Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce inseamna proprirea

Giurgea Bucur
Domeniu : Activitati de justitie
Meserie : Executor judecatoresc(tribunal,judecatorie)
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Definitii si conditiile

 

647877711302735.jpgO definitie mai rigida, de genul celei din DEX ar descrie poprirea ca fiind o dificultate, o greutate, un impas, un impediment, un inconvenient, un neajuns, o nevoie, un obstacol, o opreliste, oprire, o piedica, un popas, o stavila, o sedere etc. In executarea silita insa, poprirea este o procedura prin care un creditor urmareste, in baza unui titlul executoriu, sumele datorate datornicului sau de catre o a treia persoana.


Practica cea mai intalnita de executare silita prin proprire este aceea in care se creaza un cont de datorii in care se vireaza banii retinuti din salariul debitorului . Aici poate fi vorba de datorii in sume de bani, titluri de valoare ori alte bunuri mobile incorporale pe care o a treia persoana (tertul poprit) le datoreaza debitorului urmarit sau i le va datora – in viitor in baza raporturilor juridice desfasurate sau in curs de desfasurare. Executorul judecatoresc infiinteaza poprirea, la cererea creditorului, daca este competent teritorial la domiciliul/sediul debitorului, ori al tertului poprit.


Daca vorbim despre poprea instituita asupra salariilor sau a altor venituri periodice realizate din munca, ori pensii sau orice alte sume care se platesc debitorului periodic si au ca destinatie asigurarea mijloacelor de existenta ale acestuia, se procedeaza astfel: se opreste pana la 1/2 din venitul lunar pentu sumele datorate debitorului cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatii pentru copii sau se opreste pana la 1/3 din veniturile lunare nete pentru orice alta categorie de sume datorate. Chiar daca asupra acelorasi sume sunt instituite mai multe popriri retinerea nu poate depasi ½ din venitul lunar al debitorului.


Sunt si cazuri in care veniturile unei persoane nu pot fi supuse popririi. Aici intra alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru copiii bolnavi, ajutoarele de maternitate, ajutoarele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele sau orice alte venituri cu destinatie speciala.  Nu se poate actiona cu executare silita prin poprire nici daca debitorul detine sume destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debiorul nu are drept de dispozitie, cele ce reprezinta credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii internationale, in vederea derularii de proiecte ori programe sau cele ce au ca destinatie plata drepturilor salariale pentru o perioada de cel mult 6 luni de la data infiintarii popririi.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iulian

Raspunde #1 | Iulian | 23-05-2014

Pot fi executat daca am datorii la fisc!?

Timar Theodora

Raspunde #1-1 | Timar Theodora | 23-05-2014

Da...Executorii judecatoresti pot solicita bancilor (conform dispozitiilor legale) executarea silita a unui anumit client al bancii, prin proprirea conturilor bancare ale acestuia, in scopul achitarii datoriilor pe care clientul le are catre o persoana sau institutie, precum fiscul. Felicitarii pentru articol Dl.Giurgea.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate