Conditiile obtinerii dreptului la somaj

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Informatii pentru angajati cat si absolventi


someriFiind intr-o perioada de crestere a somajului, cred ca este important sa cunoastem prevederile legale cu privire la deschiderea dreptului la somaj. Poate parea ca oricare fost angajat e indreptatit sa solicite acest drept, insa exista anumite conditii.

In primul rand, ar trebui sa stim ca nu in toate situatiile de incetare a contractului de munca se acorda acest drept. De exemplu, daca contractul tau de munca a incetat prin acordul partilor, art. 55, lit b) Codul Muncii, nu poti solicita somaj. Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii. 
 
Modul de incetare al contractului insa trebuie completat si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului. Aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.

Exceptand situatia de angajare, se poate primi dreptul la somaj si daca esti absolvent al unei forme de invatamant, care nu a reusit sa se incadreze in piata muncii in termen de 60 zile calendaristice de la absolvire. Dar exista o mentiune, acestia trebuie sa depuna la dosar si cateva adeverinte de la angajatori unde nu a fost incadrat, prin care se certifica eforturile active ale absolventului. Absolventii primesc dreptul la somaj fara obligatia de a cotiza anterior la somaj. Exista insa o diferenta: indemnizatia de somaj este mai mica pentru un absolvent decat pentru un somer din campul muncii.

Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca.

Cu privire la locul de munca pe care poate fi incadrata o persoana care beneficiaza de somaj, sunt cateva aspecte de retinut. Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca nu poate sa oblige o persoana sa accepte orice post oferit, el trebuie sa corespunda cu studiile si calificarile detinute, sau/si cu experienta in munca detinuta. De asemenea, locul de munca gasit nu poate sa fie mai departe de 50 km de domiciliul persoanei somere.

Daca toate conditiile au fost intrunite si dosarul de somaj a fost acceptat, mai exista cel putin o conditie importanta de indeplinit: sa treceti in fiecare luna pe la agentia de somaj de care apartineti, pentru viza. Somajul reprezinta un ajutor de incadrare in munca si trebuie avute in vedere atat drepturile sale cat si obligatiile.
Intr-un articol viitor voi explica cum se calculeaza indemnizatia de somaj.

Alte articole din aceeasi tema:


olteanu a

Raspunde #193 | olteanu a | 09-10-2014

Din luna mai 2013 lucrez la o firma pina in luna iulie 2014 am avut contract pe 4 ore si din luna iulie am pe 3 ore in cazul in care firma da faliment, beneficiez de somaj?

Tenea Marius

Raspunde #193-1 | Tenea Marius | 10-10-2014

Da...cum este scris in articol, indemnizatia de somaj se incaseaza daca sunt indeplinite o serie de conditii, printre care aceea de a avea un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.MARIA

Raspunde #194 | MARIA | 10-11-2014

Am fost angajata la o unitate 9 luni cu norma intreaga, contractul de munca a incetat fara vina mea. Apoi la un interval de ceva luni am lucrat 4 luni pe perioada determinata. In aceste conditii pot beneficia de somaj!?


Monica

Raspunde #195 | Monica | 02-12-2014

Daca am terminat facultatea in iunie si la momentul respectiv nu mi-am depus actele de somaj in speranta ca o sa-mi gasesc ceva de lucru in domeniul pe care l-am studiat; imi mai pot depune actele de somaj de acum incolo?


Maria

Raspunde #196 | Maria | 17-12-2014

Buna ziua! Am urmatoarea situatie, va rog sa ma lamuriti. Am pensie de invaliditate, drept de munca 4 ore. Am si pensie, am si lucrat in acelasi timp. Pot beneficia de ajutorul de somaj acum cand am nevoie, deoarece nu mai am contract de niciun fel?


Maria

Raspunde #197 | Maria | 17-12-2014

In articolul dvs scrie asa "Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca." Am niste probleme de santate, drept pt care am drept de munca 4 ore. Pot sau nu sa beneficiez de somaj? Multumesc!

Tenea Marius

Raspunde #197-1 | Tenea Marius | 18-12-2014

Buna ziua. Din prevederile legale mentionate, rezulta faptul ca cele doua prestatii, respectiv indemnizatia de somaj si pensia de invaliditate, nu pot fi acordate concomitent. Atentie!!! tuturor celor interesati faptul ca persoana beneficiara a pensiei de invaliditate, care are posibilitatea de a desfasura o activitate remunerata in temeiul raporturilor de munca, este exceptata de la plata contributiilor de somaj, astfel cum rezulta din prevederile art.19, din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Cu alte cuvinte, atrag atentia asupra retinerii sumelor de bani de catre angajatori cu titlu de contributie de somaj, intrucit aceste sume nu sint datorate de persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate cu drept de munca.madalina

Raspunde #198 | madalina | 02-01-2015

Buna ziua. Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti, daca eu vreau sa parasesc locul de munca dupa 1 an de la angajare cu 8 ore. Pot primi somaj? treuie sa solicit dreptul la somaj angajatorului la parasirea locului de munca sau pot pur si simplu sa depun actele. Nu am primit niciodata somaj si nu stiu cum se procedeaza. Multumesc


laurentiu

Raspunde #199 | laurentiu | 11-01-2015

Buna ziua! Va rog daca imi puteti spune daca acel curs informatic era obligatoriu, deoarce acea persoana (ca asa ii pot spune) mi-a spus ca nu este necesar. Si suntem in data de 11.01.2015 si din data de 20.08.2014 eu nu am primit nici macar de o transa din somaj. Va rog daca puteti sa-mi raspundeti mi-ar fi de mare ajutor.


Ana

Raspunde #200 | Ana | 19-01-2015

Buna seara, Sunt angajata de 3 ani in sistemul privat, daca imi dau demisia nu pot benefici de somaj. Vreau sa-mi spuneti daca am inteles bine ce spune legea? Multumesc anticipat! O seara buna!


werner

Raspunde #201 | werner | 27-01-2015

Buna ziua, In data de 24.10.2014 am intrat in somaj (restructurare post)...in luna ianuarie 2015 m-am angajat la alt post de munca....daca noul angajator nu ma tine mai mult decat perioada de proba pot reintra in somaj ? (am 12 luni cotizate in ultimele 24)


Marius

Raspunde #202 | Marius | 23-02-2015

Buna Seara domnu Sergiu. Am o nelamurire. Lucrez de 13 luni in germania si vreau sa imi dau lichidarea. Beneficiez de somaj? Multumesc anticipat!


21 20 19 18 17 16 15 14 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!