Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca VIII

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Munca la « negru »


cim8Fiind o modalitate de informare a anagajatului, obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, in limba romana, revine angajatorului, conform art. 16 alin. (1) din Codul Muncii. Neindeplinirea acesteia constituie contraventie.

Aceeasi sanctiune se aplica atunci cand se constata ca partile, desi nu au un contract incheiat in forma scrisa, fac dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de prob, situatie in care contractul se prezuma a fi fost incheiat pe o durata nedeterminata, potrivit art. 16 alin. (2) din acelasi act normativ.

Fiind incheiat in forma scrisa, contractul trebuie inregistrat in termen de 20 de zile de la data incheierii, la Inspectoratul teritorial de munca (ITM).

Inregistarea se face si in registrul electronic al salariatilor care trebuie transmis la ITM in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat, sub sanctiunea amenzii contraventionale.

Daca o persoana a fost primita la munca fara incheierea unui contract si ca urmare a acestui fapt, evident, nu beneficiaza de drepturile specifice salariatilor la care ar fi fost indreptatita (vechime in munca, stagii de cotizare etc.) se poate face dovada existentei raportului de munca prin mijloace de proba cum ar fi: inscrisuri (evidente contabile sau orice alte evidente in care sunt trecute drepturile banesti primite), inceputuri de probe scrise, martori, prezumtii etc.

Un prim rol in acest sens il pot avea inspectorii de munca, pentru ca potrivit art. 5 lit. a) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea inspectiei muncii, aceasta, prin inspectoratele teritoriale de munca, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.

Astfel ca, in temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din aceeasi lege, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri – la sesizare sau din oficiu - atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale.

Una dintre aceste masuri poate fi si obligarea incheierii contractului individual de munca, retroactiv, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru”. Acesta va trebui inregistrat tot in maxim 20 de zile, sub sanctiunea contraventionala mentionata, angajatorul avand obligatia de a plati drepturile salariale cuvenite si contributiile aferente la fondurile de asigurari, potrivit legii, precum si de a inregistra actele care atesta aceste operatiuni (state de salarii, declaratii etc.). In acest fel, perioada lucrata anterior, prin refacerea formelor legale, devine vechime in munca, respectiv stagiu de cotizare.

Mentionez ca, in conformitate cu art. 21 din Legea nr. 108/1999, refuzul unui angajator de a aduce la indeplinire o astfel de masura constituie contraventie. Daca, totusi, nici prin aceste modalitati persoana nu dobandeste recunoasterea vechimii in munca, atunci poate apela la instanta judecatoreasca. Pe baza de probe – martori, inscrisuri, interogatorii, probarea prestatiilor efectuate, prezumtii - instanta poate sa oblige angajatorul la plata drepturilor salariale si a contributiilor datorate catre fondurile de asigurari si la completarea corespunzatoare a carnetului de munca.

Un rol important in proces il pot avea si constatarile inspectorilor de munca solicitate de instanta judecatoreasca.

Hotararea judecatoreasca data intr-o atare situatie este obligatorie pentru angajator. In acest sens, art. 277 din Codul Muncii dispune ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Actiunea penala se aplica la plangerea persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Diana

Raspunde #1 | Diana | 19-02-2010

Imi poate da cineva cateva exemple de cazuri in care angajatilor li s-a facut dreptate? Este interesant articolul, dar parca nu se portriveste cu Romania, ma refer la partea a doua a situatiei, cu seziarea ITM-ului, cu decizia judecatoreasca, cu plati retroactive...ca in ceea ce priveste munca la "negru" suntem cei mai tari, aici e clar vorba de Romania! Ce ar trebui sa faca un angajat fara acte ca sa i se acorde drepturile legale de salariat? Sa dea spagi mai mari decat angajatorul care va iesi pana la urma basma curata, cu tot cu sesizari si decizii judecatoresti samd? Articolul ne vorbeste despre cum ar trebuie sa fie, despre cum e corect, interesant, dar greu de crezut ca se poate indeplini. Anyway...feclicitari autorului optimist:)


ela

Raspunde #2 | ela | 06-03-2010

F important de stiut daca suntem pusi in astfel de cazuri, din fericire eu nu am fost niciodata anagajata la negru, cel mult stiu de fosta firma la care am lucrat romaneasca bineinteles care masluia BM nu era trecut numele salariatilor pe ele, si se dadeau preferential, ori bani la negru in plic anumite sume de bani, pentru a scapa firma de anumite contributii catre stat deh....


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate