Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Conditiile obtinerii dreptului la somaj

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Informatii pentru angajati cat si absolventi


someriFiind intr-o perioada de crestere a somajului, cred ca este important sa cunoastem prevederile legale cu privire la deschiderea dreptului la somaj. Poate parea ca oricare fost angajat e indreptatit sa solicite acest drept, insa exista anumite conditii.

In primul rand, ar trebui sa stim ca nu in toate situatiile de incetare a contractului de munca se acorda acest drept. De exemplu, daca contractul tau de munca a incetat prin acordul partilor, art. 55, lit b) Codul Muncii, nu poti solicita somaj. Somajul se poate acorda doar daca contractul de munca a incetat fara vina angajatului: prin incetare de drept (vezi art 56 lit. E), F), H), si J)Codul Muncii), sau prin desfiintarea postului (art. 65 Codul Muncii). Mai exista cateva situatii de incetare a contractului de munca ce ofera dreptul la solicitarea somajului: art. 61 lit C),si D) precum si art 94 alin 4) Codul Muncii. 
 
Modul de incetare al contractului insa trebuie completat si cu alte conditii, dintre care cea mai importanta este: cotizatia angajatului timp de 12 luni, in ultimele 24 luni de la solicitarea somajului. Aceste 12 luni pot fi succesive, dar nu e obligatoriu, pot fi si cumulate.

Exceptand situatia de angajare, se poate primi dreptul la somaj si daca esti absolvent al unei forme de invatamant, care nu a reusit sa se incadreze in piata muncii in termen de 60 zile calendaristice de la absolvire. Dar exista o mentiune, acestia trebuie sa depuna la dosar si cateva adeverinte de la angajatori unde nu a fost incadrat, prin care se certifica eforturile active ale absolventului. Absolventii primesc dreptul la somaj fara obligatia de a cotiza anterior la somaj. Exista insa o diferenta: indemnizatia de somaj este mai mica pentru un absolvent decat pentru un somer din campul muncii.

Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca.

Cu privire la locul de munca pe care poate fi incadrata o persoana care beneficiaza de somaj, sunt cateva aspecte de retinut. Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca nu poate sa oblige o persoana sa accepte orice post oferit, el trebuie sa corespunda cu studiile si calificarile detinute, sau/si cu experienta in munca detinuta. De asemenea, locul de munca gasit nu poate sa fie mai departe de 50 km de domiciliul persoanei somere.

Daca toate conditiile au fost intrunite si dosarul de somaj a fost acceptat, mai exista cel putin o conditie importanta de indeplinit: sa treceti in fiecare luna pe la agentia de somaj de care apartineti, pentru viza. Somajul reprezinta un ajutor de incadrare in munca si trebuie avute in vedere atat drepturile sale cat si obligatiile.
Intr-un articol viitor voi explica cum se calculeaza indemnizatia de somaj.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Maria

Raspunde #197 | Maria | 17-12-2014

In articolul dvs scrie asa "Alte conditii pentru a beneficia de somaj sunt: persoana sa fie apta de munca, si sa fie disponibila de reincadrare profesionala imediat. Daca persoana a fost diagnosticata cu probleme de sanatate care ii limiteaza dreptul la munca, nu este eligibila pentru somaj. De asemenea, persoana trebuie sa fie dispusa sa inceapa munca imediat ce isi gaseste un loc de munca." Am niste probleme de santate, drept pt care am drept de munca 4 ore. Pot sau nu sa beneficiez de somaj? Multumesc!

Tenea Marius

Raspunde #197-1 | Tenea Marius | 18-12-2014

Buna ziua. Din prevederile legale mentionate, rezulta faptul ca cele doua prestatii, respectiv indemnizatia de somaj si pensia de invaliditate, nu pot fi acordate concomitent. Atentie!!! tuturor celor interesati faptul ca persoana beneficiara a pensiei de invaliditate, care are posibilitatea de a desfasura o activitate remunerata in temeiul raporturilor de munca, este exceptata de la plata contributiilor de somaj, astfel cum rezulta din prevederile art.19, din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Cu alte cuvinte, atrag atentia asupra retinerii sumelor de bani de catre angajatori cu titlu de contributie de somaj, intrucit aceste sume nu sint datorate de persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate cu drept de munca.madalina

Raspunde #198 | madalina | 02-01-2015

Buna ziua. Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti, daca eu vreau sa parasesc locul de munca dupa 1 an de la angajare cu 8 ore. Pot primi somaj? treuie sa solicit dreptul la somaj angajatorului la parasirea locului de munca sau pot pur si simplu sa depun actele. Nu am primit niciodata somaj si nu stiu cum se procedeaza. Multumesc


laurentiu

Raspunde #199 | laurentiu | 11-01-2015

Buna ziua! Va rog daca imi puteti spune daca acel curs informatic era obligatoriu, deoarce acea persoana (ca asa ii pot spune) mi-a spus ca nu este necesar. Si suntem in data de 11.01.2015 si din data de 20.08.2014 eu nu am primit nici macar de o transa din somaj. Va rog daca puteti sa-mi raspundeti mi-ar fi de mare ajutor.


Ana

Raspunde #200 | Ana | 19-01-2015

Buna seara, Sunt angajata de 3 ani in sistemul privat, daca imi dau demisia nu pot benefici de somaj. Vreau sa-mi spuneti daca am inteles bine ce spune legea? Multumesc anticipat! O seara buna!


werner

Raspunde #201 | werner | 27-01-2015

Buna ziua, In data de 24.10.2014 am intrat in somaj (restructurare post)...in luna ianuarie 2015 m-am angajat la alt post de munca....daca noul angajator nu ma tine mai mult decat perioada de proba pot reintra in somaj ? (am 12 luni cotizate in ultimele 24)


Marius

Raspunde #202 | Marius | 23-02-2015

Buna Seara domnu Sergiu. Am o nelamurire. Lucrez de 13 luni in germania si vreau sa imi dau lichidarea. Beneficiez de somaj? Multumesc anticipat!


Daniela

Raspunde #203 | Daniela | 25-03-2015

Buna ziua! lucrez la o firma care a intrat in insolventa si sunt insarcinata. Momentat sunt in perioada de preaviz, dar beneficiez si de o pensie de urmas in valoare de 488 lei. Intrebarea mea este daca pot depune actele de somaj si sa beneficiez in continuare si pensia de urmas (pensie as mai lua pana in decembrie 2015 cand o sa implinesc 26 ani). Care e cea mai buna solutie pentru a beneficia si de indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani (sunt insarcinata in 5 luni)? Multumesc anticipat!


BOBOCEA TUNDE

Raspunde #204 | BOBOCEA TUNDE | 06-10-2015

Buna ziua, am incheiat contract de munca pe perioada nedeterminata la un somer , din pacate firma se inchide iar angajatul meu inca nu are 12 luni lucrate de la data angajarii.AJOFM-ul asa zice ca nu mai poate sa beneficieze de ajutorul de somaj numai dupa 12 luni de la data incetarii somajului precedent. De ce nu beneficieaza daca are in ultimii 24 luni 12 luni de cotizatie si nu din vina salariatului se incheie CIM. Va rog sa ma lamuriti daca exista o modaliatate sa primeasca somaj angajatul? Multumesc.


Enache Ionut

Raspunde #205 | Enache Ionut | 24-02-2016

Buna ziua, lucrez de aproximativ doi ani, si angajatorul de la data de 1 ma va da in somnaj, beneficiez si de o pensie de urmas in valoare de 650 de lei.. pot primi atat somajul cat si pensia ?

Tenea Marius

Raspunde #205-1 | Tenea Marius | 29-02-2016

In Legea nr.19 din 2000 se prevede la ART.66 lit. b. ca "copiii au dreptul la pensie de urmas : daca îsi continua studiile într-o forma de învatamânt organizata potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 26 de ani. "Legiuitorul nu indica nicaieri faptul ca aceasta pensie s-ar intrerupe daca beneficiarul pensiei de urmas se angajeaza cu carte de munca. Pe cale de consecinta, nu se poate intrerupe plata pensiei de urmas daca beneficiarul acesteia intra in somaj. Cu o conditie, cea prevazuta de art.94 din aceeasi lege se prevede la pct.2. ca : "Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. 3).. Acesta prevede ca : Salariul mediu brut pe economie pentru anul urmator se prognozeaza si se face public de catre CNPAS pâna la data de 31 decembrie a anului curent.george

Raspunde #206 | george | 01-07-2017

Persoanele care nu beneficiaza de somaj, pe motiv ca si-au dat demisia din proprie initiativa au achitat pina la momentul inaintarii demisiei toate contributiile impuse de legislatie, deci argumentul ca nu pot beneficia de ajutor de somaj din cauza unui act unilateral este ridicol si lipsit de orice justificare logica sau de bun simt. Fiecare persoana are dreptul sa decida ce face cu propria viata, nu este obligatoriu sa astepte pina cind "binevoieste" angajatorul sa o dea afara. Si nimeni nu isi da demisia cind nu mai poate de bine! Daca nu poate primi ajutor de somaj atunci sa i se returneze imediat toata contributia la "Fondul de somaj" pe care a achitat-o in decursul activitatii desfasurate, atit cit este.


21 20 19 18 17 16 15 14 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate