Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Am voie sa tai nuc - arbore sau pom

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Legislatie pentru a taia un arbore/pom


Indiferent ca esti persoana fizica sau juridica (art.14, alin (1)) taierea nucilor este reglementata de Legea nr 348/2003 modificata si ai de RESPECTAT urmatorii pasi :

Serviciul tehnic si protectia mediului

Avizul de taiere

Cerere de solicitare a avizului de taiere adresata Primariei Municipiului X.
Dupa obtinerea avizului de la Primarie, va veti adresa la Directia Agricola X pentru obtinerea autorizatiei de taiere a nucului (o copie xerox a acestuia se va aduce si la Primarie).

Inainte de taiere se va efectua marcarea arborilor de catre R.A. ROMSILVA.

ART. 7 
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Internelor si Reformei Administrative organizeaza inventarierea patrimoniului pomicol o data la 5 ani. 
(2) Procedurile pentru desfasurarea inventarierii si modelul formularelor pentru inventarierea plantatiilor pomicole se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului internelor si reformei administrative.

ART. 11 
Proprietarii si detinatorii legali de terenuri, care doresc sa infiinteze plantatii pomicole, beneficiaza de ajutoare financiare din partea statului in conformitate cu legislatia in vigoare.

ART. 15 
(1) Materialul lemnos rezultat din defrisarea plantatiilor pomicole si a nucilor este proprietatea fiecarui detinator legal al plantatiei si al pomilor razleti, care il poate comercializa sau utiliza in mod liber.
(2) In cazul comercializarii, materialul lemnos trebuie sa fie insotit de autorizatia de defrisare eliberata in conformitate cu prevederile prezentei legi, precum si de avizul de insotire al materialului lemnos.

Sanctiuni 

ART. 28
Defrisarea fara autorizatie a plantatiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafata mai mare de 0,5 ha, sau a plantatiilor de arbusti fructiferi cu o suprafata mai mare de 0,2 ha, precum si a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultura, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

ART. 29 
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei urmatoarele fapte:
a) infiintarea plantatiilor cu suprafete mai mari de 0,5 ha de pomi fructiferi si a suprafetelor mai mari de 0,2 ha de arbusti fructiferi de fiecare operator economic sau de familie ori extinderea peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare, cu nerespectarea dispozitiilor art. 13;
b) nerespectarea prevederilor art. 23 privind obligativitatea consemnarii in documentele fiscale si/sau in avizele de expeditie emise de producator ori comerciant a calitatii si conformitatii cu standardele de comercializare, reglementate in legislatia comunitara, in cazul comercializarii fructelor proaspete destinate consumului uman, precum si a destinatiei industriale, in cazul celor destinate prelucrarii industriale;
c) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (1) privind analiza continutului de reziduuri, contaminanti si alte substante, precum si a celor privind evidenta tratamentelor si a substantelor utilizate;
d) nerespectarea prevederilor art. 25 privind folosirea neautorizata a denumirii de origine geografica sau de produs traditional.

ART. 30 
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.500 lei obstructionarea inspectorilor I.S.C.T.P.V.L.F. in exercitarea atributiilor lor privind controlul respectarii reglementarilor in vigoare de catre importatorii, exportatorii, comerciantii, producatorii, depozitele si responsabilii centrelor de expediere sau de oricare alta persoana implicata in producerea sau comercializarea fructelor.

ART. 31 
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute in prezenta lege se fac prin proces-verbal incheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Internelor si Reformei Administrative, potrivit atributiilor ce le revin conform legii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Maria

Raspunde #1 | Maria | 05-02-2014

Este adevarat ca daca tai un nuc trebuie sa plantezi alti 3 in locul lui? Dar daca efectiv nu am loc de alti 3??? Ca doar nu vreau sa tai unul doar ca sa am trei?


Daniel

Raspunde #2 | Daniel | 05-02-2014

Da, este adevarat. Daca ti se da o aprobare de taiat nuc in cazul in care acest lucru este necesar pentru a construi ceva, atunci trebuie sa faci dovada ca ai plantat in alta parte 3 nuci.

Oana

Raspunde #2-1 | Oana | 05-02-2014

Am gasit si eu asta scris intr-un decret. Dar nu se specifica unde sa ii plantezi. Prin urmare ce ma obliga sa ii plantez pe aceeasi proprietate? E ceva confuz aici si aberant din punctul meu de vedere.Laurian

Raspunde #3 | Laurian | 05-02-2014

Imi poate explica cineva motivul acestei interdictii de a taia nucii? Adica, efectiv care este rationamentul...Inteleg sa nu tai nuci de pe proprietatea statului, din paduri...oricum lucrurile astea sunt reglementate deja. Dar daca eu plantez un nuc de buna voie, cand si daca vreau, nu mai pot scapa de el? Daca am un pamant de cativa metri patrati si ala e singura mea sursa de a ma hrani (cartofi rosii etc) si nucul imi face umbra si nu creste nimic...ce ar trebui sa fac? sa ma hranesc cu nuci toata viata?

denisa

Raspunde #3-1 | denisa | 29-01-2015

Sti ce buna este dulceata de nuci verzi? Poti manca castraveti ca aia cresc sub nuc.Denisa Alistar

Raspunde #4 | Denisa Alistar | 13-02-2014

Si cine imi numara mie pomii din curte ca sa stie daca am taiat unul sau nu?

Leahu Mihai

Raspunde #4-1 | Leahu Mihai | 13-02-2014

Cred ca e vorba de prins in flagrand!


Ionut

Raspunde #4-2 | Ionut | 13-02-2014

Vreun vecin te poate reclama. Si atunci ai probleme. Am auzit cazuri.Oblio Yuki

Raspunde #5 | Oblio Yuki | 13-02-2014

Eu zic sa nu taiati niciun pom sau copac ca sunt unicele surse de oxigen! ala de il respiram! si radacinile pomilor sunt singurele care tin muntii sa nu vina peste case! Pamantul nu sta lipit pe munti si dealuri de la sine ci din cauza radacinilor! E plina romania de cretini care taie pomi ca le cad frunze pe masini! Sper sa moara sufocati si inainte de-a muri sa inteleaga cat de prosti au fost! Plantati nu taiati!


SEICO ioan

Raspunde #6 | SEICO ioan | 14-10-2018

As vrea sa tai circa 60 de nuci care au o vechime de 90 de ani si de 10 ani nu mai rodesc. Ce autorizații am nevoie? Mentionez ca am plantat 200 de pomi (nuci). Va multumesc!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate