Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Conditii privind iesirea din tara a minorilor

Claudia Tudor
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim


young travellerCand intentionati sa iesiti din tara cu o persoana minora, trebuie sa stiti faptul ca politia de frontiera permite iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora in oricare din urmatoarele cazuri: 

1. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
Este important de mentionat ca pana la implinirea varstei de 14 ani minorul poate iesi din tara doar in baza pasaportului, iar dupa implinirea varstei de 14 ani, cand identificarea acestuia se face pe baza cartii de identitate, pasaportul nu mai este absolut necesar decat in situatiile in care acesta este cerut in mod obligatoriu de legislatia tarii pe teritoriul careia se intentioneaza intrarea.
In prezent statele care permit intrarea doar in baza cartii de identitate sunt:
Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Asa cum spuneam insa, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu poate intra nici chiar in aceste state fara pasaport, intrucat nu se permite iesirea din tara a acestuia alftel decat cu prezentarea unui pasaport valabil.

2. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum ?i cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte; 

3. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi condiii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila; 

4. minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv. Pe langa aceste informatii declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania. 

Declaratiile prevazute la punctele 2-4 de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului. 

In prezent nu mai exista posibilitatea de a inscrie minorul pe pasaportul parintelui, copilul fiind titular al unui pasaport individual, a carui valabilitate pentru minorii care nu au implinit varsta 6 ani este de 3 ani; dupa implinirea varstei de 6 ani valabilitatea pasaportului este de 5 ani, indiferent de varsta. Totodata, pasapoartele simple clasice au fost inlocuite de pasapoartele simple electronice, care prezinta comparativ cu cele anterioare un numar suplimentar de elemente de siguranta, intre care cel mai important este mediului electronic de stocare, respectiv cipul. Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete de la ambele maini. Totusi amprentele nu se preleveaza minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor la care acest lucru este fizic imposibil. 
 
Inainte de a va adresa serviciilor publice comunitare al Municipiului Bucuresti/judetene pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, in vederea solicitarii unui pasaport pentru minor, trebuie sa stiti ca minorilor cetateni romani care nu se afla intr-o situatie de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate li se elibereaza pasapoarte simple electronice in urmatoarele conditii:

In cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea:
1. ambilor parinti, a caror prezenta este obligatorie la momentul solicitarii pasaportului (nu si la momentul eliberarii acestuia, cand pasaportul poate fi ridicat de un singur parinte, pe baza actului sau de indentiate, a certificatului de nastere al minorului in original si al tichetului primit la depunere);
2. a parintelui imputernicit de celalalt parinte printr-o procura speciala ori care are acordul scris al celuilalt parinte;
3. a parintelui supravietuitor;
4. a parintelui caruia minorul i-a fost increditat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
5. parintelui in favoarea caruia s-a pronun?at o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte (Emiterea pasaportului simplu electronic pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dup? solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii);
6. a reprezentantului legal;
7. a persoanei imputernicite printr-o procura speciala de persoanele prevazute mai sus, mai putin de catre persoanele prevazute la punctul 2.
In cazul in care cererea pentru emiterea pasaportului este facuta de o persoana imputernicita prin procura speciala, potrivit celor de mai sus, la solicitarea pasaportului se va prezenta in original si procura speciala care trebuie sa fie autentificata, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961. 

In cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul:
1. ambilor parinti;
2. parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
3. parintelui in favoarea caruia s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte;
4. parintelui supravietuitor;
5. reprezentantului legal al minorului. 

Atunci cand se adreseaza serviciilor de eliberare a pasapoartelor solicitantii nu trebuie sa completeze anterior niciun fel de document, cererea pentru eliberarea pasaportului urmand a fi completata electronic de catre functionar pe baza documentelor originale prezentate de persoanele in drept si apoi semnata de solicitanti. Totodata, nu este nevoie sa prezentati fotocopii ale documentelor originale solicitate. 
 
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- certificatul de nastere al minorului, in original ;
- document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este în termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie.
In ceea ce priveste documentele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu electronic pentru minorii care au implinit varsta de 14 ani, acestea sunt:
- cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflata in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie, precum si cartea de identitate model nou (fara prenumele parintilor) trebuie insotite de certificatul de nastere, in
original;
- declaratii de acord ale parintilor/parintelui/reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii); atunci cand declaratiile de acord se dau la ghiseu, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale persoanei in cauza, aflate in termen de valabilitate, in original; in masura in care persoanele in drept sa isi exprime acordul sunt in imposibiliate de a se prezenta la ghiseu, acordul se poate da in forma unei declaratii autentificate, in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de autoritatile straine, caz in care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961;
- chitanta taxa consulara;
- chitanta taxa pasaport simplu electronic;
- pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista (daca este in termen de valabilitate, pe baza unei cereri scrise, se poate pastra pana la ridicarea pasaportului electronic).
Documentele se depun personal de catre minor, prezenta acestuia fiind obligatorie.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Basset Crina

Raspunde #192 | Basset Crina | 21-09-2015

Buna ziua, locuiesc in Franta, sotul meu este francez iar copilul nostru este nascut in Franta si are, evident, cetatenie franceza. Dintr-un principiu (pe care acum il regret) mi se cere in aeroport procura facuta de sot, atunci cand revin in Franta, dupa vacanta din Romania. Ma intreb daca intr-adevar copilului, care circula cu pasaport francez, unde scrie si adresa de domiciliu (deci se vede negru pe alb ca domiciliul copilului este in Franta, ii trebuie acea procura din partea sotului pt ca sa plece din Ro sau nu?) Personal mi se pare un abuz atata vreme cat copilul circula cu pasaport francez unde este trecuta si adresa de domiciliu. Adica, ce sa scrie sotul meu in procura? Ca este de acord ca copilul lui sa se intoarca acasa, in Franta? E drept ca, desi am fost in Romania de multe ori in cei 4 ani ai copilului, o singura data un lucrator al aeroportului mi-a cerut procura insa as vrea sa stie ce am pe mai departe de facut? Deasemenea mi a mai spus ca daca eu sunt romanca (chiar daca posed si eu pasaport francez si circul cu el) copilul este automat si cetatean roman, lucru care mi s-a parut aiurea. Copilul meu este si cetatean roman insa pt asta am mers eu la consulatul Ro de la Lyon, am platit 400 eur, a trebuit sa inregistrez mai intai casatoria mea din Franta si abia pe urma am primit si certif de nastere romanesc pt copil. Am facut acest lucru doar pentru a pastra copilului si "spiritul romanesc", va multumesc!

Tenea Marius

Raspunde #192-1 | Tenea Marius | 21-09-2015

Mi pare rau dar va trebuie o procura, da! Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor (circuland cu dvs. intra in acest categori) - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri: * este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti; * este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte. Cu stima!mariana

Raspunde #193 | mariana | 17-11-2015

Buna ziua, ma numesc Costache Mariana, am 16 ani si as dori sa stiu ce acte imi trebuie pt a pleca cu concubinul meu in anglia?

Timar Theodora

Raspunde #193-1 | Timar Theodora | 20-11-2015

Declaratie acord parinte plecare minor in strainatate. Declaratia pentru iesirea minorului din tara ("procura pentru copil minor") este un act necesar la frontiera pe care parintele ce nu il insoteste pe minor in calatorie trebuie sa-l faca la notariat (sau in strainatate, la consulat). Cu stima, Theodora Timarmariana emilia

Raspunde #194 | mariana emilia | 23-11-2015

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuIe ptr a iesi cu copilul meu din tara. Eu urmand a merge in vizita la fratele meu in Spania. Sunt in divort cu sotul meu si nu vrea sa dea semnatura ptr copil. Am luat legatura cu avocata ptr a ma ajuta in instanta. Eu am auzit ca daca nu am actelele in regula ma intoarce de la vama. Va rog frumos sa-mi spuneti ce act trebuie si daca instanta poate pune apostilia de Haga. Astept un raspuns f urgent prin mail. Va multumesc frumos.


dragomir florenta

Raspunde #195 | dragomir florenta | 23-11-2015

Buna ziua, am un baietel acum in virsta de 7 ani cu un cetatean olandez. El e tracut ca tata in certificatul baiatul, baiatul purtind numele meu de familie. Eu il cresc singura fara vreun ajutor sau ceva din partea acestiu om. Deci prob mea este, pot pleca din tara cu copilul daca este trecut pe numele meu de familie? va multumesc!


Maria

Raspunde #196 | Maria | 29-11-2015

Buna ziua, doresc sa plec cu baiatul meu de 15 ani in Germania cu avionul. Sunt casatorita, de ce acte am nevoie sa pot calatori cu copilul in Germania? Trebuie si pasapoarte sau ajunge cartea de identitate? Va multumesc!


Alin

Raspunde #197 | Alin | 03-12-2015

Prietena mea are 17 ani ... avem o rel de cativa ani, dar ea este acum in spania ... Si amandoi suntem la capatul puterilor si nu mai putem astepta pana o sa implineasca ea 18 ani. Ne dorim la maxim amandoi sa vina ea acasa sa fim amandoi. Va rog din suflet sa ma ajutati sa imi spuneti daca poate sa vina cu avionul acasa singura ... eu nu ma pricep prea bine la legislatie va rog sa ma ajutati fei care sunteti in cunostinta de cauza ! va multumesc din suflet !


irina

Raspunde #198 | irina | 16-12-2015

Buna!Ma numesc Irina si am 16 ani,si vreau sa plec din tara impreuna cu prietenul meu.Dar sunt niste lucruri care ma incurca de exemplu:tata a decedat acum trei ani iar mama ma parasit nu mai am alte suror .Eu acum stau la unchiul meu (fratele mamei)si chear vreau sa plec pentru ca mama este in strainatate la munca si vreau sa ma duc la ea fara sa stie ca o surpriza de Craciun . Ce acte imi sunt necesare pentru a pleca ....spuneti.mi va rog fros .


ionut

Raspunde #199 | ionut | 20-01-2016

Bună ziua, am si eu o întrebare. Dacă o persoană are 16 ani și i se face procura, ai trebuie neapărat însoțitor ca să poată părăsi țară.


crina

Raspunde #200 | crina | 23-01-2016

Buna ziua, daca mi sa oprit la frontiera procura pentru minor in original si mai am o copie xerox valida pana in decembrie 2016, mai pot calatori cu copilul?


alina

Raspunde #201 | alina | 05-02-2016

Buna seara, eu am domiciliul in italia, peste o saptamina trebue sa vin in romania cu fetita de doi ani jumate (are buletin italian). Tatal ei e italian si nu poate veni cu noi unde trebue sa faca declaratia ca sa pot calatori cu fetita. La politia locala au spus ca nu am nevoie de nimic, consulatul de la napoli la fel, la notar a spus ca nu a mai auzit de aceste declaratii de foarte mult timp. Ce trebue sa fac ca sa nu am probleme la frontiera cu fetita? Va rog din suflet sa ma ajutati, va multumesc mult.

Muntean Cecilia

Raspunde #201-1 | Muntean Cecilia | 05-02-2016

Este legea 248/din 20/07/2005 art 30 aliniatul 1 lit b,d. Din pacate trebuie sa faceti adeverinta din partea tatalui sa puteti sa iesiti din Romania cu minorul sa nu aveti surprize la intoarcere. Pentru statul roman daca unul dintre parinti este roman automat si copilul are doua cetatenii si vine aplicata legea romaneasca. Este o prostie din moment ce domiciliul este in Italia si toate actele la fel dar asta e.21 20 19 18 17 16 15 14 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate