Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca VI

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Consimtamantul partilor 


cim6Dincolo de orice tip de clauze (Clauze generale, Tipuri de clauze, Clauze specifice in formarea profesionala, Clauza de mobilitate si alte clauze speciale) conditiile generale inerente incheierii unui CIM sunt capacitatea, consimtamantul, obiectul si cauza (scopul), elemente care trebuie indeplinite cumulativ pentru validarea oricarui act juridic, la care se adauga obligativitatea efectuarii examenului medical.

Dreptul unei persoane juridice de a angaja este conferit de personalitatea juridica, care este dobandita, in cazul societatilor comerciale, potrivit art. 40, alin. 2 din reglementarea cadru (Legea nr. 31/1990), din momentul inmatricularii in Registrul Comertului, iar persoana fizica trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, adica sa fi implinit, in principiu, varsta de 18 ani.

Un contract de munca se poate incheia valabil la varsta de 16 ani, iar in cazuri exceptionale la 15 ani, cu respectarea a doua conditii cumulative: incuviintarea parintilor sau a reprezentantilor legali si felul muncii prestate sa corespunda nivelului de dezvoltare fizica, aptitudinilor si cunostintelor sale, astfel incat sa nu pericliteze sanatatea si dezvoltarea profesionala. Pentru incadrarea anumitor profesii, varsta de incadrare difera astfel, un contabil poate fi angajat doar la 21 de ani.

Capacitatea de folosinta a persoanei juridice (aptitudinea de a avea drepturi si obligatii) se circumscrie obiectului sau de activitate; de exemplu, o societate comerciala care produce materiale plastice nu poate angaja un zidar, intrucat excede obiectului de activitate, iar un asemenea contract va fi nul absolut; se poate eventual presta un contract in situatia de prestari servicii in situatia in care angajatorul are intentia de a construi un nou spatiu pentru desfasurarea activitatii sale.
Capacitatea de a incheia contractul de munca, in cazul societatilor comerciale, incumba organului stabilit prin actul constitutiv (directorul executiv, consiliul de administratie, competente ce sunt delegate, de obicei, directiilor de resurse umane).

Consimtamantul reprezinta manifestarea de vointa in sensul incheierii contractului de munca. Conform art. 16 (1) din Codul Muncii, acesta trebuie sa imbrace forma scrisa. Alineatul 2 al articolului mai sus mentionat stipuleaza ca partile pot suplini neincheierea contractului in forma scrisa prin administrarea oricarui fel de proba. Manifestarea de vointa trebuie sa emane de la o persoana cu discernamant, sa nu fie efectata de vicii (eroare, dol, violenta si leziune), sa fie data cu intentia de a naste obligatii juridice. Pentru ca un contract individual de munca sa fie incheiat in mod legal, este necesar ca vointa ambelor parti sa fie exprimata in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza, acordul de vointa trebuind sa se realizeze in conditiile legii.

Asa cum se arata in literatura juridica de specialitate, contractul individual de munca este consensual, deoarece se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, manifestarea lor de vointa, neinsotita de nici un fel de forma, fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului. Insa legislatia actuala cuprinde o limitare a acestui caracter, impunand incheierea numai in forma scrisa. Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca pentru valabilitatea (existenta) contractului se cere doar consimtamantul partilor, nu si forma scrisa. In acest sens, s-a subliniat ca prin o asemenea forma, nu are loc transformarea intr-un contract solemn, forma scrisa fiind reglementata, in interesul partilor (mai ales a salariatului) care astfel isi asigura un mijloc de proba privind incheierea si continutul acestuia, prevazut ca atare, de lege.

Concluzionand, atat consimtamantul cat si forma scrisa sunt conditii ce se cer pentru incheierea legala a unui contract individual de munca. Lipsa consimtamantului duce la neancheierea contractului, iar lipsa formei scrise atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului. Vom continua cu un articol legat de informarea angajatilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 02-02-2010

Interesant. Ma intrebam daca un somer cu o anumita pregatire profesionala poate refuza o oferta de la Fortele de Munca din cauza ca nu este un serviciu conform cu calificarea sa. Am auzit ca in alte tari se practica asta, cu alte cuvinte se poate primi ajutor de somaj in continuare doar pentru ca nu exista pe piata o pozitie deschisa pentru nivelul respectiv de pregatire. Pe de alta parte, consimtamantul e oarecum fortat daca esti intr-o situatie financiara dificila.

Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #1-1 | Adumitrachioaiei Daniel | 02-02-2010

In Romania nu este posibil asa ceva. O data ce ti se ofera un job si il refuzi pierzi si ajutorul de somajDiana

Raspunde #2 | Diana | 02-02-2010

Care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a obtine ajutorul de somaj in cazul unui absolvent de facultate care nu reuseste sa se angajeze? Multumesc.

ela

Raspunde #2-1 | ela | 05-02-2010

iti sunt necesare mai multe acte dar lista lor o gasesti la orice filiala AJOFM, in Iasi gardianul le da solicitantilor lista cu actele necesare (in Copou) dupa care acestia revin si depun dosarul pt somaj numai ca somajul e mult mai mic cand esti absolvent de facultate, decat daca iesi din campul muncii.


Diana

Raspunde #2-2 | Diana | 05-02-2010

Un absolvent de facultate care nu reuseste sa se angajeze , pentru a obtine ajutorul de somaj trebuie sa se adreseze Agentiei Judetene pentru Ocupare a Fortei de Munca din localitatea sau judetul in care locuieste.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate