Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Acte necesare pentru vanzarea unui imobil

Kore Ciprian
Domeniu : Agentii imobiliare
Meserie : Agent imobiliar (broker imobiliar)
Localitate : Busteni / Prahova
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim


acte-necesare-pentru-vanzarea-unui-imobilPentru a putea vinde un imobil in primul rand avem nevoie de actul de proprietate (actul de dobandire al actualului proprietar) care dupa caz poate fi: contract de vanzare-cumparare, act de donatie, certificate de mostenitor, contract de schimb, testament, etc. 

Aceste fiind cele mai utilizate acte care stau la baza proprietatii si le-am dat o scurta definitie:

- contractul de vanzare-cumparare, contract prin care una dintre parti – vanzatorul – stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti – cumparatorul – care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut;

- act de donatie, este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb;

- certificate de mostenitor, este un titlu in temeiul caruia persoana pentru care s-a emis face dovada calitatii sale de mostenitor. Este reglementat de Legea nr. 36/1995. El se elibereaza pe baza incheierii finale, data in cadrul procedurii succesorale notariale, de catre notarul in raza caruia defunctul a avut ultimul domiciliu. Certificatul cuprinde referiri la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului;

- contract de schimb, contract prin care partile, numita copermutanti, dau fiecare celeilalte un lucru pentru altul;

- testament; act juridic unilateral, solemn, esentialmente personal si revocabil prin care testatorul dispune, pentru cazul incetarii sale din viata de intreaga sa avere sau numai de o parte din aceasta.

Pe baza acestor acte se face cadastru si intabularea proprietati care sunt necesare notarului pentru a depunde de “extras de carte funciara “:
- cadastru, sistem unitar si obligatoriu de evident tehnica, economica si juridical prin care se realizaeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indifferent de destinatia lor de proprietate;

- intabularea, inscrierea definitive a dreptului de proprietate in cartea funciara;

- carte funciara, inscris oficial reprezentand unitatea de baza in sistemul de publicitate imobiliara in cadrul caruia evidenta se tine pe imobile si nu pe proprietari. C.F se intocmeste in mod distinct pentru fiecare imobil si cuprinde mentiuni despre toate actele translative sau constitutive de drepturi in privinta imobilului respectiv. Se intocmeste si se numeroteaza pe localitati.

Am lasat la sfarsit, dar are importanta lui, certificatul fiscal care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul respectiv si ca impozitele sunt achitate la zi.

Un proprietar poate detine un imobil (teren sau constructie) printr-o varietate mult mai mare de acte dar am adus in atentie cele mai des intalnite “acte de proprietate” si procedura standard de vanzare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

daniel

Raspunde #69 | daniel | 19-08-2014

buna ziua, vreau sa cumpar o casa prin programul prima casa..ce acte trebuie sa aiba proprietraul, si care sunt pasii de urmat?...multumesc

Barbos Costin

Raspunde #69-1 | Barbos Costin | 15-09-2014

1. Gaseste banca potrivita pentru tine. Aici se vor calcula bugetul si ratele lunare pe care le poti plati conform veniturilor tale. Cere o simulare a sumei maxime pe care o poti imprumuta conform veniturilor tale si ale familiei; 2. Cauta, printr-o agentie imobiliara sau individual, oferte de locuinte noi sau vechi, care se incadreaza in acest buget; 3. Daca te-ai decis ce imobil vei cumpara prin programul „Prima Casa”, trebuie sa pregatesti actele necesare pentru dosarul de credit bancar; 4. Banca analizeaza dosarul si il aproba; 5. Dosarul va fi trimis de banca la Fondul NaTional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii ( FNGCIMM); 6. FNGCIMM analizeaza dosarul si verifica documentele, iar dupa aprobare, dosarul va fi restituit Bancii; 7. Dupa ce FNGCIMM aproba dosarul vei fi chemat la banca, respectiv la notar unde va trebui sa semnezi contractul de credit ipotecar si contractul de vanzare-cumparare a locuintei; 8. Contractul de vanzare-cumparare si contractul de credit vor fi trimise la Cartea Funciara (A.N.C.P Mures) unde se efectueaza intabularea imobilului pe numele tau si inscrierea ipotecii; 9. Extrasul CF, in original, contractul de vanzare-cumparare si contractul de credit (stampilat de A.N.C.P. Mures) vor fi trimise Bancii pentru verificare si procesare; 10. Banii ii vei primi intr-un cont deschis la banca de la care ai contractat creditul, de unde ii vei vira in contul vanzatorului imobilului.

Emanuela

Raspunde #69-1-1 | Emanuela | 16-09-2014

Merci....si care sunt actele necesare pentru a accesa un Credit Prima Casa? va rog frumos.

Tenea Marius

#69-1-1-1 | Tenea Marius | 16-09-2014

Pentru dosarul de credit bancar ai nevoie de urmatoarele documente: Cerere de credit; Declaratie pe propria raspundere conform careia indeplinesti toate conditiile stabilite; Documente care sa ateste veniturile realizate; Certificat de casatorie sau hotarare de divort - daca este cazul, in original si copie; Fisa fiscala sau declaratia de venit pe anul anterior solicitarii creditului; Documente care atesta alte venituri realizate de tine din inchirieri, dividende, venituri realizate in strainatate etc.; Antecontractul de vanzare-cumparare al imobilului incheiat la notar; Actele de proprietate ale imobilului ce urmeaza sa fie cumparat; Raportul de evaluare pentru imobilul in cauza intocmit de un evaluator autorizat, agreat de Banca; Dovada constituirii avansului de 5% din pretul de vanzare-cumparare; Extras de carte funciara al proprietatii; Polita de asigurare a imobilului; Certificat energetic pentru imobilul care urmeaza sa fie cumparat.

Mihai

Raspunde #70 | Mihai | 26-08-2014

Buna ziua, Doresc sa vand un apartament. Documentatia cadastrala este pe numele fostului proprietar al apartamentului. Pentru a-l vinde, trebuie sa fac documentatia cadastrala pe numele meu? Multumesc.


mihaela

Raspunde #71 | mihaela | 28-08-2014

Buna ziua. Sunt imputernicita in baza unei procuri facute la Consulat sa vand un imobil. In procura este specificat ca am dreptul sa negociez, sa incasez banii si sa le inmanez proprietarilor. Prin programul prima casa, banii vor fi virati in contul meu ca imputernicit?


george

Raspunde #72 | george | 30-08-2014

Buna seara, vreau sa cumpar o casa la tara, si propietarul imi spune ca nu are receptia facuta la casa ca mai dureaza putin.. Risc ceva daca cumpar casa asa fara receptie facuta? daca propietarul are cadastrul si intabularea casei in regula? Ce ma sfatuiti sa faca pot face eu receptia dupa ce cumpar? sa consult un arhitect? sa intreb la primarie? Cu mult respect, va multumesc anticipat...


cotlet alina

Raspunde #73 | cotlet alina | 13-09-2014

Buna ziua. Mama mea are o casa la tara, vrea sa mi-o dea mie dar ea are acte cum de faceau de mult cu 3 martori si o foaie semnata de toti. Cum trebuie sa procedez? Ce acte trebuie facute prima oara? Multumesc.


Nastase Elena

Raspunde #74 | Nastase Elena | 22-09-2014

Buna ziua, am o intrebare. Se poate face vanzarea unui apartament 3 camere, proprietate personala, utilizat doar in scopuri personale, fara o alta vanzare la activ (adica nu intr-o maniera continua de tranzactii), apartament obtinut prin certificat de mostenitor, vanzarea sa nu se faca prin act notarial si sa se evite plata taxei de 2% catre stat? Daca raspunsul este DA, va rog a ma ajuta cu un sfat in ceea ce privesc procedurile. Va multumesc anticipat pentru un raspuns. O zi frumoasa.


Valentin Dobrota

Raspunde #75 | Valentin Dobrota | 02-03-2015

Buna ziua. As dori sa stiu daca parintii mei proprietari in urma decesului parintilor lor si automat urmasi pot vinde imobilul fara acordul copiilor lor?


Ady

Raspunde #76 | Ady | 15-03-2015

Buna ziua, cu act autentic pot vinde o casa prin notar?


adrian

Raspunde #77 | adrian | 09-06-2015

Vreau sa cumpar o casa si are si ceva teren inprejuru casei. Ce acte trebuie sa vad ca sa stiu ca propietaru are toate actele in regula?

Barbos Costin

Raspunde #77-1 | Barbos Costin | 10-06-2015

Pentru intocmirea contractului de vanzare la notariat aveti nevoie de urmatoarele acte: 1. Documentul ce atesta dreptul de proprietate; 2. Extras din registrul bunurilor imobile de la Oficiul Teritorial Cadastral; 3. Certificat de evaluare a bunului imobil de la Oficiul Teritorial Cadastral; 4. Certificat de la Inspectoratul Fiscal Teritorial privind lipsa sau existenta datoriilor la bugetul de stat pe bunul imobil instrainat; 9. Buletinul de identitate valabil al vanzatorului.sanda Bigu

Raspunde #78 | sanda Bigu | 28-06-2015

Bună ziua, vreau să cumpăr un apartament de la o persoana care îl are primit prin donație de la părinți dar mai are o soră, ce riscuri sunt ca sora sa conteste???

Timar Theodora

Raspunde #78-1 | Timar Theodora | 01-07-2015

Contractul de donatie este la fel de sigur ca si cel de vanzare daca : nu exista alti mostenitori rezervatari (de ex., donatorul doneaza un apartament unicului copil sau nepot); donatorul dispune de suficiente bunuri pentru a gratifica toti mostenitorii rezervatari in mod egal in timpul vietii, astfel incat sa nu le incalce rezerva succesorala niciunuia dintre ei (de exemplu, parintele cu doi copii ii doneaza unuia dintre ei un apartament si celuilalt, echivalentul in bani al apartamentului respectiv). Daca nu, exista riscuri mare!8 7 6 5 4 3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate