Conditii privind iesirea din tara a minorilor

Vorbeste
Online
cu un membru
care s-a declarat
profesionist
in domeniu.
Claudia Tudor
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi
toti profesionistii
din jurul tau...

Ce trebuie sa stim


young travellerCand intentionati sa iesiti din tara cu o persoana minora, trebuie sa stiti faptul ca politia de frontiera permite iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora in oricare din urmatoarele cazuri: 

1. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
Este important de mentionat ca pana la implinirea varstei de 14 ani minorul poate iesi din tara doar in baza pasaportului, iar dupa implinirea varstei de 14 ani, cand identificarea acestuia se face pe baza cartii de identitate, pasaportul nu mai este absolut necesar decat in situatiile in care acesta este cerut in mod obligatoriu de legislatia tarii pe teritoriul careia se intentioneaza intrarea.
In prezent statele care permit intrarea doar in baza cartii de identitate sunt:
Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Asa cum spuneam insa, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu poate intra nici chiar in aceste state fara pasaport, intrucat nu se permite iesirea din tara a acestuia alftel decat cu prezentarea unui pasaport valabil.

2. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum ?i cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte; 

3. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi condiii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila; 

4. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv. Pe langa aceste informatii declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania. 

Declaratiile prevazute la punctele 2-4 de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului. 

In prezent nu mai exista posibilitatea de a inscrie minorul pe pasaportul parintelui, copilul fiind titular al unui pasaport individual, a carui valabilitate pentru minorii care nu au implinit varsta 6 ani este de 3 ani; dupa implinirea varstei de 6 ani valabilitatea pasaportului este de 5 ani, indiferent de varsta. Totodata, pasapoartele simple clasice au fost inlocuite de pasapoartele simple electronice, care prezinta comparativ cu cele anterioare un numar suplimentar de elemente de siguranta, intre care cel mai important este mediului electronic de stocare, respectiv cipul. Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete de la ambele maini. Totusi amprentele nu se preleveaza minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor la care acest lucru este fizic imposibil. 
 
Inainte de a va adresa serviciilor publice comunitare al Municipiului Bucuresti/judetene pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, in vederea solicitarii unui pasaport pentru minor, trebuie sa stiti ca minorilor cetateni romani care nu se afla intr-o situatie de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate li se elibereaza pasapoarte simple electronice in urmatoarele conditii:

In cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea:
1. ambilor parinti, a caror prezenta este obligatorie la momentul solicitarii pasaportului (nu si la momentul eliberarii acestuia, cand pasaportul poate fi ridicat de un singur parinte, pe baza actului sau de indentiate, a certificatului de nastere al minorului in original si al tichetului primit la depunere);
2. a parintelui imputernicit de celalalt parinte printr-o procura speciala ori care are acordul scris al celuilalt parinte;
3. a parintelui supravietuitor;
4. a parintelui caruia minorul i-a fost increditat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
5. parintelui in favoarea caruia s-a pronun?at o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte (Emiterea pasaportului simplu electronic pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dup? solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii);
6. a reprezentantului legal;
7. a persoanei imputernicite printr-o procura speciala de persoanele prevazute mai sus, mai putin de catre persoanele prevazute la punctul 2.
In cazul in care cererea pentru emiterea pasaportului este facuta de o persoana imputernicita prin procura speciala, potrivit celor de mai sus, la solicitarea pasaportului se va prezenta in original si procura speciala care trebuie sa fie autentificata, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. 

In cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul:
1. ambilor parinti;
2. parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
3. parintelui in favoarea caruia s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte;
4. parintelui supravietuitor;
5. reprezentantului legal al minorului. 

Atunci cand se adreseaza serviciilor de eliberare a pasapoartelor solicitantii nu trebuie sa completeze anterior niciun fel de document, cererea pentru eliberarea pasaportului urmand a fi completata electronic de catre functionar pe baza documentelor originale prezentate de persoanele in drept si apoi semnata de solicitanti. Totodata, nu este nevoie sa prezentati fotocopii ale documentelor originale solicitate. 
 
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- certificatul de nastere al minorului, in original ;
- document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este în termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie.
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflata in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie, precum si cartea de identitate model nou (fara prenumele parintilor) trebuie insotite de certificatul de nastere, in
original;
- declaratii de acord ale parintilor/parintelui/reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii); atunci cand declaratiile de acord se dau la ghiseu, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale persoanei in cauza, aflate in termen de valabilitate, in original; in masura in care persoanele in drept sa isi exprime acordul sunt in imposibiliate de a se prezenta la ghiseu, acordul se poate da in forma unei declaratii autentificate, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este in termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
Documentele se depun personal de catre minor, prezenta acestuia fiind obligatorie.

Alte articole din aceeasi tema:


eu

Raspunde #144 | eu | 10-04-2014

Daca am un copil cu varsta sub 14 ani pt a trece vama este necesar si pasaportul sau doar hotararea judecatoreasca???


Rares

Raspunde #145 | Rares | 12-04-2014

Cat costa o procura pentru un copil de 17 ani...?


Simona

Raspunde #146 | Simona | 23-04-2014

Buna ziua!! Am nevoie de o informație, copii mei sunt născuți in Italia, au Pașapoarte românești individuale, am dori sa mergem in UK 2 zile, sa vizitam tatăl ce se afla la munca acolo. Pot iesi cu ei din Italia fara procura de la tata ????


ion andrea marta

Raspunde #147 | ion andrea marta | 24-04-2014

Buna ziua! Am un baiat de 17 ani care implineste pe data de 03 mai 2014 18 ani si scade cartea de identitate in ziua respectiva. Intrebarea mea este daca poate pleca singur, neinsotit din Italia in Romania cu avionul in data de 02 mai 2014, avand in vedere ca nu poate iesi cu carte de identitate scazut. Va multumesc!


nika

Raspunde #148 | nika | 07-05-2014

Buna ziua, am un baiat de 1 an si 2 luni si recent i-am facut pasaport moldovenesc biometrik. Pot sa-l scot pe el din tara cu acest pasaport daca ambii parinti detin pasapoarte romine, sau imi trebuie sa-i fac si lui pasaport romin?


Alexandra

Raspunde #149 | Alexandra | 25-06-2014

Am 2 copii ambi pe numele tatalui si noi nu suntem casatoriti. Tatal lor este dus an Franta si am vrea sa mergem o saptamana la el. Ce ar trebui sa fac? Mentionez sunt pe numele lui copii noi ne fiind casatoriti.


niculae

Raspunde #150 | niculae | 26-06-2014

Buna ziua, vreau sa plec impreuna cu baiatul meu in varsta de 12 ani, la tatal sau in Germania, avem procura de la tatal sau facuta la notar. Crede-ti ca e vreo problema ca nu e facuta procura la consulat? Astept raspuns, multumesc!


Dana

Raspunde #151 | Dana | 28-06-2014

Buna ziua! Am si eu o mica dilema! in luna august trebuie sa plec din tara cu 2 copii minori. Avem viza de emigrare pentru Canada. Sotul este plecat acolo din luna noiembrie si ne-a lasat acasa acea procura (declaratie) pentru a putea scoate copiii din tara cand avem viza toti. Nelamuririle mele ar fi urmatoarele: 1. ambii copii sunt trecuti pe aceeasi procura. Este vreo problema din punctul acesta de vedere? 2. la motivul plecarii, la momentul intocmirii procurii s-a mentionat vizita Canada, nu emigrare. ne poate crea probleme la iesirea din tara? 3. avem escala in Londra (in aeroport - 2 ore). ar trebui ceva in plus pt acolo fata de Romania? Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns! Va multumesc!


Mihaela Barbulescu

Raspunde #152 | Mihaela Barbulescu | 04-07-2014

Buna ziua. As avea o intrebare: pe data de 11.06 avem bilete de concediu ptr Bulgaria (eu si copilul, pe 1 sept implineste 17 ani), ne mai trebuie procura semnata de tatal sau? Copilul imi este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Multumesc ptr atentia acordata, astept cu interes raspunsul dvs.

Tenea Marius

Raspunde #152-1 | Tenea Marius | 04-07-2014

Buna Mihaela! Din cate stiu eu trebuie ca tatal sa faca o declaratie in care sa specifice acordul efectuarii calatoriei a minorului. Iata ce zice Politia de frontiera Romana : "...este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte"...)

Aurora

Raspunde #152-1-1 | Aurora | 17-07-2014

Buna ziua! Am si eu o intrebare, am varsta de 17 ani, si sunt casatorita. Sotul meu e plecat din tara si as dori sa pot pleca la bunicii mei in Italia, pot trece si fara el? Sau trebuie procura?

Tatiana

#152-1-1-1 | Tatiana | 17-07-2014

Pai...varsta minima de casatorie nu este de optsprezece ani ???


Tenea Marius

#152-1-1-2 | Tenea Marius | 17-07-2014

Pentru Tatiana : nu, legea civila din Romania a stabilit varsta de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femeie (art. 4 alin. 1, C. Fam). Pentru Aurora : in cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani numai cu acordul reprezentantului legal al minorului. Daca e sotul dvs va trebuie procura de la el.

Andrei

Raspunde #153 | Andrei | 20-07-2014

Pot sa ies din tara cu acord parental și însoțit ?? Vreau sa plec în Belgia dar problema e ca vreau sa mă întorc neînsoțit.


16 15 14 13 12 11 10 9 ... 1 »
Spune parerea ta!

Scrieti-ne!