Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce presupune lichidarea unei firme

Timar Theodora
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Consilier juridic
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Etapele unui proces de lichidare

496144652519785.jpgAtunci cand se ia decizia ca o firma sa fie lichidata, prima regula este ca ea sa nu aiba datorii catre stat sau catre orice alta firma/persoana, mai ales daca ar fi imposibil ca ele sa fie achitate prin valorificarea activelor sau prin aporturile asociatilor.

Decizia de lichidare trebuie luata de catre administratorul firmei sau, daca este cazul, de comun acord intre asociati. In acest moment se stabileste si un delegat caruia i se vor incredinta atributiile ce tin de intregul proces de lichidare. Lichidatorul trebuie sa indeplineasca, insa, anumite conditii legale pentru a desfasura o astfel de activitate si anume sa fie membru compatibil al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.

Ulterior, hotararea de lichidare va putea fi adoptata doar in urma supunerii la vot in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor, in cazul in care pregneaza voturile pro. Apoi, hotararea va fi depusa si inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul cel mai apropiat de sediul firmei, de unde ea va fi trimisa catre Monitorul Oficial pentru a fi publicata. In 30 de zile de la publicare, orice persoana poate face opozitie la decizia de dizolvare si lichidare a societatii.

In cazul in care decizia nu a fost contestata, dupa cele 30 de zile lichidatorul trebuie sa preia gestiunea de la administratorul statuar al societatii, iar dupa completarea unei declaratii de conformitate el va deveni reprezentantul legal al societatii, preluand toate drepturile si obligatiile administratiei statuare. In cele ce urmeaza, printre atributiile care-i revin se numara inventarierea, evaluarea si valorificarea bunurilor (daca ele exista), recuperarea creantelor si achitarea datoriilor sociale. In plus, lichidatorul va intocmi situatia financiara de lichidare, pe care o va inregistra la administratia financiara de sector si apoi la registrul comertului, unde fi si publicata.

Dupa alte 15 zile, lichidatorul este obligat sa sustina cererea de radiere, pentru care va depune la registrul comertului urmatoarele acte: certificatul fiscal, certificatul eliberat de inspectoratul teritorial de munca, din care trebuie sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul consolidat al statului si certificatul de inmatriculare in original al societatii.

Dupa ce registrul comertului emite certificatul de radiere, se considera ca lichidatorul si-a indeplinit cu succes sarcinile.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Claudia

Raspunde #1 | Claudia | 05-03-2013

Imi puteti spune si mie va rog care este diferenta intre dizolvarea si lichidarea unei firme? Insolventa sau falimetul duc la lichidarea firmei nu? Sunt informata corect?

Timar Theodora

Raspunde #1-1 | Timar Theodora | 05-03-2013

Dizolvarea – lichidarea – radierea sunt cele 3 etape sucesive ale procesului de desfiintare al unei firme. Falimentul sau insolventa este cea mai frecventa situatie care conduce la dizolvarea si lichidarea unei firme. Cu stima, Timar TheodoraBianca

Raspunde #2 | Bianca | 06-03-2013

Pentru firmele cu un singur asociat sunt necesare serviciile lichidatorului? Multumesc!

Timar Theodora

Raspunde #2-1 | Timar Theodora | 06-03-2013

In acest caz asociatul unic trebuie sa se prezinte la sediul Registrului Comertului in raza caruia firma isi are stabilit sediul social, cu un dosar care va include o cerere de radiere in original, o decizie a asociatului prin care se ia act de dizolvarea de drept a societatii ca urmare a expirarii duratei de fuctionare si se decide radierea societatii, certificatul emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la cel de contributii sociale, certificate de rol fiscal de la Primarie din care sa rezulte că firma nu are datorii la bugetul local, situaţia financiară de lichidare si dovezile privind plata taxelor si tarifelor legale (taxa de timbru, timbre judiciare si taxa de registru). Cu stima, Timar Theodora


Chirila Minodora

Raspunde #2-2 | Chirila Minodora | 09-03-2013

exista radiere voluntara, mandatati pe cineva sa va reprezinte si sa semneze in numele dvs. il platiti va emite factura si chitanta si gata. Singura problema reala este verificarea de catre finante a actelor contabile si de regula dau amenzii mari, in practica toti evita si cesioneaza partile sociale.Laurentiu

Raspunde #3 | Laurentiu | 06-03-2013

Ce se intampla dupa o perioada de inactivitate a firmei? Este un termen in care aceasta este lichidata automat?

Laurentiu

Raspunde #3-1 | Laurentiu | 06-03-2013

Firmele fara activitate timp de trei ani sunt desfiintate din oficiu. Este si o modalitate prin care multi patroni aleg sa isi lichideze firma fara a plati taxele si a evita formalitatile care dureaza oricum destul de mult timp.

Chirila Minodora

Raspunde #3-1-1 | Chirila Minodora | 16-04-2014

Cine desfiinteaza firmele fara activitate? Eu am firma care are 9 ani fara activitate si depune declaratii la finante, e ciudat ce spuneti dvs.
laura

Raspunde #4 | laura | 22-03-2013

O societate care este inactiva in ultimii doi ani si are datorii la stat se poate dizolva fara sa plateasca aceste datorii? Care este procedura la ora actuala?

Lucian V.

Raspunde #4-1 | Lucian V. | 25-04-2014

Nu puteti lichida o societate cu datorii la stat. Intre actele necesare se solicita certificatul emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat consolidat.


Timar Theodora

Raspunde #4-2 | Timar Theodora | 25-04-2014

Doar dupa achitare datoriilor puteti demara dizolvarea si lichidarea societatii.Virgil

Raspunde #5 | Virgil | 15-04-2014

SRL cu activitatea intrerupta de 6 ani. Unic actionar. Fara datorii. Vreau inchiderea firmei. Firma are sediul in apartament cumparat pe firma, inregistrat in contabilitate la "Constructii" cu valoarea de 3000 lei si pe "Amortizarea constructiilor" cu valoare 515 lei. La radierea firmei se emite Hotarare Judecatoreasca prin care apartamentul revine automat unicului actionar sau trebuie facute acte vanzare - cumparare prin care sunt obligat sa cumpar prin Notariat apartamentul de la firma la care sunt unic actionar, apoi sa calculez impozit pe profit si impozit pe dividende ? Multumesc anticipat!

Chirila Minodora

Raspunde #5-1 | Chirila Minodora | 16-04-2014

Trebuie sa vindeti apartamentul la notar, sa emiteti factura fiscala si venituri in balanta contabila, sa platiti obligatiile ce va revin juridic ca asociat. Pe urma sa depuneti actele la dispozitia celor de la finante, daca nu vreti sa procedati asa aveti nevoie de lichidator care sa faca asta.mihai

Raspunde #6 | mihai | 30-05-2014

Buna ziua, sunt asociat cu inca o persoana la o firma care a fost declarata inactiva de catre anaf in 28.05.2009 cu incepere din 11.06.2009 si incepand cu 01.07.2009 sa anulat inregistrarea. Nu sunt datorii de nici un fel catre stat, aceasta firma se va dizolva/radia din oficiu? Multumesc. Mihai


Marius

Raspunde #7 | Marius | 07-10-2014

Buna ziua, daca o firma este in faliment din 2010, se considera automat radiata ? Exista o firma care are statusul "Stare firmă: este sub incidenţa Legii nr. 85/2006, faliment" si doresc sa ii preiau denumirea iar cei de la OSIM mi-au spus ca acest lucru este posibil doar cand in certificatul constatator apare cuvantul RADIAT. Multumesc, Marius


Radu

Raspunde #8 | Radu | 25-04-2018

Buna ziua, In urma deciziei tribunalului de dizolvare,ridicare a dreptului debitoarei de administrare si inceperea lichidarii averii firmei care a fost declarata in faliment,firma mai exista dpdv juridic? Actionarii firmaei mai sunt dpdv juridic?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate