Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Constrangeri legale in mediul public

Andreea Popescu
Domeniu : Fabricarea de instrumente si dispozitive pentru ma...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cadrul juridic al relatiilor publice


information1Legea 544/2001 – Legea liberului acces la informatii de interes public. Legea de baza care vizeaza activitatea de relatii publice desfasurata in cadrul structurilor de stat este 544/2001. Aceasta stabiliste obligativitatea infiintarii unei structuri de Relatii publice sau, cel putin, a unei functii de responsabil cu PR, in cadrul oricari institutii publice sau care utilizeaza fonduri de la Bugetul de Stat.

Prin prezenta lege se arata ca persoana din cadrul structurii de Relatii publice va fi insarcinata cu transmiterea informatiilor publice catre orice cetatean roman sau strain care solicita acest lucru in mod verbal sau in scris de preferat pe loc, daca acest lucru este posibil sau, daca solicitarea se face in scris, in termen de cel mult 30 de zile de la primirea ei. In cazul in care furnizarea informatiilor este refuzata din motive de confidentialitate, raspunsul negativ va fi transmis petentului in maxim 5 zile, cu motivatia refuzului (in temeiul legii). Refuzul de a furniza informatii publice din motive neintemeiate atrage dupa sine sanctiuni administrative pentru cel care nu a respectat legea. In cazul in care o persoana se loveste de refuzul de a i se oferi informatii pe care le considera de interes public, aceasta poate redacta o plangere adresata conducatorului institutiei, care are obligatia de a solutiona problema si de a-i da un raspuns petentului. Daca nici de aceasta data ea nu este multumita, persoana poate face plangere la sectia de contencios administrativ a tribunalului in a carei raza teritoriala domiciliaza sau in a carei raza teritoriala se afla sediul autoritatii ori al institutiei publice. Daca plangerea se dovedeste fondata, instanta poate obliga autoritatea sau institutia publica sa furnizeze informatiile de interes public solicitate si sa plateasca daune morale si/sau patrimoniale. Hotararea acestui tribunal este supusa recursului. 

Informatiile publice care trebuie transmise obligatoriu din oficiu sau la cerere sunt urmatoarele: a) actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea autoritatii sau a institutiei publice; b) structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul de audiente al autoritatii sau institutiei publice; c) numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice; d) coordonatele de contact ale autoritatii sau ale institutiei publice; e) sursele financiare, bugetul si bilantul contabil; f) programele si strategiile proprii; g) lista cuprinzand documentele de interes public; h) lista cuprinzand categoriile de documente produse si/sau gestionate, potrivit legii; i) modalitatile de contestare a deciziei autoritatii sau a institutiei publice in situatia in care persoana se considera vatamata in privinta dreptului de acces la informatiile de interes public solicitate. Mai mult, fiecare unitate are obligatia sa realizeze si sa actualizeze anual un buletin informativ care sa cuprinda informatiile mentionate mai sus si sa-l publice in pagina proprie de Internet (daca poseda una) sau in Monitorul Oficial al Romaniei.

In ceea ce priveste presa, aceasta beneficiaza de tratament privilegiat. Prin legea 544 se stabiliste ca institutiile au obligatia de a accepta fara discriminare cererea de acreditare formulata de catre orice reprezentanti ai presei si de a le oferi acestora informatii prin intermediul purtatorului de cuvant sau al PR-ului, in cel mai scurt timp, de preferat pe loc sau, daca acest lucru nu este posibil, in termen de maximul 24 de ore. In lege se mai specifica si ca mass-media nu au obligatia sa foloseasca informatiile care li se transmit de catre relationisti. Este interzisa retragerea acreditarii catre un ziarist numai pe motivul ca acesta ar fi prezentat institutia intr-o lumina negativa, deci pe baza opiniilor sale.
Legea 371/2006 pentru modificarea legii 544/2001 - presupune intrarea institutiilor semipublice sub incidenta prevederilor legii 544, obligandu-le sa-si infiinteze o structura sau sa delege o persoana insarcinata cu furnizarea informatiilor publice in conditiile impuse de legea 544.

Norma metodologica din 07/02/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea Intai, nr. 167 din 08/03/2002 - vine in ajutorul specialistilor in relatii publice, punandu-le la dispozitie modele de formulare adresate solicitantilor de informatii publice si exemple de elemente ale raportului anual de activitate cerut de Legea 544.

Alte prevederi legale de care trebuie sa se tina cont:
- Legea Dreputului de Autor (8/2001): persoana sau structura insarcinata cu furnizarea informatiilor publice nu trebuie sa aduca atingere dreptului de autor de care beneficiaza o persoana si sa ofere informatii, fie si in mod verbal.
- Legea Licitatiilor Publice: in cazul in care pentru o anumita sarcina de PR se impune contractarea unor furnizori externi de servicii sau produse, iar valoarea la care se ridica investitia depaseste un anumit cuantum stabilit prin lege.
- Legea Dreptului la Replica ii da relationistului posibilitatea sa-si exprime in presa pozitia cu privire la anumite afirmatii care prejudiciaza imaginea organizatiei pentru care lucreaza sau chiar propria persoana. El are astfel garantat prin lege un spatiu editorial egal ca dimensiuni cu cel in care materialul publicat de o persoana cu opinii defavorabile la adresa entitatii reprezentate de relationist sau echivalentul acestui spatiu in presa audiovizuala (Art. 41 din Legea Audiovizualului).
- Paragrafele din Constitutia Romaniei referitoare la calomnie, insulta si defaimare (art. 30 alin.6 si 7) ii permit specialistului in PR sa actioneza in judecata persoana care a utilizat aceste nedreptati la adresa sa.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

law.glamour

Raspunde #1 | law.glamour | 21-09-2009

Al doilea paragraf se refera strict la art. 7, alin. 1 - 2 din Legea 544/2001 - privind liberul acces la informatiile de interes public. Intradevar petentul se poate adresa instantei de Contencios Administrativ printr-o actiune, mentionand faptul care face obiectul cererii (aici intra si refuzul Institutiei de a elibera un inscris cu privire la problema in cauza careia i se cere o solutie). Bineinteles poate cere daune morale in cuantum rezonabil.


Mitix

Raspunde #2 | Mitix | 15-06-2011

?i dac? institu?ia de la care doresc s? aflu informa?ii de interes public este tocmai Instan?a de Judecat?? Tribunalul?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate