureaza perioada francizei
- Orice restrangeri ale prevederilor legale comerciale

De asemenea, ar trebui sa te informezi in legatura cu planul strategic al francizorului si daca exista un manual operational pentru francize.

Care sunt avantajele cumpararii unei francize ?
Tu, francizatul, ai avantaje din faptul ca operezi ca parte a unui grup strans legat in loc sa-ti conduci afacerea de unul singur. Acestea includ :
- Riscuri mai mici. In cazul ideal, francizorul va avea deja cativa ani de experienta in conducerea afacerii de genul celei care va fi franciza. In acest timp, el va fi intalnit si depasit multe dificultati pe care o noua afacere le intampina. Aceasta experienta iti va fi transmisa tie, francizatului, asa ca de obicei vei avea nevoie de mai putin capital decat daca ai incepe o afacere pe cont propriu
- Detii afacerea ta. Ai o afacere a ta cu beneficiul suplimentar al asistentei continue din parte francizorului
- Accesul la cumpararea en-gros. Un sistem de francize presupune deseori multe locatii ale afacerii, si este probabil ca francizorul sa faciliteze cumpararea en-gros a multor produse folosite de francizat. Vei avea deci avantajul preturilor reduse asociate.
- Putere de marketing cooperativa. Vei beneficia de abilitatea sistemului de franciza de a prelua marketingul mai eficient si mai extins
- Imagine publica puternica. Sistemul de franciza va dezvolta o imagine puternica de care vei beneficia si tu
- Dezvoltare continua a produsului. Francizorul va dezvolta probabil produsul in continuu. Un factor vital in succesul pe termen-lung al unei afaceri este abilitatea de a dezvolta produsele pentru ca acestea sa raspunda nevoilor viitorului. Aceasta permite afacerii sa se adapteze atunci cand cerintele pietei se schimba si sa se extinda printr-o noua gama de produse si servicii. Putini detinatori individuali de afaceri pot sa se elibereze de « alergatura » zilnica pentru a da suficienta atentie dezvoltarii produsului.
- Suport financiar si acces la surse de imprumut. Daca ai nevoie de finante pentru a cumpara o afacere, bancile si celelalte institutii financiare iti vor acorda mai usor un imprumut daca afacerea face parte dintr-un sistem de franciza bine structurat si de succes
- Sfaturi manageriale si training. Probabil cel mai mare avantaj pentru tine ca francizat este consilierea manageriala si formarea pe care o primesti de la francizor. Acest lucru te va ajuta sa treci de lipsa ta de cunostinte specializate si experienta.

Franciza se poate dovedi o afacere de succes daca se alege un brand din domeniile financiar, retail, alimentatie sau confectii.

Piata locala a francizelor este estimata pentru anul acesta la 1,5 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Numarul companiilor care au preferat sa se extinda pe piata din Romania in sistem de franciza se ridica la 350, aproximativ 10-15% fiind branduri autohtone.

Profiturile cele mai mari sunt aduse de brandurile internationale, in care investitia initiala este mult mai mare decat in cazul marcilor romanesti.

Brandurile internationale sunt cele mai cautate, pe motiv ca sunt mai sigure si ofera un castig sigur, chiar daca investitia este putin mai mare decat atunci cand achizitionezi o franciza autohtona.

Statistic, din punctul de vedere al profiturilor realizate, zona de retail ocupa primul loc, fiind urmata, la distanta considerabila, de zona de servicii (29% din aportul total de branduri) si cea de fast-food (15%).

- Fereste-te de francizori care sugereaza profituri mari pentru o investitie mica : o afacere care creste rapid nu indica neaparat succes pe termen lung.
- Vorbeste cu alti francizati din retea inainte de a lua o decizie.
- Este important sa te sfatuiesti cu consilieri juridici si financiari inainte sa cumperi o franciza.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Geogeo

Raspunde #1 | Geogeo | 30-07-2009

Nu credem ca binecunoscuta franciza de fitness CURVES promovata si in Romania va avea aici succes. Datorita conotatiilor numelui ! :) :) :)


Raul

Raspunde #2 | Raul | 30-07-2009

In cadrul investigarii unei anumite oferte de franciza, trebuie sa il intrebati pe francizor referitor la estimarile privind profitabilitatea afacerii. De asemenea, este bine ca si atunci cind discutati cu francizatii sistemului respectiv, sa abordati si acest subiect, incercind sa aflati care sunt cifrele reale ale profitabilitatii si cam in ce perioada de timp unitatea respectiva a devenit profitabila. Multi francizori evita sa ofere astfel de cifre estimative, insa, si multi dintre cei care le ofera, dau, de obicei, niste cifre fara a scadea din acestea sumele investite si cheltuielile facute cu aprovizionarea, chiriile, taxele, etc. De aceste cifre insa poate depinde decizia dumneavoastra de a cumpara sau nu.


July

Raspunde #3 | July | 30-07-2009

Multi viseaza sa aiba propria afacere, sa fie propriul lor sef si sa cistige mult mai multi bani decit ar cistiga ca simpli angajati. Prin achizitionarea unei francize puteti adeseori vinde produse si servicii care se bucura deja de un nume si de faima pe piata, puteti beneficia de pregatire si de ajutor in mod constant pentru a avea succes. Dar fiti prudenti. Ca oricare alta investitie, achizitionarea unei francize nu reprezinta garantia absoluta a succesului.

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 30-07-2009

De acord cu tine July....o franciz, tot un business este, care trebuie sa fie gestionat bine cu seriozitate si rigurozitate. :)


Publik Miklos

Raspunde #3-2 | Publik Miklos | 05-04-2012

Asa este July, nu reprezinta "garantia absoluta" a succesului. Dqr spune-mi ceva, un domeniu care REPREZINTA "garantia absoluta" a succesului. Exista asa ceva?... Si DA, nu reprezinta "garantia absoluta", insa comform cercetarilor facute de specialisti, statistica arata ca o franciza buna are sansa de reusita de 98,60%. E adevarat ca la fel ca in orice domeniu, TREBUIE sa faci treaba, sa muncesti constant, ca lucrurile nu se fac singure. (Si eu daca imi cumpar abonament la o sala de fitness nu inseamna ca doar pentru ca am cumparat abonamentul, imediat o sa am un stomac plat. Mai trebuie sa ma si duc la sala. Si nu ajunge doar sa ma duc, trebuie sa si fac ce este necesar, sa transpir si sa fac TOTI pasii care mi se recomanda. Corect?...)Adina

Raspunde #4 | Adina | 30-07-2009

Ar fi fost interesanta o lista a francizelor disponibile la noi. Macar cate una-doua pe domeniu, daca sunt f multe. :)

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 31-07-2009

Sunt destul de multe in Romania....si poti sa gasesti catalog cu francize disponibile in Romania pe linkul asta (http://www.francize.com.ro/index.php?page=catalog-inclus) :)... Sa ai grija sa alegi domeniul unde cererile sunt in crestere in Romania :).Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate