Conditiile obtinerii dreptului la somaj

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Informatii pentru angajati cat si absolventi


someriFiind intr-o perioada de crestere a somajului, cred ca este important sa cunoastem prevederile legale cu privire la deschiderea dreptului la somaj. Poate parea ca oricare fost angajat e indreptatit sa solicite acest drept, insa exista anumite conditii.

In primul rand, ar trebui sa stim ca nu in toate situatiile de incetare a contractului de munca se acorda acest drept. De exemplu, daca contractul tau de munca a incetat prin acordul partilor, art. 55, lit b) Codul Muncii, nu poti solicita somaj. Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii. 
 
Modul de incetare al contractului insa trebuie completat si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului. Aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.

Exceptand situatia de angajare, se poate primi dreptul la somaj si daca esti absolvent al unei forme de invatamant, care nu a reusit sa se incadreze in piata muncii in termen de 60 zile calendaristice de la absolvire. Dar exista o mentiune, acestia trebuie sa depuna la dosar si cateva adeverinte de la angajatori unde nu a fost incadrat, prin care se certifica eforturile active ale absolventului. Absolventii primesc dreptul la somaj fara obligatia de a cotiza anterior la somaj. Exista insa o diferenta: indemnizatia de somaj este mai mica pentru un absolvent decat pentru un somer din campul muncii.

Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca.

Cu privire la locul de munca pe care poate fi incadrata o persoana care beneficiaza de somaj, sunt cateva aspecte de retinut. Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca nu poate sa oblige o persoana sa accepte orice post oferit, el trebuie sa corespunda cu studiile si calificarile detinute, sau/si cu experienta in munca detinuta. De asemenea, locul de munca gasit nu poate sa fie mai departe de 50 km de domiciliul persoanei somere.

Daca toate conditiile au fost intrunite si dosarul de somaj a fost acceptat, mai exista cel putin o conditie importanta de indeplinit: sa treceti in fiecare luna pe la agentia de somaj de care apartineti, pentru viza. Somajul reprezinta un ajutor de incadrare in munca si trebuie avute in vedere atat drepturile sale cat si obligatiile.
Intr-un articol viitor voi explica cum se calculeaza indemnizatia de somaj.

Alte articole din aceeasi tema:


Irina

Raspunde #185 | Irina | 01-08-2014

Buna ziua! Am lucrat timp de 5 ani la o firma cu progr de 8 ore/zi, dupa care m-am angajat la o alta firma si am lucrat 2 luni tot cu progr de 8 ore/zi si mi s-a incheiat contractul cu art 55 lit b ca urmare a acordului partilor. Pot beneficia de somaj?

Sergiu Cioban

Raspunde #185-1 | Sergiu Cioban | 01-08-2014

Da, dar trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii : (Cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului)...aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.CORINA S

Raspunde #186 | CORINA S | 13-08-2014

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie pentru ca habar nu am ce sa fac. Sunt administratorul unei firme de paza, s-a incetat activitatea de la 1 august dar nu stiu ce sa fac cu salariatii. Mentionez ca nu li s-au platit salariile si nici contributiile de cateva luni pentru ca nu sunt bani. Nu stiu daca ii pot da in somaj sau ce as putea sa fac in conditiile astea pt a le incheia contractele sau pt a le suspenda. Va rog am mare nevoie de o solutie. Multumesc!


irina micu

Raspunde #187 | irina micu | 25-08-2014

Pot beneficia de somaj daca am 4 luni lucrate la o firma si pauza 3 apoi 11 lucrate la alta firma totul fiind in ultimele 24 de luni?


bogdan

Raspunde #188 | bogdan | 06-09-2014

Buna ziua, am si eu o intrebare. Am lucrat la o firma timp de 3 ani cate 10-11 ore pe zi si am constat ca pe cartea de munca sant trecut 4 ore si as vrea sa plec de la aceasta firma, vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj! Astept un raspuns urgent din partea dvs. Va multumesc!

Sergiu Cioban

Raspunde #188-1 | Sergiu Cioban | 08-09-2014

Buna ziua, somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului...si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului.Maria

Raspunde #189 | Maria | 09-09-2014

Buna ziua...tocmai am terminat liceul si am depus dosarul pt somaj. Ieri tocmai am fost la ei acolo si m-au obligat sa urmez un curs...credeti ca acel curs chiar este obligator sau am cazut eu in capcana lor? Multumesc!


Iuliana

Raspunde #190 | Iuliana | 29-09-2014

Dupa cat timp de la depunerea dosarului pentru somaj imi intra banii pe card?


Mihaela

Raspunde #191 | Mihaela | 02-10-2014

Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva il rog sa mi spuna daca la concediere colectiva dintr o institutie publica cu finantare din venituri proprii e normal ca dintr un birou unde suntem 5 femei, 2 economiste si 3 contabile sa fiu data afara pt ca institutia nu mai dispune de resurse financiare. Mentionez ca am handicap mediu (port aparate auditive). Nu mi s-a explicat pe ce criteriu m-au ales pe mine atat timp cat eu fata de celelalte colege ale mele cu studii medii, eu am postliceu si 2 ani de facultate. Am tinut locul altor persoane din institutie pe langa ce faceam eu iar in campanie (fiind o institutie de productie pomicola) ma detasau sa tin registru de zilieri si evidenta contabila la o ferma. Nu mai spun ca datoriile la bugetul de stat nu s-au mai virat de ceva vreme iar daca o faceau erau niste sume modice pentru a nu pune sechestru pe bunurile institutiei. Se mai fac incasari prin casa dar se schimba geamuri, se varuiesc cladiri iar oamenii iau salariul dupa o luna si ceva. In institutia asta directorul o are pe nevasta sa sefa de ferma, nepotul si sotia acestuia sef la o alta ferma, cumatri si a.s.m.d. pe care i tine langa el. Vreau sa stiu daca as face reclamatie la ITM sau ANI s-ar rezolva ceva? Sincer bani de avocat nu am. Multumesc anticipat celui sau celor care imi vor raspunde.


Ovidiu

Raspunde #192 | Ovidiu | 04-10-2014

Buna ziua, sunt angajat al unei firme de 1 an si 3 luni si am contract indeterminabil. Acum la noi se fac restructurari de personal dar pe postul meu a angajat acum 2 luni si respectivul este in perioada de proba 3 luni dupa care are si el contract indeterminabil problema este ca el este fiul unui sef de acolo si vor sa se scape de mine. Ce drepturi as avea sau ce ar fi mai bine sa fac?


olteanu a

Raspunde #193 | olteanu a | 09-10-2014

Din luna mai 2013 lucrez la o firma pina in luna iulie 2014 am avut contract pe 4 ore si din luna iulie am pe 3 ore in cazul in care firma da faliment, beneficiez de somaj?

Tenea Marius

Raspunde #193-1 | Tenea Marius | 10-10-2014

Da...cum este scris in articol, indemnizatia de somaj se incaseaza daca sunt indeplinite o serie de conditii, printre care aceea de a avea un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.MARIA

Raspunde #194 | MARIA | 10-11-2014

Am fost angajata la o unitate 9 luni cu norma intreaga, contractul de munca a incetat fara vina mea. Apoi la un interval de ceva luni am lucrat 4 luni pe perioada determinata. In aceste conditii pot beneficia de somaj!?


20 19 18 17 16 15 14 13 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!