Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este medierea

Paraschiv Simona
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : mediator
Localitate : Constanta / Constanta
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

O activitate umana care exista si functioneza de mult timp


Ea apare ca o necesitate obiectiva in urma cu mult timp iar ca proces organizat apare in ultimii ani in tarile dezvoltate ca rezultat a nevoii practice de a gasi solutii alternative unui sistem juridic rigid, invechit si partial neconform cu dinamica evolutiei personalitatii si nevoii umane de a gasi alternative de rezolvare a conflictelor, intrind mai mult in cauzele acestora care uneori sunt in afara juridicului, acesta devenind doar locul, cadrul prielnic de manifestare. Si care sistem juridic ar putea afla si rezolva mai bine cauza decit cei care au generat-o si care cu ajutorul mediatorului o pot constientiza si gasi resursele si solutiile de rezolvare. Rezolvarea prin sistemul juridic de cele mai multe ori nu duce nici la identificarea nici la rezolvarea cauzelor ci doar la aminarea manifestarii acestora. Cauza va continua sa lucreze si cind va avea ocazia va reaparea. Rezolvand cauza, identificand solutii, conflictul este stins si in interiorul partilor. Urmarile acestui mod de rezolvare sunt benefice atit pentru prezent cit si pentru viitor.

Unde nu poate fi folosita medierea ?
Nu exista domeniu de activitate in care sa nu poata fi folosita medierea. Important este ca partile sa o accepte. Astfel, problemele si diferendele dintre ele se rezolva mai rapid, pasnic, fara cheltuieli si suferinte. 

Cand poate fi folosita medierea ?
Medierea se face in conflicte de familie, conflicte parteneriale (comerciale / civile), conflicte de munca, conflicte intre rude, conflicte de vecinatate, malpraxis, protectia consumatorilor, accidente de circulatie, penale.

Ce nu pot face obiectul medierii ?
- Drepturile strict personale, cum ar fi cele privitoare la statutul persoanei;
- Orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege. 

Ce nu este medierea ?
Medierea nu este un apanaj al profesiilor juridice, neavand nimic in comun cu acestea. 

Ce nu este un mediator ?
Mediatorul nu acorda consultatii juridice, nu da sfaturi partilor, nu este psihoterapeut sau consilier de cuplu.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Irina Oltean

Raspunde #1 | Irina Oltean | 31-10-2013

Buna ziua! Din cate am inteles, acum medierea este obligatorie inainte de a ajunge in instanta. Dar nu am inteles exact cum va functiona acest nou sistem. Prima intalnire este gratis si mai apoi? La ce numar de intalniri in fata mediatorului se decide ca partile nu pot ajunge la o intelegere si ca trebuie sa se prezinte in fata instantei?

Paraschiv Simona

Raspunde #1-1 | Paraschiv Simona | 11-11-2013

Informarea despre mediere este obligatorie inainte de a merge in instanta si nu medierea. Cat despre cum va functiona sistemul...sunt mai multe cazuri posibile. O varianta ar fi ca ambele parti sa se prezinte la un birou de mediere pentru a se face informarea obligatorie si gratuita dupa care pot merge in instanta. Cele mai multe cazuri insa sunt in situatia in care o parte vine la biroul de mediere, se face un contract de premediere, mediatorul trimite o invitatie catre cealalta parte si se stabileste o data pentru o intalnire ulterioara in care se va face informarea despre mediere daca si cealalta parte se prezinta si se va elibera un cerificat de informare obligatorie a medierii sau se va elibera un proces-verbal partii solicitante pentru a putea merge in instanta. Partea solicitanta plateste o taxa pentru contractul de premediere, trimiterea de invitatii si alte cheltuieli. Daca ulterior partile accepta medierea onorariul mediatorului este platit de ambele parti sau de catre o parte daca aceastea se inteleg in acest mod. In cazul acceptari medierii numarul de sedinte se stabileste in contractul de mediere si oricare dintre parti sau mediatorul poate renunta la mediere si sa se prezinte in instanta. Nu este obligatoriu un numar de sedinte. Obligativitatea consta in informarea despre mediere cel putin a partii solicitante.Laura

Raspunde #2 | Laura | 31-10-2013

Inca este valabila obligativitatea si in cazul violului de a participa la sedinte de mediere? Auzisem la un moment dat de manifestatii serioase a feministelor in acest sens dar nu mai stiu cum au decurs apoi lucrurile.

Paraschiv Simona

Raspunde #2-1 | Paraschiv Simona | 11-11-2013

Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Noului cod de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial, nr. 515, din 14 august, a schimbat din nou regulile in materie astfel ca nu mai este obligatorie informarea in cauzele penale.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate