Conditii privind iesirea din tara a minorilor

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Claudia Tudor
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Ce trebuie sa stim


young travellerCand intentionati sa iesiti din tara cu o persoana minora, trebuie sa stiti faptul ca politia de frontiera permite iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora in oricare din urmatoarele cazuri: 

1. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
Este important de mentionat ca pana la implinirea varstei de 14 ani minorul poate iesi din tara doar in baza pasaportului, iar dupa implinirea varstei de 14 ani, cand identificarea acestuia se face pe baza cartii de identitate, pasaportul nu mai este absolut necesar decat in situatiile in care acesta este cerut in mod obligatoriu de legislatia tarii pe teritoriul careia se intentioneaza intrarea.
In prezent statele care permit intrarea doar in baza cartii de identitate sunt:
Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Asa cum spuneam insa, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu poate intra nici chiar in aceste state fara pasaport, intrucat nu se permite iesirea din tara a acestuia alftel decat cu prezentarea unui pasaport valabil.

2. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum ?i cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte; 

3. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi condiii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila; 

4. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv. Pe langa aceste informatii declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania. 

Declaratiile prevazute la punctele 2-4 de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului. 

In prezent nu mai exista posibilitatea de a inscrie minorul pe pasaportul parintelui, copilul fiind titular al unui pasaport individual, a carui valabilitate pentru minorii care nu au implinit varsta 6 ani este de 3 ani; dupa implinirea varstei de 6 ani valabilitatea pasaportului este de 5 ani, indiferent de varsta. Totodata, pasapoartele simple clasice au fost inlocuite de pasapoartele simple electronice, care prezinta comparativ cu cele anterioare un numar suplimentar de elemente de siguranta, intre care cel mai important este mediului electronic de stocare, respectiv cipul. Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete de la ambele maini. Totusi amprentele nu se preleveaza minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor la care acest lucru este fizic imposibil. 
 
Inainte de a va adresa serviciilor publice comunitare al Municipiului Bucuresti/judetene pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, in vederea solicitarii unui pasaport pentru minor, trebuie sa stiti ca minorilor cetateni romani care nu se afla intr-o situatie de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate li se elibereaza pasapoarte simple electronice in urmatoarele conditii:

In cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea:
1. ambilor parinti, a caror prezenta este obligatorie la momentul solicitarii pasaportului (nu si la momentul eliberarii acestuia, cand pasaportul poate fi ridicat de un singur parinte, pe baza actului sau de indentiate, a certificatului de nastere al minorului in original si al tichetului primit la depunere);
2. a parintelui imputernicit de celalalt parinte printr-o procura speciala ori care are acordul scris al celuilalt parinte;
3. a parintelui supravietuitor;
4. a parintelui caruia minorul i-a fost increditat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
5. parintelui in favoarea caruia s-a pronun?at o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte (Emiterea pasaportului simplu electronic pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dup? solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii);
6. a reprezentantului legal;
7. a persoanei imputernicite printr-o procura speciala de persoanele prevazute mai sus, mai putin de catre persoanele prevazute la punctul 2.
In cazul in care cererea pentru emiterea pasaportului este facuta de o persoana imputernicita prin procura speciala, potrivit celor de mai sus, la solicitarea pasaportului se va prezenta in original si procura speciala care trebuie sa fie autentificata, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. 

In cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul:
1. ambilor parinti;
2. parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
3. parintelui in favoarea caruia s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte;
4. parintelui supravietuitor;
5. reprezentantului legal al minorului. 

Atunci cand se adreseaza serviciilor de eliberare a pasapoartelor solicitantii nu trebuie sa completeze anterior niciun fel de document, cererea pentru eliberarea pasaportului urmand a fi completata electronic de catre functionar pe baza documentelor originale prezentate de persoanele in drept si apoi semnata de solicitanti. Totodata, nu este nevoie sa prezentati fotocopii ale documentelor originale solicitate. 
 
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- certificatul de nastere al minorului, in original ;
- document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este în termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie.
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflata in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie, precum si cartea de identitate model nou (fara prenumele parintilor) trebuie insotite de certificatul de nastere, in
original;
- declaratii de acord ale parintilor/parintelui/reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii); atunci cand declaratiile de acord se dau la ghiseu, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale persoanei in cauza, aflate in termen de valabilitate, in original; in masura in care persoanele in drept sa isi exprime acordul sunt in imposibiliate de a se prezenta la ghiseu, acordul se poate da in forma unei declaratii autentificate, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este in termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
Documentele se depun personal de catre minor, prezenta acestuia fiind obligatorie.

Alte articole din aceeasi tema:


niculae

Raspunde #150 | niculae | 26-06-2014

Buna ziua, vreau sa plec impreuna cu baiatul meu in varsta de 12 ani, la tatal sau in Germania, avem procura de la tatal sau facuta la notar. Crede-ti ca e vreo problema ca nu e facuta procura la consulat? Astept raspuns, multumesc!


Dana

Raspunde #151 | Dana | 28-06-2014

Buna ziua! Am si eu o mica dilema! in luna august trebuie sa plec din tara cu 2 copii minori. Avem viza de emigrare pentru Canada. Sotul este plecat acolo din luna noiembrie si ne-a lasat acasa acea procura (declaratie) pentru a putea scoate copiii din tara cand avem viza toti. Nelamuririle mele ar fi urmatoarele: 1. ambii copii sunt trecuti pe aceeasi procura. Este vreo problema din punctul acesta de vedere? 2. la motivul plecarii, la momentul intocmirii procurii s-a mentionat vizita Canada, nu emigrare. ne poate crea probleme la iesirea din tara? 3. avem escala in Londra (in aeroport - 2 ore). ar trebui ceva in plus pt acolo fata de Romania? Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns! Va multumesc!


Mihaela Barbulescu

Raspunde #152 | Mihaela Barbulescu | 04-07-2014

Buna ziua. As avea o intrebare: pe data de 11.06 avem bilete de concediu ptr Bulgaria (eu si copilul, pe 1 sept implineste 17 ani), ne mai trebuie procura semnata de tatal sau? Copilul imi este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Multumesc ptr atentia acordata, astept cu interes raspunsul dvs.

Tenea Marius

Raspunde #152-1 | Tenea Marius | 04-07-2014

Buna Mihaela! Din cate stiu eu trebuie ca tatal sa faca o declaratie in care sa specifice acordul efectuarii calatoriei a minorului. Iata ce zice Politia de frontiera Romana : "...este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte"...)

Aurora

Raspunde #152-1-1 | Aurora | 17-07-2014

Buna ziua! Am si eu o intrebare, am varsta de 17 ani, si sunt casatorita. Sotul meu e plecat din tara si as dori sa pot pleca la bunicii mei in Italia, pot trece si fara el? Sau trebuie procura?

Tatiana

#152-1-1-1 | Tatiana | 17-07-2014

Pai...varsta minima de casatorie nu este de optsprezece ani ???


Tenea Marius

#152-1-1-2 | Tenea Marius | 17-07-2014

Pentru Tatiana : nu, legea civila din Romania a stabilit varsta de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femeie (art. 4 alin. 1, C. Fam). Pentru Aurora : in cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani numai cu acordul reprezentantului legal al minorului. Daca e sotul dvs va trebuie procura de la el.


Cirstocea Elena-Iuliana

#152-1-1-3 | Cirstocea Elena-Iuliana | 31-07-2014

Buna ziua..pe 26 august plec impreuna cu mama mea in Belgia..am procura de la tata...dar la intoarcere voi veni singura...am 17 ani jumate...cei de la wizzair mi-au spus ca ma pot intoarce singura, dar mi-au dat numarul de telefon de la politie sa intreb ce acte imi trebuie la intoarcere...dupa legislatia din Belgia...politia mi-a spus ca doar documentul de calatorie...asa este ?

Andrei

Raspunde #153 | Andrei | 20-07-2014

Pot sa ies din tara cu acord parental și însoțit ?? Vreau sa plec în Belgia dar problema e ca vreau sa mă întorc neînsoțit.


Tamas

Raspunde #154 | Tamas | 01-08-2014

Buna seara! Am si eu un intrebare. Sunt un adolescent cu varsta de 14 ani, am buletin. Daca parintele mele o sa face un acord parental, eu pot sa iesi tara, si intra in Ungaria?

Timar Theodora

Raspunde #154-1 | Timar Theodora | 01-08-2014

Buna ziua Tamas...politia de frontiera permite iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora.Andronic

Raspunde #155 | Andronic | 05-08-2014

Buna ziua! As dori sa ma lamuriti intr-o privinta. Am doi copii minori de 6 si 4 ani si sotul lucreaza in Belgia. In vara asta a venit in tara si am facut pasapoarte la copii si apoi am facut procura la notar pentru a putea calatori singura cu minorii, dar notarul a zis ca in procura ar fi trebuit sa scrie si nu stiu ce date din pasapoarte. Pasapoartele nu se puteau elibera in timp ca sotul pleca din tara iar si am facut totusi procura si notarul a zis ca o facem pe raspunderea noastra si ca ne poate intoarce de la vama. Apoi m-am mai interesat si in alte parti si cineva zicea ca ajungea sa facem o declaratie si nu trebuie date din pasaport. Deci pot iesi din tara sau nu doar cu procura aceea notariala in care nu scrie nimic din pasaport? Va multumesc anticipat!


Aura

Raspunde #156 | Aura | 14-08-2014

Buna ziua, Sunt mama vitrega a unui copil de 15 ani, ca sa pot sa ies cu, copilul din tara imi trebuie declaratie din partea mamei care este in Spania si a tatalui din Germania, impreuna cu cazierul meu judiciar, copilul merge in Germania la tatal lui pentru continuarea studiilor, imi mai trebuie si alte acte la vama? Va multumesc,


ramona

Raspunde #157 | ramona | 14-08-2014

Buna ziua, am o intrebare. Deci noi locuim in Germania de 2 ani, si fiica mea vrea sa mearga in vacanta in romania singura. Avem procura din partea ambilor parinti, dar ma intrebam daca pe procura facut de mine din germania e nevoie de apostila neaparat...


Muntean Silviu

Raspunde #158 | Muntean Silviu | 19-08-2014

Buna! Am 17 ani si mama mea este in italia de 3 ani. Si as vrea sa merg la ea in Italia sa raman acolo...imi trebuie vreun act la mana de la tatal meu?...si de ce anume am nevoie?...imi spuneti va rog?

alina

Raspunde #158-1 | alina | 21-08-2014

Buna silviu... da, va trebui procura de la tatal tau si de la mama ta care si ea la randu ei va trebui sa iti trimita o declaratie prin fax, adica tot o procura!andreea

Raspunde #159 | andreea | 22-08-2014

Buna! in data de 9 sept am pleca in vacanta 7 zile in Grecia! Baiatul meu in varsta de 8 ani ii expira pasaportul in 15 octombrie. este nevoie sa fie valabil cu minim 3 luni? sau e valabil pana in ultima zi?


16 15 14 13 12 11 10 9 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!