Conditiile obtinerii dreptului la somaj

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Informatii pentru angajati cat si absolventi


someriFiind intr-o perioada de crestere a somajului, cred ca este important sa cunoastem prevederile legale cu privire la deschiderea dreptului la somaj. Poate parea ca oricare fost angajat e indreptatit sa solicite acest drept, insa exista anumite conditii.

In primul rand, ar trebui sa stim ca nu in toate situatiile de incetare a contractului de munca se acorda acest drept. De exemplu, daca contractul tau de munca a incetat prin acordul partilor, art. 55, lit b) Codul Muncii, nu poti solicita somaj. Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii. 
 
Modul de incetare al contractului insa trebuie completat si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului. Aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.

Exceptand situatia de angajare, se poate primi dreptul la somaj si daca esti absolvent al unei forme de invatamant, care nu a reusit sa se incadreze in piata muncii in termen de 60 zile calendaristice de la absolvire. Dar exista o mentiune, acestia trebuie sa depuna la dosar si cateva adeverinte de la angajatori unde nu a fost incadrat, prin care se certifica eforturile active ale absolventului. Absolventii primesc dreptul la somaj fara obligatia de a cotiza anterior la somaj. Exista insa o diferenta: indemnizatia de somaj este mai mica pentru un absolvent decat pentru un somer din campul muncii.

Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca.

Cu privire la locul de munca pe care poate fi incadrata o persoana care beneficiaza de somaj, sunt cateva aspecte de retinut. Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca nu poate sa oblige o persoana sa accepte orice post oferit, el trebuie sa corespunda cu studiile si calificarile detinute, sau/si cu experienta in munca detinuta. De asemenea, locul de munca gasit nu poate sa fie mai departe de 50 km de domiciliul persoanei somere.

Daca toate conditiile au fost intrunite si dosarul de somaj a fost acceptat, mai exista cel putin o conditie importanta de indeplinit: sa treceti in fiecare luna pe la agentia de somaj de care apartineti, pentru viza. Somajul reprezinta un ajutor de incadrare in munca si trebuie avute in vedere atat drepturile sale cat si obligatiile.
Intr-un articol viitor voi explica cum se calculeaza indemnizatia de somaj.

Alte articole din aceeasi tema:


eva

Raspunde #180 | eva | 14-05-2014

Buna ziua, vrea sa va intreb, eu am lucrat 5 ani la o firma. De acolo am plecat cu lichidare la zi, am stat acasa o luna si jumatate, dupa care m-am angajat pe doua luni, iara am plecat de acolo cu lichidare la zis, m-am angajat iara la o alta firma si aici m-au tinut o luna, dupa care nu au mai avut nevoie de mine, m-au dat afara conform art 31, alin 3. Oare pot beneficia de somaj? multumesc anticipat.


izzy

Raspunde #181 | izzy | 25-05-2014

Buna ziua, M-am angajat la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 3 luni.Va rog sa-mi spuneti daca dupa perioada de proba angajatorul considera ca nu mi-am indeplinit sarcinile si nu ma mai tine, pot lua ajutor de somaj?


Ovidiu

Raspunde #182 | Ovidiu | 22-06-2014

Buna ziua. Pot primi somaj daca am ramas corigent la o materie sau numa dupa ce am diploma de 12 clase? Multumesc anticipat !


M

Raspunde #183 | M | 26-06-2014

Lucrez in cadrul unei intreprinderi de confectii romano-italiana de aproximativ 8 ani. Recent s-a dispus mutarea nejustificata la un alt loc de munca tot in cadrul societatii. Postul nu a fost desfiintat, ci doar am fost inlocuit de un alt salariat din cadrul aceleiasi societati pe motiv de reorganizare si de productie. Consider ca mutarea este nejustificata, dovada fiind fisele de productie si fluturasul salarial in care am fost platit 100%. Eu nu doresc aceasta mutare deoarece nu am aptitudini, calificare in locul de munca respectiv iar asta nu ar ajuta cu nimic firma. Mentionez ca au fost prezentate de catre mine, verbal, si alte alternative de schimbare in care eram compatibil dar nu au fost luate in considerare. Am cerut in cele din urma dreptul la somaj din moment ce nu mai sunt compatibil in postul deja existent in care am lucrat aproximativ 4 ani din cei 8 in care am fost angajat. Am fost refuzat pe motiv ca societatea face inca angajari, neexistand nici un motiv pentru acest demers. Prin asta am fost fortat indirect sa-mi dau demisia fara preaviz deoarece practic s-a gasit inlocuitor, pierzandu-mi si drepturile salariale pentru luna in curs. Vreau sa stiu daca e legala situatia in care ma aflu si ce pot face in acest caz pentru ca nu ma pot intoarce in societate.

Sergiu Cioban

Raspunde #183-1 | Sergiu Cioban | 26-06-2014

Da, in mod surprinzator, situatiile in care un manager foloseste metode de intimidare pentru a forta un salariat sa demisioneze nu sunt tocmai rare. Sunt multi angajati care nu-si cunosc drepturile in momentul in care li se cere demisia si cer ajutorul avocatilor in dreptul muncii.

M

Raspunde #183-1-1 | M | 26-06-2014

Deci va dati seama ca nu am posibilitatea ca om simplu de rand, sarac, sa platesc un avocat sau sa ma lupt cu sistemul asta infect in situatia in care esti pe drumuri si mai cheltui si banii prin tribunale. Am postat si eu pe aici doleanta mea in speranta ca poate obtin o informatie, un sfat, un ajutor.

Timar Theodora

#183-1-1-1 | Timar Theodora | 26-06-2014

Nu va dati demisia de bunavoie! Lasati conducerea sa va dea afara, evitati orice comentariu, nu semnati nicio hartie (nedatata, antedatata, care va aduce acuze false sau reale, fisa postului, regulamente de ordine interioara, daca acestea nu vi s-au pus in fata inca din momentul angajarii). Continuati-va activitatea in mod obisnuit pana la primirea deciziei. In cazul in care nu mai sunteti primit la locul de munca, cereti sa vi se dea in scris acest lucru.


Tenea Marius

#183-1-1-2 | Tenea Marius | 26-06-2014

Avocatii sunt foarte dispusi sa va reprezinte in instanta pentru ca aceste cazuri sunt castigate in proportie de 99% de catre angajat. Plata onorariului avocatului este inclusa in plata daunelor si la finalul procesului, care poate dura chiar si un an, angajatorul va fi obligat sa va plateasca salariile din urma (doar cel de pe cartea de munca) si cheltuielile de judecata. Daune morale… slabe sperante, dar nu imposibil, daca se aduc dovezi solide.


M

#183-1-1-3 | M | 26-06-2014

Pentru Timar Theodora: Activitatea la locul de munca nu o pot continua decat la noul sector, sector in care nu am calificare, nu il cunosc si nu il accept. Pot sa cer sa-mi dea in scris in cazul asta? Sau are ca motiv ca de fapt am fost primit in societate in noul sector si eu nu am acceptat? Asta s-a intamplat de cand am deschis subiectul, de ieri, nu mi-am dat demisia inca, mi-a fost doar sugerata fortat, iar in ziua respectiva am plecat pur-si simplu. Am revenit ulterior pentru a cere somaj prin "necorespunzator" pentru ca asta s-a si intamplat, intr-un fel am fost inlocuit din motive dubioase.
Timar Theodora

Raspunde #183-2 | Timar Theodora | 26-06-2014

Demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca la initiativa salariatului. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal in a influenta decizia salariatului privind incetarea contractului de munca prin demisie. Daca angajatorul doreste incetarea raporturilor de munca cu salariatului, acesta are la dispozitie varianta concedierii, cu respectarea insa a cazurilor si conditiilor prevazute de Codul muncii. Cu stima, Theodora Timar

M

Raspunde #183-2-1 | M | 26-06-2014

Dar spuneti-mi, din moment ce am fost inlocuit nejustificat, nu trebuia totusi sa am dreptul la somaj pe motiv ca sunt necorespunzator? pentru ca practic asta s-a intamplat din punctul lor de vedere. Sau cealalta varianta de ce nu pot beneficia de drepturile salariale din luna in curs din moment ce nu era necesar preavizul pentru ca s-a gasit persoana dupa cum am spus si nu era necesar. Cu toate astea pana la urma ce e de facut in privinta mea ? Exista o organizatie ceva care sa te apere in lupta asta cu sistemul asta tampit?

Liliana

#183-2-1-1 | Liliana | 26-06-2014

Un angajat nu poate fi concediat pe motive subiective. Va recomand sa cititi Codul Muncii.
M

Raspunde #183-3 | M | 27-06-2014

Pana la urma m-i s-a promis datul in somaj pe motiv necorespunzator, si ca o sa fiu sunat in legatura cu demersurile. Am intrebat daca trebuie sa semnez ceva dar mi-au spus ca voi fi sunat. Acum eu nu stiu cum se procedeaza in cazul asta si daca demersurile se fac automat prin intreprinderea respectiva, sau cum? Sau cat timp dureaza cum se procedeaza, etc.

Timar Theodora

Raspunde #183-3-1 | Timar Theodora | 27-06-2014

Am spus mai sus "continuati-va activitatea in mod obisnuit pana la primirea deciziei"...ati primit decizia scris? Daca nu, cereti-o.
marilena

Raspunde #184 | marilena | 27-06-2014

Am lucrat la o firma si mi-a incetat contractul de munca pe data de 4 decembrie 2013, pe data de 10 decembrie 2013 mi-am gasit in alta parte si mi-au facut contract cu aceasta data, astazi 27 iunie 2014 mi au dat preaviz ca se inchide firma. Beneficiez de somaj daca am o intrerupere de 6 zile intre cele 2 locuri de munca si am doar 6 luni la acest loc de munca ?

Laurentiu

Raspunde #184-1 | Laurentiu | 27-06-2014

Pai sigur ca da, respecti conditii care sunt scris in articol, nu?Irina

Raspunde #185 | Irina | 01-08-2014

Buna ziua! Am lucrat timp de 5 ani la o firma cu progr de 8 ore/zi, dupa care m-am angajat la o alta firma si am lucrat 2 luni tot cu progr de 8 ore/zi si mi s-a incheiat contractul cu art 55 lit b ca urmare a acordului partilor. Pot beneficia de somaj?

Sergiu Cioban

Raspunde #185-1 | Sergiu Cioban | 01-08-2014

Da, dar trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii : (Cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului)...aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.CORINA S

Raspunde #186 | CORINA S | 13-08-2014

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie pentru ca habar nu am ce sa fac. Sunt administratorul unei firme de paza, s-a incetat activitatea de la 1 august dar nu stiu ce sa fac cu salariatii. Mentionez ca nu li s-au platit salariile si nici contributiile de cateva luni pentru ca nu sunt bani. Nu stiu daca ii pot da in somaj sau ce as putea sa fac in conditiile astea pt a le incheia contractele sau pt a le suspenda. Va rog am mare nevoie de o solutie. Multumesc!


irina micu

Raspunde #187 | irina micu | 25-08-2014

Pot beneficia de somaj daca am 4 luni lucrate la o firma si pauza 3 apoi 11 lucrate la alta firma totul fiind in ultimele 24 de luni?


bogdan

Raspunde #188 | bogdan | 06-09-2014

Buna ziua, am si eu o intrebare. Am lucrat la o firma timp de 3 ani cate 10-11 ore pe zi si am constat ca pe cartea de munca sant trecut 4 ore si as vrea sa plec de la aceasta firma, vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj! Astept un raspuns urgent din partea dvs. Va multumesc!

Sergiu Cioban

Raspunde #188-1 | Sergiu Cioban | 08-09-2014

Buna ziua, somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului...si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului.Maria

Raspunde #189 | Maria | 09-09-2014

Buna ziua...tocmai am terminat liceul si am depus dosarul pt somaj. Ieri tocmai am fost la ei acolo si m-au obligat sa urmez un curs...credeti ca acel curs chiar este obligator sau am cazut eu in capcana lor? Multumesc!


19 18 17 16 15 14 13 12 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!