Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca VII

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Informarea angajatilor


cim7In legatura cu prevederile ce fac referire la consimtamant, angajatorul are obligatia, potrivit art. 17 din Codul Muncii, de a informa, anterior incheierii contractului/modificarii acestuia, persoana care solicita angajarea, respectiv angajatul (in cazul modificarii CIM), cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le insereze in contract. Neindeplinirea acestei obligatii, in termen de 15 zile de la momentul lansarii ofertei de incheiere sau de modificare da dreptul ca, dupa scurgerea a 30 de zile de la expirarea termenului mai sus-mentionat, sa fie promovata o actiune in daune-interese impotriva angajatorului care sa compenseze prejudiciul produs prin neexecutarea obligatiei de informare.

Prealabil incheierii contractului de munca, intre parti poate interveni o conventie de confidentialitate care sa materializeze indeplinirea obligatiei de informare care incumba angajatorului. Din redactarea art.17 rezulta clar ca obligatia de informare se manifesta in doua cazuri specifice :
- In cazul intocmirii unui contract individual de munca
- In cazul modificarii clauzelor contractului de munca

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 a modificat Codul muncii, prevazand ca angajatorul nu mai are obligatia de a informa toate persoanele care solicita angajarea cu privire la elementele viitorului contract, ci numai persoana deja selectata in vederea angajarii.

Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii se considera indeplinita de catre angajator la momentul comunicarii ofertei sale privind continutul contractului individual de munca.

O exceptie aici: dintre elementele contractului de munca cu privire la care persoana selectata trebuie informata, durata perioadei de proba are un statut special. Aici legea prevede o sanctiune specifica in art. 32 alin. (3) din Codul muncii: 'neinformarea salariatului anterior incheierii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate'.

Concret, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata pentru ocuparea unui post cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract.

In cazul in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare munca in strainatate, angajatorul are obligatia de informare cu privire la toate elementele necesare in cazul prestarii muncii in tara, dar si o serie de elemente suplimentare:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

La negocierea si incheierea contractului individual de munca, atat angajatorul cat si salariatul pot fi asistati de catre terti, conform propriei optiuni, cu respectarea confidentialitatii.

Aceasta reglementare da posibilitatea partilor de a veni la negociere in prezenta unor persoane care au cunostinte speciale in domeniul raporturilor de munca si care sunt in masura sa asiste persoana in cauza, pentru obtinerea unui contract cat mai avantajos. Aceasta posibilitate exista atat in cazul contractelor care urmeaza sa se execute in tara, cat si al celor care se vor executa in strainatate.

Legea 53 / 2003 mentine regula potrivit careia modificarea contractului individual de munca se poate face numai cu acordul partilor ( art.41, alin 1); cu titlu de exceptie este prevazuta si posibilitatea de modificare unilaterala a raporturilor de munca. Si intr-un caz si in celalalt, obligatia de informare prealabila, care incumba angajatorului, trebuie indeplinita, neexistand nici o alta reglementare decat cea de la art. 17 alin 1 si 2.

Vom incheia aceasta serie cu un articol despre munca la negru.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nadia Dincovici

Raspunde #1 | Nadia Dincovici | 10-02-2010

In ce priveste acea conventie (clauza) de confidentialitate, exista cumva o perioada limita la care se poate referi? De genul 3 ani, 5 ani etc? Sau exista anumite prevederi/sanctiuni care nu pot fi introduse in clauza respectiva?

Administrator

Raspunde #1-1 | Administrator | 11-02-2010

Sper sa te ajute asta http://www.informatiiprofesionale.ro/juridic/neconcurenta-si-confidentialitatea/ela

Raspunde #2 | ela | 16-02-2010

Mda foarte bun articol. Multumim pentru informatiile oricand utile.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate