Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca IV

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Clauze specifice in formarea profesionala


cim4Clauzele speciale ale contractului au fost pentru prima data consacrate in actualul Cod al Muncii. la art. 20:

(1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.

(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Orice clauza la contractul de munca se poate negocia.
In afara clauzelor esentiale prevazute in Codul muncii la art.17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
Art. 20 arata limpede ca in afara clauzelor generale prevazute in Codul muncii (la art. 17, at), intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice. Dintre acestea, bunaoara, clauza de constiinta – care impune o derogare de la regulile comune - se impune negocia, ba chiar se impune sa fie extrem de atent negociata. Ea trebuie sa aiba claritate deplina, caracter analitic si concret, sa nu permita interpretari subiective si, in ultima analiza, abuzul de drept (al oricareia dintre partile contractului individual de munca).
Codul muncii detaliaza patru clauze, fara ca enumerarea sa fie limitativa.

CLAUZA CU PRIVIRE LA FORMAREA PROFESIONALA
Instruirea salariatilor face obiectul clauzei de pregatire profesionala si reprezinta o investitie in capitalul uman, care pentru o firma prestigioasa echivaleaza cu orice alt tip de investitie. Pregatirea profesionala a angajatilor constituie o componenta esentiala a strategiei manageriale.
Partile stabilesc modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile aferente acestei clauze care fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. Modificarile, progresele si tehnicile noi aparute in orice domeniu de activitate obliga ocupantul unui post sa fie la curent si sa poata face aplicarea noilor idei si metodologii.
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formarea individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Angajatorul, in conformitate cu prevederile art. 190 din cod, are obligatia de a asigura salariatilor acces periodic la formarea profesionala. In acest sens, angajatorul elaboreaza, dupa consultarea cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, planuri anuale cu privire la formarea profesionala. Aceste planuri anuale fac parte integranta din contractul colectiv de munca din unitate.

Formarea profesionala individualizata se stabileste de catre angajator impreuna cu salariatul in cauza, tinand seama de criteriile avute in vedere in cadrul planului anual de formare profesionala si de conditiile de desfasurare a activitatii la locul de munca.
Observam ca legea nu prevede sumele pe care angajatorul este obligat sa se foloseasca pentru formarea profesionala a salariatilor sai. Insa art. 194 prevede ca, in situatia in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile vor fi suportate de catre acesta.

Conditii
• Orice conventie se incheie inainte ca angajatul sa mearga la cursuri.
• Se precizeaza durata formarii profesionale.
• Se precizeaza obligatiile contractuale ale salariatului.
• Se precizeaza costurile legate de formarea profesionala. Acestea pot include si diurna, in cazul in care programul se deruleaza in alta localitate, sau indemnizatia, daca se face in strainatate pe o perioada mai mare de timp. Salariatii pot primi, in afara salariului corespunzator, si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.

Durata clauzei: Se negociaza durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala.

Vom continua cu un articol despre clauza de mobilitate.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 14-01-2010

Cred ca un job care ofera training-uri constante este cu atat mai dezirabil pt cine doreste sa se angajeze sau sa-si schimbe locul de munca.


ela

Raspunde #2 | ela | 14-01-2010

Interesante clauze, in special cea de constiinta chiar nu stiam de ea. La noi in firma se practica trainingul pentru ca e si normal acest lucru avand in vedere ca suntem pe IT - outsourcing multe pers nou anagajate pleaca la training in afara tarii mai ales daca proiectele sunt f importante sau clientii sunt de calibru.Un angajator care se respecta intotdeauna va valoriza resursa umana si o va utiliza la intregul sau potential, numai ca acel angajator trebuie sa stie sa-si pastreze angajatii :) altfel se reorienteaza acestia spre altceva mai atractiv, mai ales cand exista mai multe companii cu dom asemanatoare; chiar nu stiu daca se practica clauza de neconcurenta din moment ce vin oameni la noi care au lucrat in acelasi domeniu.


Raluca Ioana

Raspunde #3 | Raluca Ioana | 15-01-2010

Este frumoasa si corecta,cel putin teoretic, Clauza cu privire la formarea profesionala.....dar din pacate practic nu peste tot este asa. Nu peste tot angajatorii respecta intocmai ceea ce au de facut


mira

Raspunde #4 | mira | 15-01-2010

clauzele sunt plauzibile dar ce rost ca infomarea e practic inexistenta iar ceea ce ar trebui sa faca un angajator cu angajatii, ma refer la training, e minim , ....nu i se acorda importanta ..din pacate


Sinziana C.

Raspunde #5 | Sinziana C. | 15-01-2010

Am auzit de un studiu care spune ca Romania are o participare la programe de formare profesionala foarte scazuta in comparatie cu alte tari UE, dar vestea buna este ca firmele care doresc sa ramana competitive sunt nevoite sa aiba oameni bine pregatiti si investesc. Cred ca majorarea investitiilor in training este un indicator de maturizare a pietii de munca si la noi.


Contractul individual de munca V | Consultanta jur

Raspunde #6 | Contractul individual de munca V | Consultanta jur | 28-01-2010

[...] acordul lor, si alte clauze in contractul de munca, in afara celor mentionate de Codul muncii in art. 20-25, cu conditia de a nu contraveni normelor imperative, ordinii publice si bunelor [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate