Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca V

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Clauza de mobilitate si alte clauze speciale 


cim5Clauza de mobilitate stipuleaza obligatia angajatului de a accepta indeplinirea obligatiilor de serviciu si in afara sediului sau domiciliului patronului ori eventualitatea detasarii sau delegarii.

Clauza de mobilitate este reglementata de art. 25 din Codul muncii. Prin clauza de mobilitate partile din contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. Aceasta clauza a fost pana la actuala reglementare subinteleasa in orice contract individual de munca in care specificul muncii prestate presupunea deplasarea angajatului de la sediul firmei. E cazul agentilor de vanzari, agentilor de marketing, agentilor de asigurari etc.

Noutatea pe care o aduce insa reglementarea din Codul muncii vizeaza dreptul salariatului care accepta clauza de mobilitate de a beneficia de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Intrucat legea se aplica tuturor situatiilor care intra sub ipoteza normei ce le reglementeaza, inseamna ca si in situatia contractelor care au inclus o clauza de mobilitate si au fost incheiate mai inainte de intrarea in vigoare a codului se vor aplica aceste completari.

Prin urmare, salariatii care nu au locul de munca intr-o locatie stabila sunt indreptatiti sa pretinda angajatorilor lor prestatii suplimentare in bani sau natura.

Conditii
- Se precizeaza prestatiile suplimentare in bani sau in natura. In practica, se acorda un supliment intre 5% si maximum 20% din salariu.
Angajatorul si angajatul pot sa stabileasca, prin acordul lor, si alte clauze in contractul de munca, in afara celor mentionate de Codul muncii in art. 20-25, cu conditia de a nu contraveni normelor imperative, ordinii publice si bunelor moravuri.

I. CLAUZA DE STABILITATE
Garanteaza salariatului mentinerea sa in munca o perioada determinata de timp. Clauza este posibila si in contractele individuale de munca pe durata nedeterminata, dar si in cele pe durata determinata.

II. CLAUZA DE PRELUNGIRE
Poate fi inclusa numai in contractele individuale de munca pe durata determinata. Un asemenea contract poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, fara a depasi perioada maxima de 18 luni si de cel mult doua ori consecutiv. Partile isi dau acordul la prelungirea acestuia inca de la incheiere.

III. CLAUZA DE OBIECTIV (DE REZULTAT)
Salariatul se obliga sa obtina in munca sa un rezultat (de exemplu: o anumita cantitate de produse, sa finalizeze o lucrare etc.). Pentru a fi valida, clauza trebuie sa fie precisa, dar si realizabila.

IV. CLAUZA DE RISC
Se poate introduce in unele contracte individuale de munca in care felul/locul muncii implica un grad ridicat de risc pentru salariat (de exemplu: alpinistii, salvamontistii, scafandrii, acrobatii, dresorii de animale, reporterii de razboi etc.). Salariatul va beneficia, ca urmare a acestei clauze, de o serie de avantaje: sporuri, timp redus, echipament de protectie etc.

V. CLAUZA DE CONSTIINTA
Permite salariatului sa nu execute un ordin legal de serviciu, daca astfel ar contraveni constiintei sale. Motivele de neexecutare a ordinului de catre salariat pot fi de ordin moral, religios, politic etc. In aceasta situatie, salariatul nu va raspunde disciplinar. Se utilizeaza cel mai des pentru salariatii din mass-media, din sectorul creatiei culturale, stiintifice, din domeniul juridic si medical.
Existenta in contract a clauzei il apara pe salariat de raspunderea disciplinara, intr-o situatie data, dar trebuie sa probeze pertinent ca nu poate executa ordinul legal de serviciu din cauza obiectiei sale de constiinta.
Clauza se impune sa fie extrem de atent negociata. Ea trebuie sa aiba claritate deplina, caracter analitic si concret, sa nu permita interpretari subiective sau abuzul oricareia dintre partile contractului de munca.

VI. CLAUZA DE DELEGARE DE ATRIBUTII
Angajatorul sau un salariat cu functie de conducere pot delega unui salariat din subordine o parte din atributiile lor. O astfel de clauza intervine la incheierea contractului sau pe parcursul executarii contractului de munca.
Delegarea de atributii - acceptata de salariatul delegat nu are ca efect exonerarea de raspundere a celui care a delegat respectivele atributii.

VII. CLAUZELE PRIVIND DREPTURILE DE PROPRIETATE INTELECTUALA
Drepturile de proprietate intelectuala cuprind drepturile de autor (asupra operei literare, muzicale, plastice, programe de calculator, opere fotografice) si drepturile de proprietate industriala (asupra inventiei, marcii, know-how-ului, denumirilor de origine, modelelor de fabricatie, modelelor industriale).
Drepturile patrimoniale pentru operele create (de catre salariat) in cadrul unui contract individual de munca apartin autorului. Daca exista o clauza contractuala contrara, semnificatia ei consta in cesiunea drepturilor patrimoniale de autor angajatorului, parte in contractul individual de munca. Cesiunea se realizeaza pe un anumit termen. In absenta precizarii termenului, durata acestuia va fi de trei ani de la data predarii operei. La expirarea termenului, drepturile patrimoniale revin autorului.

Vom continua cu un articol despre consimtamant in semnarea contractului de munca.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Loredana

Raspunde #1 | Loredana | 22-01-2010

nu am mai intrat pe site de mult timp datorita volumului de munca, insa acest articol chiar mi-a atras atentia deoarece am dat peste aceasta informatie acu 2 zile cand am stat la rand la ghiseul de la ITM. As fi interesata de cum se poate intocmi o astfel de clauza dupa ce CIM-ul a fost deja incheiat. Daca are cineva vreun format pe care il foloseste cred ca ar fi binevenit. Oricum eu sunt foarte de acord cu aceasta clauza pentru ca se pot intampla foarte multe pe traseul pe care il avem de parcurs.

Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #1-1 | Adumitrachioaiei Daniel | 22-01-2010

Clauza de mobilitate la fel ca orice clauza suplimentara, neinclusa in contractul de munca, se poate preciza intr-un act aditional la CIMela

Raspunde #2 | ela | 22-01-2010

Sincera sa fiu nu stiam de toate aceste clauze ori nu m-a interesat prea tare subiectul; dar cat de curand cred ca deleg si eu atributii noului handyman :) pentru ca si asa cele care tin de administrare cladire unele sunt destul de complexe si complicate chiar am nevoie de helping hand cat mai tehnic; f bine de stiut toate aceste clauze si de citit cu atentie atunci cand avem de semnat un CIM.


gabriel

Raspunde #3 | gabriel | 27-01-2010

Buna ziua, are cineva informatii dfespre discriminare, abuzuri, hartuiri de orice fel la locul de munca si/sau temeiuri juridice?Multumesc.

Administrator

Raspunde #3-1 | Administrator | 27-01-2010

Sper sa te ajute acest articol http://www.informatiiprofesionale.ro/juridic/dreptul-la-demnitate/


marian

Raspunde #3-2 | marian | 27-01-2010

Legea 202/2002 republicata privind egalitatea de sanse intre femei si barbatiNadia Dincovici

Raspunde #4 | Nadia Dincovici | 30-01-2010

Cum poate fi introdusa clauza de constiinta intr-un contract de munca? Din cate stiu, la noi nu prea e practicata, desi ofera-in anumite joburi, o protectie excelenta angajatului.


Contractul individual de munca VI « Informat

Raspunde #5 | Contractul individual de munca VI « Informat | 02-02-2010

[...] de orice tip de clauze, conditiile generale inerente incheierii unui CIM sunt capacitatea, consimtamantul, obiectul si [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate