Conditiile obtinerii dreptului la somaj

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Informatii pentru angajati cat si absolventi


someriFiind intr-o perioada de crestere a somajului, cred ca este important sa cunoastem prevederile legale cu privire la deschiderea dreptului la somaj. Poate parea ca oricare fost angajat e indreptatit sa solicite acest drept, insa exista anumite conditii.

In primul rand, ar trebui sa stim ca nu in toate situatiile de incetare a contractului de munca se acorda acest drept. De exemplu, daca contractul tau de munca a incetat prin acordul partilor, art. 55, lit b) Codul Muncii, nu poti solicita somaj. Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii. 
 
Modul de incetare al contractului insa trebuie completat si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului. Aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.

Exceptand situatia de angajare, se poate primi dreptul la somaj si daca esti absolvent al unei forme de invatamant, care nu a reusit sa se incadreze in piata muncii in termen de 60 zile calendaristice de la absolvire. Dar exista o mentiune, acestia trebuie sa depuna la dosar si cateva adeverinte de la angajatori unde nu a fost incadrat, prin care se certifica eforturile active ale absolventului. Absolventii primesc dreptul la somaj fara obligatia de a cotiza anterior la somaj. Exista insa o diferenta: indemnizatia de somaj este mai mica pentru un absolvent decat pentru un somer din campul muncii.

Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca.

Cu privire la locul de munca pe care poate fi incadrata o persoana care beneficiaza de somaj, sunt cateva aspecte de retinut. Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca nu poate sa oblige o persoana sa accepte orice post oferit, el trebuie sa corespunda cu studiile si calificarile detinute, sau/si cu experienta in munca detinuta. De asemenea, locul de munca gasit nu poate sa fie mai departe de 50 km de domiciliul persoanei somere.

Daca toate conditiile au fost intrunite si dosarul de somaj a fost acceptat, mai exista cel putin o conditie importanta de indeplinit: sa treceti in fiecare luna pe la agentia de somaj de care apartineti, pentru viza. Somajul reprezinta un ajutor de incadrare in munca si trebuie avute in vedere atat drepturile sale cat si obligatiile.
Intr-un articol viitor voi explica cum se calculeaza indemnizatia de somaj.

Alte articole din aceeasi tema:


Cristina Grigore

Raspunde #169 | Cristina Grigore | 16-01-2014

Buna ziua! As vrea sa știu daca nu am mers sa depun actele pentru somaj imediat dupa absolvirea facultatii, acum se mai poate face ceva si încă nu am găsit un loc de munca?Adică mai pot merge sa le depun?

Sergiu Cioban

Raspunde #169-1 | Sergiu Cioban | 16-01-2014

Nu veti mai primi indemnizatie. Totusi daca vreti sa beneficiati de celelalte drepturi ale somerilor puteti sa va duceti sa va declarati somer.elena vasilescu

Raspunde #170 | elena vasilescu | 23-01-2014

Buna ziua. De la 1 Decembrie sunt disponibilizata cu art.55, lit.b din Codul Muncii. acum cu data de 24.01.2014 m-am angajat pe o perioada nedeterminata. Daca nu stau decat o luna sau doua angajata si dupa aceea plec pot sa primesc ajutor de somaj? Va multumesc.

Sergiu Cioban

Raspunde #170-1 | Sergiu Cioban | 24-01-2014

Buna ziua! Depinde cum plecati si cati ani ati muncit inainte. Ultimul loc de munca se ia in considerare cand vine vorba de modul cum s-a incheiat contractul de munca. Prin urmare daca indepliniti conditiile prezentate mai sus in articol puteti primi somaj, daca nu le indepliniti nu puteti primi somaj.elena vasilescu

Raspunde #171 | elena vasilescu | 24-01-2014

Multumesc pt. rapiditatea raspunsului. Am muncit 34 ani si 9 luni la vechiul loc de munca, dar nu au mai vrut sa tina persoane in varsta. La noul loc de munca cu greu am putut sa conving angajatorul dar mi-a adus la cunostiinta ca mai mult de 1-2 luna nu isi poate permite sa ma tina. Cu ce articol sau cu ce litera v-a trebui sa-mi inchida contractul ca sa am dreptul la somaj? Multumesc anticipat.

Sergiu Cioban

Raspunde #171-1 | Sergiu Cioban | 24-01-2014

Este scris in articol: "Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii." Orice cale de incetare a contractului care nu vine din dorinta dvs sau nu este cauzata de dvs duce la acordarea de somaj.Matei Madalina

Raspunde #172 | Matei Madalina | 26-02-2014

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu o mare problema. Lucrez la aceeasi firma de 7 ani. Din 2010 am intrat in concediu de maternitate 2 ani. Cand m-am intors la firma, patronul meu a spus ca ma pot intoarce la lucru. M-am intors in luna iulie, iar in luna septembrie ne-au bagat pe toti 8 in Concediu fara Plata, spunandu-ne sa semnam "din motive personale", din 2012 si pana astazi nu ne-am gasit de lucru iar el merge pe aceeasi idee si ne plateste la 2-3 luni. Daca plecam, cum au mai fost si alti colegi (nu ne mai vedem salariile din urma). Acum va intreb eu: daca m-am intors din concediu de maternitate, NU era obligat sa ma tina cele 6 luni la zi? si care sunt drepturile noastre daca ne aflam in Concediu fara Plata? ce putem face?


catalin

Raspunde #173 | catalin | 27-02-2014

In situatia in care sunt in perioada de proba si angajatorul renunta la mine pot beneficia de somaj? In ce conditii? Cu ce litera si ce articol trebuie sa inceteze contractul de munca? Toate cele bune.

Marcel

Raspunde #173-1 | Marcel | 01-04-2014

Trebuie sa ai lucrate 12 luni pentru a primi somaj, doar perioada de proba de 3 luni nu ajunge.state

Raspunde #174 | state | 19-03-2014

Buna ziua, Lucrez la o firma de 7 ani. In ultima perioada se cere eficienta din ce in ce mai mare. Am 47 de ani si nu mai pot face fata cerintelor. Oricat m-as stradui, sefii par nemultumiti si-mi dau de-nteles ca trebuie sa-mi dau demisia. Sub ce forma as putea sa incheie contractul ca sa beneficiez (daca se poate) de somaj. Eu nu am nici o vina ca puterile-mi sunt limitate desi am vointa.

Marcel

Raspunde #174-1 | Marcel | 01-04-2014

Poti cere sa beneficiezi somaj dupa cum scrie mai sus:Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),care zice asa:c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat; deci poti cere somaj ca nu mai poti face fata lucrului adica inaptitudine fizica sau psihica.Incearca vei reusi!Dy

Raspunde #175 | Dy | 03-04-2014

Eu lucrez la o firma de aproape 3 ani. Ne-am inteles la un salariu de baza de 1000 ron si un contract pe perioada nedeterminata. Acum catva zile mi-am scos din curiozitate adeverinta de la fortele de munca sa vad ce e pe ea. Am avut un soc. Doar in primel 4 luni am avut salariul de baza 1000 ron si dupa aceea numai minim pe economie. Cum e posibil asa ceva? Ce ma sfatuiti sa fac?


nini

Raspunde #176 | nini | 04-04-2014

Am lucrat 15 ani dupa care am intrat an somaj 12 luni. Dupa acea am lucrat iar 16 luni cu contract pe perioada determinata si mi se termina contractul. Pot beneficia de somaj si pe ce perioada? va multumesc.


sos

Raspunde #177 | sos | 07-04-2014

Cum putem scapa de naravul angajatorului care te obliga sa-ti dai demisia sau iti pune in fata o decizie de incetare cu acordul partilor cand de fapt nu pleci ca vrei tu??? Aici ar trebui sindicatele sa gaseasca o portita legislativa! E clar ca omul simplu nu se poate lupta cu sistemul, dar si pentru cel cu scoala si informat e frustrant...

Marcel

Raspunde #177-1 | Marcel | 14-04-2014

Da vad ca se poate si varianta asta...sefii au gasit o solutie sa le fie mai usor cu angajatii, sa ii puna sa isi dea demisia cand nu mai sunt buni pentru ei.KAPATOS

Raspunde #178 | KAPATOS | 17-04-2014

Buna ziua, o mare birocratie in Romania, angajatorii isi bat joc de salariati, le incheie contractul de munca cu diferite articole votate de politicienii romani care dormeau si nu judecau sanatos la elaborarea legilor totul in defavoarea angajatului... ce sa va spun referitor la somaj conteaza cu ce litera este desfacut contractul de munca ? ai lucrat ai facut o forma de invatamint beneficiezi de somaj... mi se pare normal... nu ti se da somaj daca ai desfacut contractul de munca cu litera b articolul 55 aberant pai salariatul de unde sa stie ce inseamna asta patronul da fiindca este informat de contabil... stie legile are consilieri juridici, totul anormal si aberant in Romania condusa de politicienii care sunt oameni bolnavi la cap si o parte din ei hoti nenorociti... totul pe relatii si pile cunostinte... etc.. o tara anormala!


18 17 16 15 14 13 12 11 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!